Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Καλές οι 100 δόσεις ανάσα για τους οφειλέτες αλλά πόσο ανεβαίνουν οι οφειλές στην εφορία με τα νέα εξοντωτικά πρόστιμα που ισχύουν από 1-1-2014



Πολύ καλό το μέτρο της κυβέρνησης Σαμαρά για τους οφειλέτες που δημιούργησε η κρίση και αφορά τις 100 δόσεις αλλά η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΟΙΚ με αρχηγό τον Στουρνάρα είχε φροντίσει να φορτώσει τις απλήρωτες δόσεις με τοκογλυφικούς υπέρογκους και διπλάσιους τόκους.

Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είχε υπερδιπλασιάσει από την 1-1-2014 τις πρόσθετες επιβαρύνσεις για όσους δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους που οφείλουν. Το νέο σύστημα προστίμων και τόκων που εφαρμόζεται από 1-1-2014 είναι επαχθέστερο και αντικοινωνικό καθώς ανεβάζει απότομα την οφειλή από τους πρώτους κιόλας μήνες καθυστέρησης της πληρωμής και ταυτόχρονα  φορτώνει τον οφειλέτη και με τόκους χωρίς κανένα ανώτατο όριο, αφού καταργείται η "οροφή" που υπάρχει με το παλαιό σύστημα.

Τι ισχύει λοιπόν από 1-1-2014 για τον εγκληματικό τοκισμό των οφειλών και οφείλει η κυβέρνηση Σαμαρά να το επανεξετάσει γιατί αίσχη του επιτελείου Στουρνάρα μόνο κακό έκαναν και στα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και στα ταμεία του κράτους.

α) με τόκους που θα «τρέχουν» με ετήσιο επιτόκιο 8,5%, δηλαδή με 0,71% κάθε μήνα,

β) με πρόστιμο το οποίο θα ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί της αρχικής οφείλής αν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 2 μήνες, 20% αν η καθυστέρηση φθάσει τους 12 μήνες και 30% εάν φθάσει τα 2 χρόνια.

Αν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τον ένα χρόνο το αρχικό χρέος π.χ. των 1.000 ευρώ θα γίνεται 1.285 ευρώ, καθώς θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 20% και ετήσιο ποσό τόκων 85 ευρώ (0,71% για κάθε μήνα Χ 12 μήνες = 8,5% περίπου ετήσιο επιτόκιο), ενώ εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 χρόνια, το χρέος θα διαμορφώνεται σε 1.470 ευρώ, καθώς θα προσαυξάνεται κατά 30% και ταυτόχρονα θα έχει επιβαρυνθεί με τόκους 170 ευρώ (υπολογισμένους με ετήσιο επιτόκιο 8,5%)!

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Εφορία θα τοκίζει τα χρέη των φορολογουμένων με ετήσιες επιβαρύνσεις έως 28,5%, πιο πολύ κι απ' τους τόκους υπερημερίας των τραπεζών ακόμα και των κακοποιών τοκογλύφων. Οι τόκοι που θα επιβαρύνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους δεν θα έχουν κανένα πλαφόν, αλλά θα προστίθενται συνεχώς και θα μπορούν δυνητικά να εκτοξεύσουν σε διπλάσια και τριπλάσια επίπεδα ένα χρέος που παραμένει απλήρωτο για παρά πολλά χρόνια.

Παλιά πριν Στουρνάρα είχε προσαυξήσεις αλλά όχι με μένος αντικοινωνικές κατά των Ελλήνων με  εκπρόθεσμης καταβολής 1% κάθε μήνα, το χρέος δηλαδή των 1.000 ευρώ θα γινόταν μόλις 1.020 ευρώ σε 2 μήνες, 1.120 ευρώ σε 1 χρόνο και 1.240 ευρώ σε 2 χρόνια. Με το παλιό σύστημα προβλεπόταν οροφή  στις προσαυξήσεις, ίση με το 100% του αρχικού χρέους. Ουσιαστικά, δηλαδή με το προηγούμενο  σύστημα η ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν μπορούσε να υπερβεί το διπλάσιο του αρχικού χρέους και αυτό παράλογο και αντικοινωνικό και για όσο χρόνο κι αν περάσει από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής, ενώ τώρα όπως τα έκανε ο Στουρνάρας από 1-1-2014 είναι ανεξέλεγκτη η τοκογλυφική κακοποιών πρακτική.

Προσαύξηση και για ασφαλιστικές εισφορές, πρόστιμα τροχαίας

Αντίστοιχο σύστημα επιβαρύνσεων με αυτό που περιγράψαμε παραπάνω θα ισχύει και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που δεν προέρχονται από φόρους, δηλαδή για χρέη που βεβαιώνονται στις Εφορίες για λογαριασμό άλλων φορέων του Δημοσίου (ασφαλιστικών ταμείων, υπουργείων κ.λπ.). Για τα χρέη αυτά δείτε τι ισχύει απο 1-1-2014

α) Επιβάρυνση με τόκους που θα υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,5%.

β) Πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής, εφόσον παρέλθουν 6 μήνες από την προθεσμία καταβολής και η οφειλή δεν έχει εξοφλήθεί. Το πρόστιμο θα γίνεται 20% εφόσον παρέλθουν 12 μήνες και 30%, εφόσον παρέλθουν 2 χρόνια.

Ουσιαστικά, θα ισχύει δηλαδή περίπου το ίδιο καθεστώς με αυτό που προβλέπεται για τις φορολογικές οφειλές, με τη διαφορά ότι το πρόστιμο του 10% θα υπολογίζεται μετά την πάροδο 6 - κι όχι 2 - μηνών από τη λήξη της προθεσμίας.

Το νέο σύστημα αγνοεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες φορολογούμενοι - λόγω της πρωτοφανούς υπερχρέωσης και των αλλεπάλληλων περικοπών στα εισοδήματα που έχουν υποστεί τα τελευταία 4 χρόνια – δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν εμπρόθεσμα τους νέους υπέρογκους παράλογους μνημονιακούς φόρους. Και δεν είναι το μοναδικό μέτρο που πήρε το επιτελείο Στουρνάρα αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα που θα έχει γιατί ο Στουρνάρας τιμωρούσε με εξοντωτικά πρόστιμα και τόκους τους Έλληνες , με σκοπό να δώσει τη χαριστική βολή  να χάσουν τις περιουσίες τους, μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Οπότε είναι καιρός η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ  με την καθοδήγηση και τις εντολές Σαμαρά να διορθώσει εκτός των λυτρωτικών δόσεων και τις αδικίες του προηγούμενου αποτυχημένου υπουργού οικονομικών.

Πολύ καλό το μέτρο των 100 δόσεων όπως και πολλές καλές οι μειώσεις στις προσαυξήσεις αλλά στις παράλογες και τοκογλυφικές προσαυξήσεις του επιτελείου Στουρνάρα.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου