Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χάσει




Βεβαία για την εκλογική νίκη της ΝΔ εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί όπως λέει «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο, δεν δίνει ελπίδα, δεν πείθει και έχει διαρρήξει όλες τις κοινωνικές συμμαχίες στις οποίες στηρίχθηκε για να κερδίσει τις εκλογές». Η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση και ευρύτατες συνεργασίες και επισημαίνει ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης χρειάζεται να βρούμε τους καλύτερους και ικανότερους από όλες τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, στο οποίο συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσιούφο

Αν και έχουμε εισέλθει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει θέσει την «ατζέντα» των εκλογών αυτών. Δεν ακούμε τίποτα για την οικονομία, για την ανεργία, για την παιδεία ή ακόμη και για το μεταναστευτικό. Αντίθετα, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναλώνονται σε προσωπικές επιθέσεις και συγκρούσεις επικοινωνιακής, κυρίως, εκμετάλλευσης. Συμφωνείτε με το επίπεδο και τον τρόπο που οδεύουμε προς τις εκλογές;

Η ΝΔ θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες τη δική της πρόταση για τα μεγάλα θέμα που απασχολούν τους πολίτες, το αναπτυξιακό μοντέλο που εμείς προτείνουμε, τα θέματα παιδείας και μετανάστευσης, θέματα στα οποία διαφωνούμε ριζικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας και αυτό γιατί δεν έχει αφήγημα, δεν έχει σχέδιο, δεν ξέρει τι θέλει να κάνει. Πάρτε το παράδειγμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ως ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, και προχθές ζήτησαν να παγώσει το μέτρο, διότι επιβαρύνει δυσβάσταχτα την ελληνική οικογένεια! Δεν έχουν πυξίδα, καλλιεργούν τη σύγχυση και προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών με καινοφανείς αναλύσεις περί νέου και παλαιού.

Πού, κατά την άποψή σας, θα κριθεί, τελικά, το αποτέλεσμα των εκλογών;

Πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν απηυδήσει. Οδηγούνται για τρίτη φορά μέσα σε εννέα μήνες στις κάλπες, για να λυθεί το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά. Γι’ αυτό ζητούν να συνεργαστούν οι πολιτικές δυνάμεις και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Από πού πηγάζει η αισιοδοξία σας ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις 20 Σεπτεμβρίου;

Στο σημείο όπου διολίσθησε η Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετά τη συνειδητοποίηση των κινδύνων για τη χώρα και την απαξίωση των θεσμών, οι πολίτες έχουν κουραστεί. Απαιτούν επιτέλους να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για την ανόρθωση της οικονομίας και τη θωράκιση των εθνικών συμφερόντων. Η ΝΔ έμαθε από τα λάθη της και μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα για μια λύση σταθερότητας και ασφάλειας. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας κορόιδευε για καιρό τους πολίτες.  Ακόμη και σήμερα, έχοντας ως δήθεν άλλοθι την παραδοχή των λαθών του και ένα γενικευμένο «δεν ήξερα», «δεν κατάλαβα» ή «κατάλαβα αργά», δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική  των χαμένων προσδοκιών που ακολούθησε, διαψεύσθηκε οικτρά με κόστος 100 δισ. στις πλάτες του ελληνικού λαού. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο, δεν δίνει ελπίδα, δεν πείθει.  Έχει διαρρήξει όλες τις κοινωνικές συμμαχίες στις οποίες στηρίχθηκε για να κερδίσει τις εκλογές.

Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με ποια κόμματα θα επιδιώξετε τον σχηματισμό κυβέρνησης, με δεδομένη την άρνηση του Αλ. Τσίπρα να συνεργαστεί μαζί σας;

Η χώρα έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση και ευρύτατες συνεργασίες.  Αν το είχαμε κάνει το 2010, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν στην κατάσταση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Η χώρα χρειάζεται σύνθεση δυνάμεων. Χρειάζεται να βρούμε τους καλύτερους και ικανότερους  από όλες τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, στο οποίο συμπεριλαμβάνω και τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα δουλέψουν για τον εθνικό στόχο που είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι, τώρα που οι μάσκες έπεσαν και είμαστε όλοι ωριμότεροι, εάν μας ενδιαφέρει πραγματικά η πατρίδα.  Παρά το ότι ακούω με μεγάλη απογοήτευση τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι δεν θέλει να συνεργαστεί με αυτούς που τον στήριξαν ψηφίζοντας την κακή συμφωνία που ο ίδιος έφερε, πιστεύω ότι μόνο με εθνική συνεννόηση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και πάντως η ΝΔ θα καλέσει σε συνεργασία όλα τα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ ή με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, η ΝΔ θα πρέπει να επιδιώξει τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση ή θα πρέπει να επιλέξει συνειδητά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Θα σας το ξαναπώ. Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και σύνθεση απόψεων. Τώρα που είμαστε όλοι ωριμότεροι ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Μόνο με το σύνολο των δυνάμεών της η χώρα θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της.
Είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία και μόνο με εθνική συνεννόηση μπορούμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να πείσουμε τους εταίρους μας για αλλαγές στη φορολογία που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης και δεν θα βάλει το δικό της όφελος πάνω από την πατρίδα.

Φοβάστε το ενδεχόμενο αδιεξόδου και προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές;

Το απεύχομαι γιατί η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλο. Χάθηκαν 17.000 θέσεις εργασίας μέσα στον Ιούλιο λόγω των capital controls, έχουμε υστέρηση στον τακτικό προϋπολογισμό 4,9 δισ. σε σχέση με τους στόχους και υστέρηση στις ασφαλιστικές εισφορές 890 εκατ. σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει τα κόμματα να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα δουλέψει. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Άκουσα τον κ. Παππά να αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ειλικρινά τρόμαξα. Εφόσον διακινούν τέτοια σενάρια, εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χάσει τις εκλογές. Θέλουν να δραπετεύσουν από τις ευθύνες τους και κάνουν ό,τι μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσφατα βρεθήκατε και συμμετείχατε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το μεταναστευτικό. Προέκυψε κάτι ενθαρρυντικό για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος;

Η ενημέρωση και η ανάγκη για πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό δεν μπορούν να περιμένουν ούτε εκλογές ούτε άλλες διαδικασίες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξάντλησαν όλο τον χρόνο σε ατέρμονες συζητήσεις χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις. Η ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις είναι άμεση. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται άμεσα σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., για να συμφωνήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι για την κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό, διότι, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω, η αλληλεγγύη δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση.
Κυβέρνηση με κορμό της ΝΔ

Πώς εκλαμβάνετε και πώς αντιμετωπίζετε τη ρητορική του κ. Τσίπρα περί παλαιού και νέου, καθώς στο «παλαιό και κακό» εντάσσει τόσο τη ΝΔ όσο και τα παλαιότερα στελέχη της, όπως είστε και εσείς;

Υπάρχει όντως αντιπαράθεση μεταξύ παλαιού και νέου. Το ερώτημα είναι ποιο είναι το νέο; Είναι η παλαιοκομματική μέθοδος, του να κρύβεις την αλήθεια κάτω από το χαλί; Για μένα, το νέο στην πολιτική είναι οι άνθρωποι που τολμούν να πουν την αλήθεια, και να μην κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το νέο. Το παλιό είναι η κατάργηση της αριστείας, η ισοπέδωση των θεσμών, ο άκρατος λαϊκισμός του περίφημου προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Τώρα που τα ψέματα τελείωσαν, θα κρίνει ο ελληνικός λαός τι είναι παλιό και τι νέο.

Μία κυβέρνηση με κορμό της ΝΔ ή μια κυβέρνηση ευρύτατης συμμετοχής; Τι, κατά την άποψή σας, θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί με τους δανειστές για τη βελτίωση των όρων του μνημονίου; Είναι εφικτή μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση;

Πιστεύω πως ναι. Μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ μπορεί να συζητήσει με τους εταίρους με ρεαλισμό και αξιοπιστία. Γι’ αυτό και είμαι βεβαία ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να πετύχουμε αλλαγές στη φορολογία που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες και ώθηση στην ανάπτυξη. Δίνοντας το μήνυμα ότι πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις και τις εφαρμόζουμε, μπορούμε να πείσουμε για την ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων στο ελληνικό πρόγραμμα.



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου