Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η κυβέρνηση στήνει καθεστωτικό μηχανισμό προπαγάνδας στην δημόσια διοίκηση.





Γιάννης Αθανασίου

Παρακολουθώντας όπως κάθε ημέρα την επικαιρότητα έπεσα επάνω σε μια πολύ σοβαρή τοποθέτηση του κομματικού στελέχους του Ποταμιού Παναγιώτη Καρκατσούλη.

Η τοποθέτηση του κύριου Καρκατσούλη είχε να κάνει με το πώς στήνει καθεστωτικά τον μηχανισμό προπαγάνδας της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην δημόσια διοίκηση.

Είπε λοιπόν :

156 Γραμματείς για 16 υπουργεία. Και 44 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υδυπουργούς. 

Τόσους χρειάζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με ένα άρθρο, το 170, στο πολυνομοσχέδιο – κόφτη που ψηφίστηκε το Σαββατοκύριακο, πρόσθεσαν 75 νέες θέσεις γραμματέων. Έτσι παγιώνουν το πελατειακό κράτος και το κάνουν μηχανισμό προπαγάνδας. Ντουμπλάρουν όλα τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας με στελέχη «διοίκησης». 

Κάθε υπουργός, αναπληρωτής υπουργός, γενικός ή ειδικός γραμματέας θα έχει και την «διοικητική του σκιά»: τον διοικητικό γραμματέα, τον αναπληρωτή διοικητικό γραμματέα, τον τομεακό γραμματέα και τον αναπληρωτή τομεακό γραμματέα. 

Η ιεραρχία στα υπουργεία μέχρι τώρα περιελάμβανε την πολιτική ηγεσία (υπουργός, υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός κατά περίπτωση) και την διοικητική ιεραρχία (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, τμηματάρχες). 

Η διεπαφή μεταξύ της πολιτικής και διοικητικής ιεραρχίας ήταν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων. 

Στην Ελλάδα ήταν σύνηθες οι θέσεις των γενικών γραμματέων να καταλαμβάνονται από αποτυχημένους πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος. Το γεγονός αυτό οδηγούσε συχνά στις θέσεις αυτές να βρίσκονται άτομα δίχως τα προσόντα για τη θέση (στην καλή περίπτωση) ή άτομα που εκμεταλλεύονταν τη θέση για να διασφαλίσουν μελλοντικά πολιτικά οφέλη. 

Γι’ αυτό το Ποτάμι είχε συμπεριλάβει από την αρχή στις θέσεις του τη θεσμοθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων με πενταετή ή τριετή θητεία μέσω ψήφισης σχετικού νόμου άμεσα όπου θα καθορίζεται το γενικό πλαίσιο, οι προϋποθέσεις, τα προσόντα και θα καθορίζονται οι όροι έκδοσης σχετικής ανοικτής προκήρυξης υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ.Με την τακτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν γίνεται να βγούμε ούτε από την κρίση ούτε από τα μνημόνια. 

Δεν είναι μόνο ότι το κράτος είναι αναποτελεσματικό και αντι-οικονομικό. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι καθίσταται εργαλείο προπαγάνδας, εργαλείο μια καθεστωτικής πολιτικής.

Το video εδώ





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου