Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Κατανάλωση τροφών με μέτριες ποσότητες ζάχαρης δεν δυσχεραίνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.



Στο παρελθόν οι διατροφικές συστάσεις προς τους ασθενείς με διαβήτη ήταν πολύ περιοριστικές όσον αφορά την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη αποκλείονταν. Αυτό προκαλούσε αισθήματα ενοχής στους διαβητικούς, όταν «παραβίαζαν τους κανόνες». Η ποικιλία στον τρόπο διατροφής και η περιστασιακή απόλαυση κάποιου γλυκού αποθαρρυνόταν, σε σημείο να θεωρείται σχεδόν ως «αμαρτία». Αυτό όμως κρίνεται πια ως μια ξεπερασμένη και ακατάλληλη προσέγγιση. Η συμπερίληψη τροφών με μέτριες ποσότητες ζάχαρης δεν έχει διαπιστωθεί ότι δυσχεραίνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Από μόνος του, ο διαβήτης δεν απαιτεί την άκαμπτη τήρηση ενός χρονοδιαγράμματος γευμάτων με επιλεγμένες τροφές, ιδιαίτερα αν λαμβάνετε προγευματική ινσουλίνη είτε με ενέσεις είτε με αντλία έγχυσης, αν και τα τακτικά γεύματα και η παρακολούθηση των ποσοτήτων των υδατανθράκων έχουν τη σημασία τους. Πολλοί διαβητικοί ζουν τη ζωή τους με πληρότητα και ποικιλία, απολαμβάνουν το φαγητό τους, και όμως κατορθώνουν να ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τις τροφές με υδατάνθρακες και την επιρροή τους στο σάκχαρό σας, τόσο καλύτερα θα ελέγχετε το διαβήτη σας. Σε αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε πλούσια στοιχεία για το σάκχαρο του αίματος και διάφορες τροφές. Τις γενικές αρχές της υγιεινής διατροφής θα τις μάθετε από το διαιτολόγο σας.

Είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε, ακόμη και αν δεν είστε διαβητικός. Να θυμάστε όμως ότι δεν πρέπει να βλέπετε την τροφή σαν φάρμακο. Η τροφή πρέπει να έχει ωραία όψη και γεύση. Τα γεύματα πρέπει να είναι πηγή ευχαρίστησης: να απολαμβάνουμε το φαγητό και να αισθανόμαστε ικανοποίηση στο τέλος του γεύματος. Αν επικεντρωθείτε στις τροφές που είναι «καλές για σας», αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο, δεν θα αντλείτε καμία απόλαυση. Πολύ περισσότερα θα αποκομίσετε αν έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε ποιες τροφές μπορείτε να τρώτε με ένα διαιτολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα πρόγραμμα γευμάτων, βασισμένο στις ώρες γευμάτων, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις της οικογένειάς σας.

«Τι επιτρέπεται να τρώω;» «Τι πρέπει να αποφεύγω;» Τέτοιες απορίες έχουν κατά κανόνα όσοι έχουν μόλις διαγνωστεί με διαβήτη. Το πιο σύνηθες σχόλιο μετά την πρώτη επίσκεψη σε διαιτολόγο είναι: «Ευτυχώς, μπορώ να τρώω τις περισσότερες τροφές που έτρωγα προτού πάθω διαβήτη.» Οι διατροφικές συμβουλές πρέπει από την αρχή να απευθύνονται σε ολόκληρη την οικογένεια. Σε φινλανδική έρευνα σε μικρά παιδιά με διαβήτη τύπου 1, όλα τα μέλη των οικογενειών αύξησαν την κατανάλωσή τους σε αποβουτυρωμένο γάλα, καθώς και σε τυριά και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών. Επίσης έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.



Πηγή : lifescan.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου