Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η κόρη του Μπερίσα και οι μπίζνες... εις το όνομα του πατρός


ΣΕ ΔΙΝΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ Η «ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ» ΑΡΓΚΙΤΑ ΜΑΛΤΕΖΙ

Μπορεί ο Σαλί Μπερίσα από τον Ιούνιο του 2013, μετά την ήττα του στις εκλογές και την άνοδο στην πρωθυπουργία του Εντι Ράμα, να παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1991, όμως συνεχίζει παρασκηνιακά να κινεί τα νήματα.

Ως νέο πρόεδρο του κόμματος προώθησε έναν δικό του άνθρωπο, τον 40χρονο δήμαρχο Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος τον Μάιο του 2011 είχε κερδίσει τον δήμο από τον σημερινό πρωθυπουργό Εντι Ράμα μετά από μια αμφισβητούμενη εκλογή και αφού αρχικά είχε καταμετρηθεί υπεροχή του Ράμα με 10 ψήφους.
Πρόσφατα ο Σ. Μπερίσα προώθησε στην ηγετική ομάδα του κόμματος και συντονιστή του στα Τίρανα τον γαμπρό του, Τζαμάρμπερ Μαλτέζι, σύζυγο της κόρης του Αργκίτα. Ενα ζευγάρι που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής της Αλβανίας λόγω κατηγοριών που διατυπώνονται σε βάρος τους για φαινόμενα διαφθοράς και εμπλοκής σε οικονομικά σκάνδαλα. Επίσης συχνές ήταν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις του ζευγαριού με τον σημερινό πρωθυπουργό από την περίοδο που ο τελευταίος ήταν στην αντιπολίτευση.
Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Εντι Ράμα έχει σκοπό να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί τον Μπερίσα και τους δικούς του, καλώντας τους δικαστές να εγκαταλείψουν τις όποιες εξαρτήσεις είχαν μέχρι τώρα και να κάνουν το καθήκον τους.
Ο Μπερίσα και οι άνθρωποί του έχουν βρεθεί συχνά να εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ εξαιτίας της θύελλας με τις αποταμιευτικές «πυραμίδες» που εξανέμισε τις οικονομίες των Αλβανών, έχασε στις πρόωρες εκλογές το 1997. Ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του εμφανίζονται να είναι κάτοχοι σημαντικού πλούτου και να διάγουν ανάλογη ζωή.
Η Αργκίτα με τον σύζυγό της Τζαμάρμπερ Μαλτέζι, ο οποίος επίσης έχει πρωταγωνιστήσει σε οικονομικά σκάνδαλα.

Χλιδή και ασφάλεια
Η οικογένεια της Αργκίτα ζει στο πιο χλιδάτο σημείο των Τιράνων, μια γειτονιά πολύ καλά φυλασσόμενη, με βίλες, όπου ζει η «αφρόκρεμα» των Αλβανών και παλιά έμεναν τα στελέχη του καθεστώτος.
Η Αργκίτα Μπερίσα - Μαλτέζι βρέθηκε τελευταία και πάλι στο στόχαστρο, με αφορμή νέες αποκαλύψεις που έγιναν πριν από λίγους μήνες, προκαλώντας την παρέμβαση της δικαιοσύνης και τον έλεγχο των φορολογικών αρχών της χώρας. Αυτό που της καταλογίζουν είναι ότι σε εμπιστευτικά έγγραφα τραπεζών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν στοιχεία ότι τρεις νομικές εταιρείες τις οποίες έστησε η ίδια με συνεργάτες της στα Τίρανα -τις Malltezi & Kola, Kola & Associates και Malltezi & Associates- υπήρξαν η «πύλη» για μεγάλους ξένους επενδυτές, που ήθελαν να εξασφαλίσουν άδειες και ευνοϊκή μεταχείριση, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις. Τα έγγραφα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τις αρχές στο πλαίσιο ερευνών για επιχειρηματίες που κατηγορούνταν για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Εκείνο που υποστηρίζεται είναι ότι τα ποσά που εισπράττονταν για λογαριασμό των εταιρειών της κ. Μαλτέζι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο από τις νομικές της υπηρεσίες.
Είναι κοινό μυστικό, λένε στα Τίρανα, ότι η κόρη του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα έβαζε πλάτη για μεγάλες ξένες επενδύσεις, που απαιτούσαν και την πολιτική υποστήριξη του πατέρα της

Ολα ξεκίνησαν το 2005 όταν ο Σαλί Μπέρισα εξελέγη πρωθυπουργός και η Αργκίτα Μπερίσα-Μαλτέζι, που είναι λέκτορας στο πανεπιστήμιο των Τιράνων, άφησε την Πρίστινα, όπου είχε μια καλοπληρωμένη δουλειά στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), για να ανοίξει ένα νομικό γραφείο στα Τίρανα.
Είναι κοινό μυστικό, λένε στα Τίρανα, ότι έκτοτε η κόρη του πρωθυπουργού αποτέλεσε τη δίοδο για μεγάλες ξένες επενδύσεις, που απαιτούσαν και την πολιτική υποστήριξη του πατέρα της. Οι εταιρείες της συγκέντρωσαν μια μεγάλη λίστα των καλύτερων και... πιο προσοδοφόρων ξένων πελατών. Πρώην πελάτες των εταιρειών της που λειτούργησαν μέχρι το 2009 έχουν παραδεχτεί ότι απευθύνθηκαν στην Αργκίτα Μπερίσα λόγω της πρόσβασής της στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ώστε να παρακάμψουν οικονομικούς εκβιασμούς από τα λογής «αρπακτικά» του αλβανικού δημοσίου και όχι για τις όποιες νομικές υπηρεσίες της. Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχαν καταγγείλει δημόσια ότι όσοι ήθελαν να επενδύσουν στην Αλβανία, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθούν στον πρώην πρωθυπουργό και μετά να περάσουν την είσοδο του γραφείου της κόρης του, που κανόνιζε για τις άδειες.
Σόι το βασίλειο
Ομως δεν είναι μόνο η κόρη του Σαλί Μπέρισα που συνεχίζει και σήμερα να απασχολεί τα δημόσια πράγματα της Αλβανίας. O σύζυγός της Τζαμάρμπερ Μαλτέζι, που προωθείται από τον Σ. Μπερίσα σε κεντρικό ρόλο στο Δημοκρατικό Κόμμα όπως δείχνουν οι εξελίξεις, ήταν «πρωταγωνιστής» μεγάλου σκανδάλου στα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Διαχειριστής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των ακτών της Νότιας Αλβανίας, ύψους 38 εκατ. δολαρίων που είχε υπογραφεί από κοινού από το υπουργείο Μεταφορών της Αλβανίας και την Παγκόσμια Τράπεζα, κατηγορήθηκε ως «εμπνευστής» της παράνομης κατεδάφισης μεγάλου αριθμού κατοικιών και άλλων κτιρίων, τα περισσότερα ελληνικές ιδιοκτησίες ομογενών, στον Γιαλό Χειμάρρας. Η κατακραυγή που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα η Παγκόσμια Τράπεζα να αναστείλει τη χρηματοδότηση του σχεδίου και σε ανακοίνωσή της να δεχτεί ότι έγιναν λάθη και ότι η τοποθέτηση του Γ. Μαλτέζι στη θέση του διαχειριστή του έργου «ήταν λάθος», κάτι που οδήγησε τελικά και στην παραίτησή του.
Σύμφωνα με το πόρισμα επιθεωρητών της τράπεζας, ο Γ. Μαλτέζι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατεδάφιση των κατοικιών στον Γιαλό, ενώ ο ίδιος, αν και διαχειριστής του σχεδίου, ίδρυσε δική του εταιρεία, η οποία θα συμμετείχε στο σχέδιο της τουριστικής αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης.
Από την πλευρά του το ζεύγος Μαλτέζι αποδίδει όσα τους καταλογίζονται σε μεθοδεύσεις του Εντι Ράμα και συνεργατών του, απαντώντας ότι τίποτα δεν έχει αποδειχτεί στη δικαιοσύνη, ενώ αντεπιτίθενται κατηγορώντας για σκάνδαλα τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Λίντα Μπάσα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Πηγή : ethnos.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου