Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Le Monde: Απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνε στις κάλπες οι Έλληνες




BBC: H δημοφιλία του Τσίπρα έχει πέσει αισθητά  - Reuters: Εκτενής αναφορά στα οικονομικά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση που παραιτήθηκε

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ είναι οι ελληνικές εκλογές με τις γαλλικές εφημερίδες να επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα είναι διάχυτη η απογοήτευση και η αδιαφορία κυρίως στους κόλπους της νεολαίας ενώ τα αμερικανικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι, οι Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στην κάλπη και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα δώσουν μία νέα ευκαιρία στην Αριστερά.

 Στην γαλλική Le Monde σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας, επισημαίνεται ότι οι Έλληνες που είναι απογοητευμένοι και αδιάφοροι προσέρχονται εκ νέου στην κάλπη. Η απογοήτευση επικρατεί κυρίως στους κόλπους της νεολαίας, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα. Οι σημερινές εκλογές είναι ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας για τους νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το μέλλον τους.

Η εφημερίδα "Le Monde" επικαλείται έναν οργισμένο νέο ο οποίος στα τέλη Ιανουαρίου, εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και τώρα αισθάνεται προδομένος.  Στις εκλογές του Ιανουαρίου, ψήφισε με ενθουσιασμό  το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα, νιώθω ότι με έχουν προδώσει , ότι με εξαπάτησε κάποιο στον οποίο έδειξα εμπιστοσύνη, παραδέχεται ο Λευτέρης, ένας οργισμένος νέος.

Το Reuters
Το πρακτορείο Reuters γράφει ότι οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για το αν θα δώσουν μία νέα ευκαιρία στην Αριστερά. Ο Έλληνας αριστερός πρωθυπουργός, ο οποίος έχασε την πικρή μάχη με την Ευρώπη για τον τερματισμό της οικονομικής λιτότητας στη χώρα του, επιδιώκει την επανεκλογή του ένα μήνα μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Αυτές οι εκλογές παρακολουθούνται στενά εκτός Ελλάδας επειδή ο νικητής θα πρέπει να επιβλέπει τις βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν για το τρίτο πακέτο στήριξης, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να οργανώσει μία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας και την αποκλιμάκωση της κατάστασης από τα capital controls της χώρας που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο για να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι η τρίτη φορά φέτος που οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες , σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

To BBC

Oι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια. Η λαοφιλία του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έχει ολισθήσει μετά τη συμφωνία που υπέγραψε ο ίδιος στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το πακέτο οικονομικής στήριξης περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο. .Η Ελλάδα έχει βυθιστεί σε μία βαθιά οικονομική κρίση και ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής , θα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Richard Galpin, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, δεν αναμένεται να έχει αυτοδυναμία.  

Die Zeit

Μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το συντηρητικό κόμμα της Ν.Δ αναμένεται στην σημερινή κάλπη, γράφει η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" επισημαίνοντας ότι η Eυρώπη παρακολουθεί με ανησυχία την εκλογική διαδικασία. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στο νήμα θα κριθεί ο νικητής και, αυτή τη φορά, ο  ενθουσιασμός των Ελλήνων προεκλογικά δεν ήταν μεγάλος όπως ήταν στα τέλη Ιανουαρίου ή στο δημοψήφισμα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Από το τότε που ξεκίνησε η σοβαρή οικονομική κρίση στη χώρα, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το 1/5 και ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχει δουλειά, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου