Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Βρούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την Υγεία - Πολάκης: Είσαι ψεύτης και συκοφάντης


Εκτός μικροφώνων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιτέθηκε στον βουλευτή της ΝΔ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

«Ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι, έχει κουραστεί από τα "θα" και τις καλές σας προθέσεις», ανέφερε και και έκανε λόγο για «το απόλυτο θέατρο πολιτικού κυνισμού». «Τα κάνατε θάλασσα, κανείς σήμερα δε λέει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από χθες, όλοι λένε και μη χειρότερα», προσέθεσε.

«Γκρεμίσατε το δημόσιο σύστημα Υγείας, είστε η χειρότερη κυβέρνηση», τόνισε ακόμη.

Η τοποθέτηση του κ. Βρούτση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος ζήτησε τον λόγο, χωρίς όμως να του δοθεί από το Προεδρείο της Βουλής. Εκτός μικροφώνων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιτέθηκε στον βουλευτή της ΝΔ, λέγοντας πως είναι ψεύτης και συκοφάντης. 

«Είστε υπουργοί Υγείας ή... Ασθενείας;», αναρωτήθηκε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενους στους κυρίους Ξανθό και Πολάκη.

«Όταν τελειώσει η τακτική ταύρος εν υαλοπωλείο του κ. Πολάκη, η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με την αλήθεια, δε μπορούμε να συντηρήσουμε το ΕΣΥ στα σημερινά του μεγέθη», υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι. «Η κυβέρνηση αναμασά τη σκανδαλολογία, συνεχίζει τη ρουσφετολογία και στέλνει τον λογαριασμό στους φτωχούς» σημείωσε.

«Νιφίτσα», χαρακτήρισε τον Γιάννη Βρούτση ο Παύλος Πολάκης στο πλαίσιο της δευτερολογίας του εκ μέρους της κυβέρνησης. «Έρχεται κλέβει και φεύγει», είπε για τον βουλευτή της ΝΔ που είχε αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Σε ότι αφορά στο θέμα των ελικοπτέρων διάσωσης που έχουν καθηλωθεί, είπε ότι το υπουργείο Υγείας δεν ξέρει που πήγαν τα λεφτά από τις αποζημιώσεις για τις βλάβες των ελικοπτέρων και υποστήριξε τη λύση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων που ακολούθησε η κυβέρνησης. 

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο είπε ότι ελέγχεται για την προγραμματική σύμβαση ΟΚΑΝΑ- ΚΕΛΠΝΟ, λέγοντας ότι «όσο την σκάβεις δεν βρίσκεις μόνο φίδια, αλλά και σκορπιούς». «Ο έλεγχος ακόμη αναζητεί τιμολόγια για 5 εκατ. που δόθηκαν (από τα 12 συνολικά)», προσέθεσε. Επανέλαβε, τέλος, τις καταγγελίες του για το θέμα του ΚΕΛΠΝΟ και τις διαφημιστικές του δαπάνες. 

Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ είπε ότι αν δεν πάρεις την κυβέρνηση δεν παίρνεις την εξουσία, εκτός κι αν κάνεις επανάσταση με τα όπλα.



Πηγή : protothema.gr


ΣτΕ: Αντισυνταγματική και αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις η αποχή των δικηγόρων



Αντισυνταγματική, παράνομη, αλλά και αντίθετη σε  διεθνείς συμβάσεις,  έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την αποχή των δικηγόρων που ξεκίνησε από 12 Ιανουαρίου 2016 και συνεχίζει εν μέρει έως σήμερα.

Η Ολομέλεια του έκρινε ότι οι επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές αποχές που αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους έχουν λάβει τον χαρακτήρα αποχής διαρκείας, κάτι που δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συβάσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι αποφάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων που κηρύσσουν αποχή των μελών τους από την άσκηση του έργου τους δεν αντίκεινται μεν, καταρχήν,  σε συνταγματικές ή άλλες διατάξεις, υπόκεινται όμως σε περιορισμούς που επιβάλλουν το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει το δικαίωμα καθενός για δικαστική προστασία, το άρθρο 6 της Συνθήκης της Ρώμης, το οποίο καθιερώνει το δικαίωμα για δίκαιη δίκη, η οποία εξυπονοεί το δικαίωμα των διαδίκων να υπερασπίζουν τις υποθέσεις τους με δικηγόρο της εκλογής τους, καθώς και το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την επαγγελματική ελευθερία και το δικαίωμα για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Παράλληλα, έκριναν  ότι οι περιορισμοί αυτοί  ανάγονται στο χρόνο που μπορεί να διαρκέσει η αποχή και που πρέπει, ενόψει των διακυβευομένων συμφερόντων, να είναι βραχύς και ο   χρόνος της διαρκείας της αποχής πρέπει να ορίζεται στην ίδια την απόφαση που κηρύσσει την αποχή.

Κατά το ΣτΕ, οι αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για  Πανελλαδική απόχη προσδιόριζαν μεν τον χρόνο αποχής, αλλά ήταν επαναλαμβανόμενες χωρίς διακοπή και εν τέλει είχαν λάβει το χαρακτήρα αποχής διαρκείας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση υπερβαίνει το επιτρεπόμενο βραχύ χρονικό διάστημα.



Πηγή : kathimerini.gr


ΝΔ: Εκλογικός νόμος-οπερέτα, την ημέρα που έκοβαν μισθούς και συντάξεις




Καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη και διατήρηση του 3% ως ορίου για είσοδο στη Βουλή προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο.

Η δήλωση της Νέας Δημοκρατίας :

«Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα». 

«Βαθιά απομονωμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει. Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα.»






Ο Σουλτς απαντά σε επιστολή Ελλήνων δικηγόρων: Τα μέτρα τα επέβαλε η κυβέρνηση, όχι οι Θεσμοί



«Καταρρίπτεται από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ο ισχυρισμός ότι τα επιβαλλόμενα μέτρα είναι κατ' απαίτησην των Θεσμών», τονίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, με βάση την απαντητική επιστολή του Μάρτιν Σουλτς που έλαβε. 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, με πρωτοβουλία του προέδρου του Γιώργου Μπέσκου είχε στείλει στις 18 Μαΐου επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και το γραφείο του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες μέσω της οποίας διαμαρτύρονταν για το φορολογικό και ασφαλιστικό που έφερε και ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα. «Είναι δικαιολογημένη η κινητοποίηση αυτή διότι ο συγκεκριμένος Νόμος αποτελεί ταφόπλακα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας. Είναι τεράστια η αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που θα μας οδηγήσει σε έξοδο από το επάγγελμα. Όπως προκύπτει από το συνημμένο πίνακα, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου Νόμου, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών επιβαρύνσεων ανέρχεται τουλάχιστον στα  80% του εισοδήματός μας», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην επίστολή τους οι δικηγόροι Αιγίου και σε άλλο σημείο σημείωναν: «Μας κάνει εντύπωση ότι ενώ είχατε εκφράσει την άποψη ότι δεν πρέπει να,αυξηθούν σε καμία περίπτωση οι ασφαλιστικές εισφορές διότι είναι μέτρο ύφεσης, τώρα συναινείτε σε αυτές και τις ζητάτε επιτακτικά ως προαπαιτούμενα μελλοντικών χρηματικών εκταμιεύσεων».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε στην επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου και προφανώς στο σημείο που σημείωνε ότι Ευρωκοινοβούλιο και ΔΝΤ, στα οποία απευθυνόταν τη επιστολή, συνεναινούν και ζητούν επιτακτικά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας ότι «η φορολογική πολιτική είναι εθνική αρμοδιότητα των Κρατών Μελών και η ελληνική κυβέρνηση είναι ελεύθερη ναι εισάγει νόμους, όπως αυτοί, εφόσον είναι συμβατοί με το κοινοτικό δίκαιο».

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η απάντηση του Μάρτιν Σουλτς στον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου έχει ως εξής: 

«Σας ευχαριστώ πολύ για το e-mail της 18ης Μαΐου 2016, με το οποίο διαμαρτυρείστε για την ασφαλιστική και φορολογική νομοθεσία που εγκρίθηκε από την ελληνική βουλή στις 8 Μαΐου. 

Το ευρωκοινοβούλιο και εγώ προσωπικά είμαστε ενήμεροι για το βαρύ φορτίο και τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και φορολογουμένων μετά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη στήριξη του ευρωκοινοβουλίου στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα. 

Οπως πιθανότατα θα γνωρίζετε, η φορολογική πολιτική είναι εθνική αρμοδιότητα των Κρατών Μελών και η ελληνική κυβέρνηση είναι ελεύθερη ναι εισάγει νόμους, όπως οι παραπάνω, εφόσον είναι συμβατοί με το κοινοτικό δίκαιο. 

Αν θεωρείτε ότι οι ελληνικοί ασφαλιστικοί και φορολογικοί νόμοι παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ -κάτι το οποίο δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω με βάση τις πληροφορίες που μου παρέχετε- μπορείτε να υποβάλλεται επίσημη διαμαρτυρία στην Κομισιόν μέσω της ιστοσελίδας της».


ΔΣΑ: Είναι σαφές, είναι πρωτοβουλία Τσίπρα οι νομοθετικές ρυθμίσεις

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, σχολιάζοντας την απαντητική επιστολή του Μάρτιν Σουλτς τονίζει οτι «ως εκ τούτου καταρρίπτεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ισχυρισμός ότι τα επιβαλλόμενα μέτρα είναι κατ’ απαίτησιν των Θεσμών» και αφού σημειώνουν ότι ήδη έχουν προσφύγει στην Κομισιόν, όπως τους υποδεικνύει ο κ. Σουλτς, καλούν την ελληνική κυβέρνηση «να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αίρουν την ευθεία αντίθεση των ψηφισθέντων νομοθετημάτων στο Ελληνικό Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Είναι πλέον σαφές ότι οι συγκεκριμένες νομοθετικές  ρυθμίσεις ελήφθησαν με πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης χωρίς να έχουν επιβληθεί, κατά το συγκεκριμένο περιεχόμενο, από τους Θεσμούς».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Νέα πηγή αστάθειας για την Ευρώπη και την Ελλάδα το Brexit




Νέα πηγή αστάθειας και αβεβαιότητας στην καρδιά της Ευρώπης, που θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά, χαρακτήρισε την απόφαση του πρόσφατου δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου η πρόεδρος του ομίλου Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λεωνίδας Φραγκιαδάκης παρουσίασε τους τρεις βασικούς στόχους για το 2016: περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση.

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του ομίλου κ. Κατσέλη σημείωσε: «Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει από την Ε.Ε. δημιουργεί μια νέα πηγή αστάθειας και αβεβαιότητας στην καρδιά της Ευρώπης, που θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά. Στα μάτια πολιτών και επενδυτών, η Ευρώπη εμφανίζεται ως μια γηρασμένη ήπειρος, χωρίς όραμα για το μέλλον, με αδιαφανείς γραφειοκρατικές διαδικασίες και ένα αναποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης που δεν εγγυώνται την έγκαιρη διαχείριση κρίσεων ή την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για χιλιάδες πολίτες». «Μέσα σε αυτό το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον», συνέχισε, «η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντος και τα πρώτα αχνά αλλά θετικά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Αν δεν υπάρξουν νέα απρόσμενα γεγονότα, αν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα χωρίς πισωγυρίσματα αλλά με διορθωτικές κινήσεις όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο και αν τα προωθούμενα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα ενταχθούν σε ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παραγωγικής αναδιάρθρωσης, τότε μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια σταδιακή αλλά σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λ. Φραγκιαδάκης τόνισε ότι η τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση. «Η έως τώρα θετική εξέλιξη του 2016, με την πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προμηνύει, σύμφωνα και με τις προσδοκίες μας, πως οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε επίτευξη των στόχων του έτους πληρούνται», σημείωσε. «Οι στόχοι της τράπεζας», συνέχισε ο κ. Φραγκιαδάκης, «και συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και οδηγούν και οδηγούνται από αυτήν. Και τι θέλω να πω με αυτό: η θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας σίγουρα θα συμβάλει στη βελτίωση των τραπεζικών μεγεθών. Για παράδειγμα, η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των καταθετών, που θα έρθει από τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων. Η επιστροφή των καταθέσεων μαζί με την επιστροφή της χώρας στις αγορές αποτελούν προϋποθέσεις για την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που με τη σειρά του θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία όταν το περιβάλλον έχει διαμορφωθεί καταλλήλως. Η αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης θα έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας και στην ανάκτηση των επισφαλειών».




Έντυπη Καθημερινή


Αυστηρότερη από σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων

ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Χιλιάδες οφειλέτες κινδυνεύουν να τεθούν εκτός του διακανονισμού, στην περίπτωση που δημιουργήσουν νέα χρέη

Αυστηρότερη γίνεται από σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να κινδυνεύουν να τεθούν εκτός στην περίπτωση που δημιουργήσουν νέα χρέη.

Ειδικότερα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, από την 1η Ιουλίου όσοι έχουν υπαχθεί στη «μεγάλη» ρύθμιση και έχουν νέες οφειλές θα πρέπει, για να μην τεθούν αυτόματα εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων: Είτε να εξοφλούν εφάπαξ και μέσα σε διάστημα 15 ημερών τις νέες οφειλές τους από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες

Είτε να τις ρυθμίσουν σε 12, ή σε ορισμένες περιπτώσεις και 24, μηνιαίες δόσεις.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν κάποιος φορολογούμενος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβάλει ή να ρυθμίσει την πρώτη δόση μέχρι τέλος Ιουλίου, καθώς εάν δεν το πράξει και περάσουν 15 ημέρες τότε θα χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων στις 16 Αυγούστου.

Επισημαίνεται ότι εφόσον οι οφειλέτες, είτε εξοφλήσουν εφάπαξ είτε σε δόσεις τα νέα χρέη τους, δεν χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όμως, στη δεύτερη περίπτωση των δόσεων, θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ προσκομίζοντας ορισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην «πάγια» ρύθμιση.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι με τον Ιούλιο να φέρνει την πρώτη δόση του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, αλλά και τα επικείμενα από τον επόμενο μήνα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλο δίλημμα, καθώς θα αυξηθούν σημαντικά οι υποχρεώσεις τους.

Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικότερος λόγος που το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί για νέο ρεκόρ στα ληξιπρόθεσμα χρέη, που ήδη ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ, καθώς γνωρίζει ότι τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι φορολογούμενοι ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν θα είναι λίγοι οι υπόχρεοι που θα βρεθούν σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι αφού το κουαρτέτο δεν επιθυμεί να «ανοίξει» και πάλι η ρύθμιση των 100 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο καταβάλλει προσπάθειες ώστε τουλάχιστον για τους συνεπείς φορολογούμενους, που πληρώνουν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους, εφόσον έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, να πάρει το «πράσινο» φως και να τους παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης σε περισσότερες από 24 δόσεις, ανάλογα φυσικά με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε περίπτωσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το χρονικό διάστημα των 15 ημερών ισχύει μέχρι το τέλος 2017, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2018 η ρύθμιση θα χάνεται ακόμη και αν ο οφειλέτης αφήσει απλήρωτη ή εκτός ρύθμισης μια νέα οφειλή έστω και για μία ημέρα.

Υπενθυμίζεται δε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η ρύθμιση χάνεται και σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος πληρώσει με καθυστέρηση για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα έξι μηνών, τότε θα οδηγείται προς την έξοδο από τη ρύθμιση.

Η πάγια ρύθμιση

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όσοι επιθυμούν να ρυθμίσουν πλέον τις οφειλές τους θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24, δόσεων, η οποία πάντως από τις 14 Οκτωβρίου 2015 έχει γίνει ελκυστικότερη καθώς μειώθηκε το επιτόκιο από 8,05% στο 5,05%.

Επισημαίνεται ότι για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης στην πάγια ρύθμιση θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

Να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής.

Να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ταυτόχρονα όμως με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει:

α) Να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του.

β) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 50.000 ευρώ, να προσκομίσει υποχρεωτικά βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.

γ) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ, εκτός από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, απαιτείται να παρέχει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής.



Του Γιώργου Κούρου 
Πηγή : naftemporiki.gr


Την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ζητούν ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ



Σειρά προτάσεων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με στόχο την μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και του Δημοσίου αλλά και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υπέβαλαν με κοινό υπόμνημα τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τις επιχειρηματικές οργανώσεις η υλοποίηση των μέτρων μπορεί σε ορίζοντα διετίας να οδηγήσει σε:

  • Μείωση της παραοικονομίας, η οποία ξεπερνάει το 25% του ΑΕΠ) στο τέλος της περιόδου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή 5 δισ. ευρώ.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (το κενό εισπραξιμότητας του οποίου προσεγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ ετησίως) κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως.
  • Μείωση του κόστους των προμηθειών για το Δημόσιο κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά 1 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Μείωση της έκδοσης των εικονικών τιμολογίων κατά 60%.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων.
  • Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Αυτοματοποίηση του φορολογικού και ελεγκτικού μηχανισμού
  • Καθιέρωση υποχρεωτικών πληρωμών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές τους και το προσωπικό μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής
  • Καταβολή των οφειλών πελατών προς τις επιχειρήσεις, και μεταξύ επιτηδευματιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής με σταδιακή θέσπιση της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για ποσά ανώτερα των εκάστοτε ορίων
  • Θέσπιση της αποδοχής ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όλα τα καταστήματα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
  • Χορήγηση φορολογικών κινήτρων, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους καταναλωτές (έκπτωση φόρου για ηλεκτρονικά καταγεγραμμένες συναλλαγές, προγράμματα επιβράβευσης και επιστροφών, αφαίρεση της προμήθειας για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών από τον φόρο των επιχειρήσεων, επιδότηση του κόστους προμήθειας τερματικών POS, κ.α.
  • Ενεργοποίηση της υποχρεωτικής τήρησης επαγγελματικών λογαριασμών, με παράλληλη θεσμοθέτηση εδικού καθεστώτος έναντι των κατασχέσεων (ακατάσχετο)
  • Υλοποίηση απλού και αξιόπιστου μηχανισμού συγκέντρωσης και διασταύρωσης των στοιχείων, με έμφαση στην ταχύτητα εντοπισμού περιπτώσεων πιθανής φοροαποφυγής
  • Επίσπευση της χρήσης των ηλεκτρονικών παραβόλων στην δικαιοσύνη
  • Επιτάχυνση της καθιέρωσης του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών (ΕΣΗΔΗΣ).
  • Χορήγηση ψηφιακού πιστοποιητικού στους πολίτες, το οποίο θα μπορεί να αποθηκευτεί ακόμα και στο κινητό τηλέφωνο τους, και θα πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία τους είτε σε απομακρυσμένες συναλλαγές (ΤΑΧΙSNET, κ.λπ.) είτε σε αυτοπρόσωπες συναλλαγές. Το ψηφιακό πιστοποιητικό μπορεί να λειτουργήσει και ως ενιαίο μητρώο πολιτών, συγκεντρώνοντας σε ένα μόνο σημείο τους διάφορους κωδικούς που χορηγούνται σε κάθε πολίτη από τις δημόσιες υπηρεσίες (Αρ. Ταυτότητας, Αρ. Διαβατηρίου, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αρ. 'Αδειας Οδήγησης, κ.λπ.), απλοποιώντας και επιταχύνοντας την υφιστάμενη γραφειοκρατία.


Newsroom ΔΟΛ


Εδώ ο κόσμος χάνεται και ο Παππάς ασχολείται με τις τηλεοπτικές άδειες



Ο λαός υποφέρει η Ελλάδα βουλιάζει και ο Παππάς ασχολείται με το πώς θα κάνει κουμάντο στα κανάλια και στην ενημέρωση.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του N. Παππά αφού έχουν αποτύχει παντού και σε όλα τα επίπεδα ασχολούνται με τον εκλογικό νόμο αδιαφορώντας για τις συνέπειες παρατεταμένης ακυβερνησίας αρκεί να μην καταποντιστούν οι ίδιοι και τους καίει και το πώς θα κάνουν κουμάντο ελεγχόμενα και καθεστωτικά στην ενημέρωση η κυβέρνηση.

Αλλά δεν βλέπουμε να προλαβαίνουν να εδραιώσουν ολοκληρωτικά το καθεστώς που ονειρεύονται.

Διαβάζουμε στο protothema.gr


Στις αρχές Αυγούστου θα γίνει η δημοπρασία σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας - Ικανοποίηση από την πορεία των αιτήσεων

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να διαλύσει το «τρίγωνο της διαπλοκής». «Δεν ήταν ατύχημα. Ήταν ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα. Φθάσαμε στο σημείο ο διευθυντής ομίλου που μετέχει στο MEGA να ζητά από τους ιδιοκτήτες των άλλων δύο ομίλων που μετέχουν να βάλουν χρήματα γιατί απέκτησαν ισχύ και χρήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι δημόσια παραδοχή. Σοκαριστική νομίζω» προσέθεσε ο Νίκος Παππάς.  

«Είναι προφανές ότι η αγορά δεν ήταν βιώσιμη και εκεί οι τράπεζες αλλοίωναν τους κανόνες δανειοδότησης και ανταγωνισμού κατόπιν και πολιτικών πιέσεων» υποστήριξε και αναφέρθηκε στην εξεταστική που βρίσκεται σε εξέλιξη επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε κανείς να είναι καχύποπτος με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας δεδομένου ότι ο διοικητής της είναι πρώην υπουργός. 

Σε ό,τι αφορά στο ποιοι μπορεί να συμμετέχουν εξήγησε ότι αποκλείονται μόνο όσοι έχουν αμετάκτλητη καταδίκη. Χαρακτήρισε το ενδιαφέρον για τις άδειες αξιοσημείωτο και έκανε την πρόβλεψη πως η δημοπρασία θα γίνει στις αρχές Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των αδειών επέμεινε στις τέσσερις. «Το γιατί τέσσερις είναι μια ξεπερασμένη συζήτητηση με χρεοκοπημένα κανάλια, με τους ιδιοκτήτες να μη βάζουν χρήματα για να τα κρατήσουν» είπε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας τέλος για την επιμονή του ανεξάρτητου βουλευτή να αποκλειστούν οι νυν κάτοχοι τηλεοπτικών σταθμών ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσωπικά με κανέναν.


Λαγκάρντ: Ενδιαφέρουσα ιδέα να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί μόνιμα στην Ελλάδα




Θετική η διευθύντρια του ΔΝ αν δημιουργούν ζήτηση που χρειάζεται η οικονομία - Ποιες προϋποθέσεις έθεσε για να λειτουργησει η ιδέα

Θετική στο ενδεχόμενο οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα εμφανίστηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κυρία Λαγκάρντ κλήθηκε να σχολιάσει την ιδέα όταν αυτή της τέθηκε κατά τη διάρκεια του Aspen Ideas Festival την περασμενη Τρίτη.

Την πρόταση υπέβαλε η αντιπρόεδρος του Aspen Institute, που διοργάνωσε τη συζήτηση, με αφορμή το γεγονός ότι αφενός η οικονομία στην Ελλάδα είναι κατεστραμμένη και αφετέρου οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο αποδεικνύονται καταστροφή.

«Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα που ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Αν πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση που είναι αυτό που χρειάζεται απαραίτητα η οικονομία, θα ήταν περίφημο. Το πώς συνδέεις την ιδέα του μοναδικού προορισμού με την πολυεθνική, πολυπολιτισμική επίδραση που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί» απάντησε η Κρίστίν Λαγκάρντ θέτοντας το ερώτημα «πώς μπορείς να έχεις μια καλή ομάδα διοίκησης που θα είχε την επίβλεψη, θα διασφάλιζε τη διαφάνεια, υπάρχει καταλογισμός ευθυνών, δεν είναι μια αστεία δουλειά όπως συνέβη στο παρελθόν σε ορισμένες περιπτώσεις». 

«Αλλά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα» κατέληξε η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου.


Πηγή : protothema.gr


Χουλιαράκης δείχνει Καμμένο για την περικοπή των ειδικών μισθολογίων



Αναζητά τις προτάσεις από τον υπουργό Αμυνας

Μέχρι τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών αναμένει από τα αρμόδια υπουργεία τις προτάσεις τους με ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην ισχύει από 1/1/2017 το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

Απατώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Α.Δαβάκη, ο κ. Χουλιαράκης διευκρίνισε ότι τα υπουργεία Άμυνας, Δικαιοσύνης και Παιδείας είναι αρμόδια να βρουν τα ισοδύναμα μέτρα και όχι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όπως είπε, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προτάσεων οι οποίες πάντως μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί.

«Αυτές τις μέρες γίνεται η επεξεργασία από τα αρμόδια υπουργεία για την κατάθεση της δικής τους πρότασης για τα νέα μισθολόγια. Στόχος είναι να κατατεθούν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 τα ειδικά μισθολόγια, που αφορούν καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες, δικαστικούς και μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος» τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε:

«Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι η απλοποίηση και η αποκατάσταση ενός συστήματος δικαιοσύνης που θα δίνει κίνητρο στη προσπάθεια, θα επιβραβεύει την αριστεία και θα έχει συμβατότητα με το δημοσιονομικό πλαίσιο».

Ο κ. Χουλιαράκης μίλησε ακόμα για δύο απολύτως διακριτά θέματα σε ότι αφορά τα νέα ειδικά μισθολόγια, σε σχέση με το πάγωμα μισθολογίου τους.

«Πάγωμα μισθολογίων προβλέπεται μόνο σε περίπτωση που τα αρμόδια υπουργεία δεν προσδιορίσουν ισοδύναμες παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Τα αρμόδια υπουργεία έχουν τρεις μήνες από σήμερα για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αρμόδιο για την επεξεργασία των προτάσεων. Είμαστε βέβαιοι ότι τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας και Παιδείας, θα μεριμνήσουν και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παραλάβει τις προτάσεις τους με ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι θα το κάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

«Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι βρήκα τα ισοδύναμα και τα έχω στείλει μάλιστα στον κ. Χουλιαράκη» αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Δαβάκης, συμπληρώνοντας:

« Ο κ. Καμμένος, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι έχουν ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένοι κωδικοί. Η δική σας τοποθέτηση είναι ότι μέχρι σήμερα δεν λάβατε τίποτα. Η δική μου άποψη είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να ανησυχούν περισσότερο».

«Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω. Αντίθετα, είμαι βέβαιος ότι όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί θα μεριμνήσουν για αυτό. Έχουν ένα διάστημα τριών μηνών για να καταθέσουν τις δικές τους ισοδύναμες προτάσεις, οι οποίες και πρέπει να αφορούν σε ισοδύναμα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει τις προτάσεις τους για να τις αξιολογήσει. Μέχρι τώρα δεν τις έχει λάβει. Και εγώ άκουσα τον υπουργό Άμυνας να τοποθετείται με ακρίβεια και με κωδικούς, περιμένουμε να σταλούν και να αξιολογηθούν», επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης κλείνοντας την απάντηση του.



Πηγή : tovima.gr


Αυστρία: Επανάληψη προεδρικών εκλογών πέτυχε ο ακροδεξιός Χόφερ



Την επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο, αποφάσισε την Παρασκευή το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου πως η εκλογική αναμέτρηση του Χοφερ και του Βαν ντερ Μπελλεν, θα πρέπει να επαναληφθεί σε όλη τη χώρα, αφού μετά από έρευνα προέκυψαν παρατυπίες κατά την καταμέτρηση.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) είχε προσβάλει τη διαδικασία, επικαλούμενο παρατυπίες στη διαδικασία ανοίγματος των επιστολικών ψήφων.

Το δικαστήριο έκρινε βάσιμη την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο ο υποψήφιος του FPO Νόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3%, διαφορά μόλις 30.863 ψήφων, του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν των Πρασίνων.




Πηγή : kathimerini.gr


ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.!!



Η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου έχει ήδη σημαδευτεί από μια εκλογική διαδικασία. Ήταν το 1956, όταν ο ψήφος γινόταν γένος θηλυκού και συγκεκριμένα γινόταν «η ψήφος» μιας και για πρώτη φορά οι ελληνίδες ασκούσαν το εκλογικό δικαίωμα.

Σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση συνασπίζονται 7 κόμματα ως Δημοκρατική Ένωση, για να αντιμετωπίσουν την ΕΡΕ που είχε ιδρύσει ένα χρόνο νωρίτερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά κόμματα δέχονται να συμμαχήσουν με την αριστερή ΕΔΑ, η οποία κατηγορούνταν από την ίδρυση της το 1951 πως κυριαρχείται από κομμουνιστές. Στόχος της Δημοκρατική Ένωσης, με την τόσο ετερογενή σύσταση, ήταν να καταλάβει την εξουσία και να διεξαγάγει εκ νέου εκλογές με αναλογικό σύστημα. Παρόλα αυτά η ΕΡΕ αν και λαμβάνει 26.000 ψήφους λιγότερες από την Δημοκρατική Ένωση, σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση καταλαμβάνει 165 έδρες, δηλαδή το 55% επί του συνόλου των εδρών, κατορθώνοντας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Η συμμετοχή των γυναικών για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ωφέλησε την ΕΡΕ, καθώς η γυναικεία ψήφος προτιμούσε την πολιτική σταθερότητα. Η αναμέτρηση του 1956 έχει μείνει γνωστή για το περίπλοκο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής της.

Ο εκλογικός νόμος έβαλε σε πειρασμό το Κέντρο και την Αριστερά να συνασπιστούν ώστε να αποφύγουν τον διαγκωνισμό για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέθεσε, όμως, μια θεμελιώδη αδυναμία τους: την έλλειψη εσωτερικής συνοχής και αξιόπιστου κυβερνητικού προγράμματος. Ηταν προφανής ο ιδεολογικός συμβιβασμός των επιμέρους μονάδων της Δημοκρατικής Ενώσεως για μικρόπνοες εκλογικές σκοπιμότητες. Η κοινή εναντίωσή τους στη διακυβέρνηση Καραμανλή επέτεινε την εντύπωση ότι στις εκλογές συγκρούονταν ανανεωτικά στοιχεία με τον παλαιοκομματισμό, που, για να επιβιώσει, δεν δίσταζε να συμμαχήσει ακόμα και με τον απόλυτο αντίπαλο, την Αριστερά. Τα κεντρώα κόμματα δεν έδειχναν καμία αυθεντική διάθεση να συνδιαμορφώσουν κοινές θέσεις με την Αριστερά, τονίζοντας ότι συνεργάζονταν μόνον για τις εκλογές και όχι για κοινή κυβέρνηση. Πνιγμένη σε αντιφάσεις, η Δημοκρατική Ενωσις αδυνατούσε να αντιμετωπίσει την ηγετική κινητοποίηση του Καραμανλή.

Μικρή έκπληξη προκάλεσε αυτή καθεαυτή η συνεννόηση παλαιών άσπονδων εχθρών του Εθνικού Διχασμού, δεδομένου ότι οι Φιλελεύθεροι και το Λαϊκό Κόμμα είχαν συνεργαστεί ήδη στις εκλογές του 1952 σαν αντισυναγερμική και αντικομμουνιστική πρόταση. Μεγαλύτερη προσοχή συγκέντρωσε η προσέγγιση με την ΕΔΑ. Μάλιστα, η ένταξη του Λαϊκού Κόμματος στη Δημοκρατική Ενωσι προκάλεσε τον Καραμανλή να δηλώσει ότι η ΕΡΕ αναμετριόταν μόνη με όλους «από της άκρας Δεξιάς μέχρι της άκρας Αριστεράς».



Πηγή : syndesmos1974.gr


Προβάδισμα της ΝΔ σε πρόθεση ψήφου και παράσταση νίκης




Στο 5,9% η διαφορά


Προβάδισμα στη ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου δείχνουν οι τάσεις της MRB σε πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων το διάστημα 16 έως 24 Ιουνίου. 

Στην πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών (τάσεις Ιουνίου 2016) η έρευνα της MRB δείχνει:


  • ΝΔ 26,1%
  • ΣΥΡΙΖΑ 20,2%
  • Χρυσή Αυγή 6,6%
  • ΚΚΕ 6,1%
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 5,8%
  • Ένωση Κεντρώων 3,6%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,6%
  • Πλεύση Ελευθερίας 2,5%,
  • Το Ποτάμι 2,2%
  • Λαϊκή Ενότητα 1%.

Άλλο Κόμμα 2,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει το 21,1%, καθώς οι αναποφάσιστοι είναι 8,5%, όσοι δήλωσαν ότι θα απέχουν είναι σε ποσοστό 7% ενώ το Άκυρο 3,3% και το Λευκό 2,3%.

Στην παράσταση νίκης βουλευτικών εκλογών η ΝΔ συγκεντρώνει 51,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,8%, το «Κανένα Κόμμα» συγκεντρώνει ποσοστό 15%, το «Άλλο Κόμμα» συγκεντρώνει το 5,2% ενώ «Δεν ξέρω... Δεν απαντώ» δήλωσε το 3,7% των ερωτηθέντων.

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να μην πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές», το 11,4% απαντά «πολύ πιθανό», το 14,9% απαντά «αρκετά πιθανό», το 23,6% απαντά «λίγο πιθανό», το 48,4% απαντά «καθόλου πιθανό» και το 1,7% δεν έχει άποψη.

Στο ερώτημα αν θέλετε άμεση προκήρυξη εκλογών, το 55,3% απαντά μάλλον όχι ή σίγουρα όχι και το 39,4% απαντά σίγουρα ναι ή μάλλον ναι.

Στο ερώτημα «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 21,8% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ το 27,5%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 45,4%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, το 26,2% απαντά η ΝΔ και το 19,2% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό 41,7% απαντά «κανένα κόμμα».


Πηγή : tovima.gr


Κατά 500% αυξήθηκαν τα εγκλήματα μίσους μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία



Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία. Δραματική η άνοδος των εγκλημάτων σε βάρος μεταναστών και μειονοτήτων, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Τα εγκλήματα μίσους που αναφέρθηκαν μέσω Διαδικτύου στις αστυνομικές αρχές της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων επιθέσεων, αυξήθηκαν κατά 500% μέσα σε μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε σήμερα μια υψηλόβαθμη αξιωματικός της αστυνομίας.

Ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους που καταγγέλθηκαν στις αρχές μέσω της διαδικτυακής πύλης της –ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει μια καταγγελία στη Βρετανία– έφτασε τα 331 μετά το δημοψήφισμα ενώ κατά μέσο όρο τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν μόνο 63, σύμφωνα με την Σάρα Θόρντον, την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Αστυνομικών Διευθυντών.

Η αύξηση αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, περί υβριστικής ή προσβλητικής μεταχείρισης των μουσουλμάνων και των Ανατολικοευρωπαίων μεταναστών μετά το δημοψήφισμα.

"Είμαι σοκαρισμένη και αηδιασμένη με ορισμένα από τα κρούσματα ρατσιστικής ή αντιμεταναστευτικής συμπεριφοράς που καταγγέλθηκαν αυτήν την εβδομάδα" ανέφερε η Θόρντον στην ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. "Μετανάστες ανέφεραν λεκτική κακοποίηση, αρνητικά σχόλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων και ξενοφοβικών σχολίων, αντιμεταναστευτικά φυλλάδια και, σε περιορισμένο αριθμό, επιθέσεις", εξήγησε.
Η Θόρντον είπε ότι θα ζητηθεί από όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της Βρετανίας να υποβάλλουν εβδομαδιαία στοιχεία για τέτοιου είδους εγκλήματα, ώστε να υπάρξει μια σαφής εικόνα του μεγέθους του προβλήματος.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε ότι θα καταστείλει τα εγκλήματα μίσους αφού πολλοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για τα επεισόδια που έχουν καταγγελθεί στις περιφέρειές τους. Το θέμα τέθηκε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.



(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
Πηγή : news247.gr


Ντόρα: Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως ...κλεφτοκοτάς



Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε κουτοπόνηρο τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να αλλάξει τα υπογεγραμμένα κείμενα ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως κλεφτοκοτάς. Έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά και νιώθω ότι θα τρελαθώ» τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της στο STAR. 

«Αυτό που έγινε με την Cosco είναι απίστευτο. Ο κ. Δρίτσας έβγαλε ότι δεν του άρεσε από τη συμφωνία, έβαλε άλλα δικά του και μόλις διάβασαν οι Κινέζοι τα κείμενα, διαπίστωσαν πως άλλα είχαν υπογράψει και άλλα είχαν μπροστά τους...». 

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε κουτοπόνηρο τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να αλλάξει τα υπογεγραμμένα κείμενα ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Ξέρω ότι κ. Δρίτσας δεν ήθελε αυτή τη συμφωνία, παρέμεινε υπουργός και με κουτοπονηριά νόμιζε ότι όταν θα την άλλαζε νύχτα και θα ψηφιζόταν στο άρπα – κόλλα στη Βουλή και θα περνούσε, αλλά τελικά δεν πέρασε».



Πηγή : thetoc.gr


ΟΓΑ: Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες



Την χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύψους 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα δώσει ο ΟΓΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Το συγκεκριμένο ειδικό επίδομα, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί προνοιακή παροχή και η καταβολή του βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

1. Προϋποθέσεις καταβολής της παροχής:

Α. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας

Β. Να μη λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος που καθορίζεται με τον παρόντα νόμο στο ποσό των 360,00 ευρώ.
Σε περίπτωση που η κατά τα ανωτέρω σύνταξη ή παροχή που λαμβάνουν είναι μικρότερη από 360 ευρώ, χορηγείται στους δικαιούχους το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το επίδομα του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από άλλη πηγή. Αν η διαφορά που προκύπτει είναι μικρότερη από 20 ευρώ δεν καταβάλλεται επίδομα. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος.

Γ. Να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα δεκαπέντε (15) συνεχόμενα έτη (αντί των είκοσι (20) ετών που προβλεπόταν στον ν. 4093/2012) πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα (10) συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

Δ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στη περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες ή καταβάλλεται η διαφορά, εφόσον συντρέχει συνταξιοδότηση ή λήψη παροχής και από άλλο Φορέα, μόνο εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και ο αιτών την παροχή έχει συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) πλήρη έτη διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα (1) έτος που υπολείπεται των τριάντα πέντε (35) ετών διαμονής στη χώρα.

2. Εξαιρέσεις από την καταβολή της παροχής:

α) οι μοναχοί/ές, οι οποίοι διαμένουν σε Ιερές Μονές και συντηρούνται από αυτές
β) όσοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και
γ)οι ανασφάλιστοι υπερήλικες ή όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ο/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή.
3. Για τον υπολογισμό του εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη:

α) Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες, λόγω της αναπηρίας τους.
β) Το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους.
γ) Το επίδομα ανεργίας.
δ) Η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο.

4 .Περιουσιακά κριτήρια
α) Ακίνητη περιουσία Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ.
β) Κινητή περιουσία Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας του αιτούντος (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

5. Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταβάλλεται σε μηνιαία βάση από την 1η του επόμενου της υποβολής της αίτησης μήνα.

Εκκρεμείς αιτήσεις σε οποιοδήποτε στάδιο διοικητικής διαδικασίας, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξετάζονται με τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού. Ποσά συντάξεων που εισπράχθηκαν μέχρι τη διακοπή της παροχής του ανασφάλιστου υπερήλικα, όπως προβλέπονταν από τις διατάξεις της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6. της παρ.ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, δεν αναζητούνται.

6. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που λαμβάνουν ήδη, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παροχή από τον ΟΓΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1296/82, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του ν.4093/2012, εξακολουθούν να λαμβάνουν την παροχή, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του ν.4387/2016 διατάξεις.

7. Οι ρυθμίσεις του άρθρου 69 του ν.4144/2013 (Α' 88), που αφορούν τις περιπτώσεις που ο σύζυγος του ανασφάλιστου υπερήλικα έχει κηρυχθεί σε αφάνεια ή τις περιπτώσεις εγγάμων που βρίσκονται σε διάσταση, εφαρμόζονται και για την εξέταση των προϋποθέσεων καταβολής του επιδόματος της κοινοποιούμενης διάταξης.

8. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι από τις διατάξεις του άρθρου 93 προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ, καθορίζονται τα δικαιολογητικά, η διαδικασία καταβολής της παροχής και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να έχουμε την γνώμη του Διοικητικού σας Συμβουλίου, προκειμένου να προβούμε στην έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης.


Πηγή : newsbomb.gr


Ενέκρινε η Βουλή τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ - Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία



«Πίσω ολοταχώς» Δρίτσα στις αλλαγές στο νομοσχέδιο παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco σώζει το ταξίδι Τσίπρα στο Πεκίνο - Ικανοποίηση στην Cosco μετά τις αλλαγές

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ. Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς που έγιναν.

Έπειτα από αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπήρξε ονομαστική ψηφοφορία στο άρθρο που αφορά στις εργασιακές σχέσεις.

Κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είπε πως «η αξιοπιστία της χώρας υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο από την κυβέρνηση» και αναφερόμενος στην επιστολή της Cosco έκανε λόγο για «νομική υπερβολή».

«Το περιεχόμενο, η ατζέντα, οι προοπτικές, οι δυνατότητες, το επίπεδο στρατηγικής κατεύθυνσης, θα αποτυπωθεί από το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρθηκε ενοχικά απέναντι στη σύμβαση με την Cosco, επειδή είναι από την αρχή εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και ότι υποχρέωσε το κοινοβούλιο να περιμένει την διαπραγμάτευση των νομοτεχνικών αλλαγών συναλλασσόμενο με μια εταιρεία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας επί της αρχής, σημειώνοντας ότι αποτέλεσε στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ από το 2008 και τόνισε ότι «η στρατηγική σχέση με την Κίνα είναι κάτι που συμμεριζόμαστε σχεδόν όλοι σε αυτήν την αίθουσα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν λάβει ένα αρνητικό μήνυμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κατοχυρώσει τους εργαζόμενους δεν μπόρεσε, και προσπαθεί να κάνει προσλήψεις με μετατάξεις. «Είστε ξένοι με αυτά. Αντιλαμβάνεστε την ανάπτυξη με τρόπο μεταφυσικό» κατέληξε.

«Εύκολη κριτική» χαρακτήρισε την επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση από κόμματα της αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και εκτίμησε ότι έγινε για να «συγκαλυφθεί, ότι συμφωνούν με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής».

«Εάν υπήρχε σοβαρή διαπραγμάτευση να είχατε μεριμνήσει για τη σύνδεση της σύμβασης με ανταποδοτικά οφέλη ανάλογα με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων. Δεν μπορεί να παραβλέψει ότι τέτοιας μορφής σύμβασης θα συμβάλλουν στην επάνοδο της οικονομίας.

Για «ξεπούλημα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να προστατεύσει τους εργαζόμενους.

«Δεν ήταν μείζον το θέμα που ανέκυψε χθες και εκδηλώθηκε με τρόπο που δεν έπρεπε», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Πίσω ολοταχώς» Δρίτσα

«Πίσω ολοταχώς», έκανε τελικώς ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας καταθέτοντας τροποποιήσεις επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε. στην κινεζική Cosco.

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος για να δημιουργηθεί αυτή η αντίδραση και η αναταραχή», είπε, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το κομφούζιο που προκλήθηκε στο παρά πέντε του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο. Όπως είπε μάλιστα, «η στόχευση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει καλή νομοθέτηση δεν αφορά μόνο το δημόσιο συμφέρον αλλά και το συμφέρον του παραχωρησιούχου, χωρίς νομικά κενά που μπορούν στο μέλλον να προκαλέσουν προβλήματα». Ενώ έσπευσε να δηλώσει ότι «με ευθύνη προχωρήσαμε σε αυτές τις βελτιώσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, να δοκιμαστούν και να κριθούν στην πράξη». 

Για να μετριάσει δε την πολιτική διάσταση που προκάλεσε η προηγούμενη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία «όχι το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης» προχώρησε στις αλλαγές που παρ’ ολίγον να τινάξουν στον αέρα την συμφωνία με την Cosco, ο κ. Δρίτσας είπε ότι «αυτή η πρωτοβουλία των αλλαγών δεν είναι μόνο του υπουργείου μας και δική μου -και αναλαμβάνω και την προσωπική ευθύνη- ήταν μια γενικότερη πρωτοβουλία της γενικής γραμματέας που όλα τα νομοσχέδια τα ελέγχει». Καταφέρθηκε δε κατά των ΜΜΕ λέγοντας ότι «ακαριαία μεταφέρθηκε ως είδηση ότι ο Δρίτσας ΄΄αδειάζει΄΄ το Μαξίμου», καλώντας μάλιστα τα κόμματα «να μην ανέχονται αυτού του είδους την αγυρτεία από όπου και αν εκδηλώνεται». «Μην αφήνουμε στο μιντιακό σύστημα να καθορίσει την λειτουργά του πολιτικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα των πολιτικο-οικονομικών αναταράξεων που προκλήθηκαν από την όλη εξέλιξη.

Απέδωσε δε στην «δημοκρατικότητα της κυβέρνησης» το γεγονός ότι η Βουλή οδηγήθηκε εν μέσω νομοθετικής διαδικασίας σε διακοπή των εργασιών της προκειμένου να κατατεθούν οι αλλαγές εκείνες οι οποίες περιορίζουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Cosco. Αιτιολόγησε δε για άλλη μια φορά την παραχώρηση του ΟΛΠ σε αναγκαίο συμβιβασμό της κυβέρνησης: «Προφανώς η κυβέρνηση όταν ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2015 στις προγραμματικές της δηλώσεις ρητά και με σαφήνεια δεν ήταν υπέρ της λύσης των ιδιωτικοποιήσεων για στρατηγικής σημασίας τομείς και ειδικά για τα λιμάνια».

«Αυτό το όραμα η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει. Η μάχη που δόθηκε με αδυσώπητους όρους κατέληξε σε έναν συμβιβασμό με επώδυνες λύσεις και μέτρα και μη συμβατές με τις διακηρύξεις μας. Αυτό δεν αποτελεί προγραμματική υπαναχώρηση αλλά αλλαγή πλεύσης σε μια επιλογή σχεδόν καταναγκαστική», σημείωσε. Μάλιστα, όπως είπε, «με την ευθύνη της εντολής του Σεπτεμβρίου και όχι γιατί θέλουμε να διατηρηθούμε σε καρέκλες -άβολες ήταν για μας αυτές οι καρέκλες- η κυβέρνηση με σύστημα και σοβαρότητα βάλθηκε αυτή την δεσμευτική συμφωνία να την υλοποιήσει για να μην ρισκάρει χειρότερες εξελίξεις». Έτσι κατέληξε σε αυτή την συμφωνία με την Cosco για την οποία (συμφωνία) είπε ότι «δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία πλευρά, υπάρχει όμως ανασφάλεια στο χώρο των εργαζομένων». Γι’ αυτό και έσπευσε να καταθέσει ερμηνευτική εγκύκλιο (πριν καταστεί νόμος!) σύμφωνα με την οποία διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργαζομένων παραμείνουν στην εταιρεία. «Είναι κακό να ξεκινήσει αυτή η νέα περίοδος με ανασφάλεια και πρέπει να μείνουν στις θέσεις τους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερθείς στην δυνατότητα μετατάξεων, που προβλέπεται, είπε: «Είναι μια σύνθετη και δημιουργική λύση. Το καλύτερο θα είναι να παραμείνουν οι εργαζόμενοι εκεί. Όμως για την συνολική μετάβαση στη νέα πραγματικότητα πρέπει να έχουμε πρόνοιες που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική ασφάλεια και βεβαιότητα».

Η ευθύνη των αλλαγών

Την Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης «έδειξε» ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας ως υπεύθυνη για τις αλλαγές που έγιναν στο κείμενο του νομοσχεδίου για την παραχώρηση του ΟΛΠ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της αντισυμβαλλόμενης Cosco, η οποία με επιστολή της προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατηγόρησε ευθέως τον υπουργό Ναυτιλίας ότι επιχειρεί να καταστήσει ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της σύμβασης παραχώρησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή, που όμως τόνισαν, εκθέτει την ίδια αλλά κυρίως την χώρα και μάλιστα μια ημέρα πριν ταξιδέψει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο Πεκίνο.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι μέχρι να κατατεθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις η Βουλή δεν μπορεί να συζητά για κάτι που δεν γνωρίζει. Άποψη που έγινε δεκτή και η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της.

Από την πλευρά του ο κ. Δρίτσας επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη, είπε ότι το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης «είναι απολύτως δεσμευτικό» και ότι «κανείς δεν μπορεί να επιφέρει σε αυτό καμία αλλαγή», αλλά πρόσθεσε ότι προβλέπεται και το εξής: ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η σύμβαση λέει ότι αμελλητί η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση τον κυρωτικό νόμο που θα συμπεριλάβει και το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης και επίσης ότι η σύμβαση λέει ότι ο ΟΛΠ αναγνωρίζει και αποδέχεται ότι οι διατάξεις του κυρωτικού νόμου που θα τεθεί σε ισχύ υπόκεινται σε νομική και τεχνική επεξεργασία και υπάρχει δυνατότητα να υποστούν αλλαγές. Όπως είπε, μάλιστα, υπάρχει «πλήρης και συμφωνημένη συμβατική υποχρέωση ότι αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα της κυβέρνησης και της Βουλής η τελική διαμόρφωση του κυρωτικού νόμου προφανώς όχι με διατάξεις που θα αντίκεινται στην συμφωνία». 

Ενώ δήλωσε ότι: «Όχι το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και οι νομικές υπηρεσίες με κριτήριο όχι πολιτικό ή συμβατικό αλλά ορθής νομοθέτησης προέβη όντως σε μια σειρά αλλαγές που δεν έχουν σχέση με παραβίαση συμφωνηθέντων όρων».

Εμπλέκει και το ΤΑΙΠΕΔ

Εξήγησε δε ότι «αυτές οι αλλαγές κατά την κρίση της κυβέρνησης δεν έγιναν για να ανατρέψουν συμφωνημένα και να παραβιάσουν συμφωνίες και μάλιστα αυτές οι αλλαγές διαβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ». «Δεν έκανε καμία κίνηση η κυβέρνηση στα μουλωχτά. Οι αλλαγές δεν έγιναν για να αιφνιδιάσουν κανέναν, αλλά στην λογική της ορθής νομοθέτησης επ’ ωφελεία και των δυο πλευρών», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας, κάνοντας γνωστό ότι οι απαραίτητες τροποποιήσεις είναι στην τελική φάση επεξεργασίας και «θα λύνουν νομικά τα ζητήματα αυτά χωρίς να αφήνουν κενά για παρερμηνείες». 

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν. Δένδια να δηλώνει προς την κυβέρνηση ότι «ή εσείς εξαπατάτε τον αντισυμβαλλόμενό σας, ή αυτός εξαπατά εμάς». «Η επιστολή της Cosco ούτε λίγο ούτε πολύ ομιλεί περί απατεωνιάς, ότι άλλα συμφωνήσατε και άλλα φέρατε στη Βουλή», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: «Ή η ΚΟΣΚΟ ψεύδεται ασύστολα ή εσείς». Ενώ η εισηγήτρια του κόμματος Όλγα Κεφαλογιάννη επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «δεν μπορείτε να παίζετε με την Ελλάδα». 

Ο κ. Λοβέρδος είπε στον υπουργό Ναυτιλίας ότι «προσπαθείτε να καλύψετε αυτόν που έκανε λαθροχειρίες». «Η Cosco σας λέει ότι αφαιρέσατε μια ολόκληρη διάταξη. Είναι νομοτεχνικές παρατηρήσεις αυτές; Είναι αλλαγές ουσίας». Εκ μέρους του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου επιτέθηκε και στην Cosco λέγοντας ότι «η μπότα του μονοπωλίου δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση». «Η κυβέρνηση θα τα φέρει με διορθώσεις. Τα άλλα είναι σκέτη κωμωδία», σημείωσε, ενώ ο Σπ. Δανέλλης από το Ποτάμι, υπογράμμισε ότι «είτε πρόκειται για αφέλεια είτε για τυχοδιωκτισμό». Από την Ένωση Κεντρώων ο Γ. Καρράς είπε πως είναι «ανεπαρκής κα ατελέσφορος ο τρόπος που συζητάμε και είναι ντροπή να συνεχίσουμε», ενώ από την Χ.Α. Ι. Λαγός είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία «για να  καταγγέλλουμε αυτό που έγινε» κατηγορώντας την κυβέρνησης ότι «θα συρθεί πίσω από την Cosco».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Ηλ. Καματερός διερωτήθηκε αν «με μια επιστολή θα ακυρώσουμε τη Βουλή», ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φωτεινή Βάκη απαντώντας στις επικρίσεις, είπε ότι «η δουλειά των βουλευτών είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του δημοσίου εκτός αν εσείς έχετε ταυτιστεί με τους δικηγόρους της Cosco». «Επιτέλους με ποιους είστε;», ρώτησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΠΕ: Ικανοποιημένη η COSCO από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο

Την ικανοποίησή τους για τις σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις στη σύμβαση παραχώρησης, στις οποίες προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στελέχη της κινεζικής COSCO.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, αλλά ούτε αλλαγής αναφορικά με την ισχύ του Γενικού Κανονισμού Εργασίας, που θα μπορεί να αλλάζει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έπειτα από διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

Η κινεζική πλευρά φέρεται να επιθυμούσε να προστεθεί στο κείμενο της σύμβασης παραχώρησης η εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με τις εκτελέσεις έργων, αλλά και στον τρόπο επίλυσης των διαφορών που μπορεί να προκύψουν από τη σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα πάντως με τις βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, στο άρθρο 9 στην παράγραφο 1, όπου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς δύναται να προκηρύσσει διαγωνισμούς και να αναθέτει συμβάσεις έργων ως ιδιωτικές, προστίθεται η φράση «χωρίς να υποχρεούται προς τούτο να ακολουθήσει τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων».

Επίσης, στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 3 σχετικά με τις οριστικές μελέτες και τα έργα που αναλαμβάνει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και απαιτείται σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, «η εν λόγω έγκριση θα πρέπει να χορηγείται 90 ημέρες από την υποβολή της οριστικής μελέτης συνοδευόμενης από πλήρη φάκελο δικαιολογητικών τεκμηρίωσης».

Εξάλλου, νομοτεχνικές βελτιώσεις έγιναν στο άρθρο 6 και στην επίλυση διαφορών, όπου οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης θα επιλύεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις περιλαμβάνονται και στο άρθρο 12, όπου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να υιοθετεί, να τροποποιεί και να εφαρμόζει δεσμευτικούς εταιρικούς κανόνες και κανονισμούς που θα ισχύουν για τον ίδιο στο βαθμό που αυτό είναι ειδικότερα αναγκαίο από τη σύμβαση παραχώρησης ή και να επιτρέπεται από την εφαρμοστέα κείμενη νομοθεσία για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εσωτερικές πτυχές της οργάνωσης της δομής των υπηρεσιών και των λειτουργιών της.

Στο άρθρο 19, επίσης, στην παράγραφο 2, αναφορικά με την παραχώρηση της περιοχής των λιπασμάτων της Δραπετσώνας, «η χρήση της έκτασης ασκείται αποκλειστικά και μόνο από τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας χωρίς δικαίωμα παραχώρησης χρήσης σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ο δήμος δεν οφείλει αντάλλαγμα για την άσκηση της χρήσης».

Επίσης, οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για τα άρθρα 14-15-19 δεν αφορούν θέματα της σύμβασης παραχώρησης.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας επισήμαναν ότι η σύμβαση παραχώρησης προωθήθηκε στη Βουλή, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί με την κινεζική πλευρά και ορισμένες παρεμβάσεις έγιναν εν συνέχεια από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση της σύμβασης με το ελληνικό δίκαιο.

Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα της επιστολής του διευθυντή της ΣΕΠ θυγατρική της Cosco Αγγέλου Καρακώστα, συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι δεν μπορεί με μια επιστολή και με μία νομοθετική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βουλή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ζητήματα.

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε μάλιστα ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι σχέσεις σταθερές, προοπτικής και στρατηγικού χαρακτήρα και όλη η κυβέρνηση υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς με απόλυτη συνέπεια και συνέχεια. Ολα τα άλλα, τόνισε, είναι παραπολιτικά δημοσιογραφικού χαρακτήρα.

Η επιστολή της Cosco

Την Τετάρτη το βράδυ, επιστολή – «βόμβα» η οποία απειλεί να «τινάξει στον αέρα» την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ, απέστειλε η κινεζική εταιρεία COSCO στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται ήδη το σχετικό νομοσχέδιο και το οποίο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής. 

Η COSCO δηλώνει ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί «δυσάρεστη έκπληξη» καθώς ανατρέπει τα συμφωνηθέντα μεταξύ της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το κείμενο του σχεδίου κυρωτικού νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο» από εκείνο που έχει προσαρτηθεί ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης για την πώληση των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. 

Το σημαντικότερο όμως που τονίζεται στην επιστολή είναι ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο «δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο με βασικούς όρους της συμφωνίας και με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας για την εξαγορά της ΟΛΠ Α.Ε.». Γίνεται δε λόγος για «προφανή απόπειρα του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας να υποκαταστήσει πλήρως τη διοίκηση της ΟΛΠ, να καταστήσει ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει διά νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.».


Πηγή : tovima.gr