Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Αλλάζει σελίδα η Νέα Δημοκρατία με την προεδρία Κυριάκου Μητσοτάκη - Εκτακτο συνέδριο 26 Φεβρουαρίου



«Θα ανανεώσουμε τη ΝΔ με σεβασμό στην ιστορία» είπε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής - Καταλύτης για πολιτικές εξελίξεις, όχι μόνο στο χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα - Τελικό αποτέλεσμα: Μητσοτάκης 52,43% - Μεϊμαράκης 47,57%

Νέα σελίδα, νέα εποχή και ένας νέος κύκλος άνοιξε από το βράδυ της Κυριακής 10 Ιανουαρίου με την μεγάλη ανατροπή και νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι σε όλα τα προγνωστικά. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ κ. Γ. Τραγάκης ψήφισαν 334.750 μέλη του κόμματος και ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 173.297 ψήφους ή το 52,43%, ενώ ο κ. Μείμαράκης έλαβε 157.224 ψήφους ή 47,57%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο στη ΝΔ στις 26 Φεβρουαρίου. Για αύριο Τρίτη στις 12:30 μμ έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του νέου προέδρου της ΝΔ με τον Κ. Καραμανλή, ενώ στις 13:30 ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή. 

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ στη σύντομη τελετή παραλαβής-παράδοσης στα γραφεία του κόμματος απαντώντας στον Γιάννη Πλακιωτάκη ευχαρίστησε τον ίδιο για το έργο του, αλλά και όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και τους εθελοντές, επισημαίνοντας πως το κόμμα έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.

«Θα ανανεώσουμε τη ΝΔ με σεβασμό στην ιστορία, αλλά και με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Χρέος όλων μας είναι η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού. Κανείς δεν περισσεύει, αλλά χρειάζεται και διεύρυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Η μεγάλη νίκη του κ. Μητσοτάκη που αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για πολιτικές εξελίξεις, όχι μόνο στο χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα, φέρνει και πάλι τη Ν.Δ.στο παιχνίδι της εξουσίας και πλέον έχει να κερδίσει το πρώτο μεγάλο στοίχημα: αυτό των 111 ημερών, όπως το έθεσε με το προεκλογικό του άρθρο στο Βήμα της Κυριακής, ώστε να είναι έως την Πρωτομαγιά του 2016, που συμπίπτει με το Πάσχα, πανέτοιμη η Ν.Δ. τουλάχιστον σε οργανωτικό επίπεδο.

Παράλληλα, η σημαντική επιτυχία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε πολλά συστήματα, τόσο εντός όσο και εκτός Ν.Δ., αποτελεί ταυτόχρονα βαριά ήττα για το «καραμανλικό» σύστημα που σύσσωμο στήριζε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το αίτημα όμως για ανανέωση της Ν.Δ., το οποίο όμως ήταν πολύ ισχυρό ενίσχυσε την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη που ουσιαστικά έλαβε κινηματικά χαρακτηριστικά και εξουδετέρωσε την όποια υπεροχή είχε ο κ. Μεϊμαράκης στο σύστημα των κομματικών παραγόντων και στο γαλάζιο σύστημα εξουσίας.

Η κοινωνική και κομματική βάση είχε άλλη άποψη, απέρριψε την επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που έδειχνε τον κ. Μεϊμαράκη, και ουσιαστικά έστειλε μήνυμα ότι δεν δέχεται εντολές και συστάσεις για το τι πρέπει να πράξει.

Ακόμη είναι σαφές ότι δεν πέρασαν στην κομματική και κοινωνική βάση τα απαξιωτικά επιχειρήματα των καραμανλικών περί «νεοφιλελευθερισμού» και «ελιτισμού» που εκφράζει ο «γιος του πρώην πρωθυπουργός που ψηφίζεται στις αστικές περιοχές».Τα κριτήρια των ψηφοφόρων όμως της Ν.Δ. ήταν άλλα σε μια χώρα που ήδη διανύει έξι χρόνια σε καθεστώς νεοφιλελεύθερων μνημονίων. 

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν ηττήθηκε, αλλά η ήττα ήταν των συστημάτων που τον στήριξαν, καθώς οι νεοδημοκράτες, μέλη του κόμματος, θέλησαν με την ψήφο τους στον κ. Μητσοτάκη να θέσουν τέλος στην κατά πολλούς «ιδιότυπη πολιτική συγκατοίκηση» ΣΥΡΙΖΑ - καραμανλικών στη σκιά και των επαφών και των επικοινωνιών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Καραμανλή.

Το πολιτικό φλερτ των τελευταίων μηνών μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και τμήματος των καραμανλικών επέδρασε αρνητικά και λειτούργησε υπέρ του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έπεισε περισσότερο ότι θα είναι όχι απλά καλός πρόεδρος της Ν.Δ. αλλά καλός Πρωθυπουργός και αυτός που μπορεί άμεσα να δώσει προοπτική εξουσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, λένε πολλοί ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη αυτόματα θα περιορίσει και τον ρόλο του «καραμανλικού» προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος εγκαλείται από πολλούς βουλευτές της Ν.Δ., ότι εκτός από την αγαστή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του, π.χ.τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, το τελευταίο διάστημα είχε εμπλακεί στην εσωκομματική διαδικασία με επαφές και τηλεφωνήματα για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του κ. Μεϊμαράκη.

Η νίκη του κ. Μητσοτάκη επί της ουσίας αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κεντροδεξιά και δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, φθάνει να κάνει βέβαια και τις κατάλληλες κινήσεις, ενώ εκτιμάται πως θα προκαλέσει κραδασμούς και αναταράξεις και στο Ποτάμι και στο ΠαΣοΚ που θα δεχθούν ισχυρή πολιτική πίεση.

Η νίκη του ήταν σαρωτική, υπό την έννοια ότι ανέτρεψε το μειονέκτημα των 11,3 μονάδων που είχε από τον κ. Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο και πέρασε μπροστά, έχοντας την ευθεία στήριξη από τον Άδωνι Γεωργιάδη και την πολιτική βοήθεια πάρα πολλών «σαμαρικών» ανά την επικράτεια, ενώ απέναντι στην υποψηφιότητά του ήταν οι βαρόνοι της Ν.Δ.και η συντριπτική πλειονότητα των κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος.

Καθοριστικό ρόλο στην Κεντρική Μακεδονία κυρίως, αλλά και σε άλλες περιοχές διαδραμάτισαν οι ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα, οι οποίοι τον στήριξαν, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στους καραμανλικούς που πολέμησαν με λυσσαλέο και πρωτοφανή τρόπο την υποψηφιότητα του 38χρονου περιφερειάρχη και προκάλεσαν πρωτοφανή ρήγματα με τη στάση και τη συμπεριφορά τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση, ηττημένος είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κριτικά έναντι του κ. Μητσοτάκη κινήθηκαν ουκ ολίγες φορές φιλοκυβερνητικοί επικοινωνιακοί μηχανισμοί, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου έδειχνε πολλές φορές, με τον τρόπο του, την προτίμησή του, προκαλώντας όπως αποδείχθηκε αντισυσπείρωση στις τάξεις των νεοδημοκρατών.

Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη φέρνει εκ των πραγμάτων τη Ν.Δ.στο παιχνίδι της εξουσίας και δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι, ενώ και στο Μέγαρο Μαξίμου θα αξιολογηθεί διαφορετική η κατάσταση με τη νέα ηγεσία της κεντροδεξιάς. Και αυτό διότι πλέον δεν θα υπάρχει αυτό το υπόγειο και παρασκηνιακό φλερτ «καραμανλικών» με το Μέγαρο Μαξίμου.

«Απόψε ηττήθηκε ο λαϊκισμός. Από αύριο έχουμε πάρα πολλή δουλειά» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, σε συνομιλία με το «Βήμα», εν μέσω της ροής των αποτελεσμάτων που καταγράφουν τη μεγάλη νίκη του έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αυτή η φράση του κ. Μητσοτάκη είναι και το κλειδί για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα και μένει να φανεί πως θα διοικήσει το κόμμα, με ποιους όρους, ποια θα είναι η ηγετική του ομάδα και εάν η Ν.Δ.θα είναι διαφορετική, κάτι που ο ίδιος έχει υποσχεθεί και μένει να το κάνει πράξη.

Στήριξη στον Μητσοτάκη και μήνυμα ενότητας της ΝΔ από Πλακιωτάκη

Πλήρη στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρείχε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, λίγο πριν την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του και έστειλε μήνυμα ενότητας, καλώντας βουλευτές, στελέχη και πολίτες να συστρατευθούν με τον νέο αρχηγό.

«Μετά την ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών αποδέχτηκα την πρόταση του Ευ. Μεϊμαράκη με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου. Αποδέχτηκα την στήριξη της ΚΟ για να φέρω εις πέρας μία δύσκολη αποστολή. Να συντονίσω τις διαδικασίες για εκλογές και να εκπροσωπήσω τη ΝΔ στο Κοινοβούλιο, ασκώντας κριτική στον κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας πως πρώτος στόχος του ήταν η ενότητα της παράταξης.

«Λειτούργησα συνθετικά και συναινετικά και διασφάλισα την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στην εκπροσώπηση της ΝΔ στη Βουλή την προηγούμενη περίοδο.

«Όσον αφορά την εκπροσώπηση της ΝΔ στη Βουλή, συνεργάστηκα με όλα τα στελέχη και τους βουλευτές και ασκήσαμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Ασκήσαμε δριμεία κριτική στον κ. Τσίπρα, στηλιτεύσαμε τα λάθη της κυβέρνησής του και παρουσιάσαμε τις θέσεις της ΝΔ. Από μέρους μου έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει, ώστε τα στελέχη να ανακτήσουν το γόητρό τους» υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και στήριξης στον νέο πρόεδρο.

«Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί, ώστε η παράταξη να γίνει ξανά μία μεγάλη ισχυρή, σύγχρονη ευρωπαϊκή δύναμη. Θα σταθώ στο πλευρό του και το ίδιο καλώ να κάνουν όλοι. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς» τόνισε.

Γεωργιάδης: Θα εργαστούμε όλοι μαξί για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης, λίγο πριν από την τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο στήριξε στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Όπως είπε, «θα εργαστούμε όλοι μαζί για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη».

Ακόμη, ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν είναι ημέρα πανηγυρισμών σήμερα. «Θα πανηγυρίσουμε όταν η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταφέρει να μειώσει την ανεργία και να φέρει πίσω όσους ξενιτεύτηκαν».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο στόχος να γίνουν τα πράγματα καλύτερα για τους Έλληνες θα επιτευχεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βαρβιτσιώτης: Η ΝΔ κέρδισε το στοίχημα της ανανέωσης

«Η ΝΔ κέρδισε το στοίχημα της ανανέωσης» δήλωσε, προσερχόμενος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνυποψήφιό του, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Όλοι να σταθούμε αρωγοί στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο νέος πρόεδρος του κόμματος» πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.


Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον γραμματέα του κόμματος κ. Παπαμιμίκο και συμφώνησαν να παραμείνει στη θέση τους έως το τακτικό συνέδριο.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου