Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ο πρώτος φυσιολογικός τοκετός από διαβητική γυναίκα χάρη στο «τεχνητό πάγκρεας»



Η 41χρονη Catriona Finlayson-Wilkins από το Νόρφολκ της Αγγλίας είναι η πρώτη γυναίκα με διαβήτη που κατάφερε να γεννήσει φυσιολογικά, χάρη στο «τεχνητό πάγκρεας» που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Η γυναίκα πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και χρησιμοποίησε τη συσκευή ώστε να παράγεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης και να ρυθμίζονται αυτόματα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα της.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, το «τεχνητό πάγκρεας» (APDS) είναι μια μικρή φορητή συσκευή που μιμείται τη λειτουργία ενός υγιούς ανθρώπινου παγκρέατος. Το «τεχνητό πάγκρεας» ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης χάρη στο ενσωματωμένο ψηφιακό σύστημα που διαθέτει ώστε να ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης και παρέχει αυτοματοποιημένα τις απαραίτητες ποσότητες ινσουλίνης.


Σύμφωνα με τη Δρ Helen Murphy, επικεφαλής της ομάδας που επέβλεπε την 41χρονη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών, το υπερβολικό βάρος του μωρού κατά τη γέννα, την πρόωρη γέννα και τη γέννηση νεκρού.

Η διαχείριση του διαβήτη στην εγκυμοσύνη αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς, δεδομένου ότι παρατηρούνται συνεχώς ορμονικές μεταβολές που δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Το «τεχνητό πάγκρεας» μπορεί πιθανώς να αποτελέσει τη λύση ώστε να ξεπεραστεί ο σημαντικός αυτός σκόπελος και να μπορούν περισσότερες γυναίκες με διαβήτη να γεννήσουν φυσιολογικά, χωρίς η ζωή ή η υγεία του μωρού τους να τίθεται σε κίνδυνο.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου