Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Επιπλέον 10 χρόνια στη δουλειά και συντάξεις ακόμη και κάτω από 300 ευρώ θέλει η τρόικα


- Τέλος οι πρόωρες συντάξεις και αύξηση ορίων για όλους στα 62 έτη ασφάλισης
- Μειώσεις στις συντάξεις όσων δεν έχουν πολλά ένσημα
- Τραβάει το σχοινί μέχρι να σπάσει η τρόικα στο Ασφαλιστικό
Μια μικρή φράση στο e-mail που στάλθηκε στον τρόικα λέει πολλά για το μέλλον των συντάξεων στη χώρα. Δεν είναι μόνο τα όρια ηλικίας που πλέον πάει περίπατο η 15ετία, αλλά και τα ποσά των συντάξεων καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να μιλά για αναλογικότητα, δηλαδή για σύνταξη ανάλογη των εισφορών κάτι που ουσιαστικά προαναγγέλλει μειώσεις...

Στο περιβόητο e-mail που στάλθηκε ήδη στην τρόικα σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν γίνει σε ότι αφορά στο θέμα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση δέχεται πως πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ εισφορών και συντάξεων.

Αυτό βέβαια είναι κάπως γενικό και αόριστο όμως μια “μετάφραση” που επιχειρεί η εφημερίδα “Το Έθνος” αναφέρει πως ουσιαστικά μιλάμε για κίνδυνο μεγάλων μειώσεων σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν τη σύνταξη των κατώτατων ορίων και η οποία ενσωματώνει μεγάλο ποσοστό προνοιακής παροχής. Η έκθεση του ΚΕΠΕ σημειώνει πως το 26% -δηλαδή το ένα τέταρτο- των νέων συντάξεων του ΙΚΑ αφορά ασφαλισμένους με πληρωμένες εισφορές που δεν ξεπερνούν τη 15ετία. Σήμερα με καθεστώς 15ετίας, δηλαδή τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθεί μία σειρά από ασφαλισμένους με διατάξεις που ποικίλλουν από Ταμείο σε Ταμείο, ενώ ευνοϊκότερες συνθήκες ισχύουν στο ΙΚΑ. «Οι περισσότεροι αυτών που βγαίνουν με 15ετία λαμβάνουν συντάξεις της τάξης των 480 ευρώ συν την επικουρική με πολύ χαμηλές εισφορές.
Στην πραγματικότητα το οργανικό ποσό, δηλαδή το ποσό που θα λάμβαναν αναλογικά με τις εισφορές τους είναι της τάξης των 280 ευρώ», εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου.

Ταυτόχρονα παρελθόν πρέπει να θεωρείται η δυνατότητα για έξοδο στη σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης για τις μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα που έχουν κατοχυρωμένο, αλλά όχι θεμελιωμένο δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά με τα ισχύοντα σήμερα μπορούν να φύγουν στο 50ό έτος με μειωμένη σύνταξη αν κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2010, στο 52ο αν κατοχύρωσαν το 2011, στο 55ο αν κατοχύρωσαν το 2012 κ.λπ.

Το υπουργείο τονίζει πάντως ότι ούτε μειώσεις στα ποσά θα γίνουν, ούτε και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, όμως η τρόικα φαίνεται ότι συνεχίζει τον εκβιασμό σε όλα τα επίπεδα.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου