Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

Ξεβρακώθηκε και ο Λεβέντης μήπως δει υπουργική καρέκλα για λίγους μήνες άντε και ημέρες

Άλλα πρέσβευε ο Λεβέντης όταν βγήκε το κόμμα του και άλλα κάνει στην εξέλιξη του ρίχνοντας στης μάσκες και απογοητεύοντας τους ψηφοφόρους του που τον έστειλαν βουλή.

Ο Bασίλης Λεβέντης αποκάλυψε στο Ε ότι θα πάει στο εξοχικό του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο τις επόμενες ημέρες, για το γεύμα στο δικό του σπίτι, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι περιμένει να του απαντήσει την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός. 

"Υπάρχει συμπάθεια και προσπαθώ να τον πείσω να παραμερίσει τους παλαιάς κοπής αριστερούς και να ακολουθήσει τους κεντρώους. Και ο ίδιος εξελίσσεται σε κεντρώος", ανέφερε ο κ. Λεβέντης μιλώντας στο "Ε".

Αυτά τα λάθη ορισμένων ψηφοφόρων πληρώνει η Ελλάδα εκλέγοντας γραφικούς και λάθος ανθρώπους στα έδρανα της βουλής.

Η Θεσσαλονίκη στον έλεος των αντιεξουσιαστών εισέβαλαν και στην ΜητρόπληΗ Θεσσαλονίκη στο έλεος των κακοποιών αντιεξουσιαστών εδώ και ένα μήνα με την αστυνομία να παρακολουθεί και τον ΣΥΡΙΖΑ να επικροτεί τις ενέργειες τους.

Eισβολή στον Ιερό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά, στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές σήμερα το πρωί, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η λειτουργία, διαμαρτυρόμενοι για την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων στην πόλη.

Οι αντιεξουσιαστές πέταξαν φυλλάδια διαμαρτυρίας κατά των εκκενώσεων, ενώ ήρθαν σε αντιπαράθεση με πιστούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον ναό.

Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ που προχώρησαν σε περισσότερες από 20 προσαγωγές.

Περιμένουμε την άμεση απελευθέρωση τους κατά εντολή του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν μπορεί κανένας να πειράζει τα δικά τους ανεξέλεγκτα και ελεύθερα να εγκληματούν παιδιά.


Μελέτη: η οικειότητα σκοτώνει το πάθος;Όσο πιο οικεία νιώθουμε με τον σύντροφό μας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να υποχωρήσει η ερωτική έλξη μεταξύ μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα ερευνητών από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology και σύμφωνα με τα ευρήματά της, η αλληλεπίδραση που έχουμε με τον σύντροφό μας εκτός κρεβατοκάμαρας μπορεί να επηρεάσει την ερωτική μας ζωή.

Οι ερευνητές ψυχολόγοι ανέλυσαν την θεωρία περί οικειότητας και ερωτικής επιθυμίας (intimacy-desire paradox), σύμφωνα με την οποία όσο πιο κοντά και πιο άνετα αισθανόμαστε με τον σύντροφό μας, τόσο λιγότερη σωματική έλξη νιώθουμε μεταξύ μας.

Η “παγίδα” της άνεσης

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα, οι ερευνητές λένε πως “αυτό είναι μεγάλο μέρος του γιατί τα ζευγάρια πέφτουν σε αποτελμάτωση”, εξηγώντας βέβαια πως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, σύμφωνα με τις οποίες πολλά ζευγάρια δεν πέφτουν στην “παγίδα” της άνεσης και διατηρούν την σπίθα του έρωτα ζωντανή, ακόμη και μετά από χρόνια.

Τα ζευγάρια που δεν πέφτουν στην “παγίδα”, είναι αυτά που κάνουν τους συντρόφους τους να νιώθουν ξεχωριστούς, τρέφοντας την υγιή έκφανση της οικειότητας, μέσα από την ανταποκρισιμότητα (responsiveness), η οποία έχει να κάνει την φροντίδα που δίνει ο ένας σύντροφος στον άλλο.

Οι ερευνητές απο το Baruch Ivcher School of Psychology και το Πανεπιστήμιο του Rochester ζήτησαν από 100 ζευγάρια να κρατήσουν ένα ημερολόγιο για το χρονικό διάστημα των 6 εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κλήθηκαν να καταγράψουν την καθημερινή σεξουαλική τους επιθυμία, τις αντιλήψεις τους για την ανταπόκριση των συντρόφων τους και πόσο ξεχωριστοί ένιωθαν οι ίδιοι αλλά και πόσο ξεχωριστούς έκαναν τους συντρόφους να νιώθουν.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα ζευγάρια που κρατούσαν την έννοια “ξεχωριστός” μέσα στη σχέση και υπήρχε αμφίδρομη ανταπόκριση, είχαν περισσότερη σεξουαλική επιθυμία.

Η ερευνήτρια Gurit E. Birnbaum σημειώνει: “Το άτομο που θεωρεί πως ο σύντροφός του χαρακτηρίζεται από ανταποκρισιμότητα πιστεύει πως έχει κατανόηση στη σχέση και ότι οι ανάγκες του γίνονται κατανοητές και πως λαμβάνει τη υποστήριξη που χρειάζεται για να υλοποιήσει τους στόχους του”, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει: “Ένας σύντροφος που χαρακτηρίζεται από πραγματική ανταποκρισιμότητα κάνει τη σχέση να μοιάζει ξεχωριστή και μοναδική”.

Η Birnbaum εξηγεί πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς δείχνει ότι ο σύντροφός μας δεν ενδιαφέρεται να μάθει αν είμαστε απλώς καλά, αλλά κατανοεί πραγματικά τις ανάγκες μας και τι θέλουμε, υπογραμμίζοντας πως η ευγένεια, ή το να είμαστε απλώς καλοί μέσα στη σχέση δεν φέρνει τα αποτελέσματα της εγγύτητας. “Όταν ένας σύντροφος ανταποκρίνεται πραγματικά, η σχέση μας 'αισθάνεται' ιδιαίτερη και μοναδική”, συμπληρώνει.

Ωστόσο, η Birnbaum σημειώνει πως μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται φυσικά περισσότερο από άλλους. Η ανταπόκριση είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ή μέσα σε διαφορετικά πλαίσια.

“Για παράδειγμα, ένας διαδραστικός σύντροφος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο ασφαλείς, και ως εκ τούτου να επηρεάσει την ικανότητά μας και την προθυμία μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των άλλων”, λέει.

Η ανταπόκριση καταλήγει η Birnbaum είναι κάτι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε όπως με το να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να δείχνουμε προσοχή όταν μιλάει ή και να μοιραζόμαστε νέες εμπειρίες μεταξύ μας.Πηγή : pathfinder.gr


Ο δείκτης μισθών κόβει 3% έως 4% από τις μελλοντικές συντάξειςΤην πορεία του δείκτη που θα επηρεάζει από εδώ και στο εξής το ύψος όλων των νέων συντάξεων ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Προς το παρόν, η πορεία του δείκτη λειτουργεί εις βάρος των υποψήφιων συνταξιούχων, προκαλώντας πρόσθετη μείωση συντάξεων της τάξεως του 3%-4%.

Αναστροφή τάσης παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 στον δείκτη μισθών της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης μισθών χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών) παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% έναντι μείωσης 0,7% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η συνολική εικόνα δεν αλλάζει ακόμη και αν ληφθούν υπ’ όψιν οι διορθώσεις του δείκτη. Έτσι:

* Ο δείκτης μισθών με εποχική διόρθωση, αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών παρουσίασε αύξηση 0,7%, έναντι αύξησης 0,3% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.

* Ο δείκτης μισθών με διόρθωση εργάσιμων ημερών, αλλά χωρίς εποχική διόρθωση παρουσίασε αύξηση κατά 1,3% έναντι μείωσης 1,6% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014.

Ο δείκτης μισθών για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, εκτός από το να αποτυπώνει την τάση των μισθολογικών αποδοχών στη χώρα, έχει αποκτήσει εδώ και λίγους μήνες μια ακόμη εξαιρετική σημασία: λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (σ.σ.: αυτών που θα χορηγηθούν μετά την ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί από τις 13 Μαΐου).

Στην πράξη, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν εκδώσει ακόμη αποφάσεις συνταξιοδοτήσεων με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, καθώς ακόμη εκκρεμεί η έκδοση πολλών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Άλλωστε, προς το παρόν υπάρχει λίστα αναμονής με ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης εδώ και τουλάχιστον 16-18 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτες συντάξεις που θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα δεν πρόκειται να εκδοθούν πριν από τα τέλη του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ, ειδικά η πορεία του δείκτη μισθών, επηρεάζουν το ποσό που θα εισπράξει από εδώ και στο εξής και ο τελευταίος ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί στο μέλλον. Και όχι μόνον αυτό. Δεδομένου ότι επανυπολογισμός θα γίνει για όλες τις συντάξεις -ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν περικοπές ή όχι ή αν το επιπλέον ποσό που εισπράττουν οι σημερινοί συνταξιούχοι θα παραμείνει ως λογιστική διαφορά-, ο δείκτης μισθών της ΕΛΣΤΑΤ επηρεάζει έμμεσα και τα 2,6 εκατομμύρια υφιστάμενους συνταξιούχους.

Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μέσος όρος των αποδοχών κάθε ασφαλισμένου από το 2002 μέχρι την ημερομηνία που θα κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Για να βγουν οι συντάξιμες αποδοχές δεν θα υπολογίζεται ένας απλός μέσος όρος, αλλά ένα ποσό το οποίο θα προκύπτει αφού σταθμιστεί με την πορεία του δείκτη μισθών της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή η «στάθμιση» με την πορεία που καταγράφηκε στις αποδοχές των Ελλήνων ειδικά μετά το 2011, λειτουργεί εις βάρος των μελλοντικών συντάξεων, καθώς προκαλεί πρόσθετη περικοπή της τάξεως του 10%-12%.

Αυτή η περικοπή έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις που επιφέρουν οι αλλαγές (προς τα κάτω) των λεγόμενων συντελεστών αναπλήρωσης (σ.σ.: ο συντελεστής αναπλήρωσης υπολογίζει το ποσοστό του μισθού που θα εξακολουθήσει να λαμβάνει ο ασφαλισμένος ως σύνταξη).

Για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη σύνταξη ο δείκτης μισθών χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Στην ακραία περίπτωση που ένας μισθωτός έχει διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος των αποδοχών του από το 2002 μέχρι σήμερα (για παράδειγμα στα 1.500 ευρώ), οι συντάξιμες αποδοχές του δεν θα διαμορφωθούν στα 1.500 ευρώ αλλά στα 1.445,1 ευρώ, καθώς αυτό το αποτέλεσμα θα προκύψει μετά την εφαρμογή του δείκτη μισθών. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος, με 20 χρόνια προϋπηρεσίας, θα βγάλει κύρια σύνταξη μόλις 576,54 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο συντελεστής αναπλήρωσης θα πέσει στο 40%. Το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει εντός των επόμενων εβδομάδων την εγκύκλιο η οποία θα καθορίζει τον ακριβή τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, αλλά και το πώς ακριβώς θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο δείκτης μισθών της ΕΛΣΤΑΤ.


Του Θάνου Τσίρου 
Πηγή : naftemporiki.gr


Κυβερνητικοί σχεδιασμοί για ελεύθερη πρόσβαση σε χαμηλόβαθμες σχολές ΑΕΙ

 (Φωτογραφία:  Intime )


Σενάριο «ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ» μελετά το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο σχεδιασμός προβλέπει το «άνοιγμα» των σχολών χαμηλής ζήτησης και όχι τα τμήματα πρώτης «γραμμής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που γνωρίζει τον χώρο έχει αναπτύξει σε βάθος το πλάνο που ενδεχομένως δώσει στην κυβέρνηση την ώθηση που θα χρειαστεί το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται. 

Επ' αυτού αναζητούνται αυτήν την περίοδο οικονομικοτεχνικές μελέτες που θα βοηθήσουν το σχέδιο να... πατήσει στη γη.

Πάντως, σύμφωνα με το σχεδιασμό, η ελεύθερη πρόσβαση σε ΑΕΙ δεν αφορά τις σχολές πρώτης ζήτησης, που αναμένεται ότι θα επιτρέψουν την εισαγωγή στα προγράμματά τους, όπως και σήμερα, μόνο των αρίστων.

Το σχέδιο για το «άνοιγμα» των σχολών αφορά σε πρώτη φάση τα τμήματα χαμηλής ζήτησης και μειωμένου ενδιαφέροντος στα οποία θα μπορούν να εισάγονται οι υποψήφιοι μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Αυτά τα τμήματα αποτελούν σήμερα το 57,4% στην ανώτατη εκπαίδευση.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Βήματος της Κυριακής.

ΔΟΛ


Ο ΙΣΑ ζητεί εξηγήσεις για την απώλεια 197 ανθρώπων από γρίπη τον περασμένο χειμώναΑπό το ΔΣ του ΙΣΑ πιστεύουν ότι δεν έχουν λάβει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τον θάνατο τόσων ασθενών από γρίπη την ώρα που τα θύματα των προηγούμενων ετών ήταν λιγότερα… Αναρωτιέται μάλιστα τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να μην ξανασυμβεί το ίδιο τον επόμενο χειμώνα.

Διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών οφείλει, με βάση τους σκοπούς του, σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις, να συμβάλει με κάθε μέσο στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Και αυτό έχει πράγματι αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες της δράσης του τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Πολιτικές σκοπιμότητες ή άλλα ευτελή κίνητρα, δεν αποτέλεσαν ποτέ την κινητήριο δύναμη της δράσης του ΙΣΑ. Μόνο το πραγματικό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο που υποφέρει και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον συνάδελφο, όπως και το δημόσιο συμφέρον οδηγούν τη σκέψη και χαρακτηρίζουν τα πεπραγμένα του.

Οποιαδήποτε αμφισβήτηση, απ´ όπου και αν πραγματικά προέρχεται, προξενεί εντύπωση, μπορεί δε μόνο να αποδοθεί σε μια συνειδητή προσπάθεια υπεκφυγής να απαντηθεί το ερώτημα που, αν και θα μπορούσε να έχει διατυπωθεί από κάθε συμπολίτη μας ή κάθε γιατρό, παραμένει: Γιατί έχασαν τη ζωή τους 197 συνάνθρωποι μας φέτος από γρίπη; Ποιά είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του αρμοδίου υπουργείου; Πώς κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί τον επόμενο χρόνο;

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        

 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                       
 ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Νεοτρομοκρατία: Η Αντιτρομοκρατική φοβάται χτύπημα με νεκρό – Οι στρατολογήσεις και οι «εκπαιδεύσεις»Το ενδεχόμενο το επόμενο χτύπημα των τρομοκρατών να είναι αιματηρό ανησυχεί την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αρμόδιοι αξιωματικοί συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οργάνωση του αντάρτικου πόλης έχει βάλει στόχο να χυθεί αίμα.

Οι αποστολείς του παγιδευμένου δέματος που εστάλη το μεσημέρι της Πέμπτης στο σπίτι του Εφέτη Πειραιά στον Υμηττό είναι οι ίδιοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, που προσπάθησαν να σκοτώσουν πριν από δύο μήνες (στις 2 Ιουνίου 2016) με βιβλίο-βόμβα την πρόεδρο Εφετών κ. Ισιδώρα Πόγκα στην οικία της στο Χολαργό.

«Υπάρχουν ομοιότητες στα δύο χτυπήματα. Δεν κατάφεραν το σκοπό τους τότε και επανέλαβαν την επίθεση. Θέλουν να χτυπήσουν δικαστικό. Δεν νομίζω ότι θα σταματήσουν να προσπαθούν μέχρι να πετύχουν το στόχο τους. Εκτιμάμε ότι το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν με το δέμα στον Εφέτη Πειραιά ήταν ότι έριξε στα μαλακά κατηγορουμένους για ποινικές υποθέσεις σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε περιπτώσεις κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Ανάλογα με την έκβαση της επίθεσης καθορίζεται και το όνομα της οργάνωσης που θα αναλάβει την ευθύνη. Αυτό είχε γίνει και στην αποστολή τρομοπακέτου στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας, όπου σε περίπτωση που γινόταν η έκρηξη και σκότωναν το στόχο τότε πιθανότατα θα αναλάμβανε την ευθύνη η Σέχτα Επαναστατών. Σε ενδεχόμενο αποτυχίας, συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη καμία οργάνωση», λέει καλά ενημερωμένη αστυνομική πηγή.

Η ψυχραιμία και η εκπαίδευση του δικαστικού λειτουργού του έσωσε προχθές τη ζωή, καθώς πριν ανοίξει το δέμα είδε το όνομα του πανεπιστημιακού που φερόταν ως αποστολέας και διασταύρωσε μέσω αναζήτησης στο «Google» ότι δεν υπάρχει τέτοιο όνομα καθηγητή πανεπιστημίου. Αμέσως άφησε στην αυλή του σπιτιού το «τρομοπακέτο», προφύλαξε την οικογένειά του και ειδοποίησε την Αστυνομία. Η Αντιτρομοκρατική ιδιαίτερα μετά την τελευταία αποστολή δέματος στην κ. Πόγκα έχει δώσει ρητές οδηγίες στους δικαστικούς λειτουργούς να μην ανοίγουν ταχυδρομικά πακέτα.

Μία από τις επικρατέστερες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι την εκτέλεση του χτυπήματος με στόχο τον Εφέτη Πειραιά ανέλαβαν είτε «άφθαρτα» και νεοστρατολογημένα μέλη του αντάρτικου πόλης είτε ποινικοί για λογαριασμό τρομοκρατών. Οι εντολείς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να βρίσκονται στη φυλακή. Η νέα γενιά τρομοκρατών έχει εκπαιδευτεί στην κατασκευή παγιδευμένων δεμάτων, αν και παρατηρείται ότι δεν έχει τελειοποιήσει τις ικανότητές της. Στο πακέτο που εστάλη στον Εφέτη εντοπίστηκε δυναμίτιδα, ξυραφάκια και βίδες.

Αυτό που ανησυχεί την Αντιτρομοκρατική είναι το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να έχουν στρατολογηθεί νέα μέλη. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι στις τελευταίες επιθέσεις με αποστολή παγιδευμένων δεμάτων έχει εντοπιστεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια γενετικό υλικό που δεν ταυτοποιείται από τις βάσεις δεδομένων με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Τα «ορφανά» αποτυπώματα παραπέμπουν ενδεχομένως σε άπειρους κατασκευαστές βομβών, γεγονός που ίσως δικαιολογεί την ατελή κατασκευή του «τρομοπακέτου» με στόχο τον Εφέτη.

Η εγρήγορση των δικαστικών λειτουργών και η εκπαίδευσή τους σε συνδυασμό με τις αποτυχημένες προσπάθειες έκρηξης κάνουν τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής να εκφράζουν φόβους ότι οι τρομοκράτες μπορεί να αλλάξουν την επόμενη φορά τακτική και να επιχειρήσουν χτύπημα με βόμβα ή όπλα. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, απαιτείται πολύ μεγαλύτερο ρίσκο και οργάνωση σε σχέση με την αποστολή δέματος. Η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να αποτρέψει μία τυχόν νέα επίθεση σε βάρος δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται βαριές ποινικές υποθέσεις και τρομοκρατία.Αλέξανδρος Καλαφάτης
Πηγή : huffingtonpost.gr


ΗΠΑ: Νεκροί 16 επιβάτες αερόστατου
Το αερόστατο προσέκρουσε σε εναέριες γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης κι έπιασε φωτιά πριν πέσει στο έδαφος.

Επιβεβαίωσε η πολιτειακή αστυνομία του Τέξας ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη ένα αερόστατο, το οποίο, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, προσέκρουσε πάνω σε εναέριες γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης κι έπιασε φωτιά πριν πέσει στο έδαφος.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι η συντριβή του αερόστατου, μια από τις πιο πολύνεκρες που έχουν καταγραφεί ποτέ, έγινε κοντά στην πόλη Λόκχαρτ, περίπου 50 χλμ. νότια του Όστιν, και ότι στο καλάθι του βρίσκονταν 16 άνθρωποι.

Η FAA δεν αναφέρθηκε σε νεκρούς, όμως ο Ντάνιελ Λο, σερίφης της Κομητείας Κάλντγουελ, δήλωσε πως δεν βρέθηκαν επιζώντες και ότι το γραφείο του εργάζεται για την αναγνώριση των επιβαινόντων. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας επιβεβαίωσε ότι και οι 16 επιβαίνοντες στο αερόστατο είναι νεκροί.

Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών είπαν ότι βρήκαν απανθρακωμένο το καλάθι του αερόστατου.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) δεν έχει κάνει κάποια εκτίμηση για τα αίτια του δυστυχήματος, που σημειώθηκε μια ημέρα με καθαρό ουρανό. Ένας εκπρόσωπός του περιορίστηκε να πει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Έρευνας (FBI) έστειλε μια ομάδα για να βοηθήσει στη συγκέντρωση στοιχείων

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως το αερόστατο ανήκει σε μια εταιρεία ταξιδίων που προσφέρει περιηγήσεις με τέτοια πτητικά μέσα.

Το δυστύχημα είναι ένα από τα πιο πολύνεκρα του είδους στο δυτικό Ημισφαίριο, σύμφωνα με τον Τζεφ Τσάτερτον, εκπρόσωπο της ομοσπονδίας των ιδιοκτητών αερόστατων στη βόρεια Αμερική. «Χιλιάδες αερόστατα πετούν κάθε χρόνο. Αυτό (το δυστύχημα) είναι απερίγραπτα τραγικό αλλά μάλλον μοναδικό». Κατά τον Τσάτερτον, υπάρχουν πάνω από 150 εταιρείες που πετούν αερόστατα στη βόρεια Αμερική.

Πάνω από δέκα περιπολικά της αστυνομίας έσπευσαν στα χωράφια όπου κατέπεσε το αερόστατο. Κατά την FAA το δυστύχημα σημειώθηκε περί τις 07:40 τοπική ώρα (15:40 ώρα Ελλάδας).

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων.

Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου τρία χρόνια αφού 19 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ασιάτες κι ευρωπαίοι τουρίστες, σκοτώθηκαν σε μια συντριβή αερόστατου στο Λούξορ της Αιγύπτου.

Έναν χρόνο νωρίτερα ένα αερόστατο έπιασε φωτιά και συνετρίβη στη Νέα Ζηλανδία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 11 επιβαίνοντες σε αυτό.Πηγή : antenna.gr


«Τιμωρητικό» το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων

Πηγή: REUTERS/Leonhard Foeger


Μετά το άνοιγμα της Βουλής από τις θερινές διακοπές και πιθανότατα στα μέσα Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Το νομοσχέδιο είναι ακόμη υπό διαβούλευση με τους θεσμούς ενώ έχει σταλεί προς «πιστοποίηση» και στους εμπειρογνώμονες της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Financial Action Task Force-FATF) στο Παρίσι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι συμβατό με τα πρότυπα και τις οδηγίες που έχει θεσπίσει η FATF.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης είναι ο κύριος φορέας δημιουργίας κανόνων διεθνούς δικαίου κατά του ξεπλύματος του «βρώμικου» χρήματος. Πρόκειται για φορέα, που υποστηρίζεται γραμματειακά από τον ΟΟΣΑ, και συστάθηκε το 1989 από τους αρχηγούς των κρατών μελών του G7.

Σκοπός της FATF είναι η εισαγωγή διεθνών προτύπων, η εξασφάλιση διεθνούς δράσης και η εισαγωγή στο νομικό πλαίσιο των κρατών μελών των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση ουσιαστικά ρυθμίζει το ζήτημα και «μαύρων» καταθέσεων ζητήθηκε η γνώμη της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης προκειμένου να μην κατηγορηθεί η Ελλάδα πως καταστρατηγεί τις συμφωνίες που η ίδια έχει συνομολογήσει τα τελευταία 27 χρόνια.

Αλλά το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά αντλεί ισχύ από τις ριζικές αλλαγές που θα επέλθουν σε λιγότερο από έξι μήνες στο ζήτημα της ενημέρωσης των ελληνικών Αρχών από τις φορολογικές Αρχές του εξωτερικού για τα χρήματα και τις επενδύσεις Ελλήνων σε ιδρύματα της αλλοδαπής.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα ενεργοποιηθεί το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, που έχει υπογράψει η Ελλάδα με περίπου άλλες 100 χώρες στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, με τις ελληνικές αρχές να αποκτούν εικόνα για τις καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό Ελλήνων από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία.

Η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά σε περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε 60 χώρες του κόσμου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων καταρτίζεται πλέον με έναν συνδυασμό φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να αγγίζουν έως και το 90% των αφορολόγητων χρημάτων. Το αντάλλαγμα δεν θα είναι άλλο από την απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για πράξεις φοροδιαφυγής.

Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για την τελική μορφή του νομοσχεδίου βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη βάση στην οποία θα αρχίσει να χτίζεται ο λογαριασμός, η οποία δεν είναι άλλη από τον φόρο που αντιστοιχούσε στον χρόνο της απόκρυψης.

Για παράδειγμα, αν τα κεφάλαια αποκτήθηκαν πέρυσι όταν ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ήταν 42%, τότε το πρώτο κλιμάκιο είναι ακριβώς το 42% . Στη συνέχεια θα υπάρξουν προσαυξήσεις από 6% έως και 45% σε συνάρτηση με τον χρόνο απόκρυψης των εισοδημάτων και το ύψος τους. Ο συνδυασμός φόρου και προσαυξήσεων εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως και 90% στη χειρότερη -για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια- περίπτωση ή να περιοριστεί σε ποσοστό της τάξεως του 70% στην καλύτερη.

Έτσι, αν ένας φορολογούμενος έχει αποκρύψει 1 εκατ. ευρώ, η οικειοθελής αποκάλυψη του ποσού θα σημάνει ότι στον τραπεζικό λογαριασμό του θα μείνουν από 100.000 έως 300.000 ευρώ.


Πηγή : Cnn.gr


"Πρωταθλήτρια" Ευρώπης στην ανεργία η Ελλάδα

Στο 23,3% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα (στοιχεία Απριλίου 2016) σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Όπως αναφέρει η Eurostat, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση των κρατών – μελών αναφορικά με την ανεργία, ενώ ακολουθείται από την Ισπανία με 19,9%.

Συνολικά η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2016 παρέμεινε σταθερή στο 10,1%, όπως και η ανεργία στην Ε.Ε. των 28 που παρέμεινε επίσης σταθερή στο 8,6%.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία η ανεργία τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε., βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 και από τον Μάιο του 2009 αντίστοιχα.

Ανάμεσα στα κράτη -μέλη, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθείται από την Ισπανία, την Κροατία και την Κύπρο. Η χαμηλότερη ανεργία στην Ε.Ε. καταγράφεται στην Μάλτα με 4%, την Τσεχία με 4,1% και την Γερμανία με 4,2%. Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2015 η ανεργία μειώθηκε σε 25 κράτη- μέλη, παρέμεινε σταθερή στο Βέλγιο και την Εσθονία, ενώ αυξήθηκε μόνο στην Αυστρία.

Η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας παρατηρήθηκε στην Κύπρο (11,7% από 15,1%), την Κροατία (13,2% από 16,2%) και την Ισπανία (19,9% από 22,3%).
Πηγή: thestival.gr


Ανυπολόγιστη η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στη βόρεια ΕύβοιαΤο πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια.  Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε  από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε  σε λίγες ώρες  πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης. 

Το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας είναι τέτοιο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις απλά φαίνονται πολύ αδύναμες, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν για να την αντιμετωπίσουν.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες εδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.
Στη Λίμνη έφτασε νωρίς το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Μεγάλες διαστάσεις έλαβε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας και έφτασε νότια της Λίμνης Ευβοίας.

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση δεν έχει εκκενωθεί η Μονή Γαλατάκη που επίσης βρίσκεται κοντά στην περιοχή που μαίνεται η πυρκαγιά.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φαράκλα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές.

«Με αυταπάρνηση οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες δίνουν τη μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, απ΄όπου παρακολουθεί την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Μέχρι τη δύση του ηλίου έξι αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα και 120 πυροσβέστες, από την Ανδραβίδα, την Καρδίτσα, τη Λαμία, την Αθήνα και τον Πειραιά, έκαναν ό,τι είναι εφικτό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο στόχος είναι τώρα τη νύχτα οι χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης να μην αφήσουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τα νότια, στο όρος Καντήλι».

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εκτίμησε ότι δεν θα απειληθεί η Λίμνη Ευβοίας από την πυρκαγιά, παρ' ότι έχει φτάσει πολύ κοντά.

Τεράστια είναι η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν σπεύσει στη Βόρεια Εύβοια, δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.

Αυτή την ώρα στο σημείο βρίσκονται 120 πυροσβέστες με 49 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 44 ατόμων, δύου υδροφόρα οχήματα και τμήμα 30 στρατιωτών.

Γιγάντιες χαρακτήρισε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων ο δήμαρχος της Λίμνης Ευβοίας Χρήστος Καλυβιώτης. Τόνισε ότι μαζί με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σε επιφυλακή θα μείνουν όλη τη νύχτα και οι δυνάμεις του δήμου συμμετέχοντας στην προσπάθεια να περιορίσουν την πυρκαγιά. 

Σημείωσε ακόμη ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές και πως για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, το οποίο είχαν πλησιάσει οι φλόγες. 

Τα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από αργά το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αρχικά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σαχτούρια στο Ρέθυμνο και πήρε κατεύθυνση προς τον οικισμό Άγιος Παύλος και προς τις Μέλαμπες.

Ο οικισμός του Αγίου Παύλου εκκενώθηκε προληπτικά.

Την μάχη με τις φλόγες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους, δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 20 οχήματα, 40 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα και 8 υδροφόρες του δήμου.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης γίνονται χωρίς την βοήθεια πτητικών μέσων που δεν μπορούν να συνδράμουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Γιάννη Μαραγκάκη έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ το έργο της πυρόσβεσης θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της νύκτας.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Παγγαίο Όρος του νομού Καβάλας. Μετά από μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις Ερυθρές Αττικής που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες προκειμένου η φωτιά να μη πλησιάσει σε οικισμό που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά και στο Προσήλιο του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ωρου (6:00-18:00) εκδηλώθηκαν συνολικά 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Κυριακή 31 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  σε Αττική, Εύβοια, νησιά βορείου Αιγαίου, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι.Πηγή : tovima.gr