Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Δεν αμφισβητούμε τη νομιμότητα των φοιτητικών συλλόγων


Διευκρινίσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία - Γκόλιας (ΕΜΠ): Ζητήσαμε από τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη

Στο υπουργείο Παιδείας “πετά την μπάλα” πάλι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης, ο οποίος, μαζί με τους άλλους πρυτάνεις, έχει κληθεί τη Δευτέρα από τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, προκειμένου να τους παραχωρήσει τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστήμια, αλλά και τις μετεγγραφές.



Σε ο,τι αφορά την ανακοίνωση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που προκάλεσε νέο γύρο έντασης στα Πανεπιστήμια, διευκρινίστηκε από το ΕΚΠΑ ότι η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπό αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί.

Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, «σχετικά με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, η οποία ρυθμίζει το θέμα των μετεγγραφών και μετά την γνωστοποίηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών του αριθμού των δικαιούμενων μετεγγραφής φοιτητών/τριών, δηλώνουμε τα εξής:

1. Το Πανεπιστήμιο καλείται να δεχθεί και να εκπαιδεύσει έναν τεράστιο αριθμό φοιτητών, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των ήδη εγγεγραμμένων μετά από επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και από άλλες κατηγορίες, τις οποίες παγίως ορίζει ο νόμος.

2. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζει ήδη σοβαρότατα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. Ενόψει αυτών κατανοώντας το κοινωνικό πρόβλημα αλλά και σεβόμενο την ανάγκη διατήρησης και βελτίωσης της ποιότητας των από αυτό παρεχόμενων σπουδών το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι η υλοποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης είναι δυνατή μόνο, εάν εξασφαλιστούν ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις:

- επαρκής χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μετεγγραφόμενο, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών και εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ως προς τις (α) ήδη υποχρηματοδοτούμενες και (β) τις πρόσθετες πλέον διοικητικές, εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δραστηριότητες,
- επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων του, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας,
- εξασφάλιση ικανού αριθμού διδακτικού προσωπικού με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών,
- δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου διδακτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού για την διεξαγωγή του πρόσθετου εργαστηριακού έργου και των επιπλέον πρακτικών ασκήσεων.Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, θα αποφύγει τον κίνδυνο μιας αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας. Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποφασίσει, εάν πράγματι επιθυμεί να στηρίξει με τις παραπάνω συγκεκριμένες μορφές ενίσχυσης το πολλαπλά τραυματισμένο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών”.

Ηλεκτρονικά ολοκληρώθηκε η Σύγκλητος στο ΕΜΠ

Σε ό,τι αφορά στο ΕΜΠ, Σύγκλητος ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίασή της με τηλεδιάσκεψη, η οποία κράτησε περισσότερες από 3,5 ώρες. Όπως δήλωσε στο protothema.gr, ο πρύτανης του ΕΜΠ Γ. Γκόλιας, «ζητήσαμε από τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη και να βρεθούν άλλοι τρόποι να προβάλουν τα αιτήματά τους».

Πάντως, πολλές από τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΜΠ λειτούργησαν κανονικά σήμερα, παρά την κατάληψη της πρυτανείας.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου