Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Πεθαίνοντας για ένα κρεβάτι εντατικής! Στα 52 άτομα η λίστα αναμονής μόνο στην Αθήνα






Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τραγικές είναι οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία και με τη νέα χρονιά καθώς δεκάδες ασθενείς καθημερινά περιμένουν για το αυτονόητο: ένα κρεβάτι εντατικής για να μπορέσουν να σώσουν τη ζωή τους.

Η μαύρη λίστα της αναμονής για μία κλίνη σε Μονάδα Εντατικής θεραπείας όχι μόνο δε μειώνεται χρόνο με το χρόνο αλλά αντίθετα μεγαλώνει.

Ενδεικτικό είναι ότι με το που μπήκε ο νέος χρόνος στις 3 Ιανουαρίου, 52 συνάνθρωποι μας και μάλιστα αρκετοί από αυτούς σε νεαρή ηλικία, περίμεναν για ένα κρεβάτι εντατικής.
Μάταια όμως καθώς άδειο κρεβάτι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα τουλάχιστον χθες. Σήμερα πάντως φαίνεται τα πράγματα να αποκτούν κάποια ροή καθώς η λίστα μειώθηκε στα 39 άτομα, με βάση την τελευταία καταγραφή από το ΕΚΕΠΥ.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι πολλές σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κρεβάτι σε εντατική για να νοσηλευτούν στη συνέχεια οι χειρουργημένοι ασθενείς.

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που 200 κρεβάτια πλήρως εξοπλισμένα παραμένουν χωρίς προσωπικό ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρά τις σχετικές εξαγγελίες δεν προωθεί ακόμη τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίηση των κρεβατιών σε εντατικές με τη συμβολή του ΕΟΠΥΥ.

Ο Εκπρόσωπους των γιατρών στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς Παναγιώτης Παπανικολάου επιβεβαιώνει στο HealthReport.gr:

«Η κατάσταση έχει φτάσει πάλι στο απροχώρητο. Χθες 3.1.2016 μόνο στην Αθήνα στη λίστα του ΕΚΑΒ υπήρχαν 52 ασθενείς οι οποίοι περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι στην εντατική. Πρόκειται για βαρέως πάσχοντες, οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι και βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους.

Εκτός από αυτούς υπάρχουν πολλοί ασθενείς των οποίων σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια σε ΜΕΘ.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία γι αυτή την κυβέρνηση όπως δεν υπήρχε και για τις προηγούμενες. Ξέρουμε ότι για να ανοίξουν τουλάχιστον τα 200 εξοπλισμένα κρεβάτια που παραμένουν ακόμα κλειστά χρειάζονται συνολικά 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού οι οποίες δε γίνονται για να μη μας κάνει νταντά το κουαρτέτο των δανειστών για μονομερή ενέργεια.

Δυστυχώς η υγειονομική γενοκτονία συνεχίζεται και από την άλλη μας λένε ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι επειδή «μείναμε Ευρώπη».

Να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες είναι έτοιμη η σύμβαση που είχε ετοιμάσει ο τέως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός για συνεργασία με μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής τους ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ωστόσο η σύμβαση βρίσκεται ακόμη στα συρτάρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η οποία την …μελετά.



Πηγή: healthreport.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου