Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 20 νεκροί από την επίθεση σε ξενοδοχείο



Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πολλοί άλλοι κρατούνται όμηροι, μετά από την επίθεση που εξαπέλυσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής ένοπλοι ισλαμιστές στο ξενοδοχείο Splendid στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με τον διευθυντή του κεντρικού νοσοκομείου της πρωτεύουσας.

Ο υπουργός Επικοινωνίας της κυβέρνησης της χώρας Ρεμί Νταντζίνου δήλωσε σήμερα πως 33 όμηροι απελευθερώθηκαν– ανάμεσα τους και ο υπουργός της κυβέρνησης Κλεμέν Σαγουαντούγκου – από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, που είναι σε εξέλιξη, ενώ έκανε γνωστό ότι 33 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM).

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο στο ξενοδοχείο και εισέλαβαν στην αίθουσα αναμονής του ξενοδοχείου, μέρος της οποίας είχε τυλιχθεί στις φλόγες, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, σφοδρά πυρά ακούγονται στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου Splendid, όπου είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για την εξουδετέρωση των ενόπλων.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των γαλλικών ειδικών δυνάμεων από τη μια πλευρά και των τζιχαντιστών από την άλλη ήταν συνεχείς γύρω στις 05.00 τοπική ώρα (07.00 ώρα Ελλάδας), ενώ τα πυρά που σημειώνονταν ήταν σποραδικά μετά την έναρξη της εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας πριν από σχεδόν δύο ώρες.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ ανακοίνωσε ότι μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκαν περίπου 10 πτώματα στην ταράτσα του εστιατορίου-καφετέριας απέναντι από το ξενοδοχείο. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται με τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις για την ανάκτηση του ελέγχου του ξενοδοχείου, πρόσθεσε.
Το ξενοδοχείο επιλέγεται συχνά ως τόπος διαμονής από ξένους, υπηκόους δυτικών χωρών και από μέλη των Ηνωμένων Εθνών και πρόκειται για την πρώτη φορά που τζιχαντιστές πραγματοποιούν επίθεση στην Ουαγκαντούγκου.

«Έχουμε παραλάβει περίπου 15 τραυματίες, υπάρχουν άνθρωποι με τραύματα από σφαίρες» δήλωσε ο διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομειακού κέντρου.

Όπως είπε ο Σανγκαρέ, μια γυναίκα, υπήκοος ευρωπαϊκής χώρας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ανέφερε στον ίδιο πως οι ένοπλοι φέρεται να στόχευαν λευκούς ανθρώπους.

Το ξενοδοχείο συχνά επιλέγεται από μέλη των γαλλικών γαλλικά στρατευμάτων, που αποτελούν μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης Μπαρχάν με έδρα το Τσαντ που συστάθηκε για να πολεμήσει ισλαμιστές μαχητές στο Σάχελ και σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής.

Αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως οι αρχές της Γαλλίας ζήτησαν υποστήριξη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολούθησης και αναγνώρισης στην πόλη και τουλάχιστον ένα στρατιωτικός των ΗΠΑ στην Μπουρκίνα Φάσο παρέχει «συμβουλές και βοήθεια» στις γαλλικές δυνάμεις για την επίθεση στο ξενοδοχείο.

Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει την βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στη χώρα, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών Άλφα Μπάρι.

Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 20:30, τοπική ώρα (22:30 ώρα Ελλάδας) και οι ένοπλοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα και πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν τον κόσμο μακριά από το κτήριο. Μια ώρα περίπου μετά σχετικής νηνεμίας, ακολούθησε έντονη ανταλλαγή πυρών, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προετοίμαζαν την επιχείρηση ανακατάληψης του ξενοδοχείου.

«Μόλις είχαμε ανοίξει και ξεκινήσαμε να σερβίρουμε λίγους πελάτες που βρίσκονταν στο εστιατόριο, όταν ακούσαμε πυροβολισμούς. Τρεις άνδρες πυροβολούσαν στον αέρα» είπε ο Βιτάλ Νουνάγιον, σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο που βρίσκεται στο δρόμο απέναντι από το ξενοδοχείο.

«Πολλοί άνθρωποι βγήκαν από τα αυτοκίνητα τους και εγκατέλειψαν τις μοτοσυκλέτες τους, άρχιζοντας να τρέχουν. Οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στα οχήματα. Άνοιξαν πυρ με στόχο και το εστιατόριο Cappuccino απέναντι από το ξενοδοχείο, πριν το πυρπολήσουν» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι ένοπλοι φορούσαν στα κεφάλια τους τουρμπάνια.



Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου