Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Βέλη Ν.Δ., «Ποταμιού» κατά Κωνσταντοπούλου



Συγκρουσιακό κλίμα επικρατεί στη Βουλή με επίκεντρο τον προγραμματισμό λειτουργίας της, με τη Ν.Δ. και το «Ποτάμι» να εξαπολύουν βέλη κατά της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στο επίκεντρο της κριτικής είναι η «καθυστέρηση» που, όπως καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση, υπάρχει στη συγκρότηση και συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ένα διακομματικό όργανο που βάσει του Κανονισμού συνεδριάζει εβδομαδιαίως με αρμοδιότητα και την καλύτερη οργάνωση εργασιών της Βουλής.

«Πού είναι η Διάσκεψη των Προέδρων; Πού είναι η Επιτροπή Θεσμών;», έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο περιστύλιο, προσθέτοντας: «Η διάσκεψη εκδίδει την ημερήσια διάταξη. Υπάρχει σκοπιμότητα στην καθυστέρηση; Ως εδώ! Δεν μπορεί η Βουλή να ξεκινάει όποια ώρα επιθυμεί η πρόεδρος». Την ίδια στιγμή και με αφορμή τη -σύμφωνα με γαλάζια στελέχη- «αναιτιολόγητη και απροειδοποίητη ματαίωση» προγραμματισμένης συνάντησης του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ι. Πλακιωτάκη με την κ. Κωνσταντοπούλου χθες το απόγευμα, από το γραφείο της Κ.Ο. του κόμματος τονιζόταν: «Η Ν.Δ. δεν επιτρέπει σε κανένα να λειτουργεί η Βουλή σαν να είναι σπίτι του».

Από την πλευρά του, το «Ποτάμι» σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων. Είναι κοινοβουλευτικά απαράδεκτο 30 ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση να μην έχει συνεδριάσει ακόμη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό του νομοθετικού ελέγχου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για την Κ.Ο. του “Ποταμιού” τίθεται ζήτημα ορθής, διαφανούς και δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο διαρκής αιφνιδιασμός κόμματων και βουλευτών από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και τους “προσωπικούς σχεδιασμούς” της προέδρου της Βουλής».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με «αυστηρή» ανάγνωση του Κανονισμού της Βουλής, «η ημερήσια διάταξη των εργασιών συντάσσεται από τον πρόεδρο της Βουλής» (άρθρο 50) και απλώς «εξετάζεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων» (άρθρο 14).

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των αντιδράσεων, από κύκλους της Ν.Δ. έγινε γνωστό ότι ειδοποιήθηκαν τα κόμματα πως η Διάσκεψη των Προέδρων θα συγκληθεί σήμερα το μεσημέρι.

Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου