Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Θα συνεχίσω με κυβέρνηση μειοψηφίας


Αναγκασμένος, αλλά και αποφασισμένος συνάμα να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας «μέχρι την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης», διαμηνύει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας προς τους 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα, τονίζοντας ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη επιλογή τους «καθιστά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς».

Οι  διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα αρχίσουν μετά την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιουλίου, όταν αναμένεται να υπερψηφιστεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Η διαπραγμάτευση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Κατά τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τρεις έως τέσσερις.

Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας «σαφές μήνυμα», όπως τονίζουν, του ίδιου του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές που ψήφισαν «όχι», παραθέτουν αυτούσια δήλωσή του ότι «προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».

Η σχετική συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις διεξήχθη κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή για την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων.

Οι περισσότεροι, αντιδρώντες στα μέτρα, βουλευτές είχαν υποστηρίξει στις τοποθετήσεις και ομιλίες τους ότι «ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε στις Βρυξέλλες από τους λεγόμενους εταίρους», και ότι αυτοί δεν μπορούν να στηρίξουν μία συμφωνία «που είναι αποτέλεσμα εκβιασμού».

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός είπε ότι ζήτησε από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή χωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός.

«Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη», είπε.

Το γεγονός, συμπλήρωσε χθες βράδυ κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, «ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μην μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

«Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Και κατέληξε, επισημαίνοντας τα εξής προς τους 32 που αισθάνθηκε ότι επέλεξαν να μην μοιραστούν μαζί του την ευθύνη της αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης στην οποία περιήλθε η χώρα:

“Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των  300 αντιπροσώπων».


ikypros.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου