Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ελληνας ανάμεσα στους συλληφθέντες της FIFA για διαφθορά



Κορυφαίοι παράγοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου συνελήφθησαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μετά απο έφοδο της ελβετικής Αστυνομίας σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης, στο οποίο διεξάγεται το ετήσιο συνέδριο της FIFA. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας, Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η επιχείρηση έγινε μετά απο αίτημα των ΗΠΑ και οι συλληφθέντες θα εκδοθούν αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ευρύτατη διαφθορά στην FIFA τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μεταξύ των οποίων ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και συμφωνίες για υποψηφιότητες για Μουντιάλ, όπως επίσης για εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι μεγάλα ονόματα της FIFA.  O Τζέφρι Γουέμπ, μεγαλοστέλεχος της FIFA και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην μέλος εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, ο Ευγένιο Φιγερέδο, στέλεχος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουρουγουάης, ο Εντουάρντο Λι, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα, ο Χούλιο Ρότσα, υπάλληλος της FIFA, ο Ράφαελ Εσκίβελ, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βενεζουέλας, ο Χοσέ Μαρία Μαρίν, πρώην Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, ο Νικολάς Λεόζ, πρώην πρόεδρος Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Λατινικής Αμερικής.

«Σήμερα είναι μια ημέρα λύπης για το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Πρίγκιπας Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν, υποψήφιος για την Προεδρία της FIFA - και μοναδικός αντίπαλος του νυν Προέδρου, Σεπ Μπλάτερ. «Είναι μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πληροφορίες έρχονται συνέχεια. Συνεπώς δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε κάποιο παραπάνω σχόλιο τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Εφοδος στο ξενοδοχείο

Την ώρα που οι διοικούντες της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πραγματοποιούν το ετήσιό τους συνέδριο στη Ζυρίχη, ομάδα ελβετών αστυνομικών με πολιτικά εμφανίστηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Baur au Lac, το οποίο έχει θέα στις Άλπεις και πέρασαν «χειροπέδες» σε αρκετά στελέχη της Ομοσπονδίας.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι κατηγορίες εκδόθηκαν στο Μπρούκλιν, όπως αναφέρουν οι NYT, επικαλούμενοι αξιωματούχους της τοπικής αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί πήραν τα κλειδιά απο την ρεσεψιόν και ανέβηκαν στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Αστυνομίας που έχουν αναλάβει την υπόθεση, οι κατηγορίες αφορούν ευρύτατη διαφθορά στην FIFA τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μεταξύ των οποίων ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και συμφωνίες για υποψηφιότητες για Μουντιάλ, όπως επίσης για εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα. Οπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές, οι κατηγορίες αφορούν περισσότερους απο δέκα αξιωματούχους και ορισμένοι απο αυτούς δεν βρίσκονται στην Ζυρίχη.

Εκτός των στελεχών της Fifa, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις

Οι συλλήψεις αποτελούν ισχυρότατο πλήγμα σε βάρος της FIFA, έναν οργανισμό εκατομμυρίων ευρώ που κυβερνά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο εν τω μέσω φημών και κατηγοριών για εκτεταμένες δωροδοκίες εδώ και δεκαετίες. Στο δημοσίευμα των NYT μάλιστα φιλοξενούνται δηλώσεις στελέχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε αυτές αναφέρεται πως το FBI έχει μείνει άναυδο με τον τρόπο που η διαφθορά «θεσμοθετήθηκε» στην FIFA.

Σύμφωνα με τον Guardian οι συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή είναι έξι. Οι κατηγορούμενοι ενημερώθηκαν πως εις βάρος τους υπάρχει ένταλμα για συμμετοχή σε δωροδοκίες.

Σε δηλώσεις αξιωματούχου της FIFA στο BBC αναφέρεται ότι η Ομοσπονδία εξετάζει το συμβάν και ακόμα δεν είναι έτοιμη να προβεί σε ανακοινώσεις.

Η επιχείρηση αυτή, έρχεται δύο μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Σεπ Μπλάτερ θα παρέμενε για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Για να αποτραπεί αυτό, οι υποψήφιοι αντίπαλοί του αποφάσισαν να συμμαχήσουν και έτσι ο μοναδικός αντίπαλος του κ. Μπλάτερ είναι ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει αντιπρόεδρος.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου