Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Spiegel: Ο Σόιμπλε είχε πληροφορίες για τα Panama Papers αλλά τις αγνόησε



Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αγνόησε επανειλημμένα πληροφορίες για ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω υπεράκτιων εταιριών στον Παναμά, γράφει το Spiegel.

Εμπλοκή στην υπόθεση των Panama Papers είχε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το οποίο υποστηρίζει ότι είχε επανειλημμένως πληροφορίες για ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω υπεράκτιων εταιριών στον Παναμά, ωστόσο αυτός τις αγνόησε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε και ο υφυπουργός του, Βέρνερ Γκάτσερ είχαν αρνηθεί επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη, ο οποίος ήθελε να τους αποκαλύψει τις αμφιβόλου νομιμότητας συναλλαγές εικονικής εταιρίας της χώρας. Το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, είχε χρησιμοποιήσει την εν λόγω εταιρία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

"Ούτε ο Σόιμπλε που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των υπεράκτιων εταιριών, ούτε ο Γκάτσερ, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου, αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά του πληροφοριοδότη ο οποίος τους είχε γράψει προσωπικά", αναφέρει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι η εταιρία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούνταν από το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο, είχε ιδρυθεί από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca.

Και συνεχίζει το περιοδικό: "Ο πληροφοριοδότης είχε στραφεί το 2012 και το 2013 στο εποπτικό συμβούλιο του Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου για να αποκαλύψει όσα γνώριζε. Αυτό όμως αντί να τον ακούσει, του απάντησε ότι δεν θα πρέπει να επικοινωνήσει ξανά μαζί του".

Το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε ότι ύστερα από πολλές εσωτερικές και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις του νόμου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελέγχεται ξανά η υπόθεση του Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου.



Ανθή Κουτσουμπού
Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου