Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ανδ. Παπαμιμίκος: «Η ΝΔ έχει ανάγκη από νέα πνοή»



Ραβανός Αρης

Συνέντευξη του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος

Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα ισχυρό rebranding που θα την επανασυστήσει στους πολίτες, όχι με βάση αυτά που είπε ή έκανε στο παρελθόν, αλλά κυρίως για όσα οραματίζεται για την Ελλάδα του αύριο, αναφέρει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στο vima.gr υπογραμμίζει με έμφαση ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σπάσει τα στεγανά, να μην επιτρέψει νεοπαγείς βαρωνίες και να δώσει την ευκαιρία σε όλους όσοι επιθυμούν να προσφέρουν.

Ο Ανδρ. Παπαμιμίκος υποστηρίζει ότι η ΝΔ είναι το τελευταίο μεγάλο ανάχωμα λογικής απέναντι στον εθνολαϊκισμό, που κάποιοι εντέχνως στην κυβέρνηση καλλιεργούν. Παράλληλα στέλνει και μήνυμα εντός της ΝΔ τονίζοντας πως όποιος φοβάται να τολμήσει ανοίγματα, είναι καταδικασμένος να μείνει πίσω, ενώ αναφέρει πως το κόμμα έχει ανάγκη από νέα πνοή.

Βρισκόμαστε δυόμιση μήνες μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση αντέχει στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα είναι σε ψηλά ποσοστά. Τι πρόσημο της βάζετε;

«Αμέσως μετά τις εκλογές υπήρξε μια αναμενόμενη δημοσκοπική αύξηση της κυβέρνησης. Αυτό είναι απολύτως λογικό και συμβαίνει παντού. Ήδη, όμωςόπως έχετε δει, η αρχική εικόνα άρχισε να ξεφουσκώνει και να έχει φθορά. Σημείο καμπής όμως για το πολιτικό σκηνικό, θα είναι η συμφωνία στην οποία πρέπει να καταλήξει η κυβέρνηση και να φέρει στη Βουλή, αλλά και η μη εκπλήρωση των λαϊκίστικων υποσχέσεων που είχε δώσει προεκλογικά. Έως τότε είναι φυσικό να υπάρχει ανοχή από σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Προσωπικά θα επιθυμούσα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να έχει παρουσιαστεί πιο άμεσα, αν αυτός όντως υπάρχει. Χάνουμε σημαντικό χρόνο σε ψεύτικα επικοινωνιακά παιχνίδια, με συνέπεια να δυσχεραίνουν οι όροι της συμφωνίας και ταυτόχρονα στο εσωτερικό να ανοίγουν συνεχώς μέτωπα βίας και ανομίας. Αισθάνομαι ότι γυρίζουμε πίσω στο 2012, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι το πρόσημο των πρώτων μηνών δεν είναι θετικό.»

Αντίθετα η ΝΔ δεν πείθει ακόμα. Γιατί δεν σας ακούει η κοινωνία;

«Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε μόλις 2.5 μήνες μετά τις εκλογές. Είναι προφανές ότι η κοινωνία στρέφει το ενδιαφέρον της σ’ εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις και θέλει να βρουν ένα δρόμο για να μην καταρρεύσει η χώρα. Αυτούς ακούει τώρα. Από εμάς θέλει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που είναι αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, κάτι το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί. Σε αντίθεση με όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και καταψήφιζε τα πάντα. Σύντομα, όμως, εμείς θα πρέπει να παρουσιάσουμε ένα νέο αφήγημα για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε. Πέρα από την κριτική και τις αναγκαίες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση, είναι υποχρέωσή μας και θα το κάνουμε, να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις κάνοντας μια παραγωγική αντιπολίτευση.»

Εχετε κάνει την αυτοκριτική που έπρεπε; Μήπως πρέπει να αναζητήσετε βαθύτερα τα αίτια της ήττας;

«Την αυτοκριτική που ήδη έχουμε κάνει μέσα στα όργανα, πρέπει και ο καθένας από μας να την κάνει ξεχωριστά. Φυσικά, και στις συσκέψεις που κάνουμε προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στην ήττα. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από αυτά και να τα διορθώνουμε μέσα από διαφορετικές αποφάσεις. Να πείθουμε τον κόσμο και να προωθούμε νέες ρεαλιστικές, αλλά και οραματικές πολιτικές.»

Μήπως η ΝΔ, μετά από 40 χρόνια είναι ένα φθαρμένο πολιτικό προϊόν;

«Λογικό δεν είναι ένα κόμμα που πρωταγωνιστεί εδώ και 40 χρόνια, να έχει υποστεί μεγάλη φθορά; Ιδιαίτερα, όταν καλείται να αντιμετωπίσει έν απολιτικό περιβάλλον, όπως το σημερινό. Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη από μια νέα πνοή. Χρειάζεται ένα ισχυρό rebranding που θα την επανασυστήσει στους πολίτες, όχι με βάση αυτά που είπε ή έκανε στο παρελθόν, αλλά κυρίως για όσα οραματίζεται για την Ελλάδα του αύριο. Και πάνω σ’ αυτή τη λογική δουλεύουμε.»

Πως θα πείσετε τον κόσμο που παραδοσιακά ψήφιζε ΝΔ να σας προσεγγίσει εκ νέου;

«Σήμερα, σε ένα περιβάλλον με έντονη αποϊδεολογικοποίηση, πρέπει να ξεχάσουμε όσα είχαμε στο μυαλό μας για τις δομές των κομμάτων. Πλέον, για να μπορεί ένας πολιτικός οργανισμός να είναι ευέλικτος και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις απαιτείται να διαθέτει ένα μικρό πυρήνα στελεχών και ευρύ φάσμα πολιτικών προκειμένου να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Με το ποσοστό της κομματικής ταύτισης να μειώνεται συνεχώς, οι πολίτες ψηφίζουν κατά περίσταση και κυρίως ανάλογα με το ποιος θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη καθημερινότητα. Προφανώς λοιπόν, μας ενδιαφέρει να διευρύνουμε αυτόν τον πυρήνα, αλλά κυρίως μας απασχολεί να διευρύνουμε το φάσμα των πολιτικών μας, προκειμένου να μιλήσουμε ορθολογικά σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες, πέρα από κομματικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.»

Ο βασικός αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μια ηγετική ομάδα με χαμηλό ηλικιακό δείκτη. Μήπως ήρθε η ώρα και η ΝΔ να κάνει την ηλικιακή της υπέρβαση;

«Δεν πιστεύω στα ηλικιακά διαβατήρια. Νέος είναι όποιος έχει φρέσκες ιδέες να συνεισφέρει στα ζητούμενα της χώρας μας. Μ’ αυτήν την αντίληψη και αυτό το δεδομένο μιλώ ξεκάθαρα. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σπάσει τα στεγανά, να μην επιτρέψει νεοπαγείς βαρωνίες και να δώσει την ευκαιρία σε όλους όσοι επιθυμούν να προσφέρουν. Χρειάζονται όλοι, όσοι έχουν διάθεση για δουλειά όλοι όσοι έχουν σύγχρονη αντίληψη και δημιουργικές ιδέες. Όχι απαραίτητα εκείνοι που στα χαρτιά δείχνουν μικρότεροι. Θέλουμε πρόσωπα που μπορούν να συνεισφέρουν κάτι νέο, ανεξαρτήτως ηλικίας.»

Αφήνουμε λοιπόν το ηλικιακό. Ζήτημα ιδεολογίας υπάρχει; Υπάρχει μια κατηγορία στελεχών που θεωρεί ότι δεν αρκεί μια επαναβεβαίωση ή επικαιροποίηση της ιδρυτικής διακήρυξης της ΝΔ. Συμφωνείτε;

«Όπως σας είπα, η ηλικία είναι κάτι δευτερεύων. Σημασία έχει το πόσο φρέσκες ιδέες μπορείς να συνεισφέρεις. Σ’ ό,τι αφορά την ιδεολογία, αυτή προσδιορίζεται από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, που είναι η βάση μας. Και είναι πολύ σημαντικό που ακόμη και μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό εξελίξεων στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη. Θυμίζω ότι μέσα από αυτή τη διακήρυξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλά για την ανάγκη να υπερβαίνουμε τα στεγανά και τις ταμπέλες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά για το καλό της χώρας βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Προτείνω συνεπώς βαθύτερη μελέτη και σεβασμό από όλους σε όσα αναφέρει η ιδρυτική διακήρυξή, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε ξανά τη φρεσκάδα και να φέρουμε εκ νέου την Παράταξη στην πρωτοπορία.»

Η ΝΔ τι εκφράζει σήμερα; Πού είναι η στόχευσή της;

«Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία είναι το τελευταίο μεγάλο ανάχωμα λογικής απέναντι στον εθνολαϊκισμό, που κάποιοι εντέχνως στην κυβέρνηση καλλιεργούν. Πρέπει να είναι η Παράταξη των ανθρώπων που πιστεύουν στο μέτρο, τη λογική και την προκοπή. Αυτών που επιδιώκουν τις μεταρρυθμίσεις όχι από φετίχ, αλλά επειδή μέσα από αυτές η καθημερινότητα μας θα γίνει καλύτερη. Αυτών που θέλουν να είναι πολίτες με υποχρεώσεις και δικαιώματα. Επιχειρηματίες και όχι «συνιδιοκτήτες» επιχειρήσεων με το κράτος. Η Παράταξη εκείνων που, ξεπερνώντας τις ταμπέλες του χθες, θέλουν να βάλουν πλάτη ώστε να μην γυρίσουμε ξανά στο τέλμα της ύφεσης. Αλλά και των νέων, που πνίγονται στην ανεργία και απαιτούν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να θεμελιώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.»

Εμμένετε στην άποψή σας για την θεσμοθέτηση τάσεων; Γιατί;

«Έχω πει πως η Παράταξη έχει ανάγκη από ένα δημιουργικό σοκ, που θα προκαλέσει νέο ενδιαφέρον και θα δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα στο πολιτικό σύστημα. Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια κρίσης και δύο μνημόνια, από ανάγκη δημιουργήθηκαν ορισμένα στεγανά. Στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της χώρας, στένεψε το κοστούμι της Παράταξης. Όμως, υπάρχουν στην κοινωνία δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μαζί. Είμαι συνεπώς ξεκάθαρα υπέρ της ύπαρξης τάσεων με καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, ώστε να ενταχθούν στην Παράταξη και νέες δυνάμεις, στη βάση ακόμη περισσότερης εσωκομματικής δημοκρατίας. Να υπάρχει ενισχυμένη εσωκομματική ισορροπία και ο ηγέτης να έχει, πέραν των άλλων, και το ρόλο του εγγυητή της ενότητας. Νομίζω ότι μια τέτοια κίνηση θα καθιστούσε πιο ελκυστική την Παράταξη και θα πρόσθετε νέα πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται εκτός του κεντρικού πολιτικού σκηνικού.»

Ήρθε η ώρα για άνοιγμα της ΝΔ σε νέες δυνάμεις;

«Μίλησα ήδη για την ανάγκη να καταστεί η Νέα Δημοκρατία περισσότερο πλουραλιστικός πολιτικός οργανισμός με άνοιγμα στα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα. Το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου νομίζω ότι καθιστά μονόδρομο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου λογικής, με αφετηρία το χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και το οποίο θα καλύψει όλο το φάσμα των μεταρρυθμιστικών, των πατριωτικών, των φιλελεύθερων απόψεων. Θα ενώσει όλες τις ορθολογικές φωνές και θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αντεπίθεσή μας στη μάχη με το λαϊκισμό. Μπορούμε και υποχρεούμαστε να είμαστε πλουραλιστικοί και προσωπικά θα δώσω μάχη για αυτό. Όποιος φοβάται να τολμήσει ανοίγματα, είναι καταδικασμένος να μείνει πίσω.»


Πηγή 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου