Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΝY Times: Εγκαταλελειμμένη χώρα, στα όρια της χρεοκοπίας, η Ελλάδα. Εξαντλημένοι χειρουργοί... Και πλούσιοι ΠΟΥ χρηματοδοτούν χρεοκοπημένα αστυνομικά τμήματα



Μια ζοφερή εικόνα της Ελλάδας, η οποία ξεμένει από χρήματα, περιγράφει το οδοιπορικό της αμερικανικής εφημερίδας New York Times (NY Times) στη χώρα μας.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ξεκινά με μια περιγραφή εγκατάλειψης.

«Μπουλντόζες παρατημένες στη μέση του δρόμου,. Εξαντλημένοι χειρουργοί κάνουν επεμβάσεις μέσα στη νύχτα. Και οι πιο πλούσιοι χρηματοδοτούν χρεοκοπημένα αστυνομικά τμήματα».

Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει την Ελλάδα ως μια σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα η οποία στην απελπισία της κάνει ότι μπορεί για να διαφυλάξει τη ρευστότητα. Μάλιστα στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους η χώρα θα ξεμείνει από ρευστό στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Αναφορά γίνεται και στη δόση προς το ΔΝΤ που πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου την οποία ίσως να μην καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να καλύψει και όπως τονίζεται στο δημοσίευμα ακολουθούν μέσα στον μήνα άλλες τρεις δόσεις.
Εάν αυτές δεν πληρωθούν τότε «σε αυτό το σημείο όλα θα έχουν τελειώσει», αναφέρει ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος δεν κατονομάζεται από τους New York Times.
«Σε μια κοινωνία που έχει ζήσει από τη γενναιοδωρία των κυβερνήσεων, εδώ και δεκαετίες, η κρίση ρευστότητας έχει ήδη είχε αντίκτυπο.

Τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία και οι δήμοι αγωνίζονται για την παροχή βασικών υπηρεσιών» αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενώ στο ίδιο σημείο γίνεται και αναφορά στην ασφάλεια της χώρας λέγοντας πως η χώρα χάνει την μάχη ενάντια στη μαζική εισροή παράτυπων μεταναστών.
«Η Ελλάδα λειτουργεί ήδη ως πτωχευμένο κράτος» αναφέρουν αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα.
Αναφορά γίνεται και στη χρήση των αποθεματικών των ταμείων από την Κυβέρνηση, ενώ η εφημερίδα ΝΥ Τimes σημειώνει πως σχολεία και νοσοκομεία έχουν αυστηρές εντολές να προχωρούν σε προσλήψεις.
Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας της χώρας παραπονιούνται πως βρίσκονται υπό πίεση προκειμένου οι εναέριες και θαλάσσιες επιχειρήσεις να γίνονται στο ελάχιστο τη στιγμή που νέα κύματα μεταναστών έρχονται από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
«Από το 2010, οπότε και επιβλήθηκε το πρώτο μνημόνιο, η Ελλάδα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μειώσεις των δαπανών της κατά 28 δισεκατομμύρια ευρώ» συνεχίζει το δημοσίευμα εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα δυσανάλογο μέγεθος σε σχέση με την οικονομία της Ελλάδας.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους έξι μήνες τονίζεται στο ρεπορτάζ που κάνει λόγο για μια γενιά πολιτικών που είχαν την αντίληψη ότι οι κρατικές δαπάνες και ο δανεισμός ήταν αναφαίρετο εθνικό δικαίωμα και τώρα βιώνουν κάτι διαφορετικό.

Επίσης οι ΝΥ Τimes μιλούν για ένα πολύ καλό μάθημα, για τους πολίτες που ήθελαν να ξεφύγουν τη λογική του ρουσφετιού και των διασυνδέσεων.
Στην εφημερίδα μίλησε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος σχολίασε πως «δεν υπάρχουν πλέον δωρεάν βόλτες για τη χώρα.
«Τα παλιά κόμματα δεν είπαν ποτέ την αλήθεια στο λαό. Τώρα πρέπει να ζήσουμε με αυτά που παράγουμε».

Ο κ. Μπακογιάννης κάνει αναφορά στην ανεργία που μαστίζει διάφορες πόλεις της Ελλάδας και φέρνει το παράδειγμα της Θήβας λέγοντας πως το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή είναι υψηλότερο από το μέσο όρο του 25%, και σχολιάζει πως αν και τα σκουπίδια μαζεύονται και οι περικοπές του προϋπολογισμού κατά 50% δεν αφήνουν περιθώρια για πολλά.

«Εδώ και ένα χρόνο, η Θήβα προσπαθεί να ολοκληρώσει την ανακαίνιση του κεντρικού δρόμου της πόλης, έργο ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, αλλά από τη στιγμή που η κατασκευαστική εταιρεία εδώ και ένα μήνα δεν έχει λάβει χρήματα, το έργο έχει μείνει στα μισά. Μια εγκαταλελειμμένη μπουλντόζα που μαζεύει σκόνη στην άκρη του δρόμου είναι σημάδι πως οι εργασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα» σχολιάζουν οι ΝΥ Τimes.
Αυτό που προβληματίζει τον κ. Μπακογιάννη είναι ότι το συγκεκριμένο έργο, όπως πολλά άλλα που έχουν σταματήσει, συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε..
Το ρεπορτάζ συνεχίζει με αναφορές στον τομέα της ασφάλειας όπου οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας με περιορισμένους πόρους.

Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει πως εύπορες οικογένειες των προαστίων χρηματοδοτούν τα αστυνομικά τμήματα.
Επιπλέον οι NY Times κάνουν αναφορά για σοβαρές περικοπές στον τομέα της υγείας αλλά και στα νοσοκομεία.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί σε 10 εκατομμύρια από 40 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πριν από την κρίση. Όσο για τα νοσοκομεία, αν και οι ασθενείς έχουν διπλασιαστεί, τα μπάτζετ έχουν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.
Για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν μιλά στην εφημερίδα ο κ. Θεόδωρος Γιάνναρος, επικεφαλής του νοσοκομείου «Ελπίς».
Από το 2010 που ξεκίνησε να εργάζεται στο νοσοκομείο, όπως λέει ο ίδιος, ο μισθός του έχει πέσει στα 1200 ευρώ από τα 7.400 ευρώ.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει πέσει στα έξι εκατομμύρια ευρώ από 20 εκατομμύρια που ήταν πριν από λίγα χρόνια, ενώ έχει μειωθεί και ο αριθμός των γιατρών στους 200 από 250.

«Είχαμε μάθει να ζούμε με πολλά χρήματα...ίσως η κρίση μας κάνει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά αυτό οι καλοί άνθρωποι θα πεθάνουν εάν συνεχιστεί η κρίση» λέει.
Ο ίδιος αναφέρει πως από το στρες υπέστη καρδιακή προσβολή, αλλά αυτό που τον ανησυχεί είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι χειρουργοί του νοσοκομείου.



Πηγή : huffingtonpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου