Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Πολυτεχνείο: Ειρηνική η πορεία - Στα Εξάρχεια η ένταση



Σε 10 συλλήψεις και 74 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας - Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα - Ένταση και στο Βόλο, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη

Δύο εικόνες χαρακτήρισαν τη χθεσινή επέτειο 41 χρόνια από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Από τη μια η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια και από την άλλη επικράτησε ένταση στα Εξάρχεια μετά την πορεία με συγκρούσεις αστυνομικών με νεαρούς στην πλατεία και στους δρόμους γύρω από αυτήν.



Ο απολογισμός από τα επεισόδια αυτά που κράτησαν αρκετές ώρες είναι 73 προσαγωγές, δέκα συλλήψεις και πέντε τραυματίες αστυνομικοί.

Ενω οι περισσότεροι, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, από 25.000 διαδηλωτές που βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας για να τιμήσουν όσα συνέβησαν στις 17 Νοεμβρίου 1973  πραγματοποίησαν μια ειρηνική πορεία, δεν συνέβη το ίδιο και με τα μερικές εκατοντάδες άτομα που βρέθηκαν στη συνέχεια στα Εξάρχεια βάζοντας φωτιές σε κάδους και ξεκινώντας πετροπόλεμο με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ.



Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπήρξαν και κάτοικοι των Εξαρχείων που από τα μπαλκόνια τους εκτόξευσαν γλάστρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ.

Η απάντηση της αστυνομίας ήταν δυναμική με αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ να σαρώνουν τους δρόμους των Εξαρχείων και να προχωρούν σε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Ωστόσο δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα» καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν από αστυνομικούς ελαφρά δύο δημοσιογράφοι και ειδικότερα μια γυναίκα φωτορεπόρτερ της ιστοσελίδας VICE και ένας δημοσιογράφος ο οποίος, επίσης, εργάζεται για το VICE.

Με αφορμή τις πληροφορίες αυτές η Ελληνική Αστυνομία διέταξε τη διαδικασία διοικητικής έρευνας για τον τραυματισμό των δημοσιογράφων. Μάλιστα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε πως παράλληλα διενεργείται προανάκριση για το συμβάν από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.



Κατά τη διάρκεια της πορεία η μοναδική στιγμή ένταση σημειώθηκε όταν δυνάμεις των ΜΑΤ που ακολουθούσαν από πολύ μικρή απόσταση το μπλοκ των αντεξουσιαστών είχαν φραστικές αντεγκλήσεις μαζί τους με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές που οδήγησαν στη χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις κόβωντας στα δύο την πορεία.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου