Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Στη Βουλή η δέσμευση καταθέσεων, θυρίδων και η αύξηση του φόρου στα ενοίκια



Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με την διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης και δέσμευση σε καταθέσεις και θυρίδες για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, αλλά και αύξηση του φόρου στα ενοίκια.

Η ψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ.ευρώ εκ μέρους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης που υπέγραψε η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ποινές φυλάκισης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των ενοικίων από 1.1.2015 καθώς και η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο.

Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή. Έτσι προβλέπεται ότι:

- πραγματοποιεί έγκλημα φοροδιαφυγής όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 2 ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ. Δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία ακόμη και αν ο φορολογούμενος υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή

- καταργείται το ανώτατο όριο φορολογικών προστίμων 30.000 ευρώ για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (π.χ. αποδείξεων, τιμολογίων).

- η λήψη προληπτικών μέτρων διασφάλισης των εσόδων του δημοσίου σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει πάνω από 150.000 ευρώ. Προβλέπεται η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως για παράδειγμα κοσμημάτων, ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται και σε όσους έχουν ασκήσει διοίκηση με κάθε τρόπο στην εταιρεία που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει ακόμη και αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα του διαχειριστή ή υπεύθυνου της εταιρείας στο παρελθόν.

- μειώνεται από το 100% στο 50% το πρόστιμο της μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων

Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.



Πηγή : ΑΠΕ ΜΠΕ, newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου