Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Διορία τριών μηνών στην Ελλάδα για τη διαχείριση των συνόρων

REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS


Από την έντυπη naftemporiki.gr
Του Νίκου Μπέλλου
nibelgr@gmail.com

Το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. ενέκρινε χθες δέσμη συστάσεων 50 σημείων, με την οποία δίνεται διορία τριών μηνών (έως τα μέσα Μαΐου) στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Η χθεσινή απόφαση λήφθηκε με ειδική πλειοψηφία, δεδομένου ότι η Ελλάδα την καταψήφισε, ενώ η Κύπρος και η Βουλγαρία απείχαν.

Όλες οι άλλες χώρες ψήφισαν υπέρ της εισήγησης της Κομισιόν, η οποία βασίζεται σε επιτόπια αιφνιδιαστική αποτίμηση της κατάστασης που έγινε στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο.
Τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας δεν αφορούν μόνο τα θαλάσσια σύνορά της, αλλά κάθε μέρος που θεωρείται αναγκαίο προκειμένου να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία της συνθήκης Σένγκεν.

Μεταξύ των μέτρων είναι η κατασκευή και λειτουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης των υποψήφιων προσφύγων, η επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους, η χρησιμοποίηση της βάσης δεδομένων Σένγκεν και η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων σε συνεργασία με τη Frontex.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις συστάσεις οι υποψήφιοι πρόσφυγες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα δεν θα έχουν το δικαίωμα πλέον να ζητήσουν να μεταφερθούν στη χώρα της προτίμησής τους, η τύχη τους θα αποφασίζεται στη συνέχεια στο πλαίσιο της μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες.

Προς το παρόν η μετεγκατάσταση δεν λειτουργεί λόγω της απροθυμίας των κρατών-μελών, δεδομένου ότι από τους 66.400 που έχουν δεσμευθεί να πάρουν από τη χώρα μας έχουν πάρει μόλις 218!

Οσοι χαρακτηρίζονται οικονομικοί μετανάστες και δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα πρέπει να κρατούνται σε κλειστά κέντρα μέχρι την απομάκρυνσή τους από την επικράτεια της Ε.Ε. και την επαναπροώθησή τους.

Οπως τονίζεται, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα αυτή με την Ελλάδα.
Η χώρα μας καλείται ακόμη να ενεργοποιήσει ένα σύστημα επιτήρησης που θα υποστηρίζεται από περιπολικά σκάφη για τον εντοπισμό πλοίων, μικρών - μεγάλων, στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να εντοπίζονται οι διακινητές με τους υποψήφιους πρόσφυγες.

Τέλος, θα γίνεται έλεγχος στα λιμάνια ακόμη και σε κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής που έρχονται από τρίτες χώρες.

Η παραπάνω απόφαση επιτεύχθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών και εγκρίθηκε ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) χθες από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Η έγκριση των συστάσεων προς την Ελλάδα επιτρέπει νόμιμα πλέον στις άλλες χώρες και κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία να παρατείνουν τους προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα Σένγκεν.

Οι έλεγχοι μπορούν να παραταθούν μόνον εάν διαπιστωθεί αδυναμία μιας χώρας να φυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα.

Πάντως, η Ελλάδα κατέθεσε «συνημμένη δήλωση» στα πρακτικά με την οποία προβάλλει τη διαφωνία της, ωστόσο καθιστά σαφές ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους οργανισμούς και τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων.
Δήλωση Ελλάδας

«Η Ελλάδα δεν είναι δυστυχώς σε θέση να δώσει τη συγκατάθεσή της όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη σύσταση του συμβουλίου για την αντιμετώπιση των “σοβαρών” ελλείψεων που εντοπίστηκαν κατά την αξιολόγηση του 2015 της εφαρμογής του κεκτημένου Σένγκεν στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα, ήτοι στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει τη θέση της ότι τα συμπεράσματα της αιφνιδιαστικής επίσκεψης αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου 2015 δεν συνιστούν “σοβαρές ελλείψεις” και δεν παρέχουν καμία απόδειξη ότι “η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της”.

Η Ελλάδα υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η μαζική μικτή μεταναστευτική ροή είναι τέτοιας φύσεως που θα έθετε υπό σοβαρή πίεση τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων οποιουδήποτε κράτους-μέλους και επιπλέον ότι έχει λάβει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επιπλέον, οι προσπάθειες αυτές πραγματοποιούνται με σημαντικό εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω, η Ελλάδα εμμένει στα επιχειρήματα και τις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στα έγγραφα που διανεμήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Σένγκεν και στα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν εκ νέου στο πλαίσιο της ομάδας “Θέματα Σένγκεν” και στο πλαίσιο της ΕΜΑ.

Τέλος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δυσανάλογη μεταναστευτική πίεση, να κινητοποιήσει πόρους και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια πρωτίστως για την προστασία των προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο».

Η θέση της Ν.Δ.

Ενημέρωση από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο για το προσφυγικό αλλά και για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών είχε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσημη θέση της Ν.Δ. παραμένει, πάντως, υπέρ της εμπλοκής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στο εσωτερικό της.

«Στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ με τον σκοπό να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών προς την πατρίδα μας, κινείται στη σωστή κατεύθυνση» επανέλαβε αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Καμμένου ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αποκρούοντας έτσι τις κατηγορίες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μεταβάλλει στάση λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

«Το κρίσιμο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα πήρε δραματική μορφή εξαιτίας προβληματικών κυβερνητικών ενεργειών και απαράδεκτων παραλείψεων. Είναι αυτονόητο ότι κάθε τέτοια διεθνής δράση πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία και τα -σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο- δικαιώματα και αρμοδιότητες της χώρας» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη συμβολή της Ατλαντικής Συμμαχίας ενισχύει μεν, αλλά δεν υποκαθιστά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης -και ειδικότερα της FRONTEX- στη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Σαφείς αποστάσεις από την επίσημη θέση της Ν.Δ. πήρε, όμως, ο πρώην μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος με δηλώσεις του προειδοποίησε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

«Η λύση στην κρίση δεν είναι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, ευρωπαϊκό και ανθρωπιστικό. Και βασικός υπεύθυνος φορέας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων είναι η Frontex» συμπλήρωσε.

Υψηλούς τόνους για το θέμα είχε κρατήσει όμως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος προχθές το βράδυ διερωτήθηκε σε υψηλούς τόνους «αν η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα να έρθει δύναμη του ΝΑΤΟ υπό γερμανική διοίκηση».

Στον κ. Δένδια απάντησε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έκανε λόγο για δύο γραμμές στο εσωτερικό της Ν.Δ.

«Η Ν.Δ. δεν έχει επικοινωνία μεταξύ της» κατήγγειλε ο κ. Καμμένος και ανέφερε ότι ο ίδιος επικοινώνησε με την αρμόδια τομεάρχη Ντόρα Μπακογιάννη επί 35 λεπτά και την ενημέρωσε για όλο το κείμενο που είναι απόρρητο.

Κύκλοι της Ν.Δ. διέψευσαν πάντως ότι υπήρξε τέτοια επικοινωνία.
Οι λύσεις «περνούν» από την Αθήνα




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου