Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Σεισμός από τις νέες αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ για στρατό στους δρόμους

Φωτογραφία: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC


Οι νέες αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το plan X και την εμπλοκή του στρατού για την τήρηση της τάξης στην Ελλάδα, προκαλούν έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, μιλώντας στην Καθημερινή, παραδέχθηκε ότι είχε βαθύτατες ανησυχίες ως προς την εμπλοκή του στρατού, σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα και πως η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα.

«Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», δήλωσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Αμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας του.

Οι νέες αποκαλύψεις του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας και βασικού συντάκτη του Plan X για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Ο Γ. Κουμουτσάκος έσπευσε να τονίσει πως για πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας, κυβέρνηση σκέφτηκε να βγάλει στρατό στους δρόμους.

Οι νέες αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ

«Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μίας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου. Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού», είπε στην Καθημερινή ο καθηγητής, που δήλωσε επίσης ότι δεν λυπάται που δεν ενεργοποιήθηκε το Plan X. Οταν ερωτήθηκε γιατί, απάντησε «Δεν είναι η θέση μου να κρίνω τις αποφάσεις τις ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Γκαλμπρεϊθ ολοκλήρωσε την μελέτη του περί Grexit στις αρχές Μαΐου του 2015, οπότε και παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη το πόρισμά του. «Εξ όσων γνωρίζω, το πόρισμα εκείνο ήταν το τέλος της άσκησης. Δεν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό και δεν έλαβα γνώση για το περιεχόμενο περαιτέρω συζητήσεων επί του θέματος», δήλωσε.

Πάντως ο Τζέιμς Γκαλμπρεϊθ διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα – κάτι που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του.

ΝΔ: Ωρα για εξεταστική

Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση, η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της Γ. Κουμουτσάκου σχολίασε τις νέες αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το περίφημο «plan X» που σχεδίαζαν με τον Γ. Βαρουφάκη, κατόπιν εντολής Τσίπρα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, για σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «plan Χ» κ. Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην εφημερίδα «Καθημερινή», τόνισε: «Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το ‘’plan Χ’’, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ακόμα και την εμπλοκή του Στρατού και τις ‘’οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του εγχειρήματος’’, όπως τώρα παραδέχεται ένας από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσουν, άμεσα, πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις».

Επεσήμανε δε πως οι αποκαλύψεις αυτές «επιβάλλουν προπάντων την αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ουσιαστικές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε».

Ο Γ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και ο κ. Καμμένος μιλούσε μπροστά του για ’’δημοκρατικό Στρατό και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις’’ που ‘’διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό’’.

«Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας κάποιοι σχεδίαζαν και πάντως δεν απέκλειαν ακόμα και την παρουσία του Στρατού στους δρόμους. Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην απαιτεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την σκοτεινή περίοδο;» κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.




Πηγή:  iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου