Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Υπόθεση Energa: Ένοχοι για κακουργήματα Μηλιώνης - Φλώρος



Να απορριφθεί ως προς το ένα σκέλος το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων, αποφάσισε το δικαστήριο - Απειλούνται με ισόβια αν το δικαστήριο δεν τους αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό

Την ενοχή των δυο βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης Energa -Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη και Αριστείδη Φλώρου για κακουργηματικές πράξεις αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με απόφασή του. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι απειλούνται με ισόβια αν το δικαστήριο δεν τους αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό! 

Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους. 

Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε στο δικαστήριο να απορριφθεί κατά ένα μέρος το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή μέρος των χρημάτων που κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν από το ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή χρημάτων μόνο ως προς το αδίκημα της λαθρεμπορίας (και όχι της υπεξαίρεσης), όπως ζητούσαν οι κατηγορούμενοι. 

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι με την έναρξη της δίκης γνωστοποίησαν ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ, που όπως υποστηρίζουν είναι διαθέσιμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Ειδικότερα, με την απόφαση: 
-Ένοχος για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση κρίθηκε ο Βασ. Μηλιώνης. Ακόμη, ένοχοι για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα κρίθηκαν οι Στ. Σιαφάκας και Αχ. Φλώρος. Για συναυτουργία στην υπεξαίρεση ένοχοι κρίθηκαν οι Άρης Φλώρος και Ν. Δεκόλης. 
-Για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αρ. Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Ν. Δεκόλη.  
-Ένοχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κρίθηκαν οι  Αρης Φλώρος, Αχ. Φλώρος, Χρ. Σιαφάκας, Στ. Σιαφάκας,  Ν.Δεκόλης καθώς και πέντε ακόμη κατηγορούμενοι.

Τέλος, με την απόφαση, 8 από τους 19 συνολικά κατηγορούμενους κρίθηκαν πλήρως αθώοι. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από τη δράση των κατηγορουμένων το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία ύψους 152 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κ.κ. Φλώρος και Μηλιώνης ως εκπρόσωποι των δυο ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ εισέπρατταν από το 2006 έως το 2011 από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ηλεκτρικής ενέργειας) και το τέλος ακίνητης περιουσίας, (γνωστό τότε ως ΕΤΗΔΕ) δεν κατέβαλαν ποτέ ως όφειλαν τα χρήματα αυτά στα κρατικά  ταμεία.


Πηγή : protothema.gr


Απίστευτο ψέμα της ΕΡΤ για video της Γιάμαλη που έβγαλε η Ομάδα Αλήθειας



Έκοψαν μόνοι τους το "αστειεύομαι" που είπε στο τέλος της φράσης της, υποστηρίζοντας ότι έτσι το μοντάραμε εμείς!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Την περασμένη Παρασκευή η Αναστασία Γιάμαλη από την εκπομπή "Αίθουσα Σύνταξης" της ΕΡΤ είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπήκε στο Hot Spot της Μόριας γιατί σιχαινόταν.

Κλείνοντας τη φράση της είπε πως αστειεύεται.

Από την Ομάδα Αλήθειας βγάλαμε αυτό ακριβώς το βίντεο στα social media και το site μας. Φυσικά συμπεριλάβαμε στο βίντεο ότι στο τέλος είπε πως αστειεύεται.


Επ' αυτού μάλιστα, στην ανάρτησή μας σχολιάσαμε -επί λέξει- το εξής: 

"Παρότι η Αναστασία Γιάμαλη είπε πως αστειευόταν, η ατάκα της ήταν απαράδεκτη και σίγουρα δεν την είπε τυχαία.

Το να λες κάτι τόσο αισχρό στη δημόσια τηλεόραση δεν το ξεπλένει ένα απλό "αστειεύομαι" στο τέλος της πρότασής σου."

Μπορείτε να δείτε την ανάρτησή μας εδώ.

Προς έκπληξή μας, στην εκπομπή "Αίθουσα Σύνταξης" της Δευτέρας 6/2, είδαμε το Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Αναστασία Γιάμαλη να λένε πως το βίντεο κυκλοφόρησε στα social media μονταρισμένο, χωρίς να περιλαμβάνει τη φράση της Αναστασίας Γιάμαλη πως αστειεύεται.

Είναι προφανές πως αναφέρονταν στην Ομάδα Αλήθειας αφού εμείς βγάλαμε το επίμαχο video (χωρίς φυσικά να έχουν το θάρρος να το πουν).

Σαν να μην έφτανε αυτό, επαιξαν ένα κομμένο απόσπασμα από την προηγούμενη εκπομπή τους, που δεν περιελάμβανε το σημείο που η Αναστασία Γιάμαλη λέει πως αστειεύεται, σχολιάζοντας πως έτσι ήταν μονταρισμένο το βίντεο που κυκλοφόρησε!

Με λίγα λόγια έκοψαν σκοπίμως οι ίδιοι το βίντεο χωρίς να περιλαμβάνει το κλείσιμο της Γιάμαλη για να κατηγορήσουν εμάς πως έτσι κάναμε το μοντάζ!

Δείτε στο video πως το παρουσίασαν


Ακολουθεί ολόκληρο το απόσπασμα της εκπομπής που είναι διαφωτιστικό για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ.

Από την πλευρά μας δεν έχουμε κάτι παραπάνω να σχολιάσουμε, είναι προφανής σε όλους πλεόν ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΕΡΤ.




Πηγή :  omadaalithias.gr


Ντόρα: Πόσο άραγε θα κοστίσει η τρίτη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα;


Συνέντευξη στο ΑΠΕ στο δημοσιογράφο Δ. Χαροντάκη  

Κυρία Μπακογιάννη, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ζητά εκλογές διατηρώντας υψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Θεωρείτε ότι είναι συμβατή η αντιπολιτευτική σας τακτική με την κρισιμότητα της περιόδου; 

Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει, με βάση την υπογραφή του κ. Τσίπρα πριν ένα χρόνο. Η καθυστέρηση αυτή όπως και οι προηγούμενες βαραίνουν ακόμη περισσότερο στους Έλληνες πολίτες. Η αέναη διαπραγμάτευση και τα καουμποϊλίκια κόστισαν στην Ελλάδα ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και 8 δισ. μέτρα την πρώτη φορά. Τη δεύτερη φορά κόστισαν ένα υπερταμείο που δέσμευσε την ελληνική περιουσία για 99 χρόνια και έναν αυτόματο κόφτη. Πόσο άραγε θα κοστίσει η τρίτη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, όταν ο ίδιος δηλώνει ότι έχει τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα και ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για το 30%; Αναρωτιέμαι με ποια διαπραγματευτική ισχύ προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει τρίτη αποτυχημένη διαπραγμάτευση. Η ΝΔ αλλά και η ελληνική κοινωνία θέλει εκλογές διότι κάθε μέρα που περνάει η χώρα βυθίζεται, το επιχειρηματικό περιβάλλον επιδεινώνεται, επενδύσεις και ανάπτυξη δεν μπορούν να έρθουν και οι πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία να ξαναζήσει το καλοκαίρι του 2015, δεν έχει άλλες αντοχές.

Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει κατ΄ επανάληψη την εκτίμηση, και με βάση αυτή έχει συγκροτηθεί και ο προϋπολογισμός, πως η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάπτυξης. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση; Και αν όχι τι προβλέπετε εσείς; 

Η οικονομία απέχει πολύ από το στόχο της διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η οριακή μεγέθυνση με την οποία κλείνει το 2016 μπορεί να θεωρηθεί ως αναμενόμενη, συνέπεια της «ομαλοποίησης» της οικονομικής ζωής έπειτα από την καταβαράθρωση της οικονομίας το 2015, με τα capital controls που επιβλήθηκαν και τη διάχυτη πολιτική αβεβαιότητα για ενδεχόμενο grexit. Ας μη ξεχνούμε βέβαια ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε σε ύφεση μια οικονομία που βρισκόταν σε έστω οριακή ανάπτυξη. Η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε πολυετή βάση που χρειάζεται επειγόντως η χώρα προϋποθέτει διαρθρωτικές παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας στις οποίες δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έχει αλλεργία. Η χώρα υποχώρησε πέντε θέσεις στον δείκτη ανταγωνιστικότητας και κατατάσσεται στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η καταγραφόμενη μεγέθυνση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο καταστροφικό 2015 και στη φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βέβαια δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες, κατά την άποψη σας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας; Θεωρείτε ότι το μνημόνιο είναι αρκετό; Πρέπει να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας και σε ποιους άξονες; 

Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις ακαμψίες του παρελθόντος και ανταγωνιστικό ως προς τις απαιτήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Ένα σχέδιο με βασικό άξονα τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, την προώθηση των εμπορεύσιμων αγαθών, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι ακόμη περιμένουμε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο άλλωστε αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση και θα έπρεπε να έχει οριστικοποιηθεί από τον περασμένο Μάρτιο. Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο είναι προφανές πως οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις δεν εξαντλούν τις απαιτούμενες αλλαγές και είναι επίσης αντιληπτό ότι κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα από εμάς, που ζούμε και επιχειρούμε στη χώρα και άρα μπορούμε να προωθήσουμε τις απαιτούμενες αλλαγές. ]

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι σκόπιμη μια μείωση της φορολογίας, ακόμη και μονομερώς. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο και πώς θα αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων; 

Καταρχήν πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τους πείσουμε γιατί θα δώσουμε δείγματα γραφής. Για παράδειγμα θα προχωρήσουμε γρήγορα τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν θα δημιουργήσουμε νέα κρατική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών, ανταγωνιστική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν στεγνώσει το μελάνι της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα προχωρήσουμε την επένδυση του Ελληνικού, που θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και δεν θα την αφήσουμε στα χαρτιά βάζοντας συνεχώς προσκόμματα. Θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, για να γίνει πιο αποδοτικό και να ενισχυθούν υπηρεσίες που είναι απαραίτητες, όπως αυτές που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και θα μειώσουμε Οργανισμούς οι οποίοι σήμερα είναι απλώς βάρος.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να αλλάξει επειγόντως το ακολουθούμενο «μείγμα» της οικονομικής πολιτικής που δίνει βάρος στην αύξηση των φόρων αντί του περιορισμού των δημοσίων δαπανών. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή φορτισμένη με ιδεολογικές εμμονές που λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων, αγνοώντας το διεθνές περιβάλλον και τις συνθήκες φορολογικού ανταγωνισμού που επικρατούν στη νότια Ευρώπη.

Σημειώνω τη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας να είναι το μοναδικό κράτος-μέλος του ΟΟΣΑ που αύξησε τη φορολογία το 2015. Οι παρεμβάσεις μας για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών θα είναι στοχευμένες στις σπατάλες του κράτους και των ΔΕΚΟ, και οι οποίες δεν θίγουν την παροχή προστασίας στους ασθενέστερους.

Κυρία Μπακογιάννη, ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που θεωρείτε συγκεκριμένα ότι πρέπει να γίνουν; 

Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και όταν τις νομοθετεί στη συνέχεια καθυστερεί την εφαρμογή τους. Κυρίως, όμως, καταγγέλλοντας ανοιχτά τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετεί δείχνει πως δεν τις ενστερνίζεται, κάτι που αδυνατίζει την εμβέλεια τους καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάλειψής τους με την πρώτη ευκαιρία. Οι μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την εθνική ανασυγκρότηση έχουν αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερούς επεξεργασίας στο Τομέα Οικονομίας της ΝΔ. Είναι μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, καθώς επίσης και για ένα αποδοτικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης που θα εμπεδώσουν την εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κράτος και πολίτη ή επενδυτή. Ακόμη μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη των αγορών με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής ανταγωνισμού και παρεμβάσεις για τη λειτουργική στήριξη των «νεοφυών επιχειρήσεων».

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, δεδομένης της πιστωτικής συρρίκνωσης και της απουσίας ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις; 

Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται κύρια με παρεμβάσεις που διασφαλίζουν σταθερούς και φιλικούς για τους επενδυτές εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές, πολιτική σταθερότητα, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση με ορθό σχεδιασμό και περιορισμό της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές, δυναμιτίζει συνεχώς το πολιτικό περιβάλλον, συντηρώντας την επικίνδυνη και ανεύθυνη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως πρόσφατα ο κ. Ξυδάκης, και φορτώνει τη δημόσια διοίκηση με πρόσθετες διαδικασίες, υπηρεσίες και πρόσθετους υπαλλήλους, όχι εκεί που χρειάζονται, όπως στα νοσοκομεία και την εκπαίδευση, αλλά εκεί που θέλει το κόμμα. Όσο για την έλλειψη ρευστότητας που πραγματικά στραγγαλίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να δοθεί άμεσα ένα τέλος στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων». Και παράλληλα να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ αλλά και το «Πακέτο Γιούνκερ» για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.  


Αυξήθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Δεκέμβρη



Άνοδο 4,8% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς η ποσοστιαία αύξηση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη εκείνης των εξαγωγών. Για το 2016 (με οριακή αύξηση των εισαγωγών και πτώση των εξαγωγών) το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 4,5% σε μέσα επίπεδα.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές προκύπτουν τα εξής: Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 3.868,1 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2016 έναντι 3.729,6 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 3,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 32,4 εκατ. ευρώ, ή 1,2%). 

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 2.301,5 εκατ. ευρώ έναντι 2.234,1 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση κατά 84,2 εκατ. ευρώ, ή 5%). 

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 1.566,6 εκατ. ευρώ έναντι 1.495,5 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 4,8% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 116,6 εκατ. ευρώ, ή 11%). 

Το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 43.962,6 εκατ. ευρώ έναντι 43.624,6 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 0,8% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 1.922,3 εκατ. ευρώ, ή 5,9%). Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 25.411,4 εκατ. ευρώ έναντι 25.879,3 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2015, παρουσιάζοντας μείωση 1,8% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 225,5 εκατ. ευρώ, ή 1,2%). 

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 18.551,2 εκατ. ευρώ έναντι 17.745,3 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 1.696,8 εκατ. ευρώ, ή 11,8%).



Πηγή : dikaiologitika.gr


Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 11,8% για τη Νέα Δημοκρατία! Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης



Στην πανελλαδική έρευνα της RASS για το  iefimerida.gr η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου ανέρχεται σε 11,8 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 28,6% στις προτιμήσεις των πολιτών και τον ΣΥΡΙΖΑ το 16,8%.

Η έρευνα διεξήχθη σε 1.504 εκλογείς στο διάστημα 31/1 έως 3/2 και κατέγραψε περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 28,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8%. Ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,1%, Χρυσή Αυγή με 7,8%, ΚΚΕ με 7,3% και Ένωση Κεντρώων με 3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,8%, Ποτάμι 2,2%, Πλεύση Ελευθερίας 1,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυτή την έρευνα θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα (40,3% - 20,5%).

Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τάσσεται το 47,6% των ερωτηθέντων.

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προτείνει το 25,7%, ενώ να δεχθεί η κυβέρνηση τις απαιτήσεις των δανειστών και να νομοθετήσει νέα μέτρα επιθυμεί το 12,3% των πολιτών.





Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών 59χρονου, ο οποίος συνελήφθη για αποπλάνηση παιδιών



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 59 χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Σερρών μεσημεριανές ώρες την 05-01-2017 , για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος ανήλικων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου του 2016, ο δράστης προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος δύο 12χρονων παιδιών. Επιπλέον από την περαιτέρω έρευνα , διαπιστώθηκε ότι ο 59χρονος επιχείρησε να αποπλανήσει ανεπιτυχώς έναν ακόμη 12χρονο στην ίδια περιοχή. Σημειώνεται ότι ο 59χρονος έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοιες υποθέσεις.



Πρόκειται για τον ΠΑΣΣΑΛΗ Μάριο του Δούκα και της Δέσποινας, γεννηθέντα στις 07-03-1957 στην Ξάνθη.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις της αποπλάνησης παιδιών τα οποία συμπλήρωσαν τα 12 αλλά όχι και τα 14 έτη κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα και καθ’ υποτροπή.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως την 12:00 ώρα της 26.02.2017, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων ή ομοειδών αδικημάτων, που τυχόν αποκαλυφθούν με αφορμή τη συγκεκριμένη δημοσιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 23210-90805, 23210-90918, 23210-90909 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.




Μαζική θανάτωση 16 σκυλιών απο εγκληματία με φόλες-μπιφτέκια στη Βάρδα



Μία υπόθεση απίστευτης βαρβαρότητας, με θύματα αδέσποτα σκυλιά που θανατώθηκαν από εγκληματία  αποκαλύφθηκε στη Βάρδα.

Άγνωστος  δηλητηρίασε 16 σκυλιά δελεάζοντας τα με φόλες-μπιφτέκια, όπως αναφέρει η patrisnews.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε από κατοίκους της περιοχής που έμειναν άναυδη αντικρίζοντας την βαρβαρότητα αυτού η αυτών που δολοφόνησαν τα άτυχα σκυλιά.

Η καταγγελία έγινε σε φιλοζωική οργάνωση και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, άνδρες του οποίου πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το άτομο αυτό κυκλοφορούσε με μηχανή μικρού κυβισμού και ξεκίνησε τη δράση του από το πρωί της Κυριακής.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ανδρέας Μίγκος σχολίασε την τραγική είδηση, αναφέροντας: «Αυτός είναι πολιτισμός μας; 16 σκυλιά θανατώθηκαν σήμερα στη Βάρδα από αγνώστους..Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι σκοτώνουν τα ζώα χωρίς τύψεις που αφαιρούν ζωές….Δεν ξέρω τι άλλο να πω…».


Διεθνής Αμνηστία: Βασανιστήρια και εκτελέσεις χιλιάδων ανθρώπων στην Συρία



Γροθιά στο στομάχι είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες κράτησης χιλιάδων κρατουμένων σε φυλακές της Συρίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της Οργάνωσης, οι εκτελέσεις δια απαγχονισμού και τα φρικτά βασανιστήρια είναι συνήθεις πρακτικές για τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια,που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό.

Οι περισσότερες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2015, συνεχίζονται όμως και σήμερα.

«Κάθε εβδομάδα, συνήθως τις Δευτέρες και τις Τετάρτες, ομάδες κρατουμένων μεταξύ 20 και 50 ατόμων, έφευγαν από τα κελιά τους. Τους έλεγαν ότι θα πάνε σε άλλες φυλακές αλλά μεταφέρονταν σε ένα κελί εντός του κτιρίου Σεντνάγια όπου και απαγχονίζονταν,» δήλωσε ο Λιν Μααλούφ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έρευνα της Αμνηστίας, κάνει λόγο για 20 με 50 άτομα τα οποία απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα, ενώ από την αρχή του εμφυλίου έχουν εκτελεστεί 13.000 άτομα.

Η κυβέρνηση της Συρίας και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αρνούνται τις κατηγορίες, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία ζητάει την παρέμβαση του ΟΗΕ.




Πηγή : gr.euronews.com


Στο Αττικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )



Στο νοσοκομείο Αττικόν μεταφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Άκης Τσοχατζόπουλος με αγγειακό πρόβλημα στο πόδι.

Νωρίτερα, ο συνήγορος του πρώην υπουργού είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι μετέβη στις φυλακές Κορυδαλλού και εξέτασε τον κρατούμενο ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κλωνάρης.

«Η κατάσταση της υγείας του κ. Τσοχατζόπουλου, όπως αυτή εμφανίζεται σήμερα και τα αντίστοιχα συμπεράσματα, καταγράφονται στο πόρισμα, το οποίο ο προαναφερθείς καθηγητής Αγγειοχειρουργικής συνέταξε και παρέδωσε στον καθηγητή Λεωνίδα Κοτσαλή, πληρεξούσιο δικηγόρο του πρώην υπουργού, με εντολή να το εγχειρίσει το ταχύτερο ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επί του τέταρτου αιτήματος αποφυλάκισης που έχει καταθέσει ο πρώην υπουργός, ο οποίος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για παράνομα χρήματα που φέρεται να έλαβε από τις προμήθειες των υποβρυχίων και των πυραύλων TOR-Μ1.

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού αναμένεται να προσκομίσει στο δικαστήριο πόρισμα για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Τσοχατζόπουλος, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται ως ιδιαίτερα βεβαρημένη η κατάστασή του.


Newsroom ΔΟΛ


Τρέχουν οι εξελίξεις για την αντιμετώπισή του νεανικού διαβήτη- Το τεχνητό πάγκρεας θα δώσει την λύση



Διατροφή και άσκηση είναι σταθερά σημαντικές αλλά όλα τα επιστημονικά δεδομένα οδηγούν προς το τεχνητό πάγκρεας που θα αλλάξει την ζωή παιδιών και νέων ανθρώπων οι οποίοι ζουν τα πιο τρυφερά τους χρόνια μαθαίνοντας να έχουν συντροφιά τον διαβήτη τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα διαδραστικού σεμιναρίου για τον διαβήτη τύπου 1 το οποίο διοργάνωσαν τα μέλη του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ) με την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ).

Το διαδραστικό σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό εντάσσεται στην δεύτερη συνέχεια της σειράς των διαδραστικών διαβητολογικών σεμιναρίων που προσελκύουν σταθερά κόσμο όλων των ηλικιών επιβεβαιώνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι ο Παιδικός Νεανικός Σακχαρώδης Διαβήτης αφορά όλους μας!


Όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, άκουσαν από τον ειδικό παθολόγο - διαβητολόγος και εμπνευστής της εκδήλωσης, Χρήστο Σπ. Ζούπα γενικές πληροφορίες για την ασθένεια ενώ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Χριστίνα Κανακα- Gantenbein μίλησε για τα πρώτα συμπτώματά του, πως διαγιγνώσκεται και πως αντιμετωπίζεται.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ασημίνα Μητράκου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις της ινσουλινοθεραπείας καθώς επίσης και για την σύγχρονη τεχνολογία και τον δρόμο προς το τεχνητό πάγκρεας. Μία εξέλιξη που "δοκιμάζεται" και τελειοποιείται παγκοσμίως εδώ και αρκετά χρόνια και αναμφίβολα αποτελεί το μέλλον της αντιμετώπισης.

Εξάλλου, ο παθολόγος- διαβητολόγος, Πέτρος Θωμάκος τόνισε ότι όσο περιμένουμε την οριστική θεραπεία το σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει η διατροφή και η άσκηση στην αντιμετώπισή της ασθένειας. Και το ίδιο επιβεβαίωσαν δύο "γλυκά" άτομα που ζουν στην καθημερινότητα με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.


Την αιγίδα τους παραχώρησαν επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και ο Δήμος Αμαρουσίου ενώ μας τίμησε κλείνοντας την εκδήλωση και δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή του ο Πρόεδρος ΙΣΑ, ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης. Η εταιρεία LAZEL LTD, η οποία είχε την  εκτέλεση παραγωγής, η συντονίστρια Δρ. Έλενα Λαζαρίδη και ο παραγωγός και σκηνοθέτης Μάνος Βελάνης, ευχαρίστησαν από καρδιάς όλους για τη στήριξή τους στην επιτυχημένη διεξαγωγή του σεμιναρίου.




Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Η Νέα Δημοκρατία απαντά στον Δ. Τζανακόπουλο: Ο κ. Τσίπρας είναι πανικόβλητος, γιατί είναι ένοχος



Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας είναι πανικόβλητος, γιατί είναι ένοχος.  

Δεν βρίσκει ούτε μια λέξη για το μυστικό ταξίδι στο Παρίσι με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, τις ιδιωτικές και άλλες συναντήσεις του και όσα κρύβονται πίσω από αυτές. 

Τα ερωτήματα που έχουν τεθεί είναι αμείλικτα.

Να μην έχουν, όμως, καμία αμφιβολία ότι ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια. 

Όσο για την επιχείρηση συκοφάντησης και λάσπης ενάντια στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τη σύζυγό του, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, γιατί βασίζεται σε ψέματα που ο κ. Τσίπρας είναι εθισμένος να χρησιμοποιεί. 

Άλλωστε, γι’ αυτές τις αθλιότητες οι κοινοί συκοφάντες θα κριθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη και οι πολιτικοί καθοδηγητές τους, σύντομα, από τον ελληνικό λαό».


Δεκαεξάχρονη κατήγγειλε ασέλγεια από τον πατριό της



Δικογραφία για κατάχρηση 16χρονης σε ασέλγεια και για ενδοοικογενειακή βία, σχηματίστηκε σε βάρος του 46χρονου πατριού της ανήλικης και της 42χρονης μητέρας της στην Κέρκυρα.

Η δικογραφία σχηματίσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Παξών σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας, όταν έπειτα από διήμερη εξαφάνιση η 16χρονη εντοπίστηκε και κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα Παξών τα κατά περίπτωση αδικήματα της ασέλγειας από τον πατριό της τον τελευταίο χρόνο και τη σωματική βία από τη μητέρα της στο παρελθόν.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι των Παξών στο αθηναϊκό πρακτορείο η οικογένεια που ζούσε στον Γάη είχε πολλά οικονομικά προβλήματα, ενώ φέρεται ότι τα μοναδικά έσοδα ήταν από την εργασία της 42χρονης.

«Είναι ένα θλιβερό γεγονός. Καμία οικονομική δυσχέρεια δεν δικαιολογεί τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παξών Σπυρίδων Βλαχόπουλος
Αυτή την ώρα οι δύο Αλβανοί υπήκοοι κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, λόγω της λήξης της άδειας παραμονής τους στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται η διοικητική τους απέλαση.

Τη 16χρονη έχει αναλάβει κοινωνική λειτουργός του νοσοκομείου και φιλοξενείται σε κοινωνικό ίδρυμα.

Η δικογραφία που συστάθηκε σε βάρος του πατριού και της μητέρας της ανήλικης, αναμένεται να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, όπου και θα αποφανθεί για την εξέλιξη της υπόθεσης.



Πηγή : cnn.gr


Αεροσυνοδός έσωσε έφηβη από trafficking - Το μυστικό μήνυμα στον καθρέφτη



Η αεροσυνοδός Shelia Fedrick έσωσε μια έφηβη που διαπίστωση ότι είχε πέσει θύμα trafficking σε πτήση από το Σιάτλ στο Σαν Φρανσίσκο.

Η 49χρονη αεροσυνοδός παρατήρησε την ατημέλητη έφηβη που καθόταν δίπλα σε έναν καλοντυμένο μεγαλύτερο άντρα. Αποφάσισε να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Η έφηβη, όπως σημείωσε στο NBC, φαινόταν να έχει περάσει μια κόλαση.

Η διαφορά τους ήταν αυτή που της χτύπησε το καμπανάκι. Όταν μιλούσε στους δύο επιβάτες, η έφηβη δεν θα την κοιτούσε ούτε θα μιλούσε. Μόνο εκείνος απαντούσε ό,τι τους ρωτούσε. Έγινε μάλιστα αμυντικός όταν προσπάθησε να τους πιάσει την κουβέντα.

Αποφάσισε τότε να γράψει ένα μήνυμα στον καθρέφτη και της έκανε νόημα να πάει στην τουαλέτα. Η έφηβη πήγε και της έγραψε ότι χρειάζεται βοήθεια. Η Shelia αμέσως ενημέρωσε τον πιλότο και ενημέρωσαν τις αρχές.

Αξιωματικοί περίμεναν τον άντρα στον τερματικό και όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο τον συνέλαβαν. Η Shelia έχει κρατήσει επαφή με την κοπέλα που πλέον πηγαίνει στο κολλέγιο.



Πηγή: Dailymail, newsit.gr


Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη



Μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αντιληπτός στη Μυτιλήνη και στη Χίο σήμερα στις 4:24 το πρωί.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα, και επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μολύβου, στις απέναντι από τη βόρεια Λέσβο ακτές της Μικρασιατικής Τρωάδας.

Αυτός ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε Ρίχτερ μέσα σε ένα 24ωρο, 






Καταδικασμένοι στη φτώχεια οι Έλληνες, λέει το ΔΝΤ



Βασικό σενάριο η μικρότερη μακροπρόθεσμα ανάπτυξη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η συρρίκνωση του πληθυσμού - Πώς θα επηρεαστούν τα επίπεδα διαβίωσης και σε ποια περίπτωση θα μπορούσαμε να επανέλθουμε στα προ κρίσης επίπεδα το... 2040

«Φτωχοί συγγενείς στην Ευρώπη» για πολλές δεκαετίες ακόμα. 

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την πρόβλεψη που κάνουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου που συνέταξαν την έκθεση για την κατάσταση στη χώρα μας. Τούτο καθώς θεωρούν πως ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου η οικονομία αντιδράσει καλύτερα του αναμενόμενου και οι ρυθμοί ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα καταφέρουν να υπερβούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα επίπεδα διαβίωσης των Ελλήνων θα υπολείπονται αρκετά των Ευρωπαίων για τις επόμενες δεκαετίες.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο το λοιπόν το Ταμείο εκτιμά ότι τα επίπεδα διαβίωσης των Ελλήνων θα μπορούσαν να φθάσουν περίπου στο 77% του ευρωπαϊκού μ.ο., όσο ήταν το 2009, μέχρι το 2040!

Υπάρχει όμως και το βασικό σενάριο, στο οποίο οι τεχνοκράτες του Ταμείου πιστεύουν περισσότερο. Σε αυτό εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράφει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη μόλις 1% το χρόνο! Την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι την περίοδο 2022 - 2040 ο ευρωπαϊκός μ.ο. ανάπτυξης θα είναι 1,3%. Σε αυτή την περίπτωση, και καθώς λαμβάνεται υπόψη το κατα κεφαλήν ΑΕΠ εκτιμάται ότι μέχρι το 2040 τα επίπεδα διαβίωσης των Ελλήνων μετά βίας θα είναι στο 63% του ευρωπαϊκού μ.ο.!

Τα πράγματα μάλιστα θα ήταν χειρότερα εάν στους υπολογισμούς δεν λαμβάνονταν υπόψη, σύμφωνα με το Ταμείο, η συρρίκνωση του πληθυσμού... Άρα, σύμφωνα με το Ταμείο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα κρατηθεί σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, αφού λιγότεροι θα «μοιράζονται» το ετήσιο αποτέλεσμα! 

Υπάρχει όμως και ένα απαισιόδοξο σενάριο το οποίο σημειώνει πως εάν τελικά η εφαρμογή των πολιτικών δεν επιφέρει τα αναμενόμενα τότε και τα επίπεδα διαβίωσης θα επηρεαστούν σημαντικά. Συγκεκριμένα στο απαισιόδοξο σενάριο η αύξηση του ΑΕΠ για φέτος είναι μόλις 1,1% και ακολούθως οι επιδόσεις για τα επόμενα χρόνια υποδεέστερες της βασικής εκτίμησης

Σε αυτή την περίπτωση, το Ταμείο, εκτιμά ότι τα επίπεδα διαβίωσης των Ελλήνων θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, αφού η «ψαλίδα» με την υπόλοιπη Ευρώπη θα συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να φθάσουν το 2040 το 55% του ευρωπαϊκού μ.ο.

Μαύρα μαντάτα για την Ελλάδα


Σκληρή λιτότητα και για μετά το 2020, είτε μετάσχει τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα είτε όχι,  περιγράφει η έκθεση για την Ελλάδα την οποία συζητά σήμερα το Ταμείο.

Με την  έκθεση αυτή, το περιεχόμενό της οποίας αποκάλυψε χθες το protothema.gr, το ΔΝΤ πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους, για να λύσουν εκείνοι τις επόμενες μέρες (με πρώτο «σταθμό» το Euroworking Group της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου) τον «γόρδιο δεσμό» για το ελληνικό ζήτημα. 
Η θέση που παίρνει ΔΝΤ στη φάση αυτή, με βάση την έκθεση, είναι ξεκάθαρη:

- Το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Άρα δεν μπορεί να μετάσχει δανειοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα παρά μόνον υπό όρους: μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές ή/και πρόσθετα μέτρα λιτότητας από την χώρα μας.

- Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά «μεταρρυθμίσεις»: ανατροπές σε συντάξεις, δημόσιο, φορολογία.

- Οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, όπως προβλέπει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα,  «δεν υπάρχουν». Προβλέπει 1%-1,5% μεσο-μακροπρόθεσμα το πολύ.

- Τονίζει πως η ελάφρυνση χρέους που πρόσφερα οι Ευρωπαίοι δεν αρκεί και ζητά μεγαλύτερη. Το «τερματίζει» όμως ζητώντας επέκταση των αποπληρωμών ακόμα και έως το 2070.

-  Αν η Ελλάδα τελικώς αναλάβει δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα (πάνω από 1,5% του ΑΕΠ)  τότε θα απαιτούνταν «σκληρές αποφάσεις» (credible reforms) που θα έκλειναν την «τρύπα», επειδή δεν θα καταστεί εφικτή η ανάκαμψη.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τις διαπιστώσεις αυτές, για να υποστηρίξει πως δικαιώνονται οι θέσεις της έναντι των «ακραίων των δανειστών». Αυτό προσωρινά τουλάχιστον, μέχρι να φανεί ως την Πέμπτη αν αυτοί θα «μεταφράσουν» την έκθεση του ΔΝΤ σε πιέσεις για περισσότερα μέτρα λιτότητας που θα απαιτηθούν από την Ελλάδα –εφόσον παραμείνουν στη «γραμμή» πως δεν συζητάνε ελάφρυνση χρέους πριν τα μέσα του 2018. Σε κάθε περίπτωση όμως, μέτρα θα απαιτηθούν και μάλιστα προληπτικά και για μετά το τέλος του Μνημονίου το 2018 –ίσως και με νέο Μνημόνιο.
Με τα δεδομένα που ανακύπτουν από την έκθεση, οι λύσεις που διαφαίνονται πλέον, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι τρεις για την χώρα μας:

- Κλείνει μέσα στον Φεβρουάριο η συμφωνία όπως την θέλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές και η Αθήνα νομοθετεί προληπτικά μέτρα λιτότητας έως και 4,5 δισ. για μετά το 2018 που τυπικά λήγει το 3ο Μνημόνιο, χωρίς να πάρει κάτι σε ελάφρυνση χρέους. 

- Η Αθήνα αντιστέκεται στις πιέσεις για νέα μέτρα και παρατείνει την διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι, αλλά καθυστερεί έτσι να επιστρέψει στις αγορές και στην Ανάπτυξη, άρα το 3ο Μνημόνιο δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί ως τον Μάιο του 2018 και απαιτείται και 4ο Μνημόνιο, που θα γραφτεί ίσως χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά ...«δια χειρός Σόιμπλε».

- Οι Ευρωπαίοι δανειστές αποδέχονται τους όρους του ΔΝΤ και κλείνουν συμφωνία για να μετάσχει το Ταμείο χωρίς να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας από τη χώρα μας, ή μετριάζοντάς τα προσφέροντας «χέρι με χέρι» επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης και αποδεχόμενοι χαμηλότερους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα (1,5% αντί 3,5%) για μετά το 2018. Έτσι η Ελλάδα μπαίνει τον Μάρτιο στο QE και τον Απρίλιο «βγαίνει» στις αγορές ομολόγων με νέα έκδοση, έχοντας ένα δωδεκάμηνο μπροστά της για να σταθεί μόνη της στα πόδια της. 

Ωστόσο ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο δεν είναι «ρόδινο». Το ΔΝΤ προεξοφλεί ότι οι επιδόσεις της χώρας μας, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες,  θα είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που προβλέπει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Καταγράφει τις μεγάλες μεταξύ τους αποκλίσεις και προβλέπει πολύ υψηλή ανεργία για δεκαετίες. Επιπλέον υπολογίζει σε 10 δισ. τις ανάγκες νέας ανακεφαλαιοποίησης (με λεφτά από τα δάνεια του ESM) και σε 6% το κόστος της πρώτης εξόδου της χώρας στις αγορές για δανεικά (έναντι 4,5% περίπου πριν 3 χρόνια).

Πάντως το ΔΝΤ δεν κλείνει την πόρτα για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μέχρι να δει τις επιλογές των Ευρωπαίων τουλάχιστον. Εντοπίζει όμως τις πιθανότητες πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας, ενώ φαίνεται αμετανόητο στα θέματα των συντάξεων.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις των συντάξεων υπολογίζονται στο 1% του ΑΕΠ ενώ τονίζεται ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει έλλειμμα 11% και εμμέσως προτείνει νέο «κούρεμα» των συντάξεων.

Ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται σε υψηλούς φόρους, σε περιορισμένη φορολογική βάση και σε περιορισμό δαπανών που είναι συγκυριακός και επιλεκτικός και η οποία η δημοσιονομική πολιτική δεν στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη.

Επιπλέον πρόκειται για πολιτική αντιαναπτυξιακή και γι' αυτό το λόγο θέτει θέματα αξιοπιστίας στην εφαρμογή της.

Ταυτόχρονα θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν είναι επαρκείς για να μειώσουν τα χρέη προς τις τράπεζες και τα χρέη των ιδιωτών προς τις φορολογικές αρχές του δημοσίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιέσεις στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα.​

Η έκθεση του Ταμείου

Τα βασικά σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, παρουσιάζει αποκλειστικά το www.protothema.gr. 
Οι βασικές παραδοχές της έκθεσης του Ταμείου είναι ότι το ελληνικό χρέος παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την μείωσή του, όπως η σταθεροποίηση των επιτοκίων σε επίπεδο μέχρι 1,5% για 30 χρόνια με παράλληλη επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων μέχρι το 2070.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις των συντάξεων υπολογίζονται στο 1% του ΑΕΠ ενώ τονίζεται ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει έλλειμμα 11% και εμμέσως προτείνει νέο κούρεμα των συντάξεων.

Η ομάδα της κυρίας Βελκουλέσκου εκτιμά ότι θα χρειαστεί «μαξιλαράκι» 10 δισεκατομμυρίων για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ευθέως εκφράζει την άποψη ότι η προσπάθεια των Ευρωπαίων να επιβάλλουν στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια 10ετία, δεν μπορεί να βγει στην πράξη και τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου ορίου. 

Μείγμα υπερφορολόγησης με φόρους σε περιορισμένη κλίμακα


Σύμφωνα με το Ταμείο, η δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται σε υψηλούς φόρους, σε περιορισμένη φορολογική βάση και σε περιορισμό δαπανών που είναι συγκυριακός και επιλεκτικός κι η οποία (σσ η δημοσιονομική πολιτική) δεν στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη.

Επιπλέον πρόκειται για πολιτική αντιαναπτυξιακή και γι' αυτό το λόγο θέτει θέματα αξιοπιστίας.

Ταυτόχρονα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν είναι επαρκείς για να μειώσουν τα χρέη προς τις τράπεζες και τα χρέη των ιδιωτών προς τις φορολογικές αρχές του δημοσίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιέσεις στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα.

Συστάσεις


Η κύρια σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές ουδέτερες δημοσιονομικά που θα οδηγούν σε μείωση φόρων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ο εξορθολογισμός της δαπάνης για συντάξεις και αντιθέτως η εστίαση σε δαπάνες που απευθύνονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες για επενδύσεις και ανάπτυξη. 

Εις ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL's) επισημαίνεται ότι δεν έχουν υιοθετηθεί πλήρως οι κατευθύνσεις για μείωση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει σε περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης στον υγιή ιδιωτικό τομέα και σε εξασθένηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Προκλήσεις


Πρόκληση 1 - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως αύριο, είναι ότι: Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής εναι μη βιώσιμο διότι βασίζεται σε συντάξεις που δεν μπορούμε να αντέξουμε κι αυτό διότι στηρίζονται σε υψηλή φορολογία μιας περιορισμένης φορολογικής βάσης. 

Σύμφωνα με το Ταμείο, περισσότερα από τα μισά μέτρα που νομοθετήθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια αφορούντις δαπάνες. Αλλά από τα μέτρα που νομοθετήθηκαν μόνο το 1/4 αφορούσαν μειώσεις μισθών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις. Κατά το ΔΝΤ,η μείωση των μισθών του δημοσίου και των συντάξεω ήταν περιορισμένη σε σχέση με άλλες δημοσιονομικές προσαρμογές. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξε η ομάδα της Ντέλια Βελκουλέσκου «οι μειώσεις στις συντάξεις ήταν 1% του ΑΕΠ όταν το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει έλλειμμα περίπου 11% του ΑΕΠ».

Εδώ φαίνεται η προτίμηση του ΔΝΤ για περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πρόκληση 2 - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Η φορολογική διίκηση είναι αναποτελεσματική, τα φορολογικά χρέη είναι διαρκώς αυξανόμενα ενώ η φορολογική συμπεριφορά των πολιτών θεωρείται προβληματική. 
Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% του πληθυσμού είναι σε καθυστέρηση εις ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του έναντι του δημοσίου. 

Συνολικά, τα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο φτάνουν το 70% του ΑΕΠ της Ελλάδας!

Πρόκληση 3 - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αδύναμοι ισολογισμοί τραπεζών και προβλήματα στη διοίκησή τους. Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδοκόκκινων δανείων στην Ευρώπη και τονίζεται ότι παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλή και γι' αυτό συνεχίζουν να τίθενται ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τράπεζες θα χρειαστούνπερίπου 10 δισ.ευρώ (περίπου το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας το έτος 2016) για πιθανή πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση από το 2018. Κι αυτό, όπως γράφει η ομάδα Βελκουλέσκου, παρά το γεγονός ότι πό το 2010 έχουν διατεθεί άλλα 43 δισ.ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Στο πεδίο της έκθεσης που αφορά τον τραπεζικό τομέα σημειώνεται ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική της περιόδου 2015-2016  έχει οδηγήσει αφενός στη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες στο 20%, από ποσοστό 60% που κατείχε το δημόσιο στις τράπεζες πριν την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Ως αποτέλεσμα, γράφει η έκθεση του ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικά έσοδα για το κράτος από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Πρόκληση 4 - ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: Ευρύτατες διαρθρωτικές δυσλειτουργίες που αποτρέπουν την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Παρατηρούνται προβλήματα στις αγορές προϊόντων, όπως στον τομέα της ενέργειας που θεωρείται παραδοσιακά η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας. 

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017


Η ανάκαμψη θεωρείται ασθενής και με κινδύνους. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,4% το 2016 και θα φτάσει το 2,7% για το 2017, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανάπτυξη για το 2017 θα είναι 2,7% εφόσον: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα αρθούν τα capital controls. 

Παρ'όλα αυτά, μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κυμαίνεται γύρω στο 1%.
Ενώ μέχρι το 2020 προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%, σε μακροπρόθεσμη βάση το Ταμείο προβλέπει ότι η επέκταση του ΑΕΠ της Ελλάδας δεν θα ξεπερνά το 1%.

Σύμφωνα με την έκθεση, το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας θα πρέπει να προσανατολιστεί περισσότερο στις εξαγωγές, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι θα προσανατολιστούν στην ανάπτυξη εμπορεύσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας (σσ, είτε εξαγωγές προϊόντω, είτε υπηρεσίες και προϊόντα σχετιζόμενα με τον τουρισμό).
Πρωτογενή πλεονάσματα


Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1% του ΑΕΠ το 2016 και θα φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στην έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το Ταμείο αξιολογεί και τοποθετείται επί των απόψεων των Ευρωπαίων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως σημειώνεται, βασική υπόθεση των Ευρωπαίων είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διατηρηθεί στο 3,5% για μια δεκαετία, μειούμενο σε ποσοστό3,2% το2030 και σταδιακά στο 1,5% το 2040. 

Αυτά είναι πρωτοφανή πρωτογενή πλεονάσματα στην παγκόσμια δημοσιονομική πρακτική και προφανώς το Ταμείο τα θεωρεί μη βιώσιμα. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ακόμη και η εκτίμηση του ΔΝΤ για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1% για πολλές δεκαετίες είαι αισιόδοξες με βάση τιςμετρήσεις.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας πριν βγει στις αγορές και συμπληρώνει ότι οι χρηματοδοτικές αυτές ανάγκες θα πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και σίγουρα σε ποσοστό 15-20% του ΑΕΠ.

Τι προτείνει η έκθεση του ΔΝΤ για τη μείωση του χρέους


Η προβολή του χρέους θα πρέπει να τεθεί σε μια σταθερή καθοδική πορεία.
Με άλλα λόγια οι λύσεις που παρέχουν μόνο συγκυριακές ελαφρύνσεις αλλά δεν οδηγούν σε σταθερά μειούμενη πορεία του χρέους δεν οδηγούν σε βιώσιμα αποτελέσματα.

Το Ταμείο προτείνει για το χρέος:  
- Να παραταθεί η περίοδος χάριτος μέχρι το 2040
- Να αποφασιστεί επέκταση της ωρίμανσης μέχρι το 2070
- Να γίνει μεταφορά των πληρωμών τόκων που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2040,οι οποίοι προτείνεται να κεφαλαιοποιηθούν και η αποπληρωμή τους να επιμηκυνθεί μέχρι το 2070
- Να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για 30 χρόνια και να μην ξεπερνούν το 1,5%. 

Οι δύο βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα


Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι βασικοί κίνδυνοι που δύναται να υποσκάψουν το πρόγραμμα και την ανάκαμψη της χώρας είναι δύο: 

1. Η μεταρρυθμιστική κόπωση και 
2. Η αναιμική ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω των υπερβολικών φόρων και της υπερφορολόγησης



Πηγή : protothema.gr


Σήμερα η απόφαση για Energa - HellasPower



Το δικαστήριο έχει ορίσει τη σημερινή δικάσιμο για να εκφωνήσει την απόφασή του επί της ενοχής ή μη των 19 κατηγορουμένων.

Τίτλοι τέλους αναμένεται να μπουν σήμερα, ύστερα από δύο περίπου χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, στην πολύκροτη υπόθεση Energa - HellasPower.

Κι αυτό γιατί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση σε πρώτο βαθμό, έχει προσδιορίσει τη σημερινή δικάσιμο ως την ημέρα κατά την οποία θα εκφωνήσει την απόφασή του επί της ενοχής ή μη των συνολικά 19 κατηγορουμένων. Τα αδικήματα, που κατά περίσταση τους αποδίδονται, είναι αυτά της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, εκπρόσωποι των δύο εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων οι Άρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης,  ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία. Κατά την ελληνική Δικαιοσύνη, η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσο υπολογίζεται στα 152 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δίκη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 και μετά από την εξέταση δεκάδων μαρτύρων, αλλά και την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων, έφτασε πλέον στο τελικό στάδιο. Ήδη η εισαγγελέας της έδρας έχει εισηγηθεί την απαλλαγή του Βασίλη Μηλιώνη καθώς και την καταδίκη του Άρη Φλώρου και άλλων έντεκα κατηγορουμένων. Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι απολογούμενοι αρνήθηκαν ότι διέπραξαν οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, ενώ έχουν εκφράσει τη δέσμευση τους πως θα επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ.



Αντωνία Ξυνού
Πηγή : news247.gr




Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια σε πολυκατοικία στην οδό Σόλωνος

Φωτ. αρχείου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )



Ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από γκαζάκια, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 9:30 το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο δικηγορικά γραφεία.

Οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν τα γκαζάκια στο διάδρομο του 5ου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Σόλωνος 34. Στο συγκεκριμένο όροφο στεγάζονται δικηγορικά γραφεία.

Από την έκρηξη προκλήθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά, που κατασβέστηκε από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν με 4 οχήματα και 12 άνδρες, καθώς και μικρές ζημιές στην είσοδο δικηγορικού γραφείου.

Η πυροσβέστες απεγκλώβισαν από το κλιμακοστάσιο συνολικά τέσσερα άτομα, εκ των οποίων έναν ηλικιωμένο, ο οποίος έφερε εγκαύματα στα χέρια.  



Newsroom ΔΟΛ


Διχασμένο το ΔΝΤ για την Ελλάδα πίσω από τις κλειστές πόρτες



Ποιοι τάχθηκαν με τον Τόμσεν - Τι στάση κράτησε ο εκπρόσωπος του Τραμπ

Ένταση και διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν για πρώτη φορά δημόσια μεταξύ των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την δημοσιονομική πορεία.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) και διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 Θανάσης Τσίτσας, δεν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα της επιστροφής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και δεν σχολιάστηκαν οι επικριτικές επιστολές Τσακαλώτου-Στουρνάρα σχετικά με τις προβλέψεις του επιτελείου Τόμσεν για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Επίσης, η τοποθέτηση του Αμερικανού Αντιπροσώπου, όπως ελέχθη, δεν παρέκλινε προηγούμενων θέσεων που εξέφραζε η αμερικανική κυβέρνηση. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκε η δυσαρέσκεια των μελών για τις διαρροές στα ΜΜΕ σχετικά με το περιεχόμενο των δύο εκθέσεων για το άρθρο 4 για την Ελλάδα και την αξιολόγηση του προγράμματος 2012-2016.

Αμέσως μετά την τρίωρη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, το ΔΝΤ στην δήλωση που εξέδωσε το ΔΝΤ καταγράφεται για πρώτη φορά η διάσταση απόψεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για το ύψος των πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που εμπλέκεται στο πρόγραμμα και μίλησε στoν ΑΝΤ1 με το μέρος του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν τάχθηκαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές των αναδυόμενων οικονομιών, ενώ κατά τάχθηκαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές που προέρχονται από την ευρωπαϊκή ήπειρο που επιμένουν σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε τα παρακάτω:

-Βάσει του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής η μακροχρόνια ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει μόλις λίγο κάτω από το 1% του ΑΕΠ και το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί μεσοπρόθεσμα σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ.

-Οι περισσότεροι από το Ε.Σ. του ΔΝΤ στηρίζουν ένα ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα στόχο του 1,5 % του Α.Ε.Π. μέχρι το 2018, ενώ κάποιοι διευθυντές υποστηρίζουν το υψηλότερο πλεόνασμα 3,5%, δηλαδή το στόχο που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα.

-Μέσα μέσα στο ΔΝΤ υπάρχει ευρεία υποστήριξη για το συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους

-Η Ελλάδα φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα σε ταμειακή βάση σε δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αυτό το περιμέναμε εδώ και καιρό.

-Οι περισσότεροι στο Ε.Σ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα δεν απαιτεί περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εντυπωσιακή προσαρμογή μέχρι σήμερα.

-Προτιμότερος στόχος για το ΔΝΤ είναι το 1,5% του ΑΕΠ και αυτή συνεχίζει να είναι άποψή μας. Τώρα, η Ελλάδα έχει συζητήσει υψηλότερους στόχους με τους Ευρωπαίους εταίρους και αν αυτό συμφωνηθεί μπορούμε να το δεχτούμε, αν και δεν είναι το προτιμότερο αποτέλεσμα για μας. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε πώς θα πιάσουμε αυτούς τους στόχους.

- Αρχικά αυτοί οι στόχοι είναι φιλόδοξοι και στη συνέχεια θα πρέπει να συζητήσουμε πως θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Έχουμε κατά κάποιο τρόπο κατηγορηθεί για τη λιτότητα που απαιτείται για να φτάσουμε αυτούς τους στόχους. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής. Είμαστε πρόθυμοι να φέρουμε ένα πρόγραμμα στο διοικητικό συμβούλιο μας, που βασίζεται στο 1,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αν η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει την υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της για ένα τέτοιο πρόγραμμα, αν η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους για ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε 1,5%, αλλά για ένα διάστημα θα είναι 3,5% θα καταστήσουμε σαφές ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα φέρει ένα υψηλότερο τίμημα για την ανάπτυξη, θα έχουμε μια πιο αργή ανάκαμψη και θα καταστήσουμε σαφές ότι μπορούμε να το υποστηρίξουμε μόνο αν δούμε τα μέτρα που το δικαιολογούν.

Στη δήλωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού του Συμβουλίου αναφέρεται συγκεκριμένα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκληρώνει τη Διαβούλευση βάσει του Άρθρου IV, και εξετάζει την Εκ των Υστέρων Αξιολόγηση του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού του 2012 για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των μακροοικονομικών της ανισορροπιών από την έναρξη της κρίσης. Όμως, η δημοσιονομική εξυγίανση και η εσωτερική υποτίμηση είχαν υψηλό κοινωνικό κόστος που αντικατοπτρίζεται στα μειούμενα εισοδήματα και στην εξαιρετικά υψηλή ανεργία. Το μεγάλο κόστος της προσαρμογής και η σημαντική πολιτική αστάθεια που ακολούθησε συνεισέφεραν στις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την τελευταία Διαβούλευση βάσει του Άρθρου IV, και αποκορυφώθηκαν με την κρίση εμπιστοσύνης στα μέσα του 2015.

Από τότε, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί καθώς οι αρχές ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής πολιτικής που υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το νέο πρόγραμμα έχει σαν στόχο την ενίσχυση των οικονομικών των δημοσίου, την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού τομέα, και την προώθηση της δυνητικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές έχουν θεσμοθετήσει μια σειρά από δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Σαν αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της επίσημης χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους της, η Ελλάδα επέστρεψε σε μια μέτρια αύξηση το 2016. Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια με την προϋπόθεση της πλήρους και έγκαιρης υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής των αρχών, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων που θεσμοθετήθηκαν στα μέσα του 2015.

Με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει μόλις κάτω του 1%, ενώ το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα προβλέπεται να φτάσει περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ. Οι κίνδυνοι αρνητικής εξέλιξης στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές παραμένουν σημαντικοί και σχετίζονται με την ατελή ή την καθυστερημένη υλοποίηση πολιτικών. Το δημόσιο χρέος έχει φτάσει στο 179%στα τέλη του 2015 και δεν είναι βιώσιμο.


Πηγή : newsbeast.gr


Απάντηση Νέα Δημοκρατίας για τα αίσχη της ΕΡΤ




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Διαβάσαμε με προσοχή την ανακοίνωση της Ε.Ρ.Τ. των κ. Ταγματάρχη και Τσακνή. 

Δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία, όταν, την Παρασκευή, η κυρία Γιάμαλη ειρωνευόταν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Δεν είδαμε καμία ευαισθησία, όταν οι κ. Ταγματάρχης και Τσακνής όριζαν συντονίστρια ενημερωτικής εκπομπής την κυρία Ακριβοπούλου, μόνιμη υβρίστρια της Νέας Δημοκρατίας και του Αρχηγού της.

Η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της σέβονται τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς της Ε.Ρ.Τ. Σε αντίθεση με την διοίκηση Ταγματάρχη και Τσακνή, που - ενώ η Ε.Ρ.Τ. διαθέτει ικανούς δημοσιογράφους - επιλέγει για τις εκπομπές της εξωτερικούς συνεργάτες.

Παραδίδουμε τους κ. Ταγματάρχη και Τσακνή στην κρίση των σκληρά φορολογούμενων πολιτών».