Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν στη ζέστηΤο καλοκαίρι μπορεί να είναι δυσάρεστο για όλους μας, αλλά ειδικά για τους πάσχοντες από διαβήτη η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνες, προειδοποιεί η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μία από τις επιπλοκές του τύπου 1 και του τύπου 2 διαβήτη είναι η διαταραχή της ικανότητας ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας, γεγονός που μπορεί να της προκαλέσει επικίνδυνες αυξήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η αιτία αυτή της απορρύθμισης είναι νευρολογικές βλάβες που υπολογίζεται ότι προσβάλλουν το 60-70% των ατόμων με διαβήτη και αφορούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οταν οι νευρολογικές βλάβες εμποδίζουν τους αδένες αυτούς να παράγουν αρκετό ιδρώτα, το σώμα δυσκολεύεται να δροσιστεί καθώς ανεβαίνει η περιβαλλοντική θερμοκρασία (σ.σ.: το «σύστημα ψύξης» του είναι η εφίδρωση).

Σε πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες συνέκριναν ανθρώπους με διαβήτη με υγιείς εθελοντές, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με συσκευές που κατέγραφαν τη θερμοκρασία του δέρματός τους, την εσωτερική θερμοκρασία τους και τον ρυθμό εφίδρωσης. Καθώς αυξανόταν η θερμοκρασία, η εφίδρωση των υγιών εθελοντών αυξανόταν αναλόγως, ενώ η εσωτερική θερμοκρασία τους παρέμενε σταθερή.

Ομως στους ασθενείς με διαβήτη, η εφίδρωση έπαψε κάποια στιγμή να αυξάνεται και η εσωτερική θερμοκρασία τους αυξήθηκε σε ανησυχητικά επίπεδα.

Σε μία άλλη πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Κλινικής Μάγιο, στη Μινεσότα, διαπιστώθηκε ότι όταν έχει πολλή ζέστη αυξάνονται οι νοσηλείες των διαβητικών, τα κρούσματα αφυδάτωσης αλλά και οι θάνατοι λόγω ζέστης. Ωστόσο, πολλοί διαβητικοί που ερωτήθηκαν, δεν ήξεραν ότι κινδυνεύουν από τη ζέστη και χρειάζονται ειδικές προφυλάξεις.Πηγή


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου