Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Η Σκωτία κρατά στο τραπέζι «κάλπη απόσχισης», ανοίγει διαύλους με την ΕΕ



Δεν μειώνει την πίεση στο Λονδίνο το Εδιμβούργο μετά το δημοψήφισμα που έβγαλε Brexit, με την σκωτσέζικη κυβέρνηση να επιμένει πως νέο δημοψήφισμα για απόσχιση της Σκωτίας με σκοπό την αυτόνομη είσοδο στην ΕΕ «βρίσκεται σαφώς στο τραπέζι». 

Η επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης ανέφερε το Σάββατο ότι το Εδιμβούργο θα επιδιώξει άμεσες συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Στην Σκωτία, όπως και στη Βόρεια Ιρλανδία, είχε επικρατήσει το «Μένουμε» στο δημοψήφισμα που έφερε το Brexit. Η διάσταση, που είχε προβλεφθεί πριν την κάλπη, είχε εγείρει ανησυχίες για δεύτερο γύρο επιδιώξεων της Σκωτίας για δημοψήφισμα απόσχισης, μετά την διαδικασία του 2014.

H Νίκολα Στάρτζεον, πρώτη υπουργός της κυβέρνησης της Σκωτίας, ανέφερε μετά την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού της συμβουλίου το μεσημέρι του Σαββάτου πως «δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία είναι σαφέστατα στο τραπέζι». 

«Θα ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας» είπε, λέγοντας πως θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες σχετική επιτροπή. 

Δείχνοντας πως στοχεύει στη διάνοιξη διαύλων με τις Βρυξέλλες, η Στάρτζεον ανέφερε πως «θα επιδιώξουμε να μπούμε σε άμεσες συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».



Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου