Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Έρχονται σαρωτικές διασταυρώσεις στα προνοιακά επιδόματα



Έρχονται σαρωτικές διασταυρώσεις στα προνοιακά επιδόματα Τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται από το επόμενο διάστημα σε συντομότερο χρονικό διάστημα αφού η συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων επιταχύνεται και θα γίνεται πλέον από την ΗΔΙΚΑ και όχι από τους δήμους που ίσχυε εως τώρα.

 Όμως ο έλεγχος των στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ φέρνει και εξονυχιστικές διασταυρώσεις για περιπτώσεις δικαιούχων που παρατύπως λαμβάνουν τα επιδόματα Ειδικότερα σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης που κατατέθηκε στην βουλή η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) πλέον θα συλλέγει τα στοιχεία όλων των κοινωνικών επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα, που χορηγούνται από Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. 

Οι Φορείς θα πρέπει να αποστέλλουν έως την 10η ημέρα κάθε μήνα στην ΗΔΙΚΑ σε ηλεκτρονική μορφή απολογιστικό αρχείο καταβολής προνοιακών παροχών. Εως τώρα οι δήμοι έστελναν κάθε δίμηνο τα απαραίτητα στοιχεία για την καταβολή των επιδομάτων. Στο αρχείο θα περιέχονται αναλυτικώς ανά δικαιούχο και επίδομα τα ποσά των επιδομάτων, που χορηγήθηκαν τον προηγούμενο μήνα. 

Επιπλέον, στο Αρχείο Καταβολής Προνοιακών Επιδομάτων περιέχονται όλα τα αναγκαία στοιχεία ταυτοποίησης, ήτοι ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, φύλο, ημερομηνία γέννησης, είδος προνοιακής παροχής, ποσό παροχής, χρονικό διάστημα, που αφορά το χορηγούμενο επίδομα και ημερομηνία χορήγησης επιδόματος. Ετσι με την διαδικασία αυτή γίνεται συντομότερος ο χρόνος που απαιτείται για την καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους με στόχο από μελλοντικό χρόνονα γίνει μηνιαία η πληρωμή τους. 

Παράλληλα όμως ο επιδιωκόμενος σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η συλλογή στοιχείων των χορηγούμενων κοινωνικών επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρως η εποπτεία και ο συντονισμός από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η χορήγηση προνοιακών παροχών, που αποσκοπεί στην κάλυψη του κινδύνου της φτώχειας και πραγματοποιείται με βάση τις αρχές της πρόνοιας και της εθνικής αλληλεγγύης, χρήζει πλήρους εποπτείας για την χάραξη και εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης.




Πηγή : dikaiologitika.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου