Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Τα βήματα της σταδιακής άρσης των μέτρων


Πότε θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού; Πότε η ζωή μας θα επιστρέψει εκεί που την αφήσαμε; Και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό; Ενώ η μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η σκέψη όλων πηγαίνει στην επόμενη μέρα και η ίδια η κυβέρνηση, όπως προετοιμάστηκε εγκαίρως πριν έρθει ο ιός, οφείλει να εξετάσει το σχέδιο για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, που δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Το βέβαιο είναι ότι η άρση των μέτρων δεν θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσει σταδιακά από τον Μάιο. Η λέξη-κλειδί είναι ακριβώς αυτή: «σταδιακά».

Τίποτα δεν πρόκειται να επιστρέψει όπως ήταν πριν από τον ιό εν μια νυκτί. Το πρώτο δείγμα πως είμαστε κοντά στην άρση των μέτρων θα είναι βεβαίως η σαφής και σταθερή μείωση των κρουσμάτων. Μόνο στην περίπτωση που είναι βέβαιο ότι η καμπύλη έχει πάρει την κατιούσα θα ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια για την άρση των μέτρων, ώστε αν κάτι πάει στραβά και ο ιός διαδοθεί εκ νέου, να μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας. 

Επόμενο βήμα πριν από την άρση των μέτρων είναι να υπάρχουν έτοιμα μαζικά τεστ για τον ευρύ πληθυσμό. Από όλους τους ειδικούς –το έχει πει και ο κ. Τσιόδρας– θεωρείται απαραίτητο. Στους καινούργιους ασθενείς θα υπάρξει άμεση παρέμβαση με περιορισμό και ιχνηλάτηση για τυχόν νέα διασπορά στην κοινότητα. Από τη στιγμή που θα έχουμε λοιπόν αυτά τα δύο δεδομένα –φθίνουσα πορεία κρουσμάτων και, δεύτερον, μαζικά τεστ που θα μας δίνουν πλήρη χαρτογράφηση της κοινωνίας–, τότε θα αρχίσει να υλοποιείται η πρώτη φάση αναίρεσης των μέτρων. Κάποιοι ασθενείς με ανοσία πλέον και βεβαίως οι υγιείς θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους τμηματικά και τηρώντας βασικούς κανόνες υγιεινής. Η πολιτική απομόνωσης θα είναι φυσικά αυστηρή για εκείνους που νοσούν ή για συγκεκριμένες περιοχές. Οπως γίνεται τώρα με τα χωριά σε καραντίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να δούμε νέες διοικητικές διαιρέσεις, είτε γεωγραφικά είτε επαγγελματικά, και να λαμβάνουμε οδηγίες από την Πολιτική Προστασία πως ο τάδε κλάδος μπορεί να εργαστεί κανονικά, ενώ ο δείνα συνεχίζει από το σπίτι. Σε πολλά από αυτά έχει αναφερθεί και ο Ran Balicer, σύμβουλος της κυβέρνησης του Ισραήλ και μέλος της ομάδας διαχείρισης της επιδημίας COVID-19 του υπουργείου Υγείας, που μεταξύ άλλων έχει προτείνει και την επιλογή ανταλλαγής SMS. Κάποιος θα μπορεί να αναφέρει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πυρετός ή βήχας με βασικές γεωγραφικές και δημογραφικές λεπτομέρειες, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να εντοπίσει τυχόν νέες εστίες.

Με αιχμή, λοιπόν, τους υγιείς και όσους έχουν ανοσία θα αρχίσουν να επανακάμπτουν σταδιακά βασικοί τομείς της οικονομίας. Ο χώρος της εστίασης και τα καφέ θα ανοίξουν μόνο αν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, οι υπηρεσίες το ίδιο. Η «νέα πραγματικότητα» θα διαρκεί κάθε φορά περίπου δύο εβδομάδες, ώστε να τσεκαριστεί το ποσοστό διάδοσης και σε κάθε περίπτωση να μην υπάρξει κίνδυνος νέου γύρου μετάδοσης. Οσο τα κρούσματα δεν επανακάμπτουν σε τροχιά ανόδου τόσο τα μέτρα θα χαλαρώνουν διαρκώς.

Ερώτημα ο τουρισμός

Ξεχωριστό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό. Εντός της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το αν η Ελλάδα θα δεχθεί φέτος τουρίστες, έδωσε σαφώς στίγμα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να σώσει οτιδήποτε σώζεται από την τουριστική σεζόν. «Αν ξεπεραστεί σχετικά γρήγορα, τότε η τουριστική σεζόν, η οποία κορυφώνεται το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, δεν θα έχει τόσο μεγάλες απώλειες», είπε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας πως αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να απειλεί σοβαρά και να δοκιμάζει τα συστήματα υγείας, «τότε θα επανασχεδιάσουμε τη στάση μας».

Πράγματι η βούληση της κυβέρνησης είναι ει δυνατόν να σωθεί μέρος της τουριστικής σεζόν. Αν και είναι πρώιμο, καθώς εξαρτάται και από το πώς θα εξελιχθεί ο ιός παγκοσμίως, μία από τις σκέψεις είναι να υπάρξει «άνοιγμα των συνόρων» από συγκεκριμένες χώρες όπου ο ιός δεν έχει διαδοθεί όπως στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως όποιος έρχεται στην Ελλάδα, μόλις κατέβει από το αεροπλάνο, θα κάνει τεστ.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τράπεζες: Τρεις φορές πάνω τον Μάρτιο, σε σχέση με ένα μήνα πριν, τα νέα κόκκινα δάνεια


Τον κίνδυνο η κρίση του κορονοϊού να εξελιχθεί σε κρίση τραπεζική και αυτή με τη σειρά της σε κρίση δημοσιονομική, επισημαίνουν οι τραπεζίτες, λαμβάνοντας τα πρώτα σήματα από το μέτωπο των πληρωμών δανείων. 

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, μέσα στον Μάρτιο, οι νέες εισροές δανείων στα μη εξυπηρετούμενα αυξήθηκαν κατά 3 φορές από τον Φεβρουάριο, αλλάζοντας πλήρως μία κατάσταση θετικής πορείας, με αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είχαν κατακτήσει οι τράπεζες από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η αύξηση αυτή δεν δικαιολογείται απολύτως από την κρίση του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα μετά το lockdown των τελευταίων τριών εβδομάδων, αφού οι τράπεζες διαπιστώνουν πως η μεγάλη μάζα των δανειοληπτών που ήταν συνεργάσιμοι προ κρίσης, συνεχίζουν να το πράττουν.

Αντιθέτως, όσοι παρουσίαζαν συμπεριφορά στρατηγικής αθέτησης πληρωμών κάνουν ένα νέο "πάρτι". Παράλληλα, όσοι δεν είχαν ρυθμίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, έχουν "κρυφτεί" πίσω από τον κορονοϊό και δεν προχωρούν σε καμία συζήτηση για ρύθμιση. 

Χωρίς αμφιβολία, το πλήγμα στην οικονομία από τον κορονοϊό είναι πολύ μεγάλο, αλλά όχι ισομερώς κατανεμημένο. Άλλοι κλάδοι πλήττονται "θανάσιμα" και πρέπει να στηριχθούν με κάθε μέσο, άλλοι μέτρια ή λιγότερο – και πρέπει να βοηθηθούν επίσης αναλογικά – και άλλοι δεν πλήττονται καθόλου.

Με το δεδομένο αυτό και συνυπολογίζοντας την παράμετρο διάρκειας της πανδημικής κρίσης, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση πρέπει να παρέχουν μεν προστασία, να απέχουν δε μακράν από το να δίνουν την αίσθηση παροχών με στοιχεία λαϊκισμού, θέτοντας τις βάσεις για μία νέα τραπεζική – δημοσιονομική κρίση όταν θα έχει ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνεται από πλευράς τραπεζών, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι αφενός προσωρινά, αφετέρου απευθύνονται μόνο σε όσους πλήττονται πραγματικά από την εξάπλωση της πανδημικής κρίσης. 

"Επιδιώκοντας να παράσχει άμεση στήριξη, το Υπουργείο Οικονομικών  έχει συμπεριλάβει το 85% των κλάδων της Οικονομίας στα μέτρα στήριξης, φροντίζοντας μέχρι και για τα γραφεία συνοικεσίων, καθώς με τον κορονοϊό δεν γίνονται γνωριμίες.

Το Υπουργείο Οικονομίας καλεί τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, - και αυτές συμμορφώνονται εκουσίως -, να μην ενοχλούν τους οφειλέτες δανείων. Με ποια λογική, όμως, δεν πρέπει να ενοχλούνται οφειλέτες που και προ κρίσης δεν ήταν ενήμεροι;", αναφέρουν τραπεζίτες, επισημαίνοντας την ανάγκη να τονιστεί στην κοινωνία από την κυβέρνηση η προσωρινότητα και η στόχευση των μέτρων στήριξης, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καλλιεργηθεί μια νέα νοοτροπία "δεν πληρώνω".


της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr


Θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ για τις ΗΠΑ με 1.200 θανάτους σε μία ημέρα


Ασταμάτητη είναι η επέλαση του κοροναϊού στις ΗΠΑ με τον απολογισμό των θανάτων που προκαλεί ο φονικός ιός να είναι κάθε μέρα όλο και πιο βαρύς.

Οι ΗΠΑ θρηνούν συνολικά 9.633 ανθρώπους που θέρισε ο κοροναϊός. Τις τελευταίες 24 ώρες μόνο έφυγαν από τη ζωή περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό. Είναι τα σοκαριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται πλέον 337.072 κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του πανεπιστημίου.

Στη Νέα Υόρκη, την πολιτεία που δοκιμάζεται πιο σκληρά από την πανδημία, ανακοινώθηκε χθες Κυριακή ότι, για πρώτη φορά την τελευταία εβδομάδα, οι θάνατοι μειώθηκαν σε σύγκριση με την προηγουμένη. Παρ’ όλα αυτά, όμως, σχεδόν 600 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ εντοπίστηκαν πάνω από 7.300 νέα κρούσματα μόλυνσης.

Οι δηλώσεις Τράμπ

Με αφορμή τον απολογισμό στη Νέα Υόρκη, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι βλέπει να «εξομαλύνεται» η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μόλυνσης και των θανάτων στις ΗΠΑ.

«Ίσως αυτός να είναι καλός οιωνός», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη μείωση των θανάτων.

Νωρίτερα, όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πως πρέπει να περιμένουν έναν «φρικτό» αριθμό νεκρών όταν σημειωθεί η κορύφωση της πανδημίας, που δεν θεωρείται ότι ήρθε ακόμη.

«Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι. Φτάνουμε σε μια στιγμή που θα είναι πολύ φρικτή», τόνισε. «Πιθανώς δεν έχουμε ξαναδεί αριθμούς τέτοιου μεγέθους. Ίσως σε πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου ή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ή κάτι τέτοιο», τόνισε ο Τραμπ.

Νέο Περλ Χάρμπορ

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχίατρος των ΗΠΑ, οι απώλειες από τον κοροναϊό θα μπορούν να ξεπεράσουν τις 100.000 και να συγκριθούν μόνο με μια εθνική τραγωδία όπως το Περλ Χάρμπορ ή η 11η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, προειδοποίησε για μια σκληρή εβδομάδα, όπου αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τα 9.634 στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, οι φωνές για τις ελλείψεις των απαραίτητων μέτρων προστασίας ακόμα και για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι όλο και περισσότερες.

Σε πολιτικό επίπεδο, η μάχη για τις ευθύνες μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κυβερνητών είναι συνεχής.


Πηγή : in.gr


Ο Σίνζο Άμπε θα κηρύξει την Ιαπωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης



Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, πιθανόν ήδη από αύριο Τρίτη, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Yomiuri, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης ξεπέρασαν τα 1.000 στην πρωτεύουσα, το Τόκιο.

Ο Άμπε αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του αυτή σήμερα Δευτέρα, κατά το δημοσίευμα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη πίεση να λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ο ρυθμός των μολύνσεων, αν και βραδύς σε σύγκριση με αυτούς σε άλλες χώρες που πλήττονται σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται πως επιταχύνεται.

Η κυβερνήτρια του Τόκιο, η Γιουρίκο Κόικε, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τασσόταν υπέρ της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Βάσει νόμου που αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο ώστε να συμπεριλάβει την πανδημία του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης αν μια ασθένεια εγείρει «σοβαρό κίνδυνο» για τη ζωή των πολιτών και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία.

Η πανδημία πιστεύεται ότι ήδη μεγέθυνε τον κίνδυνο η Ιαπωνία να ολισθήσει σε ύφεση.


Πηγή : cnn.gr


Πήραμε μέτρα για μετακινήσεις αλλά αφήσαμε ανεξέλεγκτες τις εφορίες και τις τράπεζες




Το #ΜένουμεΣπίτι μας έσωσε, αλλά η ανεξέλεγκτες ουρές στις εφορίες, τις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες θα μας κάνει να χάσουμε την μπάλα!!!

Πολίτες συνωστίζονται στην είσοδο εφορίας για να εξυπηρετηθούν γιατί δεν έχει προβλέψει το κράτος να τους προστατέψει και δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Το ίδιο συμβαίνει και στις τράπεζες την ημέρα των πληρωμών συντάξεων.

Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση τώρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα!!





Η Ακρίτα λόγω ηλικίας δεν ξέρει πότε να φοράει μάσκα και ρωτάει τον Τσίοδρα



Προβληματισμένη και δικαιολογημένα λόγω ηλικίας είναι η Έλενα Ακρίτα, ρωτάει γιατί δεν έχει καταλάβει για το πότε πρέπει να βάλει μάσκα.

Η Ακρίτα αναρωτιέται για τα τεστ και τις μάσκες και απευθύνεται στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ιατρικό ρεπορτάζ, για να ρωτήσουν με τη σειρά τους τον κ. Τσιόδρα γιατί η ίδια δεν έχει καταλάβει.


Κάθε μέρα θα το λέω. Συνάδελφοι, ρωτήστε τον επιτέλους.
Ο κ. Τσιόδρας είναι υποχρεωμένος πλέον να μας ενημερώσει σήμερα για τις μάσκες. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα κι από απόσταση 7 μέτρων, είτε από σταγονίδια είτε κι από την αναπνοή ακόμα.
Με βάση τα νεα δεδομένα στην έρευνα για τον #Covid19:
1. Πρέπει ή όχι να κάνουμε τα τεστ;
2. Πρέπει ή όχι να φοράμε μάσκες;
Πολλοί γιατροί λένε πως και οι νοσούντες ασυμπτωματικοί πρέπει να φορούν μάσκα.
Αν όμως δεν κάνουμε το τεστ πως θα ξέρουν αν είμαστε νοσούντες ασυμπτωματικοί ή όχι;

Έχει δίκιο κάποιος πρέπει να την βοηθήσει όπως όλους τους ηλικιωμένους, που δεν μπορούν να καταλάβουν δικαιολογημένα, όσα κατανοητά ακούν στην τηλεόραση από τους λοιμοξιολόγους.


Καταδικάζει η Νομαρχιακή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ την ανάρτηση Βουνάτσου! Σιωπή από Κουμουνδούρου



Για ανάρτηση που προσβάλει και εκθέτει τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του κόμματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει εάν το συγκεκριμένο προκλητικό στέλεχος έχει διαγραφεί για να έχει νόημα η αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής.  

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση έχοντας διαπιστώσει το μέγεθος των τεράστιων αντιδράσεων και μέσα στο νησί στο οποίο δραστηριοποιείται έντονα κομματικά η Μ. Βουνάτσου.

Η Κουμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση και δεν έχει διαγράψει το προκλητικό και ανήθικο στέλεχος του, που εύχεται να αυξηθούν οι νεκροί από τον ιό, προκειμένου να μπορέσει το κόμμα της να αναζητήσει ευθύνες και ποινικές, όταν ξεπεραστεί ο αριθμός των νεκρών από την τραγωδία στο Μάτι. 


Στους 76 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα



Τους 76 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς σήμερα το πρωί άφησαν την τελευταία τους πνοή τρεις άνδρες που νοσηλεύονταν σε Πάτρα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη.


Δασική φωτιά κοντά στο Τσερνόμπιλ προκαλεί αύξηση ραδιενέργειας




Η Ουκρανία ανέφερε σήμερα μια αύξηση της ραδιενέργειας, λόγω μιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε την προηγούμενη, στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

"Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς", δήλωσε στο Facebook ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης.

Ο Φιρσόφ συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει έναν μετρητή Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας) που εμφανίζει επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερο από το κανονικό.

Οι φλόγες εισέβαλαν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είχαν διαβεβαιώσει αρχικά σήμερα ότι δεν υπήρχε αύξηση της ραδιενέργειας, αφότου είχαν κάνει λόγο χθες για "δυσκολίες" στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή λόγω μιας αύξησης της ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι γύρω κοινότητες δεν κινδύνευαν.

Δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και εκατό πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 μολύνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης. Μετά την καταστροφή αυτή, οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ένα τεράστιο έδαφος, που κάλυπτε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έμεινε εγκαταλειμμένο.

Τρεις ακόμη αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να λειτουργούν μετά την τραγωδία. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, σηματοδοτώντας το τέλος κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας στο Τσερνόμπιλ.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


1.224 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια για άσκοπη μετακίνηση



Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 5 Απριλίου:

για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.224) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα , ως ακολούθως:
(456) στην Αττική,
(117) στα Ιόνια Νησιά,
(101) στην Κρήτη,
(101) στη Δυτική Ελλάδα,
 (84) στη Θεσσαλονίκη,
 (64) στην Κεντρική Μακεδονία,
 (61) στην Πελοπόννησο,
 (48) στη Θεσσαλία,
 (45) στην Ήπειρο,
 (45) στο Νότιο Αιγαίο,
 (40) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 (31) στο Βόρειο Αιγαίο,
 (16) στη Δυτική Μακεδονία και
 (15) στη Στερεά Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (21.308) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις και συνελήφθησαν (5) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (359) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (353) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


Επίδομα 800 ευρώ: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμών


Στις 15, 16 και 17 Απριλίου αναμένεται το πρώτο κύμα πληρωμών του επιδόματος των 800 ευρώ είτε για τους εργαζομένους που ανήκουν στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους ή στις επιχειρήσεις που έχει υποστεί πλήγμα η επιχείρησή τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

«Στις 10 Απριλίου κλειδώνει το σύστημα, θα σταματήσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις, και έως τις 12 Απριλίου θα δεχθούμε διορθώσεις. Στις 14 Απριλίου θα υπάρξει κενή μέρα για να προετοιμαστούμε και στις 15, 16 και 17 Απριλίου το πρώτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Έως τις 10 Απριλίου είναι η προθεσμία υποβολής Υπεύθυνης Δήλωσης Εργοδοτών για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί διοικητικά η λειτουργία τους λόγω του κορωνοϊού, ενώ για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα στον τζίρο λόγω της υγειονομικής κρίσης η προθεσμία είναι μέχρι τις 20 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα «Εργάνη», ο υπουργός Εργασίας διευκρίνησε ότι δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων στις  10,11 και 12 Απριλίου. 

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, για την περίοδο 21 έως και 23 Απριλίου θα υπάρξει δυνατότητα διορθώσεων, 24 πάλι κενή μέρα προετοιμασίας των συστημάτων, και 25, 26 και 27 Απριλίου θα γίνει το δεύτερο κύμα πληρωμών, ενώ το τρίτο κύμα πληρωμών θα είναι από τις 5 έως και τις 7 Μαΐου.

Οι επιστήμονες θα λάβουν τα 400 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τα υπόλοιπα 200 ευρώ μέσα στον Απρίλιο.

Για τους αυτοαπασχολούμενους ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι έχει τεθεί θέμα καταβολής 600 ευρώ επίσης αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά μη συμψηφιστέα μέσα από ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω πόρων του ΕΣΠΑ.

«Τιμούμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αλλά οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, δεν υπάρχουν κάπου λεφτά που λιμνάζουν και δεν τα δίνουμε, αξιοποιούμε και τον τελευταίο πόρο» επισήμανε ο υπουργός.


Πηγή


Τίγρης στις ΗΠΑ βρέθηκε θετική στον κορονοϊό



Τίγρης στο ζωολογικό κήπο του Μπρονξ 4 ετών που ακούει στο όνομα Νάντια βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και αποτελεί το πρώτο τέτοιο κρούσμα σε όλο τον κόσμο.

Τόσο η 4χρονη τίγρης όσο και στη συνέχεια άλλες έξι τίγρεις και λιοντάρια πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό από εργαζόμενο του ζωολογικού κήπου που ήταν φορέας αλλά δεν είχε συμπτώματα, σύμφωνα με το CNN. Τα υπόλοιπα ζώα στο ζωολογικό κήπο δεν έχουν συμπτώματα.

Το πρώτο ζώο εμφάνισε συμπτώματα στις 27 Μαρτίου και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου όλα τα αιλουροειδή είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται να αναρρώσουν.

Σημειώνεται ότι ο ζωολογικός κήπος του Μπρονξ είναι κλειστός από τις 16 Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19.


Συνελήφθησαν οι γονείς της 8χρονης που τραυματίστηκε από «αδέσποτη» σφαίρα στο Ίλιον



Συνελήφθησαν το απόγευμα της Κυριακής στο Ίλιον, οι δύο γονείς της 7χρονης που τραυματίστηκε από βολίδα μικρού διαμετρήματος στο πόδι και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, ο 31χρονος πατέρας και η 30χρονη μητέρα του κοριτσιού ισχυρίστηκαν ότι είχαν βγει βόλτα με τα δύο παιδιά τους, την κόρη τους και τον 5χρονο γιο του και κάποια στιγμή βρήκαν στον δρόμο ένα μπρελόκ-όπλο. Όπως υποστήριξαν οι δύο γονείς, τα παιδιά περιεργάζονταν το μπρελόκ-όπλο και αυτό εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η 7χρονη στο πόδι

Θυμίζουμε ότι με τραύμα από σφαίρα στο δεξί του πόδι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» ένα κορίτσι 8 ετών.

Το παιδί διακομίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο νοσοκομείο με τραύμα στο πόδι και υποβλήθηκε σε χειρουργείο για την αφαίρεση της σφαίρας. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η σφαίρα προέρχεται από πυροβόλο όπλο.

Το κορίτσι συνόδευσαν στο νοσοκομείο η μητέρα του με τη θεία του, αλλά η πρώτη, αφού πρώτα έπεσε σε αντιφάσεις απαντώντας σε ερωτήσεις των γιατρών για το τι συνέβη, κάποια στιγμή έφυγε με το πρόσχημα ότι πάει να φέρει το βιβλιάριο της κόρης της.

Από εκείνη τη στιγμή, χάθηκαν τα ίχνη της και αναζητείται από την Αστυνομία, όπως και ο πατέρας του άτυχου παιδιού, ο οποίος φέρεται να έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για υπόθεση ναρκωτικών.

Η κατάσταση της υγείας του παιδιού δεν φαίνεται να ανησυχεί τους γιατρούς, αλλά η αστυνομία διερευνά τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε σε μια προσπάθεια να φτάσει στα ίχνη του δράστη.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Δικογραφία και σύλληψη για παραβίαση των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού



Από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Βαρβάρας, με τη συνδρομή και του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Βαρβάρας, διενεργείται έρευνα για την ταυτοποίηση των ατόμων, τα οποία παραβιάζοντας τα μέτρα πρόληψης για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, συμμετείχαν σε συγκέντρωση με συνωστισμό περίπου (100) ατόμων, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στην Αγία Βαρβάρα, απογευματινές ώρες της Παρασκευής 3/4/2020.

Στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκαν έξι (6) άτομα, ένα (1) εκ των οποίων συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η έρευνα συνεχίζεται.


Εμπάθεια και αθλιότητα Καρτερού κατά Τσιόδρα εξοργίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων



Ο Θανάσης Καρτερός, πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκαλεί και εξοργίζει τους πολίτες γράφοντας ένας άθλιο εμπαθέστατο άρθρο κατά του Σωτήρη Τσιόδρα.

Ακατανόητη ακροαριστερή επίθεση στον Σωτήρη Τσιόδρα ο Θανάσης Καρτερός, που μετά την επιστροφή του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου διετέλεσε διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα «Αυγή» αποφάσισε να τα βάλει με αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής.

«Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας», ήταν ο τίτλος του του άρθρου στη στήλη του «a la Καρτ», στο οποίο ο Καρτερός βγάζει εμφανή ακροαριστερή εμπάθεια προς τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, που τιμά και σέβεται όλη η Ελλάδα.

Το κατάπτυστο άρθρο του Θανάση Καρτερού που εξόργισε τους Έλληνες πολίτες:

«Το είπε ο Τσιόδρας. Ακούσατε χθες, σήμερα, προχθές, τον Τσιόδρα. Αλλοι τρεις νεκροί, το ανακοίνωσε ο Τσιόδρας. Ευτυχώς που υπάρχει ο Τσιόδρας. Κι εμείς ένα Τσιόδρα θα είχαμε σε αυτή τη θέση -αυτό από ευγενείς συριζαίους. Και η σκηνή των σκηνών, που συγκίνησε περισσότερο κι από θρήνους συγγενών. Ο Τσιόδρας να κλαίει βουβά επί του βήματος. Έσπασε ο Τσιόδρας, λύγισε ο Τσιόδρας, δάκρυσε ο Τσιόδρας, έκλαψε ο Τσιόδρας. Τίτλοι και παράθυρα, υπότιτλοι και φεγγίτες, ηχητικά και διαδικτυακά, με τον Τσιόδρα ασχολούνται. Όπου και να ΜΗΝ πας, Τσιόδρα ακούς και βλέπεις. Πανδημία δίχως Τσιόδρα, σκορδαλιά χωρίς τα σκόρδα.

Υπάρχει βέβαια και ο Τσιόδρας ψάλλων. Αλλά όσοι ασχολήθηκαν μ' αυτό, και τόλμησαν να του κάνουν κάποια προσεκτική έως και αβρή κριτική, κατηγορήθηκαν ότι δεν σέβονται τον επιστήμονα και χριστιανό. Αλλά ο ίδιος σέβεται τον εαυτό του, όταν κάνει αυτά που μας συμβουλεύει να μην κάνουμε εμείς; Όταν επιτίθεται σε δημοσιογράφο ότι σπέρνει τον φόβο, επειδή τον ρωτάει τι γίνεται με τους εν οίκω κλεισμένους και επί ξύλου κρεμασμένους. Όταν δηλώνει ότι αν δεν έκαναν -ο Μητσοτάκης, δηλαδή, άντε και ο ίδιος- όσα έκαναν, ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ 2.265 νεκρούς. Υποθετικούς, για χρήση τρομοκρατικής προπαγάνδας, αλλά όλα κι όλα. Μετρημένους φέρετρο φέρετρο.

Προπαγάνδα ο Τσιόδρας; Θα πέσει φωτιά να μας κάψει. Τι κάνει όμως αν όχι αυτό; Μετράει νεκρούς και κρούσματα, παρέχει στους φοβισμένους το γλυκύ έαρ των πατρικών συμβουλών του και συνεχώς αφήνει να διαπερνάει κάθε του λέξη μια υπόρρητη και άρρητη ανακούφιση. Καλά είμαστε. Και είμαστε καλά, επειδή τα κάναμε και τα κάνουμε σωστά. Μήπως τον ακούσατε ποτέ να λέει έστω μια λέξη για τα μηνύματα αγωνίας των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, που παλεύουν χωρίς τα απαραίτητα; Να σημειώνει κάποιο λάθος, κάποια αβλεψία, κάποιου είδους ευθύνη; Να ασκεί μια επιστημονική κριτική ουσίας, που ακουμπάει στην πραγματικότητα και όχι στις προδιαγραφές του Μητσοτάκη;

Από την άλλη όμως, τι περιμέναμε; Δεν εκπροσωπεί τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ούτε τους παραπεταμένους από το σύστημα, ούτε βέβαια -ύπαγε οπίσω μου- πρόσφυγες, Ρομά, φυλακισμένους και απόκληρους. Την κυβέρνηση της Δεξιάς εκπροσωπεί. Τον Μητσοτάκη εκπροσωπεί. Αυτός τον τοποθέτησε εκεί. Αυτός τον λιβανίζει ως τεχνοκράτη μεγάλου βεληνεκούς. Εκπρόσωπος επί της πανδημίας είναι, αλλά δικός τους εκπρόσωπος . Και ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, και ενός πρωθυπουργού, υποστηρίζει τους εκπροσωπούμενους. Είναι θέμα δεοντολογίας, Πολιτικής, όχι επιστημονικής, αλλά πάντως δεοντολογίας.

Εκείνο που δεν είναι καθόλου δεοντολογικό, ούτε έντιμο, είναι να κρύβονται όλοι τους, με πρώτο τον Μητσοτάκη, πίσω από τον δήθεν ουδέτερο τεχνοκράτη. Δεν είναι ουδέτερος ο Τσιόδρας. Κι όταν μιλάει, κι όταν κλαίει, αυτούς εκπροσωπεί. Την πολιτική τους εξωραΐζει. Και το κάνει μια χαρά».


73 οι νεκροί, 1.735 τα κρούσματα στη χώρα μας




Σύμφωνα με την ανακοίνωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τα νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, ανέρχονται σε 62. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.735, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 352 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 93 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 21 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την ενημέρωση 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 73 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 21 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 25453 κλινικά δείγματα.


Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Μύκονο, Σαντορίνη


Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλία λαμβάνονται νέα μέτρα στα δύο νησιά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊου.

Τα μέτρα, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα στις 08.00 το πρωί και για 14 ημέρες, με ενδεχόμενη επέκταση τους, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά από τις 20.00 το βράδυ μέχρι τις 08.00 το πρωί, ενώ αναστέλλονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ακόμα και οι εξαιρέσεις που ισχύουν γενικά, σχετικά με την έξοδο για βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για τελετές και για σωματική άσκηση, ενώ η βόλτα κατοικίδιου γίνεται μόνο για 15 λεπτά και γύρω από το σπίτι.

Για την επιβολή των μέτρων κινητοποιήθηκε ήδη η αστυνομία, ενώ δόθηκαν εντολές στην Περιφέρεια και στην Πυροσβεστική να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και άλλους τρόπους τους δήμους των δύο νησιών για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Ειδικότερα κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τους Δημάρχους Μυκόνου και Σαντορίνης αποφασίζεται:

 1. H λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Μυκόνου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Ειδικότερα:
1.  Την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης

2.  Την αναστολή δυνατότητας των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών και συγκεκριμένα:

•   Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη». Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι»

•   Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.

• Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

3.  Τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και συγκεκριμένα:

• Οι πάγκοι των πωλητών θα πρέπει να απέχουν κατ΄ ελάχιστο δέκα μέτρα (10m) μεταξύ τους,

• Η τοποθέτηση των πάγκων των πωλητών επιτρέπεται μόνο στην μία πλευρά του δρόμου και όχι εκατέρωθεν του δρόμου

4.  Τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των υπεραγορών (Super Market) και συγκεκριμένα με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους

5.  Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Μυκόνου, της ΠΕ Κυκλάδων στην λήψη των επιπλέον περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας των πολιτών

6.  Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Μυκόνου, της ΠΕ Κυκλάδων σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

7.  Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την 06-04-2020  και ώρα 08:00 και για 14 ημέρες, ήτοι μέχρι την 08:00 της 20-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

2. Αναστέλλεται προσωρινά η οικοδομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την γεωγραφική κΙ διοικητική ενότητα του Δήμου Σαντορίνης από 06-04-2020 και για χρονικό διάστημα 30 ημερών, για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Της ανωτέρω απαγόρευσης εξαιρούνται τα ακόλουθα δημόσια έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως έκτακτα:

α) Η ανακατασκευή του λιμανιού του Αθηνιού (το μοναδικό λιμάνι της Σαντορίνης) με αναθέτουσα αρχή το ΥΠΟΜΕΔΙ.

β) Η αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου προς το λιμάνι του Αθηνιού (μοναδική οδός πρόσβασης) με αναθέτουσα αρχή την ΠεριΦέρεια Νοτίου Αιγαίου.

γ) Η αποκατάσταση του δρόμου του Μονολίθου περιοχής αεροδρομίου (μοναδική πρόσβαση) με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

δ) Η αποκατάσταση της βατότητας και η άρση της επικινδυνότητας του δρόμου στην Καλντέρα της Οίας και του Φηροστεφανίου.

H τήρηση των κανόνων προστασίας στα έργα αυτά θα διασφαλιστεί από την Δημοτική Αστυνομία Μυκόνου.

Μετά το πέρας του ανωτέρω χρονικού διαστήματος θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της αναστολής των εργασιών.


Ονειρεύονται πρόωρες εκλογές όταν κυβερνά την χώρα κυβέρνηση με 90% αποδοχή



Είχε χρόνια η Ελλάδα να έχει σταθερή και σοβαρή κυβέρνηση, να νιώθει ασφάλεια ο πολίτης και να διαχειρίζονται την τύχη του και την οικονομία σοβαροί πολιτικοί. Μην ξεχνάτε ότι περάσαμε 4,5 χρόνια που μας κυβερνούσε ένα μπάχαλο που μας έκανε μεγάλο κακό και οι διαφορές φαίνονται από το καλοκαίρι όπου έγιναν οι εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύονται πρόωρες εκλογές, αν και τις απεύχονται γιατί τα ποσοστά τους είναι σε κατρακύλα που δεν έχει φρένο, και όσο συνεχίζονται οι δηλώσεις των στελεχών που εξοργίζουν τους πολίτες θα πηγαίνουν ακόμα παρακάτω, τόσο που το 3% τελικό δεν είναι μακριά. 

Η χώρα έχει άξια κυβέρνηση και ένα δυνατό σοβαρό πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται κάλπες ανασυγκρότησης γιατί δεν υπάρχει κάτι να ανασυγκροτήσεις σε μια συγκροτημένη και σοβαρή κυβέρνηση και οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν γιατί να μπει η χώρα σε περιπέτειες; Ποιος το θέλει αυτό; Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει και ας φωνάζει.

Το αίσθημα του φόβου για την υγεία τους, αλλά και για την επόμενη ημέρα, οδηγεί τους πολίτες στην αναζήτηση καταφυγίου σε μια κυβέρνηση που έδειξε ότι μπορεί να τους προσφέρει ασφάλεια και για την υγεία αλλά και για την προστασία των συνόρων μας.

Είναι ολοφάνερο ότι οι πολίτες επικροτούν τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, τόσο ως προς την προετοιμασία του συστήματος υγείας όσο και ως προς την υλοποίηση πολύ δύσκολων – μέχρι πρότινος αδύνατων – projects. Το 87% λέει ότι οι χειρισμοί Μητσοτάκη είναι σωστοί και μόνο 10% λέει ότι ήταν λάθος.

Γιατί να εκμεταλλευτεί η ΝΔ το υπέρ της κλίμα, να πάει σε διπλές εκλογές; Είναι επιτυχημένη και σταθερή κυβέρνηση. Να «κάψει» την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε δύο επώδυνες ήττες; Μετά από τέτοια παγκόσμια κρίση μπορεί η Ελλάδα να αντέξει εκλογές απλής αναλογικής και ακυβερνησία μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές; Δεν παίζουμε με την χώρα την ώρα που θα χρειαστεί μια σοβαρή κυβέρνηση να προστατέψει την οικονομία μετά από τέτοιο πλήγμα.

Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι εισηγήσεις για εκλογές τον Σεπτέμβριο δεν έχουν μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά. Οσοι μιλούν για κάλπες υπογραμμίζουν την επόμενη ημέρα της επιδημίας στο μέτωπο της οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις για τη ζημιά που θα υποστεί η χώρα ποικίλλουν και συνδέονται άμεσα με τον χρόνο που θα κρατήσει η νόσος. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, με απώλεια και της τουριστικής σεζόν, οι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για ζημιά της τάξης των 15 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 30 δισ. ευρώ.

 Η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και με ισχυρή λαϊκή εντολή, όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό πρόωρες εκλογές παίζουν με την χώρα και οι πολίτες στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση δεν θέλουν να μπουν σε περιπέτειες απλής αναλογικής, έγκλημα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για να βάλει την χώρα σε περιπέτειες.




Παραμένει στο νοσοκομείο ο Μπόρις Τζόνσον



Παραμένει στο νοσοκομείο ο Μπόρις Τζόνσον μετά την εισαγωγή του την Κυριακή το βράδυ, όπως ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του.

Ο Τζόνσον μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς εξακολουθούσε να έχει υψηλό πυρετό και κρίθηκε αναγκαίο να υποβληθεί σε επιπλέον εξετάσεις. 

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ «μετά τη συμβουλή του γιατρού του, ο πρωθυπουργός εισήχθη στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Αυτό είναι ένα προληπτικό βήμα, καθώς ο πρωθυπουργός συνεχίζει να έχει επίμονα συμπτώματα κορωνοϊού δέκα ημέρες μετά τη διάγνωσή του».

Ο Τζόνσον ευχαρίστησε το προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) για το έργο που προσφέρει, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή η αναπληρώτρια Αρχίατρος της Αγγλίας Τζένι Χάρις δήλωσε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να αρχίζει να αίρει τους περιορισμούς στην κοινωνική επαφή, μέχρι να καταστεί σαφές ότι υποχωρεί η μετάδοση του κορωνοϊού, διαφορετικά ένα δεύτερο κύμα μπορεί να υπάρξει, 

«Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε είναι αφού έχουμε αναπτύξει όλες αυτές τις προσπάθειες, με όλους να προσπαθούν να κάνουν το σωστό -σχεδόν όλους- σε ολόκληρη τη χώρα, τελικά να άρουμε τους περιορισμούς πάρα πολύ νωρίς και να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση», δήλωσε.

«Έτσι θα πάει χαμένη η προσπάθεια που έχουμε καταβάλει. Και θα πρέπει ακόμη να ξεπεράσουμε την πρώτη κορύφωση της καμπύλης της επιδημίας, και στη συνέχεια να δούμε τις λεπτομέρειες (των περιορισμών)».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ