Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Κοιλιακό λίπος: 3 λόγοι που δεν σας αποχωρίζεται




Κάνετε τα πάντα για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά, αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα; Οι παρακάτω φαινομενικά άσχετες αιτίες μπορεί να είναι ο λόγος.

Το λίπος στην κοιλιά δεν επηρεάζει απλά την εμφάνισή μας, αλλά και την υγεία μας, καθώς η παρουσία του έχει συνδεθεί πολλάκις με την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων -ιδιαίτερα στους άνδρες. Για αυτό, καλό θα ήταν να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην καταπολέμησή του.

Για να μπορέσουμε, όμως, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα για τον "εχθρό". Πέρα από τις γενικές και πάντα ευπρόσδεκτες συμβουλές για περισσότερη άσκηση και καλύτερη διατροφή, υπάρχουν τρία ακόμα πράγματα, φαινομενικά άσχετα με το σωσίβιο στην κοιλιά, τα οποία πρέπει να προσέξουμε, αν θέλουμε να το αποχωριστούμε...

Το άγχος

Οι ασφυκτικές προθεσμίες, οι λογαριασμοί, τα παιδιά, οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις και γενικά ό,τι προκαλεί άγχος, έχει επιπτώσεις στο σωματικό μας βάρος και μπορεί να κάνει την προσπάθεια να χάσουμε τα περιττά κιλά, ειδικά από την περιοχή της κοιλιάς, ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.


Ο πρώτος είναι ότι όταν είμαστε αγχωμένοι, είναι πιθανότερο να έχουμε την τάση να καταναλώνουμε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και υψηλής θερμιδικής αξίας. Ο δεύτερος είναι ότι το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το λίπος στο σώμα. Μάλιστα, τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με περισσότερο κοιλιακό λίπος.

Την έλλειψη ύπνου

Ένας απλός τρόπος για να περιορίσουμε περιφέρεια της μέσης μας είναι να αρχίσουμε να κοιμόμαστε λίγο περισσότερο. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, δεν πρέπει να απορούν αν δυσκολεύονται να αποκτήσουν επίπεδοι κοιλιά, λένε οι ειδικοί.


Στο πλαίσιο μελέτης διάρκειας 16 ετών, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70.000 γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι εκείνες που κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν 30 ή περισσότερα κιλά σε σχέση με εκείνες που κοιμόντουσαν 7 ώρες.

Γενικότερα, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους ενήλικες να κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ, χρονική διάρκεια που θεωρείται ευεργετική όχι μόνο για το βάρος μας, αλλά και για άλλους δείκτες υγείας.

Την εμμονή στο μόνο στο είδος λιπαρών

Οι περισσότερες έρευνες συσχετίζουν την υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (π.χ. από κρέας, γαλακτοκομικά κτλ) με την αύξηση του κοιλιακού λίπους, ενώ τα μονοακόρεστα λίπη (όπως το ελαιόλαδο) και ορισμένα πολυακόρεστα (κυρίως τα ω-3, που βρίσκονται σε καρύδια, ηλιόσπορους, και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός) είναι γνωστό ότι στη σωστή ποσότητα, ωφελούν τον οργανισμό


Ακόμα, όμως, και αν γνωρίζουμε ότι το σώμα δεν αντιδρά σε όλα τα λιπαρά με τον ίδιο τρόπο και φροντίζουμε να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων κάθε είδους λίπους αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού σας βάρους. Η φράση κλειδί, μετά την επιλογή, είναι η "σωστή ποσότητα".


Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου