Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Επιβαρύνσεις «φωτιά» για τους ΙΧδες κρύβει η ελληνική πρόταση. Χαράτσι από 500 ευρώ ακόμα και στις βάρκες. – Τι αλλάζει



Μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση για όλα τα νοικοκυριά είναι «κρυμμένη» στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων. Σε αυτό γίνεται ρητή αναφορά για επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες ασφάλισης.

Τι σημαίνει αυτό;
Τεράστιες επιβαρύνσεις για τις ασφάλειες αυτοκινήτου, σπιτιών και ζωής.

Τι ισχύει σήμερα;
Στις ασφάλειες πάσης φύσεως δεν επιβάλλεται καθόλου ΦΠΑ παρά μόνο ένας φόρος ασφαλιστικών υπηρεσιών ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ασφάλιστρου.

Έτσι, σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας με ετήσια ασφάλιστρα 444 ευρώ, ο φόρος διαμορφώνεται στα 44 ευρώ. Τι θα σήμαινε ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ 23%;
Πρόσθετο φόρο 102 ευρώ.

Η διατύπωση στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων αφήνει ανοικτά πολλά ενδεχόμενα.

Καταρχήν δεν διευκρινίζεται αν ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με 23%. Αυτό όμως είναι και το πιο πιθανό καθώς το ποια προϊόντα και υπηρεσίες ανήκουν στο 13% ορίζεται σαφώς (μόνο λίγα τρόφιμα, το ρεύμα, το νερό και τα ξενοδοχεία) οπότε θεωρείται απίθανο να γίνει εξαίρεση για τις ασφάλειες.

Από την άλλη, δεν ξεκαθαρίζεται αν ο ΦΠΑ θα μπει και θα διατηρηθεί και ο φόρος ασφαλιστικών εργασιών, ή αν ο τελευταίος θα καταργηθεί.

Το τι ακριβώς θα συμβεί, θα φανεί με τον εφαρμοστικό νόμο. Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη και θα αγγίξει όλη τη χώρα.

Ο λογαριασμός θα έρθει αυξημένος στους οδηγούς αυτοκινήτων οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με διπλό χτύπημα:
1. Από τη μία θα ακριβύνουν τα ασφάλιστρα λόγω ΦΠΑ και
2. Από την άλλη θα ξεκινήσει το κυνηγητό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων, θα πρέπει να υπολογίζουν ότι θα μπει «καπέλο» από 13% έως 23% στα ασφάλιστρα ενώ την ίδια επίπτωση θα έχουν και όσοι έχουν πάρει σπίτι με δάνειο καθώς και σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική.

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα περίπου στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες με το που θα κατατεθεί στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος των μέτρων.



Πηγή 








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου