Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Μεξικό: Απέδρασε για δεύτερη φορά ο βαρώνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκούζμαν



Ο μεξικανός βαρώνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκούζμαν “El Chapo” κατάφερε να δραπετεύσει από μία φυλακή υψίστης ασφαλείας για δεύτερη φορά μέσα σε 14 χρόνια.
Μία μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας έχει στηθεί για τον εντοπισμό του με τις αρχές να έχουν κλείσει το γειτονικό αεροδρόμιο της Τολούκα για να αποφύγουν τυχόν εναέρια διαφυγή του. Ο Γκούζμαν, 58 ετών, τελευταία φορά εθέαθη στην περιοχή των λουτρών γύρω στις 9 χτες το βράδυ, αλλά ο συναγερμός χτύπησε όταν δεν επέστρεψε στο κελί του.

Οι μεξικανικές αρχές εντόπισαν μία σήραγγα έκτασης πάνω από 1,5 χλμ, την οποία χρησιμοποίησε ο "El Chapo" για να αποδράσει. Η σήραγγα, που ξεκινούσε από το κελί του, οδηγούσε σε ένα κτίριο έξω από τα τείχη της φυλακής.

Ο πλέον καταζητούμενος βαρώνος ναρκωτικών στον κόσμο, επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα είχε επικηρυχθεί έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από το Μεξικό.

Η “αυτοκρατορεία” του δρά από την Βόρεια Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Αυστραλία, ενώ η περιουσία του σύμφωνα με το περιοδικό Forbes εκτιμάται σε πάνω από 1 δις δολάρια και στη λίστα βρίσκεται πάνω από τους προέδρους της Βενεζουέλας και της Γαλλίας.

Ο Γκούζμαν συνελήφθη για πρώτη φορά από τις αρχές το 1993 στη Γουατεμάλα εκδόθηκε στο Μεξικό, όπου και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για φόνους και διακίνηση ναρκωτικών. Το 2001 όμως απέδρασε από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Πουέντε Γκράντε με τη βοήθεια των δεσμοφυλάκων.

Το 2014 εντοπίστηκε και συνελήφθη στο θέρετρο Μασατλάν στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου και κρυβόταν μαζί με την εστεμμένη σύζυγό του και τις δίδυμες κόρες τους. Η κυβέρνησή του προέδρου Πένα Νιέτο έχει δεσμευθεί να συλλάβει τον ισχυρό βαρώνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ , daily mail, newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου