Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Συμφωνία ή διαίρεση της Ευρώπης




Το δίλημμα είναι πλέον στους εταίρους μας, απαντά ο πρωθυπουργός στις κλιμακούμενες πιέσεις, δηλώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται πλέον να αποφασίσουν αν επιθυμούν τον ρεαλισμό και την έξοδο απο την κρίση ή την διαίρεση της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Αθήνα κατέθεσε την Δευτέρα τις προτάσεις της σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν.

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Αθήνα "διαπραγματεύεται με σχέδιο, στρατηγική και προτάσεις", ότι οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης είναι αντίξοες και πως οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται πλέον να αποφασίσουν αν επιθυμούν τον ρεαλισμό και την έξοδο απο την κρίση ή την διαίρεση της Ευρώπης.

" Διαπραγματετυόμαστε με σχέδιο και στρατηγική, σε αντίξοες συνθήκες. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και στις προηγούμενες που απλώς υπέγραφαν ότι τους ζητούσαν. Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. " Η Ελλάδα έχει κάταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες, σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση, δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρώπαικό και παγκόσμιο θέμα. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή στην διαίρεση της Ευρώπης. Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και κινούμαστε με βάση την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει λύση και δεν θέλει η χώρα να γυρίσει στο χθες των μνημονίων και της υποτέλειας".

Καμία πρόταση στην Αθήνα

Διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει στα χέρια του κάποια πρόταση την άλλη πλευρά και ότι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος Έλληνας αξιωματούχος συνομίλησε τηλεφωνικά με εκπρόσωπο των δανειστών.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκεται η ελληνική ομάδα του Brussels Group,, ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμα κάποια ειδοποίηση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, που η Αθήνα περίμενε ότι θα άρχιζαν νωρίς σήμερα. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ επί συγκεκριμένων παραμέτρων της διαπραγμάτευσης.


Στον πάγο το Brussels Group

Από το Σάββατο έχουν "παγώσει" οι συζητήσεις σε Αθήνας - δανειστών σε επίπεδο Brussels Group (BG), με την κυβέρνηση να έχει στηρίξει τις ελπίδες της σε πολιτική λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφορές των δύο πλευρών στις συζητήσεις που γίνονται στο BG είναι μεγάλες, η πρόοδος που έχε επιτευχθεί μικρή, ενώ αρμόδια στελέχη με γνώση αυτών σημειώνουν ότι οι Ελληνες εκπρόσωποι δεν είχαν την εξουσιοδότηση να προχωρήσουν σε περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες η απόσταση των δύο πλευρών επί των δημοσιονομικών θεμάτων ήταν περίπου 2 δισ ευρώ. Επί της ουσίας οι δανειστές ζητούσαν 2 δισ ευρώ περισσότερα μέτρα από ότι παρουσίαζε η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό οι απεσταλμένοι της Αθήνας δεν είχαν εντολή να συζητήσουν περισσότερες παρεμβάσεις, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και σε άλλα κρίσιμα θέματα.


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου