Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Φρένο σε σενάρια για νέες 100 δόσεις



«Φρένο» στο ενδεχόμενο νέας ρύθμισης 100 δόσεων για οφειλές προς την Εφορία έβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης πως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να εκδοθούν μέσα στις επόμενες μέρες και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με τα επίπεδα συναγερμού στην κυβέρνηση να εντείνονται, λίγο πριν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και του επικείμενου γύρου διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές το Σεπτέμβριο για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τους φορολογούμενους να επωφεληθούν από τις υφιστάμενες επιλογές ρυθμίσεων, βάζοντας φρένο σε σενάρια νέων ρυθμίσεων 100 δόσεων. Όπως σχολίασε δεν πρέπει να έχουμε μία λογική πως θα έρχονται διαρκώς νέες ρυθμίσεις. «Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρυθμίσεις των 100 δόσεων» ανέφερε. «Δόθηκε μία δυνατότητα για τα παλιά χρέη, για τα καινούργια χρέη, όμως, οι πολίτες πρέπει να φροντίζουν να τα ρυθμίζουν στις δυνατότητες που δίνει, αυτή τη στιγμή, ο νόμος» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε επίσης πως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να εκδοθούν τις επόμενες μέρες και εντός Αυγούστους ενώ επανέλαβε πως για τη μεγαλύτερη μερίδα φορολογούμενων ο φόρος θα είναι ίδιος ή/και ελαφρώς πιο περιορισμένος. Ωστόσο παραδέχθηκε πως μια μικρή ομάδα φορολογούμενων θα κληθεί να πληρώσει περισσότερο φόρο γιατί διαθέτει πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, υποστηρίζοντας παράλληλα πως για φέτος είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε τον ΕΝΦΙΑ και για του χρόνου θα γίνει διαπραγμάτευση, η οποία θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Όπως εξήγησε, η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ το συνολικό ποσό θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

«Αυτή η καταστροφολογία και η συνωμοσιολογία ότι θα καθυστερήσουν τα εκκαθαριστικά ξεπερνά κάθε όριο επιστημονικής φαντασίας. Ήταν να βγουν 18 του μηνός, υπάρχει, όμως, κάποιο θέμα και θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι, απ' ό,τι φαίνεται, θα αναρτηθούν εντός του Αυγούστου.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην υστέρηση που καταγράφηκε στα έσοδα τον Ιούλιο, υποστήριξε πως ο στόχος που είχε τεθεί για το μήνα αυτό, ήταν ο μεγαλύτερος μηνιαίος στόχος της χρονιάς και επετεύχθη κατά 95%. Σχετικά με τη ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα είπε ότι αυτή πρόκειται να προχωρήσει. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι στη ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis. .

«Ήταν να κατατεθεί, μέχρι να κλείσει η Βουλή» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, τονίζοντας, ωστόσο ότι, τελικά, το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα και το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων είναι από τα πρώτα που θα έρθουν, μόλις ανοίξει η Βουλή.

Όπως τόνισε, αυτή την περίοδο ο ελεγκτικός μηχανισμός ασχολείται με τη διασταύρωση στοιχείων που αφορούν καταθέσεις φορολογουμένων αλλά και λίστες του εξωτερικού, ενώ απέρριψε τις πληροφορίες για ελέγχους στο Facebook και το Instagram, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρώτος στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα στοιχεία.

Πάντως το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ταμεία, παραμένει μια ιδιαίτερα προβληματική ζώνη, η οποία εκ των πραγμάτων θα τεθεί επί τάπητος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, καθώς και τα χρέη εξακολουθούν να συσσωρεύονται αλλά και όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων τελούν υπό ασφυκτικό πλαίσιο και προθεσμίες. Εάν δεν πληρώσουν ή ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους (για παράδειγμα δόσεις ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος) μέσα σε 15 μέρες από την καταληκτική προθεσμία, χάνουν αυτομάτως τη ρύθμιση και το σύνολο της οφειλής καθίσταται απαιτητό με προσαυξήσεις και πρόστιμα.
ΟΠΕΚΕΠΕ

Χωρίς πρόστιμο θα υποβάλλονται οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2014 και μετά, που υποβάλλονται ειδικά από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις - ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην περίπτωση που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Γ. Πιτσιλή. Κατά το 2015 όπως επίσης και φέτος, διαπιστώθηκε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε αγροτικές επιδοτήσεις μετά την καταληκτική ημερομηνία για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, γεγονός που καθιστά υπόχρεους όσους εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις να προβούν σε υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Με αυτά ως δεδομένα γίνεται δεκτό ότι λόγω της καθυστερημένης έκδοσης βεβαιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός ανυπαίτιο, έκτακτο και απρόβλεπτο για τον φορολογούμενο, οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2014 και μετά, που υποβάλλονται ειδικά από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις - ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα υποβάλλονται χωρίς πρόστιμο στην περίπτωση που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου