Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Αποζημίωση- μαμούθ σε συγγενείς 32χρονης επιτόκου που χάθηκε από ιατρική αμέλεια



της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο Άρειος Πάγος επέβαλε σε γυναικολόγο να καταβάλει το ποσό των 584.400 ευρώ στους συγγενείς της 32χρονης μητέρας δύο παιδιών η οποία χάθηκε το καλοκαίρι του 2001 πριν γεννήσει το τρίτο παιδί της από αμέλεια του γιατρού.

Τα ιατρικά λάθη είναι αναπόφευκτα και αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο. Ο καλός γιατρός μάλιστα καθορίζεται από το πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι κάτι πάει στραβά και το διορθώνει χωρίς κανείς να το καταλάβει και φυσικά χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για την ζωή του ασθενούς... Επίσης, μία χρηματική αποζημίωσξη δεν φέρνει πίσω από τον θάνατο ένα αγαπημένο πρόσωπο που χάθηκε από ιατρικό λάθος. Δικαιώνει όμως τους συγγενείς και στην περίπτωση που υπάρχουν μικρά παιδιά, τα στηρίζει στην απώλεια του γονέα.

Κάπως έτσι είχε το σκεπτικό τόσο του Εφετείου όσο και του Αρείου Πάγου που δικαίωσαν την οικογένεια της 32χρονης άτυχης κοπέλας που χάθηκε άδικα προσπαθώντας να φέρει στον κόσμο το τρίτο της παιδί.

Το περιστατικό έλαβε χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2001 όταν η 32χρονη επίτοκος, έχοντας παρέλθει την ημερομηνία τοκετού κατά 4-5 μέρες βρισκόταν σε "παράταση"...
Ο γιατρός της, της χορήγησε κολπικό δισκίο προσταγλαδίνης για την πρόκληση τεχνητών ωδίνων τοκετού και της επέτρεψε να επιστρέψει στο σπίτι της με την οδηγία να επανέλθει μετά την έναρξη των ωδίνων. Την ίδια ημέρα άρχισαν οι ωδίνες και η επίτοκος συνοδευόμενη από το σύζυγό της έφθασε στην κλινική. Εκεί την υποδέχθηκε η νοσηλεύτρια και αφού της χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή μια αμπούλα buscopan και της τοποθετήθηκε ορός desctrose 1.000 ml από τον αναισθησιολόγο, στην συνέχεια έφτασε και ο γιατρός.

Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της επιτόκου επιδεινώθηκε ραγδαία, αφού άρχισε να εμφανίζει έντονη δύσπνοια, κυάνωση και σπασμούς. Την μετέφεραν στο χειρουργείο και την διασωλώνωσαν αλλά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου μετά από λόγο διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Όπως αποδείχθηκε, ο θάνατος προκλήθηκε από ολιγαιμικό σοκ εξαιτίας εσωτερικής αιμορραγίας από κεντρική αποκόλληση του πλακούντος που εκδηλώθηκε ικανό χρόνο πριν να πέσει η επίτοκος σε κώμα κάτι που δεν  διαγνώσθηκε από τον θεράποντα γιατρό ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.


Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου