Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

«Στα 6 και όχι στα 600 εκατ. ευρώ η διαφορά Δημοσίου-Αεροδρομίου»


Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διαψεύδει τα περί οφειλών 500-600 εκατ. ευρώ

Ως «εξοργιστικά εσφαλμένες, προϊόντα φαντασίας και ανυπόστατες» χαρακτηρίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΔΑ) τις αναφορές για «οφειλές 500-600 εκατ. ευρώ», τονίζοντας ότι η πραγματική διαφορά του Δημοσίου με το ΔΑΑ ανέρχεται σε μόλις 6 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου η οποία δεν έχει κριθεί αμετάκλητα από τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια αφορά σε μέρος της συνολικής διαφοράς ποσού 12 εκατομμυρίων ευρώ που έχει καταλογισθεί για τις χρήσεις 2004-2009, εκ των οποίων το 50% έχει ήδη καταβληθεί ως νόμιμη προκαταβολή.

Ουσιαστικά η απόφαση αφορά μια διαφορά της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ και σε καμία περίπτωση ποσό που αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΔΑΑ: «Το ποσό αυθαίρετα “πολλαπλασιάζεται” με αναφορές σε ποσά 500, 600, ή και παραπάνω εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες είναι εξοργιστικά εσφαλμένες, προϊόντα φαντασίας και ως εκ τούτου ανυπόστατες».

Σημειώνεται πως: «O ΔΑΑ έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις του και ως εκ τούτου δεν οφείλει στο ΕΔ ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δημοτικά τέλη. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ο ΔΑΑ επιβάλλει σύννομα τον αναλογούντα ΦΠΑ επί όλων των υποκείμενων σε ΦΠΑ πωλήσεών του και τον αποδίδει πάντα εμπρόθεσμα προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, από 2001 έως 2013 έχει αποδοθεί ΦΠΑ ύψους 84 εκατ. ευρώ».

Ταυτόχρονα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει αποδώσει στο δημόσιο διαχρονικά (2002-2013) με τη μορφή μερισμάτων, φόρων επί των μερισμάτων και ειδικών εισφορών, ποσό ύψους 1.038 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο δηλαδή μέρος των θετικών οικονομικών επιδόσεών του (της τάξεως του 74%) και συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς η προστιθέμενη αξία του για το σύνολο της ελληνικής ισούται με το 2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Επί της συγκεκριμένης νομικής διαφοράς, η οποία δεν αφορά στην κατασκευαστική εταιρεία HOCHTIEF ή οποιαδήποτε θυγατρική της, ο ΔΑΑ, αφού κατέβαλε εμπρόθεσμα όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προκαταβολές ύψους 46 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν από την αρμόδια ΔΟΥ για την περίοδο 1998-2012, ποσό το οποίο, λόγω των προσαυξήσεων, ανήλθε εν τέλει σε 167 εκατ. ευρώ συνολικά, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προσέφυγε σχετικά με τον καταλογισμό αυτόν, τον οποίο δεν αποδέχεται ως σύννομο, στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου, ασκώντας όλα τα σχετικά δικαιώματά του.

Πηγή: newsbeast.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου