Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Στη γωνία η Μέρκελ – Βάλλεται ο ηγεμονικός της ρόλος στην ΕΕ



Γιάννης Τριήρης

Στα σκοινιά βρίσκεται πλέον η Άνγκελα Μέρκελ που βλέπει ότι χάνει οριστικά την μάχη της ηγεμονίας στην Ευρώπη, καθώς δέχεται για πρώτη φορά στην πολιτική της καριέρα άγριο σφυροκόπημα από τους άλλους ισχυρούς της γηραιάς ηπείρου τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, ίσως είναι από τις λίγες φόρες που πρέπει να αισθάνεται θυμωμένη τόσο πού με τον στενό της συνεργάτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την οδήγησε στην γωνιά του ευρωπαϊκού ρινγκ αποκομμένη από ισχυρούς συμμάχους και δακτυλοδεικτούμενη ως η πολιτικός που θα την βαρύνει μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρώπης.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία , τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός, έβαλαν την άκρη το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε και ανέλαβαν τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και για την γενικότερη γεωπολιτική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω τεραστίων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της Ρωσίας και του Ισλαμικού κράτους.

Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι δηλώσεις τους την ώρα που προσέρχονταν στο Συμβούλιο Κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, αποδοκίμασε εμμέσως το προτεινόμενο σχέδιο Σόιμπλε για προσωρινό Grexit.

Το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα αύριο θα είναι στην Ευρωζώνη ή όχι, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Σημασία είναι να δούμε ποια είναι η αντίληψή μας για την Ευρώπη, τόνισε και ανέφερε «καρφώνοντας» την Γερμανία ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τα εθνικά συμφέροντα αλλά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Για να καταλήξει ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει σήμερα συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια. Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει, πρόσθεσε.

Ο Ματέο Ρέντσι, από την πλευρά του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας εμφάνιση ενός πραγματικά μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη, αποστερώντας δύναμη από την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ με την μικροπολιτική που ακολούθησε στο ελληνικό ζήτημα απέδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες της μεγάλης Ενωμένης Ευρώπης και σκέπτεται μόνο εθνικά αν όχι εθνικιστικά για να ικανοποιήσει την γερμανική κοινή γνώμη.

Ταυτόχρονα, οι άλλοι ισχυροί Ευρωπαίοι και βέβαια και οι πέραν του Ατλαντικού σύμμαχοι, καταδεικνύουν την Μέρκελ ως υπαίτια για τις μεγάλες αποτυχίες της Ευρώπης τόσο στο να λύσει το πρόβλημα Ρωσίας-Ουκρανίας, όσο και να εμποδίσει την εξάπλωση των τζιχαντιστών στην γηραιά ήπειρο και γενικότερα στο δυτικό κόσμο.

Ό,τι και αν γίνει στο Συμβούλιο Κορυφής το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, σε σχέση με την Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη των δυτικών συμμάχων, πλην ακόμη ορισμένων εκ των δορυφόρων της Γερμανίας, που πάντοτε την ακολουθούσαν στις ήττες και τις καταστροφές.

Και σ αυτόν τον τρίτο μεγάλο πόλεμο η Γερμανία θα ηττηθεί αργά ή γρήγορα. Και οι συνέπειες για τους ηττημένους είναι πάντα οι μεγαλύτερες…


Πηγή : tribune.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου