Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Κουτζαμάνη: Να τηρηθεί απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης



Έκκληση προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση, απηύθυνε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των Εισαγγελέων.
Η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου αναφερόμενη στις συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας, μίλησε επικαλούμενη εμπειρία ετών για τους τρόπους που κατά καιρούς επιλέγονται προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.
Νομοθετικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση της δικαιοσύνης, απειλές κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων ήταν μερικές από τις αναφορές της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ως παραδείγματα παρεμβάσεων.
Ομως, όπως τόνισε η κυρία Κουτζαμάνη «αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο ρόλο των εισαγγελέων, τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου τους και τόνισε ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε όπως είπε προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών. ( Αναφέρεται σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου).
Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης η Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο ρόλος του «είναι να εποπτεύει τη λειτουργία της δικαιοσύνης».
Για το ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία μίλησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας επικρίνοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων.
«Η δήλωση αυτή, ανέφερε ο κ. Τζαβέλας, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας».
Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης και των εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο «δεν επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε».
Πρόσθεσε δε απαντώντας στις αιτιάσεις του Προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων Κων. Τζαβέλα για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περί  «δικαστικών πραξικοπημάτων», ανέφερε ότι « ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ Χαρ. Αθανασίου αναφέρθηκε στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων ενώ κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους «πραξικοπηματίες».

Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου