Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ταξίδια με την Ευριδίκη Γεωργιάδη



Πάντα μου άρεσαν τα ταξίδια και σε όλα σημείωνα τις εμπειρίες μου.

Τώρα θα έχω την ευκαιρία μέσα από το NewsOtherWise.gr να σας μεταφέρω σε λίγες γραμμές τις ομορφιές του τόπου μας και να σας προτείνω όμορφα μέρη για τις αποδράσεις σας αρχίζοντας απο :

Την λίμνη Κερκίνη






Πρώτο μας ταξίδι η λίμνη όλων των εποχών, με τα  λευκά και κίτρινα νούφαρα μες στα νερά και τα κυκλάμινα στο Μπέλες.



Πρόλαβα να δω την αναχώρηση των πελαργών ­ που αρχίζει 15 Αυγούστου αφήνοντας  πίσω τους τις πολυάριθμες φωλιές τους πάνω στις στέγες, στα καμπαναριά και στους στύλους της ΔΕΗ τις οποίες θα ξαναβρούν 15 Μαρτίου με την επιστροφή.




Οι ντόπιοι χαίρονται την λίμνη τους όλες τις εποχές του χρόνου με χιόνια και ομίχλες με τον ήλιο το καλοκαίρι να καθρεφτίζεται στα νερά της.


Περίπου 300 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στη λεκάνη της λίμνης και στα γύρω βουνά. Σχεδόν 140 είδη αναπαράγονται στην περιοχή, 171 είδη έχουν παρατηρηθεί κατά τη μετανάστευση και 134 είδη παραμένουν εκεί και το χειμώνα.





Περπατήστε σε οικολογικά μονοπάτια και περιηγηθείτε με ποδήλατο τις όχθες της λίμνης, φάτε νοστιμότατα ψάρια της Κερκίνης και παραδοσιακά «πιάτα» στα Ανω Πορόια.

Ρωτήστε για τα σπάνια πουλιά φαλαρίδες και για βαλτογλάρονα που γεννούν τα αβγά τους επάνω στα σαρκώδη πλατιά φύλλα των νούφαρων, για τις χουλιαρομύτες για τους πελεκάνους που ζουν 10 ως 12 χρόνια και αλλάζουν χρώμα ώσπου να ενηλικιωθούν, ενώ έχουν στο πτέρωμά τους άλλο χρώμα την άνοιξη, άλλο το φθινόπωρο και άλλο πολύ εντυπωσιακό τον καιρό της αναπαραγωγής.

Μάζεψα τα σπάνια νεροκάστανα στις όχθες της λίμνης, φωτογραφίστε τα  βουβάλια που ζούν κατά εκατοντάδες σε κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή.




Μου έκαναν εντύπωση οι Κορμοράνοι, τα φλαμίγκος, οι πάπιες οι κύκνοι τα πλατάνια τα αρκουδοπούρναρα τα κυκλάμινα, ο ήχος του νερού τα φτερουγίσματα και κεηλαδίσματα των σπάνιων πουλιών, παραδεισένιος τόπος που σε ηρεμεί και σε χαλαρώνει.


Τι χρειάζεσαι στην Κερκίνη: κιάλια, παλιά παπούτσια και γαλότσες για τον λασπότοπο, δυνατό τηλεφακό αν είσαι φωτογράφος, άπειρα φιλμ! Ρούχα άνετα, παλιά, που να μην τα λυπάσαι. Και φυσικά νιτσεράδα για τους χειμωνιάτικους και ανοιξιάτικους μήνες της επίσκεψης.

Πώς θα πάτε




Λίμνη Κερκίνη (χωριό Κερκίνη) ΒΑ των Σερρών (60 χλμ.) και 110 χλμ. από Θεσσαλονίκη.

Αεροπορικώς μέσω Θεσσαλονίκης, οδικώς μέσω Σερρών ή Κιλκίς. Διόδια για ΙΧ αυτοκίνητο 2.250 δρχ. περίπου. Εμένα που δεν έχω αυτοκίνητο μου πάει το «σιδηροδρομικώς». Π.χ., Παρασκευή βράδυ φεύγεις από Αθήνα με ταχεία με κλινάμαξα και φθάνεις φρέσκος και ξεκούραστος Σάββατο πρωί στη Ροδόπολη ή στη Λιβαδειά Σερρών. Χαίρεσαι δύο πλήρεις ημέρες στην Κερκίνη και Κυριακή βράδυ με τον ίδιο τρόπο (ταχεία και κλινάμαξα) επιστροφή στην Αθήνα.

Πού θα μείνετε

Διαθέτει πολλές μικρές μονάδες και παραδοσιακούς πέτρινους ξενώνες. Κερκίνη: Κοινότητα 0327 41213, Πορόια: Κοινότητα 0327 51211.

Πού θα φάτε

Στην περιοχή βρίσκεις κρέατα  ντόπια και κυρίως χοιρινό, νόστιμα ψάρια της λίμνης: γριβάδια (κυπρίνους), πρικιά, πεταλούδες, γουλιανούς.





Γουρουνόπουλο στον φούρνο, «τηγανιά» και «μπουγιουρντί» είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά της περιοχής, ένας συνδυασμός μακεδονίτικης και μικρασιατικής κουζίνας λόγω των προσφύγων του 1922 που εγκαταστάθηκαν εδώ.




Χρήσιμα τηλέφωνα

Κερκίνη: Κοινότητα 0327 41213 και Αστυνομία 41211.

Πορόια: Κοινότητα 0327 51211.

Περιβαλλοντικό Κέντρο «Οικοπεριηγητής» για προγράμματα - διαμονή - πληροφόρηση: τηλ. / φαξ 0327 41450. Κερκίνη Σερρών: κινητό 094 431995. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου