Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Οριζόντιες επιβαρύνσεις φέρνει το νέο φορολογικό




Οι επικείμενες αλλαγές στη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων αναμένεται να επηρεάσουν όλους όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 700 ευρώ .

Οι θεσμοί ζητούν το βάρος να πέσει σε φορολογούμενους με εισοδήματα χαμηλότερα των 30.000 ευρώ και για τον λόγο αυτό επιμένουν στη μείωση του αφορολόγητου.

ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM ζητούν το αφορολόγητο να δίνεται σε εισοδήματα κάτω των 7.000 ευρω το χρόνο. Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε χθες πως θα θεωρούσε επιτυχία αν το αφορολόγητο μειωνόταν κατά λίγα μόλις κατοστάρικα, δηλαδή από τα 9.550 ευρώ στις 9.000 ευρώ.

Στα μαλακά ωστόσο φάινεται να πέφτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες με μικρά εισοδήματα. Οι πρώτοι θα φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς όμως καθόλου αφορολόγητο. Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν μεγάλο δηλωθέν ή τεκμαρτό εισόδημα, θα φορολογούνται με ελαφρώς μικρότερους συντελεστές φόρου, σε αντίθεση με τους επιτηδευματίες με μεγάλο εισόδημα που θα φορολογηθούν με συντελεστή 50%.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να αποφύγει να εφαρμόσει την αύξηση φόρου στους αγρότες όπως έχει ψηφιστεί στο Μνημόνιο, από 13% σε 20% φέτος και 26% το 2017, με το 26% να εισάγεται σταδιακά σε βάθος χρόνου και όχι εντός της διετίας.

Κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν στις αλλαγές στην κλίμακα επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που μονιμοποιείται και πλέον θα φτάνει έως και στο 10%, αντί για 8% που είναι ο ανώτατος συντελεστής σήμερα.

Ομοίως συμφωνία υπάρχει και για τις αυξήσεις φόρων στα ενοίκια, με συντελεστές 15% (από 11%) και 35% (από 33%) και με ένα επιπλέον συντελεστή φόρου 45% για εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ ετησίως.

Οι τελικές αποφάσεις για το αφορολόγητο αναμένεται να ληφθούν σε συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς αύριο ή μεθαύριο Τετάρτη.



Θανάσης Κουκάκης 
Πηγή: cnn.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου