Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ρέντσι: Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα



Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκθειάζει στο Al-Jazeera τον πολιτισμό και τις δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας, στο βαθμό μάλιστα που καθορίζουν ουσιαστικά την Ευρώπη όπως είναι σήμερα. Επαναλαμβάνει ωστόσο την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις και ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι πολλές κυβερνήσεις δεν επιθυμούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

"Η Ελλάδα είναι μία σπουδαία χώρα. Όχι από απόψεως αριθμού κατοίκων, αλλά λόγω της ιστορίας, της ποιότητας της δημοκρατίας, της ποιότητας των εμπειριών που προσφέρει η Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς την  Ελλάδα. Θα ήταν μία Ευρώπη χωρίς σημαντικές αξίες και τρόπο ζωής (lifestyle)." δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera, o Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

"Για μένα το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η οργάνωση της ελληνικής οικονομίας", τόνισε ο κύριος Ρέντσι, ο οποίος πάντως θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι "αναγκάσαμε και σπρώξαμε την Ελληνική Κυβέρνηση στην ισχύουσα κατεύθυνση, γιατί δεν μπορούμε να λέμε ότι ισχύουν αλλά μέτρα και άλλα σταθμά για τους Έλληνες από την μία και τους Ιταλούς,τους Γάλλους και τους Ισπανούς από την άλλη.".

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υποφράμμισε την ανάγκη λύσης του ελληνικού προβλήματος, "οπωσδήποτε" και "οριστικά".

Αναφέρθηκε περαιτέρω στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας:
"Είναι προφανής σε όλους η αναγκαιότητα να πραγματοποιήσει η Ελλάδα διαρθρωτικές μετταρυθμίσεις, είναι απολύτως απαραίτητο να επενδύσουμε στο μέλλον και την οργάνωση της ελληνικής οικονομίας."

Ο Ματέο Ρέντσι εκτιμά ότι τίθεται ζήτημα σε επίπεδο Ευρώπης και όχι μόνο Ελλάδας, προς την οποία σημείωσε ότι η υποστήριξη πρέπει να είναι σταθερή "κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών αλλά και ετών".

"Το αληθινό πρόβλημα είναι η εικόνα της Ευρώπης στο μέλλον. Συνεπώς τώρα τελειώνουμε με το επείγον ζήτημα της Ελλάδας, αλλά μετά πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε την αντίληψη της Ευρώπης και πάνω από όλα (να εστιάσουμε)(σ)την αναγέννηση της Ευρώπης."

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι για πολλούς λόγους. Και πρωτευόντως γιατί πολλές χώρες αντιτίθενται σε αυτό.

Τέλος αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα που εξήγγειλε και διενήργησε η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε πολλά προβλήματα στις παλιότερες κυβερνήσεις και σημείωσε:

"Πρωθυπουργοί άλλων χωρών είπαν: «Οπότε οποιοσδήποτε μπορεί να εξαγγείλει δημοψήφισμα και να πει ότι δεν θέλει να πληρώσει το χρέος του.» Πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγουμε το ερώτημα, επενδύοντας στην Ελληνική οικονομία και το ελληνικό μέλλον. "


Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου