Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτό είναι το χειρόγραφο σχεδιάγραμμα του Σταμπούλου


Το σχεδιάγραμμα-χάρτης που περιλαμβάνει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη και αυτής του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, τα οποία βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων, είναι από τις τελευταίες «φρέσκιες» καταγραφές στο σημειωματάριο-ημερολόγιο του 31χρονου Αντώνη Σταμπούλου, που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Ο μέχρι πρότινος άφθαρτος και «καθαρός» τρομοκράτης, στη 1 και 2 Οκτωβρίου 2014 είχε πάει ο ίδιος στο λιμάνι του Πειραιά, όπως αποκαλύπτουν
υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., κάνοντας μια κατόπτευση του χώρου πριν από την «τελική πρόβα» της επόμενης μέρας και το μεγάλο χτύπημα της μεθεπόμενης.

«Βέλη, ανθρωπάκια, οχήματα...»

Στο χειρόγραφο σκαρίφημα, όπως εξηγούν αξιωματικοί που έχουν αποκρυπτογραφήσει ένα σημαντικό μέρος του τελευταίου σχεδίου, ο 31χρονος είχε πάει στον Πειραιά, φθάνοντας εκεί στην 1η είσοδο του λιμανιού. Εχει σχεδιάσει μία πρόχειρη «κάτοψη» των «εφαπτόμενων» κτιρίων των δύο εταιρειών. Τοποθέτησε κάποια βέλη, που είτε… σημαδεύουν τις εισόδους των κτιρίων ή τα σημεία που θα τοποθετούνταν παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα. Αυτές οι καταγραφές είναι σε σελίδα ημερολογίου του 2014 με τις ενδείξεις «Τετάρτη 8» και «Πέμπτη 9».
Εχει τοποθετήσει πάνω σε αυτό κάποια ακαθόριστα σχήματα που μοιάζουν με τοποθετήσεις ατόμων και οχημάτων. Καταγράφει στο πάνω μέρος του σχεδίου ένα κτίριο που γράφει «Κεντρική», πιο δίπλα ένα άλλο «Εταιρία Μαρινάκη» και αυτό με ένδειξη «Θεόδωρος Φέσσας εταιρία». Μέσα σε δύο «τετραγωνάκια» έχει την ένδειξη «ME», η οποία ακόμη δεν έχει «μεταφραστεί» από τους αρμόδιους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενδέχεται όμως να πρόκειται για τοποθετήσεις μελών του «εκτελεστικού πυρήνα» της οργάνωσης ή για κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται σε εκείνα τα σημεία.
Τα σχέδια των κτιρίων αφορούν γραφεία εφοπλιστών, εταιρειών του Βαγγέλη Μαρινάκη, κεντρικών γραφείων της εταιρείας του, Capital, της εταιρείας Info Quest του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα.
Ο «σχεδιαστής» φαίνεται να έχει προχωρήσει σε μία… επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, με τίτλο: «Ενώ τα κοροΐδα πληρώνουν, οι εφοπλιστές σαλπάρουν», απόκομμα του οποίου βρέθηκε στο σημειωματάριο.
Στο κάτω μέρος του σχεδιαγράμματος, υπάρχει η σχετική καταγραφή που αφορούσε το δημοσίευμα: «από τα 26 πλοία ούτε 1 με Ελλην (Ελληνική) σημαία. Malta, Panama, Singapore κυρίως».

«Εσκιζε τις παλιές σημειώσεις»

Οπως επισημαίνουν τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου που επιχειρούν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες από το ημερολόγιο-σημειωματάριο, για την επέκταση των ερευνών.
«Δεν είχε προλάβει να σκίσει τις "φρέσκιες"», υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν πολλούς αναγραμματισμούς, που εμπεριέχονται στις χειρόγραφες σημειώσεις του Αντώνη Σταμπούλου. «Πιλ.Τ.ακ. για Ερ.ντ», είναι ένα παράδειγμα μιας τέτοιας κωδικής καταγραφής, που επιχειρούν να ερμηνεύσουν. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να πρόκειται για «εντολές» που πιθανόν έπρεπε να εκτελέσει για λογαριασμό της οργάνωσης και των συνεργών του.
Σε άλλα σημεία του σημειωματάριου υπάρχουν καταγραφές με χρηματικά ποσά, τα οποία είτε αφορούν «υποχρεώσεις» της οργάνωσης για την εξόφληση… ενοικίων, είτε μερίδια από ληστρικές επιδρομές, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι αξιωματικοί. Υπάρχουν πάρα πολλέςδιευθύνσεις, οι οποίες εξετάζεται που αντιστοιχούν, ενώ σε άλλη σελίδα υπάρχουν τουλάχιστον150 αριθμοί κινητών και σταθερών τηλεφώνων, πολλά από τα οποία αντιστοιχούν σε μέλη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του προέδρου της κ. Θεόδωρου Βενιάμη.
Μεταξύ άλλων, στις «καινούριες», όπως χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί, σημειώσεις, υπάρχουν σχεδιαγράμματα του λιμανιού, αναλυτικές αναφορές, σχέδια για χώρους κατοικίας, εργασίας και άλλες πληροφορίες για τους υποψήφιους στόχους, οι οποίες φαίνεται να έχουν προκύψει από κατόπτευση χώρων και παρακολούθηση των προσώπων.
Σε άλλο σημείο των σημειώσεων υπήρχε επισήμανση για την αναζήτηση αγοράς φιαλών οξυγόνου και ασετιλίνης, χωρίς να διαπιστωθεί αν έχει ήδη γίνει.  Πρόκειται για σημειώσεις και αποκόμματα εφημερίδων με καταστήματα πώλησης χημικών προϊόντων και κυρίως ασετιλίνης.    
Η αποκρυπτογράφηση αυτών των συνθηματικών σημειώσεων, κωδικών και ιδεογραμμάτων αποτελεί ένα «στοίχημα» για τους αστυνομικούς προκειμένου να εντοπίσουν χώρους και πρόσωπα που λείπουν από «ψηφιδωτό» της επικίνδυνης νεοτρομοκρατίας.

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου