Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πώς φτάσαμε στην κυβερνητική Βαβέλ με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ - Τι θα ισχύσει τελικά για τις 100 δόσεις

φωτό από : greki-gr.blogspot.gr

Της Μαρίας Βουργάνα
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση του σχετικού νόμου, προκειμένου να εξαιρεθούν τελικά από τη ρύθμιση των 72 έως 100 μηνιαίων δόσεων όλες οι απλήρωτες -ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες- δόσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του φόρου εισοδήματος του 2014.
Πρακτικά η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή, άφησε εκτεθειμένη τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία είχε επιβεβαιώσει σε χθεσινή ημερίδα του ΕΒΕΑ, ότι όλες οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τόσο οι ληξιπρόθεσμες όσο και οι μη ληξιπρόθεσμες, μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή οφειλών έως και σε 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις. Πάντως ξένοι αξιωματούχοι προσκείμενοι στην τρόικα αποτιμούσαν θετικά την κίνηση αυτή, κάνοντας λόγο για βήματα προόδου στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση που στοχεύει στην επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Άλλωστε για την τρόικα η ρύθμιση των 100 δόσεων εκλήφθηκε ως μονομερής ενεργεία επιδεινώνοντας το κλίμα στις διαπραγματεύσεις. Από προχθές το βράδυ είχε ξεκινήσει η φημολογία ότι μετά τις πιέσεις της τρόικας θα αλλάξει η ρύθμιση, κάτι το οποίο διέψευσε η κ. Σαββαΐδου στο ΕΒΕΑ. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τη διάψευση από τη ΓΓΔΕ, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που είναι «μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων» προσθέτοντας πως δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (δόση Σεπτεμβρίου) εάν δεν έχει εξοφληθεί θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Σύμφωνα με τη λογική της τρόικας, αν η νέα ρύθμιση εφαρμοζόταν έτσι όπως διαμορφώθηκε, τότε ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ που είχαν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 ώστε να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014 θα εισπράττονταν αργότερα, οπότε θα δημιουργούνταν δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ.
Έτσι η κυβέρνηση, αποφάσισε να προχωρήσει στην τροποποίηση του σχετικού νόμου και συγκεκριμένα να διορθώσει την παράγραφο 7 του άρθρου 51. Η εν λόγω διάταξη ορίζει ότι στη νέα ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν και βεβαιωμένες έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι με βάση τον νόμο θα είχαν τη δυνατότητα να εντάξουν στην ρύθμιση όλες τις απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.
Η τροποποίηση που θα γίνει τώρα θα προβλέπει ότι από τις βεβαιωμένες μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές προς το Δημόσιο που μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση εξαιρούνται:
  • Οι οφειλές των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή οι 4 εναπομείνασες δόσεις του νέου φόρου ακινήτων, οι οποίες λήγουν τον Φεβρουάριο του 2015.
  • Οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος του 2014. Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη διμηνιαία δόση των οφειλών αυτών, η οποία λήγει στις 29 Νοεμβρίου 2014.
Παράλληλα θα τροποποιηθεί και η απόφαση που έχει εκδώσει η κ. Σαββαΐδου, η οποία προβλέπει ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθεί το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης οφειλών. Με την τροποποίηση που θα γίνει στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και οι βεβαιωμένες μέχρι 1η Οκτωβρίου 2014 αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, με εξαίρεση τις εναπομείνασες 4 δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την εναπομείνασα δόση του φόρου εισοδήματος του 2014. Με το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση ούτε η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον έμεινε απλήρωτη μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2014 και έγινε ληξιπρόθεσμη. Η απλήρωτη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιπες τέσσερις που απομένουν μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Επίσης, δεν αποκλείεται να αλλάξει και η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί της 31ης Μαρτίου 2015 να οριστεί η 31η Δεκεμβρίου του 2014. Εφόσον προχωρήσει μία τέτοια αλλαγή, εκτιμάται ότι οι οφειλέτες θα σπεύσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και κατ΄ επέκταση θα ξεκινήσει γρηγορότερα η αποπληρωμή των οφειλών τους. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η κυρία Σαββαΐδου η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, αν και μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν αποκλείεται η εφαρμογή να λειτουργήσει αργότερα.
Παράδειγμα
Σύμφωνα με παράδειγμα της Γ. Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, οφειλέτης με συνολική οφειλή 11.000 (κύρια οφειλή 10.000 ευρώ και πρόστιμα, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις 1.000 ευρώ) αν ενταχθεί στις 100 δόσεις θα πρέπει, για να εξοφλήσει, να καταβάλει 112,92 ευρώ κάθε μήνα, στις 72 δόσεις 155,38 ευρώ, στις 60 δόσεις 182,98 ευρώ, στις 48 δόσεις 226,55 ευρώ, στις 36 δόσεις 299,16 ευρώ, στις 24 δόσεις 444,38 ευρώ και στις 12 δόσεις 880,05 ευρώ. Αν εξοφλήσει εφάπαξ θα πρέπει να καταβάλει 10.000 ευρώ.
Οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. φορολογουμένους
Τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο μέχρι 1 εκατ. ευρώ μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και να εξοφλήσουν σε έως 100 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους που συνολικά φθάνουν τα 71,5 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου μιλώντας χθες στην ημερίδα του ΕΒΕΑ, ενώ εκτίμησε ότι η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς τις εφορίες θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα.
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τάχθηκε υπέρ της νέας ρύθμισης, αλλά ζήτησε και τροποποιήσεις - βελτιώσεις προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης επισήμανε ότι χρειάζονται λιγότεροι περιορισμοί για την ένταξη στη ρύθμιση, αλλά και γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της.
Στους 300.000 υπολόγισε τους οφειλέτες του ΙΚΑ που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ενώ η διοικητής του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου ανέφερε ότι οι οφειλέτες του Ταμείου ανέρχονται σε 412.000 άτομα.
ΙΚΑ
Ηλεκτρονική υπηρεσία για τις δόσεις
Οφειλέτες του ΙΚΑ και άλλων ταμείων ,που οι οφειλές τους είναι άνω των 5.000 ευρώ και έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ μπορούν, εφόσον διαθέτουν κωδικό χρήστη και συνθηματικό, να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΙΚΑ (www.ika.gr) για τον υπολογισμό των δόσεων των ρυθμίσεων. Επιλέγοντας κάθε εναλλακτικό τρόπο ρύθμισης, καθορίζουν τον αριθμό των δόσεων που επιθυμούν και προβαίνουν σε υπολογισμό του ύψους τους καθώς και των τυχόν εκπτώσεων. Η αίτηση για υπαγωγή σε ρύθμιση υποβάλλεται, ωστόσο, υποχρεωτικά είτε στην περιφερειακή υπηρεσία ΚΕΑΟ είτε στην ταμειακή υπηρεσία του ΙΚΑ - στο οποίο ανήκουν οι οφειλέτες. Στο επόμενο διάστημα το ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διαδικασία υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, χωρίς να είναι πλέον υποχρεωτική η προσέλευση των οφειλετών στις υπηρεσίες.


Πηγή : imerisia.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου