Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Τσίπρας: Δεν θα συναινέσουμε σε μνημονιακή συμφωνία




«Λήξασα η συζήτηση για συνάντηση με Σαμαρά» λέει η Κουμουνδούρου - Η ηγεσία διαβεβαιώνει την αριστερή πτέρυγα ότι δεν κάνει υποχωρήσεις στις επαφές με τους δανειστές.

Και νέα κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση σε οποιαδήποτε νέα συμφωνία με τους δανειστές, που θα συνεχίζει την μνημονιακή πολιτική έδωσε το βράδυ της Τετάρτης η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του κόμματος.

«Όποια προσπάθεια και αν γίνει εκ μέρους της τρόικας και άλλων κέντρων να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία, αυτή θα πέσει στο κενό» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα θεωρεί πλέον λήξασα τη συζήτηση περί συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Αντώνη σαμαρά, μετά την αρνητική στάση του Πρωθυπουργού σε σειρά ζητημάτων που έχει θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχετικά με την διεξαγωγή εκλογών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι δεν θα επανέλθει, εκτός και αν προκληθεί στα περί συνάντησης με τον πρωθυπουργό, καθώς εκτιμά ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς δείχνουν απόλυτα προσηλωμένοι στις σχέσεις τους με την Τρόικα και πλήρως αποκομμένοι από τον ελληνικό λαό» και επομένως δεν έχει νόημα κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Στη συνεδρίαση επιχειρήθηκε να κλείσει όμως και το εσωκομματικό μέτωπο, μετά τις ενστάσεις και τις ανησυχίες που εξέφρασε η αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη για τις συναντήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου και συγκεκριμένα των Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού με εκπροσώπους των αγορών σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στον τρόπο που προσεγγίζει τις συναντήσεις αυτές και στις επιδιώξεις που έχει από αυτές.

Ο κ. Μηλιός σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν προσκλήσεις και παρουσίες σε φόρουμ τέτοιου είδους, ενώ ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι οι επαφές με τα διεθνή οικονομικά κέντρα έχουν πλέον σχεδόν αυτοματοποιηθεί και οι προσκλήσεις και επαφές γίνονται απευθείας με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποί του δεν παρίστανται σε τέτοιου είδους συζητήσεις για να διαπραγματευτούν, αλλά για να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Η πολιτική γραμματεία κατέληξε στην άποψη που έχει εκφράσει δημοσίως η ηγετική ομάδα ότι τα κορυφαία στελέχη πρέπει να έχουν επίσημη και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με ανθρώπους των αγορών, τραπεζών και άλλων παραγόντων στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.

Οι δύο οικονομολόγοι δεσμεύτηκαν να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των επαφών τους την πολιτική γραμματεία.

Όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας την 1η Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο, στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών, που αναλαμβάνει.

Πηγή: protothema.gr






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου