Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

«53» κατά κυβέρνησης: Ξεπλένουν ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση



Με ιδιαίτερα σκληρό και αιχμηρό τρόπο σχολιάζει την κοινή παρουσία βουλευτών της συγκυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής σε Καστελόριζο, Ρω και Στρογγύλη, η κίνηση των «53+», κάνοντας λόγο για «ενέργεια ανέξοδου τουλάχιστον εντυπωσιασμού».

Σε ανακοίνωσή τους οι «53+» κάνουν λόγο για δύο κινδύνους που εξοργίζουν: «Η επίσκεψη της κυβέρνησης μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στα ακριτικά νησιά ξεπλένουν ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση. Ο συναγελασμός μαζί τους σε ένα σόου τόσο εύκολης όσο και πατριδοκάπηλης λογικής, εντάσσεται στον τρόπο παραγωγής της πολιτικής που κυριαρχεί στην ακροδεξιά ατζέντα. Η πολιτική της νομιμοποίηση, το ξέπλυμα των νεοναζί -με εθνικό μάλιστα μανδύα- δεν είναι υπόθεση ούτε γενικά της κυβέρνησης, ούτε ειδικά των βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσθέτουν δε πως «οι ψευτολεονταρισμοί και οι παράτες δεν μπορούν να αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στην κρίσιμη συγκυρία που βρισκόμαστε, με τον Ερντογάν να διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός κράτους έκτακτης ανάγκης και να εκθέτει την ευρύτερη περιοχή σε αποσταθεροποίηση, τέτοιες ενέργειες μπορούν να αποβούν και επικίνδυνες».

«Η διπλωματική εγρήγορση και η ανάγκη για υπεύθυνη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συνιστούν δικλείδες άμυνας και ασφάλειας. Ας είναι κατανοητό πως το αντίβαρο στην ακροδεξιά ατζέντα είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα αποκαθιστούν και θα διευρύνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη αυτής της ατζέντας, όχι απλώς δε μας αφορά, αλλά και μας ντροπιάζει», καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή : cnn.gr


Οι αναρχικοί προειδοποιούν! Θα σας κάψουμε τα αμάξια εάν δεν τα πάρετε




Σίγουρα κάτι ετοιμάζεται και δεν θα είναι εύκολη η νύχτα που έρχεται εάν κρίνουμε από την πρωτόγνωρη ενέργεια των αντιεξουσιαστών να προειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που σταθμεύουν στα Εξάρχεια 

Το φυλλάδιο που έχουν μοιράσει και έχουν βάλει στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων δεν αφήνει περιθώρια αδιαφορίας και το οποίο υπογράφουν οι «Σύντροφοι για την κοινωνική αυτοοργάνωση» 

Το ενημερωτικό φυλλάδιο αναφέρει :

«Αγαπητοί γείτονες και επισκέπτες, αν η μικρή ιδιωτική φυλακή που λέγεται ΙΧ είναι αναγκαία για την επιβίωσή σας μέσα στη μητροπολιτική φυλακή του κεφαλαίου, σας υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα να την απομακρύνετε τη συγκεκριμένα ημέρα που η γειτονιά μας γίνεται στόχος στρατιωτικών επιθέσεων του κράτους. Η συμμετοχή και η υλική προσφορά του καθενός στην αντίσταση είναι η μοναδική διέξοδος».


Όλως περιέργως εχθές την γλίτωσαν σήμερα 3 στα χέρια του Σουλτάνου Ερντογάν



Κατά κάποιους είναι περίεργο σήμερα έτσι και εχθές αλλιώς όταν πρόκειται για τους ίδιους αντικαθεστωτικούς στρατιωτικούς που όλη η Ευρώπη γνωρίζει τι τους περιμένει έτσι και παραδοθούν στα χέρια του σουλτάνου Ερντογάν και στο αδίστακτο καθεστώς που κυβερνά την γείτονα χώρα.

Το σκεπτικό ότι εκδίδονται μόνο για προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου ενώ δεν εκδίδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου δεν καλύπτει την μοίρα που θα έχουν στην γείτονα χώρα με την έκδοση τους και αυτό είναι γνωστό παγκοσμίως.

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ στο newsit.gr

Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 στρατιωτικούς!

Την απόφαση να εκδοθούν στην χώρα τους οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί που κατηγορούνται στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου έλαβε το Συμβουλίο Εφετών.

Με άλλη σύνθεση από την χθεσινή (η οποία αποφάσισε την μη εκδοση των πρώτων τριών) αυτή τη φορά το Δικαστήριο αποφάσισε την την έκδοση τους για τα 3 από τα 4 αδικήματα που εκζητούνται. Πρόκειται για για την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου. Αντίθετα δεν εκδίδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Και οι 3 θα υποβάλουν έφεση και κρατούνται. 

Μεταξύ άλλων οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν είναι πραξικοπηματίες κι ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία αφενός δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, αφετέρου κινδυνεύουν να υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια. Επίσης ανέφεραν πως μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι. Δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Αντίθετα με την απόφαση του δικαστηρίου η εισαγγελεας ζήτησε να μην εκδοθούν στην Τουρκία. "Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής :"Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ". Επικαλέστηκε επίσης τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών ενώ τόνισε ότι τα στοιχεία να τα οποία ζητείται η έκδοση του ειναι εντελώς αόριστα.


Κυβερνοεπίθεση της Βόρειας Κορέας σε πρόγραμμα του νοτιοκορεατικού στρατού



Η Βόρεια Κορέα φέρεται πως παραβίασε πρόσφατα ένα διαδικτυακό πρόγραμμα του νοτιοκορεάτικου στρατού το οποίο είχε συσταθεί για την προστασία από χάκερ. Εκπρόσωπος του στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως έχουν κλαπεί απόρρητες πληροφορίες της χώρας, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές ποια δεδομένα ήταν προσβάσιμα.

Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης της Νότιας, αλλά ποτέ στον στρατό της χώρας αυτής.

Στο παρελθόν η Πιονγιάνγκ είχε απορρίψει τις κατηγορίες ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη σε αδικήματα που είχαν διαπραχθεί στον κυβερνοχώρο.

«Ανακαλύψαμε ότι ορισμένα στρατιωτικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων απόρρητων πληροφοριών, έχουν κλαπεί», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού στο πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το κατά πόσον οι χάκερ είχαν πρόσβαση σε μικρής σημασίας έγγραφα ή πιο σημαντικά, όπως πολεμικά σχέδια.

Από το 2014 η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη «εκστρατεία» κυβερνοεπιθέσεων κατά της Νότιας, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης κακόβουλου λογισμικού, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Σκοπός αυτής της εκστρατείας είναι να τεθούν τα θεμέλια προκειμένου η Βόρεια Κορέα να φέρει εις πέρας μια κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας, αναφέρει το Reuters στο δημοσίευμά του. Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες αστυνομικές αρχές, περίπου 140.000 υπολογιστές σε τουλάχιστον 160 εταιρείες είχαν παραβιαστεί μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.



Πηγή : imerisia.gr


Νέα Δημοκρατία :Το 4ο Μνημόνιο με την υπογραφή Τσίπρα είναι ήδη εδώ





Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τα αποτελέσματα του χθεσινού eurogroup :

«Η Κυβέρνηση διαφημίζει μείωση του χρέους για το 2060, ενώ με την ίδια συμφωνία υποσκάπτει, για πολλά χρόνια, την οικονομία και την ίδια τη χώρα. 

Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί σε μεγάλα, πολύχρονα, πρωτογενή πλεονάσματα, που φέρνουν κι άλλους φόρους και μειώσεις εισοδήματος για τους πολλούς. 

Έτσι στραγγαλίζεται η οικονομία και φεύγουν οι επενδύσεις από τον τόπο. 

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει πηγαίνουν πολύ πέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος. 

Το 4ο  Μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, είναι ήδη εδώ. Όσο και αν ο ίδιος επιμένει στα λόγια να το ξορκίζει. 

Αυτό είναι το αντάλλαγμα για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία. 

Χρειαζόμαστε δουλειές, αλλά αυτό απαιτεί αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Απαιτεί ένα δικό μας εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. 

Αυτό, δηλαδή, που ο κ. Τσίπρας, ούτε θέλει, ούτε ξέρει, ούτε μπορεί να το κάνει.

Όλοι οι Έλληνες πληρώνουμε την αποτυχία του».


Πρόεδρος Αρχής Διασφάλισης Επικοινωνιών: Είμαστε εκτεθειμένοι σε τηλεφωνικές υποκλοπές



Αν ήθελα να μεταφέρω κάτι σημαντικό, θα το έκανα μόνο με χειρόγραφο σε χαρτί, είπε ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ζαμπίρας

Πλήρως εκτεθειμένες σε υποκλοπές είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ζαμπίρα.

Καταθέτοντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή τις καταγγελίες του ΚΚΕ για παραβίαση του τηλεφωνικού του κέντρου ο κ. Ζαμπίρας παραδέχθηκε σε ερώτηση του κ. Σπύρου Λυκούδη ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά την προστασία του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. 

Σε ερώτηση δε, κοινοβουλευτικών συντακτών για το αν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας των ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών είπε πως «δεν είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι, Είμαστε εκτεθειμένοι», παραπέμποντας στις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις των τηλεφώνων Ευρωπαίων ηγετών όπως της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ. Τόνισε μάλιστα πως αν ο ίδιος ήθελε να μεταφέρει κάτι σημαντικό δεν θα το έκανε τηλεφωνικά «ούτε καν προφορικά δια ζώσης, αλλά γραπτώς. Όχι με sms αλλά με χειρόγραφο σε χαρτί».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ υπογράμμισε πως λόγω έλλειψης προσωπικού έχουν ελαττωθεί στο ελάχιστο οι έλεγχοι σε ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και ΓΑΔΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι συγκεκριμένες κρατικές υπηρεσίες διενεργούν καταχρηστικές παρακολουθήσεις. 

Παράλληλα, όσο εύκολες είναι οι υποκλοπές των τηλεφωνικών επικοινωνιών τόσο δύσκολος φαίνεται να είναι ο εντοπισμός των «κοριών». Είναι ενδεικτικό ότι αναφορικά με την σοβαρή καταγγελία του ΚΚΕ για την παραβίαση του τηλεφωνικού του κέντρου ο κ. Χρήστο Ζαμπίρα είπε ότι τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η Αρχή δεν οδηγούν – για την ώρα – σε κανένα συμπέρασμα ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής εισαγγελική εντολή για άρση του απορρήτου ώστε να βρεθεί το πραγματικό νούμερο πίσω από την ένδειξη «απόκρυψη» που έκανε τις κλήσεις προς τα τηλεφωνικά κέντρα των πολιτικών κομμάτων. 

«Δεν έχουμε πολλά να πούμε προς το παρόν. Ενημερωθήκαμε για την καταγγελία και προσωπικά επικοινώνησα με τον κ. Παφίλη για να μάθω τι έχει γίνει. Τεχνικοί του ΚΚΕ επικοινώνησαν με τους δικούς μας για να δούμε τι θα γίνει. Την Παρασκευή συστήσαμε διευρυμένη ομάδα ελέγχου και ο έλεγχος ξεκίνησε την ίδια ημέρα από τα γραφεία του ΚΚΕ.  Η επιτροπή συνεχίζει τους ελέγχους στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ειναι νωρίς ακόμα για να πούμε για να πούμε ότι καταλήξαμε σε συμπεράσματα» είπε χαρακτηριστικά. 
Αναφορικά δε με την ανακοίνωση του ΟΤΕ που υποστηρίζει ότι δεν εντόπισε οποιοδήποτε πρόβλημα, είπε «Οι πληροφορίες μας ήταν ότι αρχικά ο ΟΤΕ το αντιμετώπιζε ως βλάβη. Ο ΟΤΕ έκανε έρευνα για βλάβη» και πρόσθεσε πως «εμείς κάνουμε την δική μας έρευνα ανεξάρτητα από όσα αναφέρει ο ΟΤΕ».


Θανάσης Παφίλης: Υπάρχει «τρίτο» κέντρο

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) περιέγραψε τα πραγματικά περιστατικά λέγοντας «το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προβλήματα στο τηλεφωνικό κέντρο στον Περισσό. Κάποιος καλούσε με απόκρυψη και όταν απαντούσαμε στο ακουστικό ακούγαμε να απαντά ταυτόχρονα το κέντρο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Υπήρξε συνακρόαση. Θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερώσουμε αρχικά τον ΟΤΕ για βλάβη. Όμως το πρόβλημα συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να ενημερώσουμε τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να κάνουν έλεγχο στα δικά τους κέντρα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε να γίνει άρση του απορρήτου ώστε να αποκαλυφθεί το νούμερο που καλούσε στον Περισσό εξηγώντας ότι «δεν είναι κάποιος τυχαίος αυτός που έχει αυτές τις τεχνικές ικανότητες. Θεωρούμε ότι υπάρχει 3ο κέντρο».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χ.Α.) επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι «κάθε εταιρεία έχει την υπηρεσία συγχώνευσης κλήσης. Κάποιος πιτσιρικάς της 5ης Δημοτικού τους έκανε φάρσα. Θα σας το αποδείξω τώρα με το κινητό μου» για να καλέσει εκείνη την ώρα το τηλεφωνικό κέντρο της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ ταυτόχρονα από το κινητό του και να βάλει τις τηλεφωνήτριες να συνομιλήσουν.

Ωστόσο, ο κ. Παφίλης εξήγησε ότι η «καλωδίωση» δεν αφορούσε μόνο τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ αλλά το πρόβλημα εντοπίστηκε σε δεκάδες γραφεία του κόμματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχεία. Ο ίδιος δε συμπλήρωσε «Μαθαίνω σήμερα και πως στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». 



Πηγή : protothema.gr


Η Νέα Δημοκρατία απαντά με ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα για τα ψέματα Τσίπρα



Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα "ψεύτη",  εγκαλεί την κυβέρνηση για "αριστερά παραμύθια" και δίνει απαντήσεις επί ολόκληρης της οικονομικής ατζέντας, με αφορμή ανυπόγραφο σημείωμα που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Μέγαρο Μαξίμου.

Ολόκληρο το ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

Η Δημοκρατία βασίζεται στους ενημερωμένους πολίτες που δεν θα άγονται, εμπαίζονται και φέρονται από ανεύθυνους λαϊκιστές. Για αυτό είναι αναγκαία η λεπτομερής αποδόμηση της προπαγάνδας της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, γράφει ο "Τσίπρας ο Ψεύτης" στο "non-paper" του (02.12.2016):

1ον. Οι μειώσεις φόρων που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης "αφορούν αποκλειστικά τα κέρδη επιχειρήσεων (μερίσματα) και τις Ανώνυμες Εταιρείες"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, στη Συμφωνία Αλήθειας που παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ., για ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος. Και η δέσμευση αυτή υλοποιείται με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με μείωση του φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις στο 20%, από το 29%, με μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, από το 15%, με κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί, με επαναφορά του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια στο 13%, από 24%, με την αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ. Μείωση φόρων που ο κ. Τσίπρας λέει ότι αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες … Πάλι Ψεύτης. Πάντα Ψεύτης. Αλλά και προκλητικός απέναντι στα 5.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απέναντι στους 300.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες και τους υπερδιπλάσιους απασχολούμενους στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στην αλιεία. Οι φορολογούμενοι ξέρουν ότι οι μειώσεις φόρων 1,9 δις ευρώ της πρώτης διετίας δεν εξαρτώνται από καμία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, αλλά θα χρηματοδοτηθούν από μειώσεις δαπανών 2 δις ευρώ συνολικά. Μειώσεις δαπανών σε 10 στοχευμένες και πλήρως κοστολογημένες κατηγορίες, η ορθότητα των οποίων επιβεβαιώθηκε και από την ίδια την Κυβέρνηση (Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, 19.10.2016). Τα επόμενα δύο χρόνια, με την οικονομία να αναπτύσσεται θα ακολουθήσουν μειώσεις φόρων εισοδήματος, Φ.Π.Α. και ασφαλιστικών εισφορών, που θα χρηματοδοτηθούν από το περιθώριο των 2,6 δισ. ευρώ που θα υπάρξει, εφόσον επιτύχουμε τη μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του Α.Ε.Π., από το 3,5% του Α.Ε.Π. για το οποίο έχει δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας.

2ον. "Εργατικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι άγνωστες λέξεις για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας"

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές (best practices) στα εργασιακά, γεγονός που το απέδειξε, όσο ήταν στη διακυβέρνηση. Συγκεκριμένα, δεν θεωρεί ότι χρειάζεται να θεσπιστεί το "lock-out" (ανταπεργία), ούτε αλλαγή στον κατώτατο μισθό και στις ομαδικές απολύσεις, αν και αναγνωρίζει ότι εκκρεμεί σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί αυτού. Τάσσεται υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με δυνατότητα επιχειρησιακών συμβάσεων ή και κλαδικών, όπου είναι δυνατόν, καθώς και υπέρ της αμοιβαίας προσφυγής στη διαιτησία. Αντίθετα, θεωρεί ότι απαιτούνται τομές στο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να εξασφαλίζεται ο περιορισμός των υπέρμετρων προνομίων των συνδικαλιστών. Όλα αυτά ο "Τσίπρας ο Ψεύτης" τα "αγνοεί" και συνεχίζει τα ψέματα. Αντί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της καταστρατήγησης υφιστάμενων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, όπως η τήρηση ωραρίων και θεσμοθετημένων αμοιβών, να προβληματιστεί με την έκρηξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας που επέφερε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών την οποία επέβαλε η Κυβέρνησή του, ταυτίζει τα συμφέροντα των πολλών με τα προνόμια των ολίγων συνδικαλιστών, κομματικών, φίλων του.

3ον. "Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο Κράτος ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει δείγματα γραφής"

Φυσικά και έχει δώσει δείγματα γραφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κράτος. Λέγονται νοικοκύρεμα και αξιοκρατία. Χωρίς καμία απόλυση, αλλά με κινητικότητα και αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο. Αλλά δείγματα γραφής έχει δώσει και ο κ. Τσίπρας. Με το βόλεμα "ημετέρων", μέσω αθρόων προσλήψεων συγγενών και κομματικών του φίλων, με μια νέα γενιά συμβασιούχων, με απευθείας προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και οποιασδήποτε άλλης διαγωνιστικής διαδικασίας (για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2012, οι μετακλητοί υπάλληλοι ξεπέρασαν τους 2.000), με τον πολλαπλασιασμό άχρηστων διοικητικών δομών, Υπουργείων, Γραφείων, γενικών, αναπληρωτών, ειδικών και τομεακών Γραμματέων. Προσλήψεις και δομές που "αρμέγουν" τον κόπο των φορολογούμενων πολιτών, οι οποίοι πλήρωσαν 146.000.000 ευρώ περισσότερα (!!!) για μισθοδοσία στο Κράτος στο 9μηνο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2016, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος… Φόροι, φόροι και πάλι φόροι για να πληρώνουν "Καρανίκες" …

4ον. Η Νέα Δημοκρατία "Επαναλαμβάνει και υπερασπίζεται το μεγαλύτερο ψεύδος της πρόσφατης ιστορίας. Το success story του κ. Σαμαρά. Μιλά για το αχρείαστο 3ο Πρόγραμμα του Ιουλίου, αλλά δεν εξηγεί για ποιο λόγο, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά για τη χώρα το 2014, δεν έκλεισε η Κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ την 5η αξιολόγηση"

Μπορεί ο "Τσίπρας ο Ψεύτης" να μην βαρέθηκε να λέει τα ίδια ψέματα, 2 χρόνια τώρα, αλλά οι πολίτες "δεν τρώνε άλλο κουτόχορτο". Γιατί τα ψέματα του κ. Τσίπρα τα πληρώνουν με σκληρά μέτρα μείωσης συντάξεων και εξοντωτικής αύξησης φόρων. 

Αναφορικά με το γιατί δεν έκλεισε η 5η αξιολόγηση  το 2014, θυμίζουμε στον κ. Τσίπρα τι έλεγε ο ίδιος στις 11 Οκτωβρίου 2014 στη Βουλή: "Το λέω ξανά όχι μόνο για να το ακούσετε εσείς, αλλά και στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον. Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα γίνει αποδεκτή από εμάς". Και φυσικά οι εταίροι και δανειστές δεν έκλεισαν την αξιολόγηση περιμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς ο κ. Τσίπρας απειλούσε ότι θα προκαλέσει εκλογές, ρίχνοντας την τότε Κυβέρνηση Σαμαρά, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και το έκανε με μια αντισυνταγματική ερμηνεία της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και συμπράττοντας με την Χρυσή Αυγή. Με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για την πατρίδα και το λαό μας.

Όσον αφορά το 2014:

(α) Η χώρα παρουσίασε, μετά από 6 συνεχή έτη ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Σημειώνεται ότι ήδη από το 1ο τρίμηνο του 2014 το Α.Ε.Π. αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,6%. Την περίοδο εκείνη καταγράφηκαν 6 τρίμηνα, δηλαδή 1,5 έτος ή 18 μήνες, στη διάρκεια των οποίων η οικονομία είχε γυρίσει θετικά. Δυστυχώς, στη συνέχεια, η Ελληνική οικονομία, με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, "κύλησε" και πάλι στην ύφεση.

(β) Η χώρα πέτυχε για 2η συνεχόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό διαμορφώθηκε σε υψηλότερο επίπεδο από το 2015, παρά τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας, από τη σημερινή Κυβέρνηση, κατά το 2015. Το αποτέλεσμα, όμως, διαμορφώθηκε χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί για το 2014 και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ευθύνεται που δεν επετεύχθη ο στόχος για 1,5% του Α.Ε.Π. πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Ψευδές! Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του Α.Ε.Π. ήταν απολύτως εφικτή το Νοέμβριο του 2014. Αυτό άλλωστε είχε τότε υποστηρίξει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή της Έκθεση (Νοέμβριος 2014). Αυτό κατέγραφε και η Τρόικα ("Θεσμοί"), η οποία και δεν "έβλεπε" κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2014. Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξή του και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κατάινεν, ο οποίος δήλωσε ότι "Μέχρι τον φετινό χειμώνα [του 2014] τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του Α.Ε.Π., όλοι μιλούσαν για την ανάγκη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Η Ελλάδα έβγαινε από το πρόγραμμα, απλώς με μια ασφαλιστική δικλείδα. Τώρα δυστυχώς τα πράγματα άλλαξαν. Είναι πάρα πολύ λυπηρό, γιατί ο κόσμος υπέφερε, υπέστη τεράστιες θυσίες και τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα" (Real News, 15 Μαρτίου 2015, σελ. 16). Αυτό υποστήριζε και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2014 (Δεκέμβριος 2014) διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι "είναι δυνατή η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης για τρίτο συναπτό έτος, γεγονός που καταδεικνύει ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι διατηρήσιμη". Και, το κυριότερο: αυτό επιβεβαιώνεται και μεθοδολογικά από τον τρόπο καταγραφής της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο, σε δημοσιονομική βάση, πολλές κατηγορίες εσόδων – και όχι δαπανών – των 2 πρώτων μηνών του επόμενου έτους (δηλαδή του 2015), καταγράφονται στο προηγούμενο έτος (δηλαδή στο 2014). Άρα επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2014. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός κάλεσε, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης (8 Φεβρουαρίου 2015), "τους πολίτες να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014". Ενώ πριν τους έλεγε να μην πληρώσουν. Από θιασώτης της ανυπακοής ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έγινε ξαφνικά πρωτοστάτης του πατριωτισμού ως πρωθυπουργός!

Έτσι, το Νοέμβριο 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 3,7 δισ. ευρώ ή 2,1% του Α.Ε.Π., πολύ πάνω δηλαδή από το στόχο του 1,5%. Και από Δεκέμβριο, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε ότι δεν θα συναινέσει για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα προκαλέσει εκλογές… Και καλούσε τους πολίτες να μην πληρώσουν τους φόρους τους, ιδίως τον ΕΝΦΙΑ, που τάχα θα καταργούσε, καθώς και να μην εντάσσονται στη ρύθμιση των 72 - 100 δόσεων για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, γιατί τάχα θα έφερνε τη νέα "σεισάχθεια" … Με αποτέλεσμα να μειωθούν αρχικά και στη συνέχεια να καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα, που μέχρι και το Φεβρουάριο του επόμενου έτους, προσμετρούνταν στο 2014. Και, αντί για 2,1% πρωτογενές πλεόνασμα που είχε καταγραφεί το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014, το έτος "έκλεισε" τελικά με πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,3% του Α.Ε.Π.

Αναφορικά με τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων του 2015 και 2016, καταρχήν ο "Τσίπρας ο Ψεύτης", το Δεκέμβριο του 2014 κατηγορούσε την τότε Κυβέρνηση που πρότεινε μέτρα 980.000.000 ευρώ με το "e-mail Χαρδούβελη" για να πετύχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του Α.Ε.Π. το 2015. Ποτέ εκείνη την περίοδο ο κ. Τσίπρας δεν ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα πέραν αυτών. Τώρα τα ανακάλυψαν οι ψεύτες … Δαιμονοποίησαν το "e-mail Χαρδούβελη", το οποίο έκλεινε οριστικά την περίοδο των Μνημονίων, διευθετούσε οριστικά το ζήτημα του χρέους, έβγαινε στις αγορές έχοντας το δίχτυ ασφαλείας της "προληπτικής πιστωτικής γραμμής" για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν άφησε τη χώρα να βγεί από την κηδεμονία των Μνημονίων. Λέγοντας ψέματα. Καμία Έκθεση, κανενός διεθνούς οργανισμού, δεν προέβλεπε δημοσιονομικό κενό μετά το 2015. Δεν προέβλεπε καμία ανάγκη για πρόσθετα μέτρα. Γιατί; Επειδή η Ελλάδα αναπτυσσόταν! Αύξηση του Α.Ε.Π. 2,9% το 2015, 3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,3% το 2018, προέβλεπε τότε το Δ.Ν.Τ. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ήταν αυτοτροφοδοτούμενη από την ανάπτυξη! Και τα έσοδα που αυτή φέρνει! Και ο κ. Τσίπρας συγκρίνει τα πλεονάσματα της τότε Κυβέρνησης που επιτυγχάνονταν με την οικονομία να αναπτύσσεται γοργά, με τους νέους στόχους της Κυβέρνησής του μέσα σε ένα πολύ δυσμενέστερο περιβάλλον ύφεσης που ο ίδιος δημιούργησε! Επομένως, οι χαμηλότεροι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν συνιστούν "διαπραγματευτική επιτυχία". Συνιστούν αναγκαστική προσγείωση στην πρωτοφανή επιδείνωση των δεδομένων της οικονομίας, εξαιτίας των εγκληματικών χειρισμών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και δεν "γλιτώνουν", αλλά αντίθετα προσθέτουν μέτρα στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Αλλιώς, η Κυβέρνηση θα εφάρμοζε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, εκμεταλλευόμενη το δημοσιονομικό χώρο από τα χαμηλότερα πλεονάσματα, και δεν θα επέβαλλε νέα περιοριστικά μέτρα. Μέχρι τώρα, 9 δις ευρώ μέτρα λιτότητας, ένα αιώνιο "Υπερταμείο" υπό τον έλεγχο των δανειστών στο οποίο μεταφέρεται το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και το δημοσιονομικό "κόφτη" μισθών και συντάξεων ύψους μέχρι 3,5 δις ευρώ. Κι όλα αυτά για να επιτευχθούν χαμηλότεροι στόχοι …

5ον. "Η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κόστισε 86 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό"

Καταρχήν, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Στουρνάρας υπολόγισε το κόστος των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε 86 δις ευρώ. Μάλιστα, στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, στις 11 Ιουλίου 2016, τόνισε ότι η εκτίμησή του για κόστος 86 δις ευρώ ήταν "ήπια". Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM/EFSF) κ. Κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, στις 23 Ιουνίου 2016 ανέβασε το κόστος στα 100 δις ευρώ. Στη συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον τρόπο που επεβλήθη το 3ο Μνημόνιο, για το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τοποθετήθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων για το συνολικό κόστος που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το κόστος είναι αναμφισβήτητα τεράστιο και για τον υπολογισμό του στη συζήτηση στη Βουλή στις 26 Ιουλίου 2016 φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: (α) της επιβάρυνσης στο δημόσιο χρέος, και (β) της καταστροφής "πλούτου". Όποια προσέγγιση και αν χρησιμοποιηθεί αποκαλύπτει ένα τεράστιο κόστος από τις εξής πηγές:

* 40 δις ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τους όρους που έγινε αυτή, απαξιώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου, δια του Τ.Χ.Σ., στις συστημικές τράπεζες και εξαϋλώνοντας τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών μικρομετόχων σε αυτές.

* 21 δις ευρώ απώλεια πλούτου από την επιστροφή στην ύφεση μόνο για τη διετία 2015-2016.

* Χάθηκε το "μαξιλάρι" των 10,9 δις ευρώ των ομολόγων EFSF/ESM. 

* Χάθηκαν περίπου 10 δις ευρώ από τη μη απόδοση στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ελληνικών κρατικών ομολόγων (ANFAs & SMPs).

* Επεβλήθησαν περίπου 9 δις ευρώ νέα μέτρα λιτότητας.

* Για να τα "βάλει πίσω στη θέση τους" τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που "σκούπισε" ο κ. Τσίπρας το 2015, προβλέπεται ότι θα δανειστεί από τον ESM/EFSF και το 3ο Μνημόνιο 5,1 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

* Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 3,5 δις ευρώ.

* Τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας ανακόπτοντας την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας απαιτούν περίπου 20 δις ευρώ περισσότερα δανεικά στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου.

Πραγματική καταστροφή απέναντι στην οποία ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε καν το θάρρος να παραστεί στη Βουλή για να υπερασπιστεί την Κυβέρνησή του. Ντροπή!

6ον. "Μέσα σε δύο χρόνια έχει χαθεί πλούτος 26 δις ευρώ, δηλαδή 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις, το Νοέμβριο του 2014, εκτιμούσε το ονομαστικό Α.Ε.Π. του 2016 στα 196,1 δις ευρώ. Ενώ, στις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις, το Νοέμβριο του 2016, το ονομαστικό Α.Ε.Π. του 2016 "προσγειώθηκε" στα 174,8 δις ευρώ … Δηλαδή κατά 21,3 δις ευρώ λιγότερο ή 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό! Αυτό είναι το οδυνηρό "αποτύπωμα" της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αν δε η σύγκριση γίνει για το 2017, μεταξύ των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών στο ΜΠΔΣ 2015 - 2018 και στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017 (που και για τις δύο συμφωνούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τότε η απώλεια πλούτου είναι 26 δις ευρώ ή 6.300 ευρώ για κάθε νοικοκυριό!

Όσον αφορά στα στοιχεία που παραθέτει η Κυβέρνηση για το 2012 και το 2013, οι "οικονομικοί εγκέφαλοί" της ας μας πούνε την πηγή τους … Γιατί για το 2012, η πρόβλεψη στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 (που δεν καταρτίστηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) ήταν για ύφεση -2,8% και η χρονιά έκλεισε με ύφεση -7,3%. Ενώ για το 2013, η πρόβλεψη στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013 (που καταρτίστηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά) ήταν για ύφεση -4,5% και η χρονιά έκλεισε με ύφεση -3,2%. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίδοση του Α.Ε.Π. το 3ο τρίμηνο του 2016. Γιατί όμως πανηγυρίζει; Μήπως για το ότι το Α.Ε.Π. του 3ου τριμήνου του 2016, ως απόλυτος αριθμός, συγκρίνεται με την χειρότερη επίδοση της χώρας (3ο τρίμηνο του 2015) από το 1999, λόγω της αβεβαιότητας του περυσινού καλοκαιριού και των κεφαλαιακών περιορισμών που η σημερινή Κυβέρνηση επέβαλε; Ή μήπως για το ότι το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου του 2016 είναι χαμηλότερο από αυτό της αντίστοιχης περιόδου του 2014; Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε την οικονομία στον "1ο όροφο", την έριξε στο "υπόγειο", και σήμερα πανηγυρίζει που προσπαθεί να την ανεβάσει στο "ισόγειο". 

7ον. "Αμφισβήτηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 2,7% το 2017"

Η πρόβλεψη της Κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7% το 2017, αν και θεμιτή, δεν είναι ρεαλιστική. Γιατί όμως;

* Η Κυβέρνηση προβλέπει σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο σε μία χρονιά κατά την οποία θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Και αυτό γιατί επιβάλλονται νέοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και περικοπές στις συντάξεις και την κοινωνική προστασία, ύψους περίπου 2,6 δις ευρώ.

* Η Κυβέρνηση προβλέπει μεγάλη αύξηση των επενδύσεων. Κι αυτό όμως είναι εξαιρετικά αισιόδοξο. Η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να "στραγγαλίζεται" από την υπερφορολόγηση, που αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης, τη "στάση πληρωμών" και την έλλειψη ρευστότητας. Ενώ, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων (βλ. πρόσφατο παράδειγμα με το ναυάγιο στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ), προσκρούει στην αναβλητικότητα και στις ιδεοληπτικές εμμονές των κυβερνώντων. Και σ’ αυτούς τους προβληματισμούς δεν συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από αβεβαιότητες, πολλές από τις οποίες περιγράφονται στον Προϋπολογισμό, και οι οποίες καθιστούν την πρόβλεψη της Κυβέρνησης "ευσεβή πόθο" της.

Σε ό,τι αφορά την την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ουσιαστικά επαναλαμβάνει τις προβλέψεις του 3ου Μνημονίου, αφού η Κυβέρνηση την υιοθετεί και την επικαλείται, θα πρέπει να πράξει το ίδιο και για την αντίστοιχη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Νοέμβριο του 2014. Με βάση την οποία προκύπτει απώλεια πλούτου 21 δις ευρώ τη διετία 2015 - 2016 (όπως προαναφέρθηκε παραπάνω σημείο 6ον). Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015 και η χώρα, με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, επέστρεψε σε ύφεση 0,2%. Προέβλεπε, επίσης, ανάπτυξη πάνω από 3% για το 2016 και η χώρα σέρνεται στην ύφεση και φέτος! Η αξιοπιστία των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι "α λα κάρτ" για να τη χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας όπως τον βολεύει.

8ον. "Η μερική απασχόληση εκτινάχθηκε τη διετία 2015 - 2016"

Σύμφωνα με το Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", τα στοιχεία του μηνός Οκτωβρίου αναδεικνύουν τη μεγάλη ανατροπή που συντελείται τους τελευταίους μήνες στην αγορά εργασίας. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τη διετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ 2015 – 2016, όχι μόνο έσπασαν το ιστορικό φράγμα του 50%, αλλά πλέον κυριαρχούν απόλυτα στην αγορά εργασίας, ξεπερνώντας την πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε το 2014 και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο συνδυασμός ανικανότητας, απραξίας και λαϊκισμού της Κυβέρνησης οδήγησε στις μεγαλύτερες αρνητικές ανατροπές στην αγορά εργασίας, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης διευρύνθηκαν στο 54,22%, έναντι 45,78% της πλήρους απασχόλησης (διαφορά -8,44%). Την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2015, τα ποσοστά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 52,38% έναντι 47,62% της πλήρους απασχόλησης (διαφορά -4,76%). Ενώ, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, όταν συντελέστηκε η "αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων", η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με 51,20% έναντι 48,80% των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (διαφορά +2,4%). Παράλληλα, μόνο το μήνα Οκτώβριο 2016, χάθηκαν 82.810 θέσεις απασχόλησης, η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών! Και, δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι έπεται συνέχεια το Νοέμβριο …

9ον. "Το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών"

Εδώ ο "Τσίπρας ο Ψεύτης" ξεπέρασε και τον εαυτό του! Η Κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια, που είναι χειρότερη από ψέμα! Παραθέτει στοιχεία μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από το σκέλος των δαπανών και αποκρύπτει τις ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων… 

Η αλήθεια είναι ότι, στο τέλος του 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν μειωθεί σημαντικά (κατά 60% σε σχέση με το 2012). Αυτές οι οφειλές είχαν διαμορφωθεί στα 9,6 δις ευρώ στο τέλος του 2012. Στη συνέχεια, με το πρόγραμμα αποπληρωμής που έθεσε η τότε Κυβέρνηση σε εφαρμογή, αυτές μειώθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. "Έπεσαν", δηλαδή, περίπου 6 δις ευρώ στην αγορά, μέσα σε 2 χρόνια!  

Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε καθοριστικά στο γεγονός ότι η οικονομία το 2014 παρουσίασε μεγέθυνση, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή, από τις αρχές του 2015, ανετράπη. Οι οφειλές "τράβηξαν", και πάλι, "την ανηφόρα", ενώ συνεχίζουν να δημιουργούνται και καινούργιες. Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την αποπληρωμή τους, αποδεικνύονται "αριστερές πομφόλυγες". Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η αλήθεια είναι η εξής:

* Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου εκτοξεύτηκαν στα 7,4 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2016, αυξημένες κατά 3,5 δισ. ευρώ ή περίπου 95%, από το Δεκέμβριο του 2014. Παρά τη ρητή δέσμευση στο 3ο Μνημόνιο (Αύγουστος 2015) για ταχεία, εντός του 2016, αποπληρωμή τους.

* Με βάση το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (Ιούνιος 2016), η αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών μετατέθηκε για τον Ιούνιο του 2017. Πράγματι, από τον Ιούλιο του 2016, ξεκίνησε η σταδιακή αποπληρωμή τους. Όμως, αυτή γίνεται με "ρυθμούς χελώνας" και με την Κυβέρνηση να δημιουργεί συνεχώς νέες οφειλές. Έτσι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν υψηλές και είχαν διαμορφωθεί στα 6,3 δις ευρώ το Σεπτέμβριο του 2016. Δηλαδή, την περίοδο Ιουλίου -Σεπτεμβρίου 2016, οι οφειλές μειώθηκαν κατά 1 δις ευρώ, αν και διοχετεύθηκαν πόροι ύψους περίπου 2 δις ευρώ. Γιατί υπήρξε αυτή η απόκλιση; Επειδή, την ίδια περίοδο, δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους περίπου 850.000.000 ευρώ! Ενώ, σύμφωνα με το Δελτίο Γενικής Κυβέρνησης Οκτωβρίου 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ουσιαστικά παραμένουν "καρφωμένες" στα 6,3 δις ευρώ και τον Οκτώβριο του 2016 (μείωση μόνο κατά 43.000.000 ευρώ από το Σεπτέμβριο), για τρίτο συνεχόμενο μήνα μετά τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, παρότι συνεχίζεται το πρόγραμμα αποπληρωμής τους. Η συνολική μείωσή τους παραμένει στο 1 δις ευρώ, από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα αποπληρωμής τους! 


Eurogroup: Κόβονται μισθοί δημοσίου, συντάξεις και αφορολόγητο




Το χρέος λειτούργησε για ακόμη μια φορά ως το... τυράκι στην παγίδα με τα μέτρα. Το χρέος θα ελαφρυνθεί με ... προοπτική για το 2069, όταν αρκετές γενιές Ελλήνων θα έχουν αποδημήσει από τον μάταιο τούτο κόσμο αλλά την ίδια ώρα θα έχουν πληρώσει και με το παραπάνω τα κρατικά χρέη με ακόμη μια σειρά μέτρων από τους κατά τα άλλα εταίρους και δανειστές μας.

Ο διάβολος λένε κρύβεται στις λεπτομέρειες και αυτές οι λεπτομέρειες την τελευταία επταετία μετριούνται με δισεκατομμύρια μέτρων στην πλάτη του ελληνικού λαού. Κάπως έτσι πατά τα νέα μέτρα και παρά τα χτυπήματα συμπαράστασης στην πλάτη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup ήρθε το ΔΝΤ να πει ότι όσα μέτρα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα παρά την αισιοδοξία των Ευρωπαίων δεν αρκούν παρά για το μισό πλεόνασμα από αυτό που απαιτείται. Ουσιαστικά απαιτούνται άλλα τόσα μέτρα και μάλιστα άμεσου δημοσιονομικού χαρακτήρα για να είναι αξιόπιστα.

Επί της ουσίας το ΔΝΤ επιμένει ότι το πακέτο μέτρων που θα πρέπει να ακολουθήσει θα πρέπει να κινηθεί στο τρίπτυχο: 
Μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων.
Μείωση των καταβαλλόμενων μισθών από το δημόσιο.

Για τα δυο πρώτα ήταν ξεκάθαρος αξιωματούχος του ΔΝΤ που σχολίασε την απόφαση του Eurogroup:
“πρέπει να περιληφθούν μέτρα που να μειώνουν τις δαπάνες για την στήριξη του ασφαλιστικού, οι οποίες είναι σήμερα στο 10% του ΑΕΠ, και να γίνουν παρεμβάσεις για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, το οποίο καλύπτει σήμερα το 60% των φορολογουμένων στην Ελλάδα”. Το τρίτο μέτρο επί της ουσίας έχει ψηφιστεί με τον κόφτη που έχει θεσμοθετηθεί και περιλαμβάνει τις περικοπές δημόσιων δαπανών, ειδικά τώρα που οι αμυντικές δαπάνες μόνο να μειωθούν δεν είναι δυνατόν.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ επαναφέρει στο τραπέζι όσα μέτρα προσπάθησαν να αποφύγουν οι Έλληνες υπουργοί στη διαπραγμάτευση και όσα μέτρα προσπάθησε η κυβέρνηση να τα... στείλει σε πολιτική διαπραγμάτευση.

Ουσιαστικά η απόφαση του Eurogroup μεταφράζεται με μια λέξη με κόφτη. Κόφτη σε ό,τι αφορά στις δαπάνες και με μια ακόμη, επικουρική (καθώς η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πιάσει πάτο) σε αύξηση των εσόδων.

Αύξηση των εσόδων δεν μπορεί να υπάρξει παρά με μείωση του αφορολόγητου καθώς άμεση αύξηση φόρων μόνο τη φοροδιαφυγή θα εντείνει, ενώ η μείωση των δαπανών έχει να κάνει σε πρώτη φάση με τις καταβαλλόμενες δαπάνες για τις συντάξεις για τις οποίες του εταίροι και δανειστές λένε ότι κινούνται σε διπλάσιο ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της Ένωσης.

Στο βάθος όμως η μείωση των δαπανών του δημοσίου κρύβει και μειώσεις μισθών των εργαζόμενων σε αυτό καθώς οι γενικοί κωδικοί για μείωση εξόδων δεν γίνονται πλέον πιστευτοί από τους δανειστές και έτσι απαιτούν μέτρα άμεσα μετρήσιμα... δηλαδή μείωση μισθών.

Όλα τα παραπάνω έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι από το ΔΝΤ και έχουν απορριφθεί από την ελληνική πλευρά ως απαράδεκτα, ωστόσο περιγράφονται απ' όλους τους υπόλοιπους ως τα μόνα μέτρα που είναι δυνατό να παρθούν. Μάλιστα ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος παραδέχθηκε ότι έπεσε στο τραπέζι από το ΔΝΤ για τα μέτρα μετά το 2018 το ψαλίδι στις καταβαλλόμενες συντάξεις καθώς απαιτείται εξοικονόμηση της τάξης των 3,5 με 4 δισ. ευρώ!


Πηγή : newsit.gr


Kαραμπόλα πολλών αυτοκινήτων στο MONTREAL λόγω πάγου [vid]



To Μόντρεαλ στην κατάψυξη και οι δρόμοι παγοδρόμια.

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την καραμπόλα στο Μόντρεαλ με λεωφορεία, περιπολικά, εκχιονιστικά μηχανήματα και  ΙΧ ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.






Ινδία: Πυροβόλησαν εν ψυχρώ έγκυο χορεύτρια (video)




Η Kulvinder, που διένυε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι το Σάββατο το βράδυ και πέθανε στο νοσοκομείο της πόλης Bathinda. 

Η Kulvinder εργαζόταν ως χορεύτρια και χορογράφος κι εμφανιζόταν κυρίως σε γάμους. 

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο δολοφόνος ήταν φίλος του γιατρού που είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και εξαγριώθηκε όταν είπαν στον ίδιο και τους φίλους του πως δεν επιτρεπόταν να ανέβουν στη σκηνή για να χορέψουν με την Kulvinder και τις υπόλοιπες περφόρμερ. 

«Της έλεγαν να κατέβει από τη σκηνή και να κάτσει μαζί τους, εκείνη αρνήθηκε και την πυροβόλησαν», περιέγραψε. 

Οι Times of India αναφέρουν ωστόσο πως είναι πιθανό ο θάνατος της γυναίκας να οφείλεται σε ατύχημα και ο πυροβολισμός να έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για τον γάμο.




Το υπερπολυτελές VIP Airbus του δικτάτορα της Τυνησίας αγόρασε ο Ερντογάν




Το υπερπολυτελές VIP αεροσκάφος Airbus A340-500 του ανατραπέντα πρώην δικτάτορα της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, αγόρασε η τουρκική κυβέρνηση για να το χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το τίμημα που κατέβαλε η κυβέρνηση για την αγορά του «τουρκικού Air Force One» ανέρχεται στα 72,5 εκατ. ευρώ, και με αυτήν την τιμή θεωρείται… κελεπούρι. 

Ο Μπεν Αλι είχε αγοράσει το συγκεκριμένο Airbus A340-500 το 2009 έναντι 250 εκατ. ευρώ και είχε αναθέσει την πολυτελή διακόσμησή του στον οίκο Louis Vuitton. Εχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κατά μέσο όρο 50 προσκεκλημένους του προέδρου, οι οποίοι ταξιδεύουν σε καθίσματα που μετατρέπονται σε κρεβάτια. 

Διαθέτει επίσης αίθουσα συσκέψεων με δερμάτινα έπιπλα, γραφείο και κρεβατοκάμαρα για τον πρόεδρο. Σε τεχνικό επίπεδο το αεροσκάφος έχει αυτονομία 16.670χλμ. και διαθέτει τέσσερις κινητήρες Rolls-Royce. 


Ο ίδιος ο Μπεν Αλι δεν ευτύχησε να χρησιμοποιήσει το πολυτελές αεροσκάφος, καθώς τον πρόλαβε η επανάσταση που τον ανέτρεψε το 2010, έπειτα από 23 χρόνια άσκησης σιδηράς εξουσίας. Εκτοτε, το αεροσκάφος παρέμενε σταθμευμένο στο αεροδρόμιο του Μπορντό. 

Μετά την αγορά του από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζη για τις απαραίτητες επισκευές και συντήρηση, προτού αρχίσει το ταξίδι του για την Αγκυρα. 

Η Τουρκία -και κατ' επέκταση ο πρόεδρος της χώρας- διαθέτει ήδη άλλα δέκα VIP αεροσκάφη -δύο εκ των οποίων μεγάλα Airbus- και τρία ελικόπτερα μεταφοράς υψηλών προσώπων (Sikorsky S-92). Το συγκεκριμένο Airbus A340-500 είναι το τρίτο Airbus και το 11ο αεροσκάφος στον VIP αεροπορικό στόλο της γειτονικής χώρας.



Πηγή : tanea.gr


Νέα Δημοκρατία : To κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι και πάλι οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία



Mετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup η Νέα Δημοκρατία έβγαλε την παρακάτω, ανακοίνωση:

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα.

Επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018.

Η Κυβέρνηση μάλιστα δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του "κόφτη".

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία.

Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική.

Τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους.

Βιωσιμότητα που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης.

Δυστυχώς όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι – και πάλι – οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία».


Ο Εισαγγελέας ζήτησε την άρση ασυλίας του Γ. Κυρίτση ΣΥΡΙΖΑ! Παραπομπή 16 ατόμων σε δίκη για το πάρτι κατασπατάλησης στον «Αθήνα 9,84»



Τα ταξίδια, οι πανάκριβες τσάντες, τα μανικετόκουμπα και όργιο διασπάθισης 37 εκατομμυρίων ευρώ - Να σταλεί στη Βουλή η δικογραφία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτση ζήτησε ο εισαγγελέας για άρση της ασυλίας του

Με πρόταση - καταπέλτη ο εισαγγελέας Εφετών κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας ζητεί να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας 15 πρώην διοικούντες και διευθύνοντες του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84», ένας ακόμη επιχειρηματίας αλλά και να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία κατά το μέρος που αφορά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιο Κυρίτση για άρση της ασυλίας του.

Η εισαγγελική πρόταση, που κατατέθηκε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, αφορά σε διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ που κατά τη δικογραφία, «έφυγαν» από τα δημοτικά ταμεία και φέρονται να κάλυψαν τις «ανάγκες» του δημοσιογραφικού σταθμού για… αρώματα και μανικετόκουμπα, τσάντες και ζώνες, ταξίδια και λουλούδια, ρολόγια και κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας. Οι κατηγορίες για τις οποίες ο εισαγγελέας ζητά παραπομπή των εμπλεκομένων στο ποινικό δικαστήριο, αφορούν στο κακούργημα της απιστίας ή ηθική αυτουργία σε αυτή σε βάρος των ΟΤΑ.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για το ποιοι θα παραπεμφθούν τελικά σε δίκη και αν παραπεμφθούν με ποιες ακριβώς κατηγορίες. Είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα της Δικαιοσύνης στα οικονομικά «Αθήνα 9,84» για την περίοδο 2001-2010. Όμως, για το διάστημα 2001 – 2003 τα όποια αδικήματα έχουν υποπέσει σε παραγραφή και ως προς αυτή τη χρονική περίοδο η δικογραφία έχει αρχειοθετηθεί.

Στο πλαίσιο των ερευνών οικονομικοί ελεγκτές διενήργησαν έλεγχο στα οικονομικά πεπραγμένα του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού και συνέταξαν πόρισμα. Για την υπόθεση έγινε έρευνα από την εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και τον ανακριτή κατά Κώστα Σαργιώτη και αφού συλλέχθηκαν στοιχεία απαγγέλθηκε στους εμπλεκόμενους κακουργηματικές κατηγορίες για αδικαιολόγητες σπατάλες που «άγγιζαν» τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός είχε επιχορηγηθεί με 100 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο πάρτι

Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα χρήματα των δημοτών που προορίζονταν για τον «Αθήνα 9,84», διατέθηκαν αδικαιολόγητα  για σκοπούς άσχετους με αυτούς της επιχείρησης. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, χρηματικά ποσά διατέθηκαν  το «γραφείο του προέδρου» μόνο τη διετία 2009-2010, κονδύλια διατέθηκαν για τσάντα αξίας 500 ευρώ, μανικετόκουμπα και ζώνη συνολικού κόστους 403 ευρώ, 23 μπουκέτα λουλούδια  από 35 ευρώ έως 200 ευρώ η κάθε σύνθεση, 5 τηλέφωνα γνωστής μάρκας αξίας άνω των 2500 ευρώ, δύο αρώματα 369 ευρώ.

 Από το «πάρτι» όμως που φαίνεται ότι ελάμβανε χώρα επί σειρά ετών στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό δεν έλειπα και οι σπατάλες για ταξίδια εντός και εκτός συνόρων, αφού το διάστημα 2001-2010 ξοδεύτηκαν πάνω από 350.000 ευρώ.

Ακόμη, τα έξοδα δημοσίων σχέσεων έφτασαν στις 292.739 ευρώ το 2007, 332.184 ευρώ το 2008, 156.011 ευρώ το 2009 και 182.645 ευρώ το 2010, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο ετήσιος μέσος όρος κυμαινόταν στις 25.000 ευρώ. Τα έξοδα σε κούριερ, ήταν 10.809 ευρώ το 2007, 10.003 ευρώ το 2008,48.093 ευρώ το 2009 και 69.626 ευρώ το 2010. Τα προηγούμενα χρόνια ο ετήσιος μέσος όρος ήταν 2000-3000 ευρώ. Τα έξοδα φιλοξενίας που την περίοδο 2003-2007 ήταν 33.000 ευρώ, από το 2008 έως το 2010 κατεγράφησαν στις 83.000 ευρώ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στα γενικότερα έξοδα του τμήματος δημοσίων σχέσεων αναγράφονται δαπάνες για  χιλιάδες σουβέρ, σελιδοδείκτες, αναψυκτικά, κορνίζες, κομπολόγια και  άλλα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας.

Η εισαγγελική πρόταση

Τώρα, ο εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας προτείνει προς το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας (το οποίο αναμένεται να αποφασίσει το νέο έτος), να δικαστούν 16 από τους 20 αρχικά κατηγορούμενους για κακουργηματική απιστία ή ηθική αυτουργία σε αυτήν, σε βάρος ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτση, ο εισαγγελέας ζητεί να διαβιβαστεί αντίγραφο της δικογραφίας στη Βουλη με αίτημα την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ασπρογέρακας ζητεί να δικαστούν για τις παραπάνω κακουργηματικές κατηγορίες πρόεδροι  των  Διοικητικών Συμβουλίων του «Αθήνα 9,84» την περίοδο 2003-2010, τα οποία  έδωσαν θετική ψήφο για τη διάθεση των συγκεκριμένων κονδυλίων, καθώς και οι διατελέσαντες το ίδιο χρονικό διάστημα  γενικοί  διευθυντές. Στη λίστα με τα ονόματα όσων ο εισαγγελέας  ζητεί παραπομπή περιλαμβάνεται και το όνομα ενός γνωστού επιχειρηματία. 

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η εμπλοκή του συγκεκριμένου στην υπόθεση εδράζεται στο γεγονός ότι ο Δήμος όφειλε στην εταιρία εκδηλώσεων του επιχειρηματία χρήματα. Ωστόσο,  ο επιχειρηματίας είχε οφειλή σε τράπεζα και έγινε διακανονισμός προκειμένου ο Δήμος να εξοφλήσει τα χρωστούμενα απευθείας στην τράπεζα του επιχειρηματία. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας εισέπραξε το περίπου 1,5 εκ ευρώ, με αποτέλεσμα τώρα η τράπεζα να ζητάει τις οφειλές από το Δήμο.

Να σημειωθεί τέλος, ότι στην απολογία τους στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες. Κατά πληροφορίες, στο σύνολό τους υποστήριξαν ότι εκτελούσαν εντολές του Δήμου Αθηναίων από τον οποίο και επιχορηγείται ο ραδιοφωνικός σταθμός.



Πηγή : protothema.gr


Ένα Eurogroup με κέρδη, ζημιές και το «διάβολο» να κρύβεται στα ψιλά γράμματα



Άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και νέος σκληρός γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα και τη λήψη νέων μέτρων.

Κέρδη, ζημιές και πολλές επισημάνσεις στα ψιλά γράμματα κρύβει η απόφαση που πήρε χθες το Eurogroup για την Ελλάδα, μέσα σε τεταμένο κλίμα, με έντονες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και μεταξύ του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους. Μέσα σε ένα περίπλοκο παζλ η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει κέρδη, αλλά ταυτόχρονα γράφει και σημαντικές ζημιές που θα πληρώσουν οι πολίτες.

Τα ψιλά γράμματα της απόφασης του Eurogroup, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, οδηγούν σε ένα νέο, σκληρό γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα και τη λήψη νέων μέτρων που θα ικανοποιήσουν και το ΔΝΤ, το οποίο εκτός από τα νέα μέτρα εμφανίζεται να είναι δυσαρεστημένο και με τις αποφάσεις για το χρέος, καθώς θεωρεί ότι δεν επαρκούν.

Τα καλά νέα από το Eurogroup

Το θετικό είναι ότι το Eurogroup ενέκρινε το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να προαναγγέλλει άμεση εφαρμογή τους τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Κλάους Ρεγκλινγκ διευκρίνισε ότι τα μέτρα για το χρέος θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και θα απαιτήσουν κάποιο χρόνο.

Διευκρίνισε ότι τα ομόλογα που θα ανταλλάζουν φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ και θα ανταλλαγούν με τίτλους σταθερού επιτοκίου μεγαλύτερης διάρκειας. Θα υπάρξει κάποιο αρχικό κόστος αλλά σε βάθος χρόνου καθώς εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν.

Συνολικά το πακέτο μέτρων έχει πολύ περιορισμένα κόστη για τους μετόχους του ESM καθώς κάποια διαχειριστικά κόστη θα πληρωθούν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, εγκρίθηκε το σετ των βραχυπρόθεσμων μέτρων που παρουσίασε ο ESM. Κυβερνητικές πηγές πάντως κάνουν λόγο για εθνική επιτυχία καθώς με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%. Το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων θα ξεκινήσει χωρίς να απαιτείται ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

-Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

-Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

-Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

Τα άσχημα νέα από το Eurogroup

Τα άσχημα νέα είναι ότι οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες με άγριες διαθέσεις προκειμένου να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση ένα ισχυρό πακέτο μέτρων το οποίο θα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο για «μερικά χρόνια». Πόσ χρόνια είναι άγνωστο... Σίγουρα όμως είναι για δύο έως 10 χρόνια μετά το 2018.

Στο πακέτο αυτό, από το ανακοινωθέν του Eurogroup προκύπτει ότι θα περιληφθεί και ένας νέου τύπου «κόφτης».

«Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό» αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup .

Το ΔΝΤ θα αποφασίσει μόλις ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ άλλων ζητούνται «επιπλέον ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2018-2020 και πέραν αυτού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ ζητεί μέτρα 4,2 δισ. ευρώ (μείωση αφορολόγητου και κύριων συντάξεων) για να δεχτεί την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020.

Για τα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και λέει όχι στην υπερίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών.

Η ανακοίνωση του Eurogoup

Το Εurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εξασφαλίζει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι η πρόσληψη των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΗCAP) πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την αρχή του Ιανουαρίου του 2017 για να τεθεί το ταμείο σε πλήρη λειτουργία.

To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε.

Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με το στόχο της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM στην επόμενη συνάντηση του. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωρίμανσεων, στα 32,5 έτη.

Την άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, σχετικά με την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 .

Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα. Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω:

α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα

β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές

γ)την εισαγωγή ανάλογης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το συντομότερο δυνατό με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.

Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνκών κλιμακίων, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU.



Πηγή : newsbeast.gr