Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΠΑΣΟΚ: Αντισυνταγματικό το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα



Για να ισχύσει άμεσα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές - Εάν ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών κατέθεσε στην Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να την ψηφίσουν προκειμένου να ισχύσει από τις ερχόμενες -όποτε και αν αυτές γίνουν- εθνικές εκλογές.



Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως τα νέα πολιτικά δεδομένα με την πολυκομματική Βουλή και τα χαμηλά ποσοστά του πρώτου κόμματος έχουν καταστήσει το μπόνους «αντισυνταγματικό» και «απρόσφορο» για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με κοινοβουλευτική ομοιογένεια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα για να ισχύσει άμεσα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200. Εάν ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα θεσπίστηκε με την προοπτική της εξασφάλισης ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων για να σημειωθεί πως «Ο μετασχηματισμός από το 2012 και μετά του κομματικού συστήματος από δικομματικό σε πολυκομματικό και το χαμηλό ή πάντως όχι πολύ υψηλό ποσοστό του πρώτου κόμματος στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (18,85% στις εκλογές του Μαΐου 2012, 29,66% στις εκλογές του Ιουνίου 2012, 36,34% στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015), κατέστησε πλέον το bonus, όχι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και απρόσφορο για τον σκοπό που θεσπίστηκε, δηλαδή την απόκτηση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας».

Γίνεται επίσης λόγος για «τεχνητή υπεραντιπροσώπευση του πρώτου κόμματος» προκειμένου το πρώτο κόμμα να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Υποστηρίζεται όμως πως «ο στόχος αυτός, δηλαδή η διευκόλυνση του σχηματισμού κυβερνήσεων συνασπισμού, εξυπηρετείται καλύτερα από το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο διασφαλίζει επί πλέον και τη σχετική ομοιογένεια των κυβερνήσεων συνασπισμού, άρα και την κυβερνητική σταθερότητα».
Αναλυτικά η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:


«ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Άρθρο 1
Κατάργηση  «πριμοδότησης» (Ν. 3636/2008)
Ο νόμος 3636/2008 (ΦΕΚ Α΄ 11) καταργείται, εκτός από το άρθρο 3 αυτού που εξακολουθεί να ισχύει ως τελευταίο εδάφιο του άρθρου 2 του νόμου 3231/2004 (ΦΕΚ Α΄ 45).

Άρθρο 2
Καθορισμός εδρών
1. Η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3231/ 2004 (ΦΕΚ Α΄ 45) αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενό τους διαιρείται με το άθροισμα των εγκύρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με το άρθρο 5.
Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται κατά σειρά ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.»
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του νόμου 3231/2004 καταργείται.
3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 του νόμου 3231/2004 αναριθμείται σε παράγραφο 2 και τροποποιείται ως ακολούθως:
«2. Αν ένας εκλογικός σχηματισμός δικαιούται, κατ' εξαίρεση, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7, περισσότερες έδρες από όσες του αναλογούν κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ο συνολικός αριθμός τους αναπροσαρμόζεται, προκειμένου να λάβει τελικά τις έδρες που προκύπτουν από την εφαρμογή των άρθρων 7 και 8. Στην περίπτωση αυτή μειώνεται κατ’ αναλογίαν ο αριθμός των εδρών που καταλαμβάνουν τα υπόλοιπα κόμματα.»

Άρθρο 3
Αντικατάσταση τίτλου
Ο τίτλος του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 αντικαθίσταται ως εξής:
«Κατανομή των 288 εδρών στις εκλογικές περιφέρειες».

Άρθρο 4
Έναρξη Ισχύος
1. Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
2. Ο παρών νόμος ισχύει και εφαρμόζεται από τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 54 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2015

Οι προτείνοντες Βουλευτές
Ευάγγελος Βενιζέλος
Αρβανιτίδης Γιώργος
Γεννηματά Φώφη
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Δριβελέγκας Γιάννης
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κουτσούκος Γιάννης
Κρεμαστινός Δημήτρης
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Λοβέρδος Ανδρέας
Σκανδαλίδης Κώστας
Χριστοφιλοπούλου Εύη».



Πηγή : protothema.gr





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου