Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στις ιταλικές αρχές 25 κλεμμένες αρχαιότητες


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επέστρεψαν την Τρίτη 25 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία, μεταξύ των οποίων αγγεία, τοιχογραφίες και χειρόγραφα που είχαν αφαιρεθεί παρανόμως και βρέθηκαν σε μουσεία, οίκους δημοπρασιών και ιδιωτικές συλλογές.

Στα 25 αντικείμενα περιλαμβάνονται ένα ετρουσκικό αγγείο ηλικίας 2.500 ετών, διακοσμημένο με δελφίνια, μια μαρμάρινη σαρκοφάγος που επρόκειτο να πουληθεί από γκαλερί της Νέας Υόρκης έναντι του ποσού των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων και τμήματα τοιχογραφιών που πιστεύεται ότι είχαν κλαπεί από την Πομπηία.

Η ιταλική αστυνομία διευκρίνισε ότι οι αρχαιότητες εντοπίστηκαν και επεστράφησαν στη χώρα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Κάποια από τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονταν σε μουσεία, στο Οχάιο και τη Μινεάπολη ενώ άλλα προωθούνταν για πώληση από γνωστούς οίκους δημοπρασιών, όπως οι Sotheby's και Christie's, στους οποίους είχαν δοθεί ψεύτικες διαβεβαιώσεις για την προέλευσή τους.

Ορισμένα αντικείμενα είχαν εξαχθεί από την Ιταλία από έναν αρχαιοκάπηλο που είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές, τον Τζάκομο Μεντίτσι ενώ άλλα σχετίζονται με μια έρευνα για αρχαιότητες που εξήχθησαν παρανόμως από τον έμπορο έργων τέχνης Τζανφράνκο Μπεκίνα.

Πολλά έργα επεστράφησαν οικειοθελώς από τους ανθρώπους που τα είχαν στην κατοχή τους, όταν διαπίστωσαν ότι ήταν κλεμμένα.

Μια γκαλερί ωστόσο αρνήθηκε να δώσει πίσω τις αρχαιότητες και η υπόθεση οδηγήθηκε σε μια "σκληρή δικαστική διαμάχη", όπως ανέφερε η αστυνομία.



Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου