Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ο Αντώνης Σαμαράς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Παρίσι την Κυριακή


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και μια σειρά Ευρωπαίων πρωθυπουργών θα βρίσκονται την Κυριακή στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στην πορεία που οργανώνεται μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι.

Όπως έγινε γνωστό, στο Παρίσι θα μεταβεί για αυτόν τον σκοπό και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία «εντυπωσιάστηκε από την ενότητα του γαλλικού λαού», αναμένεται να συμμετάσχει την Κυριακή στην πορεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα.

«Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική ένδειξη για την γαλλογερμανική φιλία το να είμαστε μαζί αυτές τις ώρες», σημείωσε η Μέρκελ σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Αμβούργο (βόρεια).

«Έχω εντυπωσιαστεί από την ενότητα την οποία έδειξε ο γαλλικός λαός αντιμετωπίζοντας αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις» συνέχισε η καγκελάριος, την οποία θα συνοδεύσει στο Παρίσι ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο Τουσκ προσκλήθηκε τηλεφωνικά από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και "θα συμμετάσχει στη διαδήλωση" ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Πρέμπεν Άαμαν.

Την πρόσκληση του προέδρου Ολάντ αποδέχθηκε επίσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. "Αποδέχθηκα την πρόταση να συμμετάσχω στην πορεία ενότητας, αυτήν την Κυριακή στο Παρίσι, για να τιμήσουμε τις αξίες που εκπροσωπεί η Σαρλί Εμπντό", ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι θα βρίσκεται την Κυριακή στο Παρίσι για να στηρίξει τον γαλλικό λαό. "Ισπανία και Γαλλία μαζί κατά της τρομοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας", έγραψε ο Ραχόι στο Twitter.
Μια πηγή της ισπανικής κυβέρνησης είπε ότι έχουν προσκληθεί πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επιβεβαίωσε ότι θα δώσει και αυτός το παρών.

Αποκλεισμός του FN

H απόφαση των κυβερνώντων Σοσιαλιστών της Γαλλίας να αποκλείσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο από την πορεία ειρήνης και διαμαρτυρίας για την επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ για τους ίδιους, καθώς θα οδηγήσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να επιλέξουν τη Μαρίν Λεπέν κι όχι τους αντιπάλους της, εν μέσω των φόβων για νέες επιθέσεις ισλαμιστών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε αυτήν την εβδομάδα έκκληση για εθνική ενότητα σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα της επίθεσης στη Σαρλί Εμπντό και υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, μετά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων.

Ωστόσο το αίσθημα ενότητας διήρκησε μόλις μερικές ώρες, καθώς οι διοργανωτές της πορείας ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχει χώρος» για το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο.

«Η ιδέα της εθνικής ενότητας έχει υπονομευθεί πλήρως και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες» δήλωσε η Λεπέν στην εφημερίδα Le Monde χαρακτηρίζοντας την απόφαση να αποκλειστεί η ιδία από την ομάδα των ηγετών και στελεχών των πολιτικών κομμάτων που θα ηγηθούν στην πορεία έναν «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό».

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί δήλωσε αργότερα ότι «οποιοσδήποτε το επιθυμεί και νιώθει ότι τον αφορά» μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία. Ο πρόεδρος Ολάντ εξάλλου συναντήθηκε με τη Μαρίν Λεπέν, όπως επίσης και με άλλους ηγέτες κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου αναμένεται να αποκομίσει οφέλη από τον αποκλεισμό της και την προθυμία που έδειξε να χρησιμοποιήσει σκληρότερη γλώσσα για να περιγράψει την επίθεση, ενόψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν φέτος σε δήμους και περιφέρειες στις οποίες προβλέπεται ότι οι Σοσιαλιστές θα υποστούν περαιτέρω μεγάλες απώλειες.


Πηγή : huffingtonpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου