Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Συνελήφθη ο άνδρας που αποπειράθηκε να δολοφονήσει ξενοδόχο στην Μύκονο

 


Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται ο δράστης που επιτέθηκε στον ξενοδόχο Θοδωρή Κουσαθανά στις 10 Ιουνίου, στη Μύκονο.

Ο δράστης που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, εντοπίστηκε μόνος του στο κέντρο, στη χώρα της Μυκόνου, φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο, κρατούσε σάκο και κυκλοφορούσε χαλαρός ανάμεσα στους τουρίστες κάνοντας τον αδιάφορο.

Οι αστυνομικοί, όμως, τον αναγνώρισαν και τον ακινητοποίησαν χωρίς να αντισταθεί, ενώ στη συνέχεια τον μετέφεραν στο τμήμα.

Το ερώτημα είναι πώς έφτασε στη Μύκονο ενώ σε βάρος του υπήρχε ένταλμα σύλληψης, με τις αρχές να πιστεύουν πως κάποιο ιδιωτικό ελικόπτερο ή φουσκωτό τον πήγε στο νησί.

Η οικογένεια του ξενοδόχου δηλώνει την ικανοποίηση της για την σύλληψη και περιμένει με αγωνία την απολογία του συλληφθέντα καθώς, τόσο ο ξενοδόχος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη, δεν είχαν διαφορές με κανέναν.






ΝΔ για Τέλλογλου: Να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την παρακολούθηση του Μητσοτάκη

 


Να δώσει περισσότερα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου για τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018, κάλεσε τον Τάσο Τέλλογλου η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την κατάθεση του τελευταίου στον Ισίδωρο Ντογιάκο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν θα μπει σε καμία λογική συμψηφισμού. 

Αναλυτικά, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ο κ. Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα. Εμεις δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού. Η κυβέρνηση όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει αποφασιστικά και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα διασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και την προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών».

Ο κ. Τέλλογλου, πριν από λίγες ημέρες στο Twitter είχε αναρτήσει ότι το 2018 από ιδιώτη γινόταν παρακολούθηση του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοτσάκη, ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κατάθεση του κ. Τέλλογλου διήρκεσε 3,5 ώρες. Ο κ. Τέλλογου σε δηλώσεις τους αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις του τηλεφώνου Πρωθυπουργού, όπως είχε καταγράψει Twitter, σημείωσε ότι υπήρχαν «ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή».

Κατά την αποχώρησή του από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Τέλλογλου σε δηλώσείς του, μεταξύ άλλων, ανάφερε: «Κλήθηκα για κατάθεση, μου είπε ο κος Ντογιάκος, ποιο είναι το πλαίσιο της έρευνας που αφορά το πως γνωστοποιήθηκαν και αν γνωστοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των νόμιμων συνακροάσεων μυστικά που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Εγώ δεν ήξερα να του πω κάτι γι’ αυτό και μίλησα για την έρευνα που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στο inside story για τη χρήση του predator, δηλαδή του λογισμικού που παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα. Και του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μας αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά στις νόμιμες επισυνδέσεις, δηλαδή χρησιμοποιείται και το ένα και το άλλο.

Ο κύριος Ντογιάκος μου έκανε μία ερώτηση σχετικά με μία ανάρτηση που είχα κάνει για τον Πρωθυπουργό και του είπα ότι το πρόβλημα των υπηρεσιών που ήθελαν να πάρουν τέτοια λογισμικά είναι πολύ παλιότερο από τη σημερινή μέρα. Αυτό γιγαντώθηκε μετά το μετά το 2020. Πρόσωπα που έπαιζαν ένα ρόλο παλιότερα, τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα και ότι αν θέλουμε να μάθουμε το τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδέσεις στο παρελθόν, τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο του 2021 που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημέρωσή τους, ένα δικαίωμα που υπήρχε μέχρι το 2021 και καταργήθηκε έκτοτε».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν παρακολουθούνταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δημοσιογράφος απάντησε: «Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μία τεράστια διαρροή στο wikileaks της ιταλικής εταιρείας που ήτανε όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 έως 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μία καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα. Ο κύριος Ντογιάκος θα κάνει τη δουλειά του κι εμείς ελπίζω να κάνουμε την δική μας, υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας».

Και συνέχισε: «Οι ελληνικές υπηρεσίες, έχουμε αποδείξεις ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά από το 2013, δεν αγοράστηκαν αυτά τα λογισμικά για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη. Για αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος του 2021. Ο νόμος του 2021 έχει αναδρομική ισχύ, ισχύει δηλαδή και για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει πριν το νόμο άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος.

Δεν ήταν από την αρχή η επιλογή να αγοραστεί το Predator, οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν ένα άλλο πρόγραμμα το Pegasus, το οποίο κάηκε όμως το 2018. Και το Pegasus όπως λέει το ευρωκοινοβούλιο προσφέρει ορισμένες διασφαλίσεις όπως για παράδειγμα αφήνει τα logs επάνω, δηλαδή μπορεί να έρθει η αρχή και να ζητήσει τα logs, ενώ το Predator δεν έχει κάτι τέτοιο. Είναι δυσφημισμένο και ακριβότερο και έχει και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης εκ των υστέρων βέβαια, ίσως για αυτόν τον λόγο να προτιμηθεί. Δεν ξέρω αν το έχει το σύστημα αυτό ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει τις υπηρεσίες.

Γιατί το Predator μπορεί να πουληθεί και με σειρές τηλεφώνου δηλαδή μπορεί να πουλήσει 10 τηλέφωνα το μήνα ή κάποιος πουλάει τέτοιες υπηρεσίες.

Και στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός δύο πραγμάτων της νόμιμης συνακρόσασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικό. Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το link υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Στον Κουκάκη που πάτησε το link, σταμάτησε η συνακρόαση όταν έκανε καταγγελία Για την νόμιμη επί σύνδεση και σταμάτησε παρακολούθηση του.

Μου ζητήθηκε να ονομάσω συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τη σύνθεση των εταιρειών. Είναι γνωστό για εταιρεία Ιντελεξα οτι παίζει σημαντικό ρόλο σε προμήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας Υπάρχουν σχέσεις των μετόχων μεταξύ τους».

Σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό σε πολιτικά πρόσωπα ο δημοσιογράφος ανάφερε: «Έχω δει link τέτοια σε άλλα τηλέφωνα δεν ξέρω αν το έχουν ελέγξει. Εχω δει τέτοια link να υπάρχουν σε τηλέφωνα κατά την έρευνα το inside story σε μη πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω δει σε πολιτικά πρόσωπα».



Δικογραφία κατά της ηλικιωμένης που χτύπησε με μαγκούρα σκυλάκι


 

Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η άθλια συμπεριφορά ηλικιωμένης γυναίκας που επιτέθηκε σε σκυλί στο χωριό Χρυσαυγή του δήμου Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη. 

Το βίντεο που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνει την ηλικιωμένη να πετάει ένα μπαστούνι σε ένα σκυλάκι που εκείνη την ώρα ξαπλώνει στην σκιά ενός πεζοδρομίου.

Η άθλια συμπεριφορά της ηλικιωμένης προκάλεσε σάλο και έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και φιλοζωικές οργανώσεις.

Μετά την μήνυση που κατατέθηκε την Τετάρτη στο Aστυνομικό Tμήμα της περιοχής, οι Αρχές σχημάτισαν δικογραφία εις βάρος της 75χρονης για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας ζώων συντροφιάς. Σημειώνεται ότι είχε παρέλθει το χρονικό πλαίσιο του αυτοφώρου και η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελία.

Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που η 75χρονη γυναίκα, χωρίς καμία αιτία, πλησιάζει το σκυλί που εκείνη την ώρα ξαπλώνει σε ένα σημείο με σκιά του πεζοδρομίου και στη συνέχεια πετάει επάνω του το τρίποδο μπαστούνι που χρησιμοποιούσε για να περπατήσει.

Το σκυλί, βγάζοντας μία κραυγή πόνου τρέχει τρομαγμένο για να απομακρυνθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία του και δεν φαίνεται να έχει τραυματιστεί από την επίθεση που δέχθηκε.







Αφού δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ο Ανδρουλάκης γιατί δεν ζητάει live ενημέρωση από την ΕΥΠ;

 


Σήμερα 7η ημέρα, είδαμε και πάλι τον Νίκο Ανδρουλάκη να κρύβεται, και τον συμπαθή εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάζο να δικαιολογεί τον πρόεδρο γιατί κρύβεται.

Το θέμα είναι σοβαρό, και οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός εκτός Τσίπρα και Ανδρουλάκη, θα έβγαιναν εάν δεν είχαν τίποτα να κρύψουν στον Ελληνικό λαό για να τον ενημερώσουν.

Η νέα δικαιολογία του Νίκου Ανδρουλάκη μετά από εκατό ανακοινώσεις - υπεκφυγές, είναι ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στην ΕΥΠ, στους υπουργούς της κυβέρνησης για να με ενημερώσουν στο αυτί όπως λέει!!

Του έχουμε την λύση, εάν δεν έχει κάποια ενοχή, εάν καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, εάν δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, να ζητήσει να ενημερωθεί live από την ΕΥΠ στην βουλή, για να ακούσει ο ελληνικός λαός τον λόγο που τον παρακολουθούσαν, και να κρίνουν εάν ήταν δίκαιο η όχι, για να τελειώνει αυτό το καραγκιοζιλίκι που κάνει κακό μόνο στην εικόνα του ίδιου και στο ΠΑΣΟΚ.




Νέες ακροαριστερές προκλήσεις στα Εξάρχεια κατά του Μετρό


 

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν μέχρι στιγμής δύο από τις 38 προσαγωγές που έγιναν σήμερα το πρωί από την πλατεία στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ακροαριστερών ομάδων κατά της κατασκευής του μετρό.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι συγκεντρωθέντες, γύρω στις 08:30, πέταξαν ντομάτες, αυγά και καφέδες εναντίον του συνεργείου που εκτελεί τις εργασίες στην πλατεία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και να γίνουν συνολικά 32 προσαγωγές από την αστυνομία.

Οι δύο που συνελήφθησαν θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η εξέταση των υπολοίπων.





Τουρίστες συνεχίζουν την ανευθυνότητα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους

 



Παρά τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων μηνών, με αποκλειστική ευθύνη των ανεύθυνων τουριστών, κάποιοι δεν πτοούνται και συνεχίζουν να βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Οι αρχές του νησιού έχουν τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες, αλλά οι ανεύθυνοι δεν έχουν ίχνος σοβαρότητας.

Κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την προσγείωση του αεροπλάνου στο νησί της Σκιάθου, είδε το αεροσκάφος να περνάει ξυστά πάνω από το κεφάλι τους.

Στο video το Airbus A321neo της εταιρίας τσάρτερ Wizz Air, πλησιάζει να προσγειωθεί και εκεί όσοι έκαναν τους τολμηρά ανεύθυνους τα είδαν όλα, και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.





31 Οκτωβρίου η δίκη για το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι με τους 103 νεκρούς

 



Οι ευθύνες για το έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, Ραφήνα, κ.λπ. τον Ιουλίου του 2018, που χάθηκαν 103 συνάνθρωποι μας, θα αναζητηθούν και αναμένεται να αποδοθούν στη δίκη που προσδιορίστηκε να ξεκινήσει 31 Οκτωβρίου 2022, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, με 21 κατηγορούμενους.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα βρεθούν μόνο 21 κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι πρόσωπα τα οποία το 2018 κατείχαν καίριες θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ανατολικής Αττικής, όπως και πρώην στελέχη της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.

Οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες σε βαθμό πλημμελήματος.

Το πάνελ των κατηγορουμένων συμπληρώνει ένας ιδιώτης, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια και πρόκειται για τον άνθρωπο από τον οποίο ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης, πολύ κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι.



Χατζηδάκης: Πτώση της ανεργίας πάνω από 5% σε σχέση με ό,τι παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ

 



Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Ιούνιο, τα οποία καταγράφουν μείωση στο 12,1% από 12,5% τον Μάιο του 2022 και από 15% τον Ιούνιο του 2021, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι «τα σημερινά, επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία είναι μια ακόμα απάντηση σε όσους ανεύθυνα επιδιώκουν να μηδενίσουν το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός σημείωσε ότι «η ανεργία έπεσε στο 12,1%, δηλαδή περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ (17,3%). Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι υποχώρησε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο πέρσι (15%). Αποκλιμακώνεται επίσης και η ανεργία των νέων, ενώ συνολικά ως προς την ανεργία ξαναγυρίσαμε στα επίπεδα του 2010».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, «δεν πανηγυρίζουμε φυσικά για όλα αυτά. Τα σημειώνουμε για να απαντήσουμε στη μηδενιστική κριτική, αλλά και για να δείξουμε ότι η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση και παράγει αποτελέσματα. Οι χαμηλότεροι φόροι και οι χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές ενθάρρυναν τις επενδύσεις και επομένως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το ίδιο ισχύει για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων, αλλά και για τον εργασιακό νόμο 4808/21 που ισορροπεί σωστά ανάμεσα στην στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων. Σημειώνω, επίσης, τη σημαντική συμβολή των προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), οι ρυθμοί των οποίων τριπλασιάστηκαν σε σχέση με την περίοδο πριν το 2019».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή η θετική είδηση συνδυάζεται με την επιβεβαίωση σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Ελλάδα εξέρχεται από τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποπτεία και επιστρέφει μετά από 12 χρόνια στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ήταν αποτέλεσμα σημαντικής δουλειάς και μεταρρυθμίσεων, στις οποίες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ιδιαίτερη συμμετοχή».

 


Πηγή: skai.gr



Δέν τους βγήκαν οι υποκλοπές και είχαμε 130 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

 


Νομίζατε ότι τελειώσαμε με τις φωτιές; 

Μέγα λάθος γιατί οι σύντροφοι ήταν σε αναμονή και ενήργησαν για να προλάβουν, πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

Σε 130 φωτιές κλήθηκε η πυροσβεστική να επέμβει το τελευταίο 24ωρο. Η φωτιά στη Θάσο μαίνεται ακόμα.

Στην περιοχή Λεύκη Θάσου επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Κεραμωτή Καβάλας. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ελληνικός Στρατός, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Χθες, η πυροσβεστική αντιμετώπισε φωτιές στον Κορυδαλλό Αττικής, στο Αγγελόκαστρο Κορινθίας, στον Μύτικα Άρτας, στον Πύργο Ηλείας, στη Ζάκυνθο και άλλες περιοχές.




Συνελήφθη ένας από τους Βρετανούς τζιχαντιστές «Beatles»

 


Βρετανός υπήκοος ο οποίος κατηγορείται ότι υπήρξε μέλος πυρήνα απαγωγέων και δολοφόνων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), γνωστού με την ονομασία «Beatles», συνελήφθη χθες Τετάρτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Έιν Ντέιβις, 38 ετών, συνελήφθη αφού το αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Λούτον, βορειοδυτικά του Λονδίνου. Η πτήση είχε αναχωρήσει από την Τουρκία, όπου εξέτισε ποινή κάθειρξης επτάμισι ετών για τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με τις πληροφορίες αρκετών βρετανικών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του δικτύου BBC.

Ο Ντέιβις κατηγορείται πως ανήκε στον πυρήνα απαγωγέων και δολοφόνων του ΙΚ που άρπαξε και εκτέλεσε δεκάδες ξένους στη Συρία από το 2012 ως το 2015. Όμηροι είχαν βαφτίσει την ομάδα των εξτρεμιστών «Μπιτλς» εξαιτίας της βρετανικής προφοράς των μελών της.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία διενεργεί αντιτρομοκρατικές έρευνες στη Βρετανία, περιορίστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι συνέλαβε έναν άνδρα στο αεροδρόμιο του Λούτον και ότι έχει προφυλακιστεί, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως βρετανός υπήκοος εκδόθηκε από την Τουρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πρόσθεσε πως «δεν θα ήταν πρέπον να δοθούν περισσότερες πληροφορίες ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της αστυνομίας» σε βάρος του.

Τα τέσσερα μέλη των «Μπιτλς» κατηγορούνται πως απήγαγαν τουλάχιστον 27 δημοσιογράφους και εργαζόμενους για λογαριασμό ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Φέρονται να βασάνισαν και να δολοφόνησαν, αποκεφαλίζοντάς τους, τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ, καθώς και τους εργαζόμενους για λογαριασμό οργανώσεων αρωγής Πίτερ Κάσιγκ και Κέιλα Μίλερ. Το ΙΚ είχε μεταφορτώσει προπαγανδιστικά βίντεο με τις εκτελέσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο από τους «Μπιτλς», ο Αλεξάντα Κότι (38 ετών) και ο Ελ Σάφι Ελσέιχ (34 ετών), πρώην βρετανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2018 από κούρδους παραστρατιωτικούς στη Συρία και παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, προτού μεταχθούν στο ΗΒ. Εντέλει εκδόθηκαν το 2020 στις ΗΠΑ, όπου δικάστηκαν για απαγωγές, συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία αμερικανών πολιτών και υποστήριξη σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Κότι ομολόγησε την ενοχή του για τους φόνους τον Σεπτέμβριο και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη τον Απρίλιο. Ο κ. Ελσέιχ κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που τον βάραιναν τον Απρίλιο και θα μάθει την ποινή του την επόμενη εβδομάδα.

Ο τέταρτος δήμιος των «Μπιτλς», ο Μοχάμεντ Εμουάζι, σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού UAV στη Συρία το 2015.

Το 2014 η σύζυγος του Ντέιβις, η Άμαλ Ελ Ουαχάμπι, έγινε το πρώτο πρόσωπο στο ΗΒ που καταδικάστηκε για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών του ΙΚ, αφού προσπάθησε να στείλει 20.000 ευρώ στον άντρα της στη Συρία. Στη δίκη της, μετά την οποία φυλακίστηκε για 28 μήνες, αναφέρθηκε ότι ο κ. Ντέιβις διακινούσε ναρκωτικά προτού πάει να αναλάβει δράση στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Νοθευμένα καύσιμα: Μεγάλο πρόβλημα παραβατικότητας -Οι συνηθέστερες βλάβες στα αυτοκίνητα

 



«Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η νοθεία καυσίμων» τόνισε η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, υπογραμμίζοντας πως αυτοκίνητα χαλάνε λίγα μέτρα μετά τα πρατήρια.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Ζαγκά είπε πως «Το κράτος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της νοθείας» ,υπογραμμίζοντας ότι οι καταγγελίες είναι πολλές.

Για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο η μέση τιμή της βενζίνης έπεσε κάτω από τα 2,1 ευρώ/λτ. -Πού πωλείται κάτω από τα 1,9 ευρώ;

Σύμφωνα με την κυρία Ζάγκα η ζημιά σε ένα όχημα που θα κινηθεί με νοθευμένο καύσιμο είναι μεγάλη και μπορεί να ξεπεράσει τα χίλια ευρώ. «Ως πρόεδρος του κλάδου έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν σταθερά το δικό τους πρατήριο. Φθηνή βενζίνη δεν υπάρχει» ανέφερε η πρόεδρος.

Συμβούλευσε μάλιστα τους οδηγούς να κρατάνε τις αποδείξεις και να απευθύνονται αμέσως τόσο στο κατάστημα καυσίμων όσο και στην εταιρεία. Σύμφωνα με την πρόεδρο «οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα μαγαζιά τους».

Μαρία Ζαγκά: Οι οδηγοί να καλούν την αστυνομία και να καταγγέλλουν τη νοθεία

Όπως είπε πρέπει οι οδηγοί, με το που ακινητοποιείται το αυτοκίνητό τους να τηλεφωνούν στην αστυνομία και στο 1520 και να καταγγέλλουν τη νοθεία.

Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος αυτοκινήτων Ιορδάνης Παππάς, ανέφερε ότι οι συνηθέστερες βλάβες από νοθευμένα καύσιμα αφορούν την αντλία βενζίνης, άδειασμα του ρεζερβουάρ, τα μπεκ ακόμα και τον ίδιο τον κινητήρα.

Το κόστος για τα βενζινοκίνητα οχήματα ξεκινάει από τα 500 ευρώ και στα πετρελαιοκίνητα μπορούμε να φτάσουμε και τα 5.000 ευρώ, όπως ανέφερε ενώ πρόσθεσε: «Το αμάξι αρχίζει να χάνει τις στροφές του, δεν ακούει στο γκάζι, ανάβει λαμπάκι».


iefimerida.gr



Απειλές αλλά Πολάκη οι ακροαριστεροί στο Στρέφη κατά των εργατών "θα σας βρούμε"

 


Με τις αντιδράσεις ακροαριστερών και αντιεξουσιαστών να είναι έντονες για τις παρεμβάσεις στην πλατεία Εξαρχείων λόγω ΜΕΤΡΟ η ΕΛΑΣ παίρνει μέτρα.

Η Αστυνομία θα επιχειρήσει με τοποθέτηση μεταλλικού φράχτη ύψους 5 μέτρων, 24ωρη παρουσία ΜΑΤ, αυξημένες περιπολίες και ιδιωτική φύλαξη και να σταματήσει ενδεχόμενες καταδρομικές επιθέσεις με στόχο την Πλατεία Εξαρχείων.

Μόλις οι εργάτες ξεκίνησαν να κόβουν δέντρα από την πλατεία για να ανοίξουν χώρο, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων, από τους συγκεντρωμένους ακροαριστερούς, που απειλούσαν με τακτική Πάυλου Πολάκη τους εργάτες φωνάζοντας τους "θα σας βρούμε", "σας έχουμε στην κάμερα" κτλπ.

Τα έργα αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με έντονη αστυνομική παρουσία, καθώς ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει 24ωρη περιφρούρηση από διμοιρίες των ΜΑΤ που θα βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας.




Financial Times: «Τέλος στα 12 χρόνια αναταραχής της ελληνικής οικονομίας»

 



Πολύ θετικά είναι τα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ για το τέλος που πρόκειται να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ενισχυμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της κρίσης χρέους και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια άλλη χώρα.

Το απόσπασμα των Financial Times:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θέσει τέλος στον ενισχυμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης χρέους, η οποία προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008 που παραλίγο να ωθήσει τη χώρα να βγει από την ευρωζώνη.

Σε επιστολή του σήμερα προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει “εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής” που ανέλαβε στο Eurogroup των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης και “πέτυχε την αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων” παρά τον αντίκτυπο της Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έγραψε στο Twitter ότι η ανακοίνωση “σηματοδοτεί την επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου για την Ελλάδα”.

Η επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς και των 27 κρατών μελών, εποπτεύει τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα διάσωσης.

Η ανακοίνωση για το τέλος του προγράμματος αυστηρής παρακολούθησης γίνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει μηχανισμούς για να αποτρέψει μια δεύτερη κατάρρευση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η Επιτροπή ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι ο κίνδυνος “δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία της ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά” και ότι η πιο λεπτομερής παρακολούθηση “δεν δικαιολογείται πλέον”.

Σε απαντητική επιστολή προς τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς — δημοσιονομική πολιτική, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορές εργασίας, ιδιωτικοποίηση και δημόσια διοίκηση — οι οποίες “έθεσαν σε εφαρμογή μια σταθερή πλατφόρμα για να επιτύχει η Ελλάδα βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς”».



Ο Μπάιντεν υπέγραψε την εισδοχή Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 



Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας είχε ο αμερικανός πρόεδρος μετά την επικύρωση από τις ΗΠΑ της εισδοχής των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Evelyn Hockstein) την επικύρωση από τις ΗΠΑ της εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, τη διεύρυνση της συμμαχίας που αποφασίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα είναι «ισχυροί, αξιόπιστοι σύμμαχοι με μεγάλες δυνατότητες» στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στον Λευκό Οίκο.

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε την περασμένη Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία (95 ψήφοι υπέρ, απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων, 67 ψήφοι) τα πρωτόκολλα εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ατλαντική συμμαχία. Απαιτείται να εγκριθούν από όλα τα κράτη-μέλη ώστε οι δύο χώρες να ενταχθούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το NATO αποτελεί μέρος των «θεμελίων της ασφάλειας» των ΗΠΑ, θύμισε χθες.

Εξήρε ταυτόχρονα το ότι οι δύο χώρες έχουν «ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς» και ένοπλες δυνάμεις που θα ενισχύσουν τον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Διατάσσοντας την εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «έκανε κομμάτια την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε στην τελετή ο αμερικανός πρόεδρος. «Ο Πούτιν νόμιζε ότι μπορούσε να μας διχάσει (…). Αντίθετα, παίρνει αυτό ακριβώς που δεν ήθελε» πρόσθεσε.

Τα πρωτόκολλα εισδοχής έχουν επικυρωθεί από 23 κράτη μέλη του NATO, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική συνέλευσή του.



Η στιγμή που οι φλόγες "αγκαλιάζουν" πυροσβεστικό όχημα - Το έσωσε ελικόπτερο


 

Δραματικές στιγμές έζησαν πυροσβέστες, όταν πυροσβεστικό όχημα που ήταν δίπλα τους, εγκλωβίστηκε σε δρόμο και οι φλόγες άρχισαν να το "αγκαλιάζουν".

Το όχημα παραλίγο να καεί, την ώρα που ακόμα και ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας Πύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος προσπαθούσε με μάνικα να περιορίσει τη φωτιά, ενώ ο οδηγός του πυροσβεστικού οχήματος προσπαθούσε να το μετακινήσει για να γλιτώσει από την καταστροφή.

Ένα ελικόπτερο Erickson κάνει μια σωτήρια ρίψη πάνω στο όχημα και εκεί σώζεται.





Το Κίεβο περνά στην αντεπίθεση μέσω Κριμαίας

 


Ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν, μιλώντας στο Politico, ότι τα πρόσφατα πλήγματα κατά αεροπορικής βάσης των Ρώσων στην Κριμαία «σηματοδοτούν την έναρξη μιας μεγάλης αντεπίθεσης» από την πλευρά του Κιέβου στον ουκρανικό νότο.

«Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκινά με πάταγο από την Κριμαία», σημειώνει το Politico, με το βλέμμα στραμμένο στις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη, 9 Αυγούστου, σε αεροπορική βάση της κριμαϊκής χερσονήσου που ελέγχεται από τους Ρώσους ήδη από το 2014.

Η Μόσχα από την πλευρά της επέλεξε να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι οι εκρήξεις (τουλάχιστον τρεις εκρήξεις, σύμφωνα με την Washington Post) προκλήθηκαν από πυρομαχικά που εξερράγησαν κατά λάθος στο αεροδρόμιο.

Το Κίεβο, από την άλλη, δεν ανέλαβε επισήμως την ευθύνη για τα πλήγματα, πλην όμως ειρωνεύτηκε τους Ρώσους που «καπνίζουν κοντά σε εκρηκτικά».

Περισσότερο «σαφής» στις δηλώσεις του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως «ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία – με την απελευθέρωσή της».

Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει, από την πλευρά του, στην Washington Post ότι η επίθεση της Τρίτης στη ρωσική αεροπορική βάση στην κατεχόμενη Κριμαία ήταν έργο των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων.

«Η επίθεση (σ.σ. της Τρίτης) αποτελεί σημαντική κλιμάκωση έπειτα από σχεδόν έξι μήνες πολέμου, καταδεικνύοντας τη νέα ικανότητα των Ουκρανών να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων βαθιά μέσα στα κατεχόμενα εδάφη», συνεχίζει στο άρθρο της η Washington Post.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να ανακτήσουν τον έλεγχο εδαφών κοντά στην περιοχή της Χερσώνας, που είχε πέσει στα χέρια των Ρώσων κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.

Επικαλούμενο ωστόσο τις δηλώσεις δύο Ουκρανών αξιωματούχων που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το Politico υποστηρίζει ότι η ουκρανική αντεπίθεση στον νότο ξεκινά τώρα «στα σοβαρά» μέσω Κριμαίας.

Ουκρανία: Το Κίεβο περνά στην αντεπίθεση μέσω Κριμαίας-1

Ρωσικά μαχητικά στην αεροπορική βάση Σάκι πριν από τις εκρήξεις της Τρίτη / Planet Labs PBC via AP

Ένα επιτυχημένο χτύπημα εναντίον στρατιωτικού στόχου πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, και ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας, θα ήταν βαθιά ντροπιαστικό για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που το πιο πιθανό είναι πως θα το αντιμετώπιζε ως δραματική κλιμάκωση αλλά και ως πλήγμα για το ηθικό των στρατευμάτων του, όπως σημειώνεται.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει λόγο να κατηγορήσει δημόσια την Ουκρανία ότι έφερε σε πέρας πλήγματα που προκάλεσαν ζημιά, καθώς τέτοια πλήγματα θα αποδείκνυαν την αναποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, την οποία βέβαια είχε ήδη αποκαλύψει και η ουκρανική βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva», σημειώνει σε ανάλυσή του το αμερικανικό Institute for the Study of War.

Ουκρανός αξιωματούχος δηλώνει στο Politico πως οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα είναι «πολύ σημαντικοί» από στρατιωτική σκοπιά, και πως πιθανότατα θα διαμορφώσουν και την τελική έκβαση του πολέμου.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, από τα πλήγματα της Τρίτης στην αεροπορική βάση Σάκι κοντά στην πόλη Νοβοφεντόριβκα στην Κριμαία, καταστράφηκαν συνολικά εννέα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν επιδρομές κατά ουκρανικών στόχων.

Δορυφορικές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι στην αεροπορική βάση που επλήγη ήταν σταθμευμένα περισσότερα από 20 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στο σχετικό άρθρο του Politico, οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται μεθοδικά ήδη από τον Μάιο για μια αντεπίθεση στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.  

Σε αυτό το πλαίσιο, βάζουν στο στόχαστρο υποδομές κοντά στη Χερσώνα στις οποίες η Ρωσία βασίζεται για την ενίσχυση και τον ανεφοδιασμό του στρατού της, ενώ σημαντικό ρόλο στην ουκρανική αντεπίθεση διαδραματίζουν και τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS που έχει προμηθευτεί το Κίεβο από τις ΗΠΑ.


Με πληροφορίες από Politico, Washington Post

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Handelsblatt: Ο (σιωπηρός) εκνευρισμός στις Βρυξέλλες με τον Ερντογάν

 



Τουρκία στέλνει εκ νέου ένα γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας έτσι στο πρόγραμμα μία νέα διαμάχη με την Ελλάδα, σχολιάζει δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung. Όπως παρατηρεί, «τα δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν εδώ και χρόνια για την κυριότητα και τα δικαιώματα εξόρυξης των ορυκτών πόρων στο θαλάσσιο βυθό».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπ. Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στη «Γαλάζια Πατρίδα», ένας όρος που όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου είναι πολιτικά φορτισμένος «καθώς η Τουρκία τον χρησιμοποιεί για να εκφράσει τις διεκδικήσεις της σε μεγάλα τμήματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. (…) Η Τουρκία θεωρεί ότι το δικαίωμά της για μία ενδεχόμενη εκμετάλλευση (σ.σ. των φυσικών πόρων στο Αιγαίο) παρεμποδίζεται, επειδή η Ελλάδα, βασιζόμενη ακόμη και σε μικροσκοπικές, ακατοίκητες βραχονησίδες, έχει οριοθετήσει τα σύνορά της γύρω από τα νησιά της εις βάρος της Τουρκίας. Ωστόσο, τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, ως κράτους-μέλους της ΕΕ αναγνωρίζονται διεθνώς. Η Αθήνα - σε αντίθεση με την Άγκυρα - έχει επίσης υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, η οποία θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες σε θαλάσσια ύδατα και ωκεανούς». Η Τουρκία ωστόσο δεν προσχώρησε ποτέ στη σύμβαση και δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται από αυτήν, συμπληρώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «και η Κύπρος αποτελεί μέρος αυτής της ελληνοτουρκικής διαμάχης, καθώς κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν και γύρω από το διαιρεμένο νησί της Μεσογείου. Εκεί η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της ΕΕ, και η Τουρκία, καθώς και το βόρειο τμήμα της Κύπρου που κατελήφθη από την Τουρκία το 1974, μάχονται για τα δικαιώματα πρόσβασης. Ωστόσο, η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Άγκυρα».

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες

Η εφημερίδα Handelsblatt εστιάζει σε μία άλλη πτυχή: Τον εκνευρισμό των Βρυξελλών απέναντι στις κινήσεις του Ερντογάν. Αναφερόμενη στη στάση της ΕΕ ωστόσο υπογραμμίζει ότι «οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι ήδη προβληματικές. Στις Βρυξέλλες η δυσαρέσκεια κατά του Ερντογάν φαίνεται εδώ και εβδομάδες να αυξάνεται. Όχι μόνο οι προκλήσεις του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και η προσέγγισή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και άλλους αυταρχικούς ηγέτες δείχνουν να εξοργίζουν τους εταίρους».

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει οι εφημερίδα «υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μία αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά του νατοϊκού εταίρου και υποψήφιου προς ένταξη στην ΕΕ θεωρείται απίθανη: Η σημασία της Τουρκίας είναι πλέον πολύ μεγάλη για να υπάρξει μία σκληρή αντίδραση εναντίον της. Επιπλέον, οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ δεν πρόκειται να συνεδριάσουν ξανά πριν από τα τέλη Αυγούστου. Συνεπώς, πριν από τη συνεδρίαση αυτή δεν αναμένεται καμία ευρωπαϊκή απάντηση στα καμώματα του Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης γνωρίζει πολύ καλά ότι από τη Δύση έχει το ελεύθερο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιπλέον εντάσεις σε βάρος της ΕΕ τους επόμενους μήνες και πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα του».

Σύμφωνα βέβαια με τους ανταποκριτές της εφημερίδας σε Βρυξέλλες και Κωνσταντινούπολη, «οι συζητήσεις σχετικά με τις οχλήσεις Ερντογάν γίνονται μόνο σε κλειστούς κύκλους και αναπαράγονται στην Άγκυρα μέσω χαμηλών διπλωματικών διαύλων. Δημόσια ωστόσο η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη τηρούν σιγή ιχθύος. Λόγος, ότι μία δημόσια επίπληξη δύσκολα θα προκαλούσε εντυπώσεις στον Τούρκο πρόεδρο – κάτι το οποίο θα υπογράμμιζε με τη σειρά του πόσο ανίσχυρες είναι οι Βρυξέλλες».


Πηγή: DW / Χρύσα Βαχτσεβάνου

skai.gr



Έρευνα από τον Ισίδωρο Ντογιάκο για την παρακολούθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018

 



Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, καλεί μάρτυρες στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τη διαρροή πληροφοριών και εγγράφων για τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων από την ΕΥΠ. 

Στο «μικροσκόπιο» του κ. Ντογιάκου και αναφορά για παρακολούθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018.

Πέρα από το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και δημοσιογράφων, στο μικροσκόπιο του Ισίδωρου Ντογιάκου έχει μπει και η πιθανότητα παρακολούθησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018, όταν ήταν, δηλαδή, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Ο κ. Ντογιάκος κάλεσε σήμερα το μεσημέρι, τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου ως μάρτυρα στην υπόθεση, έτσι ώστε να ερωτηθεί για τη συγκεκριμένη ανάρτηση στην οποία εμφανίζεται ως παρακολουθούμενος ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ερευνά και τις διαρροές που εκτιμάται ότι έγιναν από κρατικούς λειτουργούς και πρόσωπα της ΑΔΑΕ. Όπως έχει επισημανθεί από την Εισαγγελία, τα έγγραφα αφορούν «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έχει καλέσει και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, στις 16 Αυγούστου, για την καταγγελία παρακολούθησης και το δικού του κινητού τηλεφώνου.



Επίθεση με υδροχλωρικό οξύ σε 49χρονη - Συνελήφθη ο πρώην σύζυγός της

 



Με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο νοσηλεύεται γυναίκα από τη Μεσσήνη, η οποία δέχτηκε επίθεση από άνδρα με χημικό υγρό.

Για το περιστατικό προσήχθη αρχικά ένας άνδρας 50 ετών, ο πρώην σύζυγος της γυναίκας, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγόρασε άκουα φόρτε (υδροχλωρικό οξύ) από το σούπερ μάρκετ. Με την 49χρονη είχαν οικονομικές διαφορές.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. :

Συνελήφθη βραδινές ώρες σήμερα, Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 50χρονος ημεδαπός για τον τραυματισμό με χημικό υγρό 49χρονης ημεδαπής, που έλαβε χώρα σε περιοχή της Μεσσήνης.

Όπως προέκυψε, ο 50χρονος πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προσέγγισε την ημεδαπή έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηρίστηκα του προσώπου του, κατά το χρόνο που αυτή εισερχόταν στην επιχείρηση όπου εργάζεται και της επιτέθηκε αρχικά τοποθετώντας πανί εμποτισμένο με υγρό στο στόμα και τη μύτη της και στη συνέχεια ρίχνοντας στο πρόσωπό της φιάλη με το ίδιο υγρό.

Η 49χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Ο συλληφθείς με τη σχετική δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.