Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Όταν φοροδιαφεύγει το ίδιο το κράτος τι περιμένεις από τον πολίτη;Το υπουργείο Πολιτισμού έκλεβε το κράτος



Δεν υπάρχει σωτηρία! Όργιο φοροδιαφυγής στην Κνωσό - Το υπουργείο Πολιτισμού έκλεβε το κράτος

Και ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η αποκάλυψη πως το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού κλέβει την εφορία, δείχνει πως υπάρχει μακρύς δρόμος για να μπει μία τάξη επιτέλους σε αυτό το κράτος.

Όλα ξεκίνησαν από τις αποκαλύψεις του tvxs.gr σύμφωνα με το οποίο οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων εντόπισε όργιο φοροδιαφυγής στο κατάστημα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το οποίο κατάστημα ανήκει στο Ταμείο αρχαιολογικών πόρων του υπουργείου Πολιτισμού. Κοινώς το κράτος κλέβει το κράτος.

Όλη την ημέρα οι υπάλληλοι του καταστήματος που είναι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έκοψαν ούτε μία απόδειξη αλλά όπως αποδείχθηκε μετά και να έκοβαν τσάμπα κόπο θα έκαναν, αφού η ταμειακή μηχανή δεν ήταν καν δηλωμένη στην Εφορία.

Το κλιμάκο έκανε τον έλεγχο στο συγκεκριμένο κατάστημα μετά από καταγγελίες τουριστών, οι οποίοι αγόραζαν αναμνηστικά αλλά δεν έπαιρναν ποτέ αποδείξεις για τις αγορές τους.

Όταν όμως το κλιμάκιο αποκάλυψε την ταυτότητά του, οι υπάλληλοι βρήκαν μία απίστευτη δικαιολογία για να καλύψουν τις ενέργειές τους ή καλύτερα την αδράνειά τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας δεν προλάβαιναν να κόψουν αποδείξεις.

Τελικά, αργότερα το κλιμάκιο ανακάλυψε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν καν διασταυρωμένη με το σύστμα TAXIS και δηλωμένη στην εφορία. Όπως αναφέρει μάλιστα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ όταν ρωτήθηκαν γιατί ακολουθούν αυτή την πρακτική, οι υπάλληλοι δήλωσαν πως είναι με άνωθεν εντολή, χωρίς να την διευκρινίσουν όμως.

Συνολικά για το κατάστημα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού καταλογίστηκαν 534 παραβάσεις μόνο σε μία ημέρα. Η υπόθεση όμως αυτή φαίνεται πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς προκύπτει πως το υπουργείο Πολιτισμού για τόσους αρχαιολογικούς χώρους διαθέτει μόνο δύο ταμειακές μηχανές δηλωμένες στην εφορία.

Το επίσημο πόρισμα των φορολογικών αρχών περιμένει το υπουργείο Πολιτισμού, για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειές του, μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ του tvxs, σύμφωνα με το οποίο στο πωλητήριο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια μια ολόκληρης ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη ταμειακής μηχανής, ενώ στην συνέχεια αποκαλύφθηκε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν δηλωμένη στην Εφορία

«Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικών αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία. Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Εξάλλου, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α) με ανακοίνωσή της ζητά ο έλεγχος να γίνει προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «ώστε οι ευθύνες, αν υπάρχουν, να αποδοθούν και να καταμεριστούν δίκαια» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.


Πηγή : newsit.gr


ΕΕ: Πάνω από 50.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο




Ξεπερνούν τους 50.000 οι μετανάστες που έφτασαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία στη Frontex που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Νατάσσα Μπετρό, εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, δήλωσε πως πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, ο οποίος ξεπερνά αυτόν των εισροών για όλο το 2014.

Η Ελλάδα για την περίοδο 2014 - 2020 θα λάβει από την Επιτροπή 320 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με την πρώτη δόση περίπου 9 - 10 εκατ. ευρώ να είναι δυνατόν να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Ευρεία σύσκεψη στην Κω
Ευρεία σύσκεψη φορέων για τη λήψη αποφάσεων που θα ανακουφίσουν το νησί της Κω από το πρόβλημα των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Επαρχείο Κω, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

Ενδεικτικό της έντασης του προβλήματος, που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο στη διαχείριση και αντιμετώπισή του, με την τοπική κοινωνία να έχει φτάσει στα όρια των αντοχών και των δυνατοτήτων της, είναι το γεγονός ότι αυτήν την ώρα στην Κω εκτιμάται ότι βρίσκονται περί τα 5.500 άτομα.

Η σύσκεψη αποφασίστηκε από τον περιφερειάρχη, αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή, νόμου που δίνει την δυνατότητα στην Περιφέρεια να εκτελεί δαπάνες για την ανακούφιση του μεταναστευτικού. Ο νόμος έλυσε πλέον τα χέρια της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα στην προσπάθεια ανακούφισης κατά το δυνατόν των νησιών από το πρόβλημα, αφού η επίλυσή του είναι θέμα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από διεξοδική συζήτηση του προβλήματος, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να ζητηθεί, η διαδικασία ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων να γίνεται στο εξής και εκτός της Κω, ώστε να υπάρχει άμεση αναχώρησή τους από το νησί. Για το ποσοστό που η ταυτοποίηση θα γίνεται στην Κω, να βρεθεί κτίριο εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλεως Κω.

2. Η Περιφέρεια δεσμεύεται να συνδράμει στην ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου εκτός πόλεως Κω, όπου θα που διενεργείται η διαδικασία ταυτοποίησης, ο οποίος θα επιλεγεί από τις Αστυνομικές Αρχές και μόνο.

3. Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές, που με πενιχρά μέσα σηκώνουν το τεράστιο βάρος των μεταναστευτικών ροών, να δώσουν στην Περιφέρεια λίστα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.

4. Να δρομολογηθεί επιχείρηση - σκούπα προκειμένου να απομακρυνθούν παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες από κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Κω, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ποδηλατόδρομους, παραλίες κ.λπ.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Είμαστε εδώ σήμερα για να συμβάλουμε στην ανακούφιση του νησιού από ένα πρόβλημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επιβάλλεται να το προσεγγίσουμε με ρεαλισμό και συνεργαστούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ωστόσο, η αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου παραμένει, σε κάθε περίπτωση, ευθύνη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία της συντεταγμένης Πολιτείας με συγκεκριμένο σχέδιο και προϋπολογισμό, εξαντλεί τις φυσικές, πολιτικές και οικονομικές αντοχές των νησιωτικών κοινωνιών. Στους εθελοντές και το φιλότιμο της αυτοδιοίκησης έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες. Εμείς θα υπερβούμε ακόμη μια φορά τα όριά μας και θα συνδράμουμε οικονομικά στην κατεύθυνση της ανακούφισης των νησιών μας με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο για την κεντρική διοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία. Αναδεικνύεται πλέον η αδήριτη ανάγκη να αποτελέσουν και οι Περιφέρειες φορείς υποδοχής ευρωπαϊκών πόρων διαχείρισης του μεταναστευτικού, από αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους που δυστυχώς λιμνάζουν στα αζήτητα των Βρυξελλών, όταν τα νησιά μας βουλιάζουν υπό το βάρος του προβλήματος».


Πηγή : ethnos.gr


Πνίγηκαν δύο κοριτσάκια



Νεκρή ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας 10χρονη που είχε πάει για μπάνιο με τη μητέρα της το απόγευμα της Πέμπτης.

Συγγενικό πρόσωπο επικοινώνησε με το κέντρο Άμεσης Δράσης και στο σημείο έσπευσε δύναμη του Λιμενικού, όπου διαπίστωσε ότι το άτυχο παιδί δεν είχε τις αισθήσεις του και ότι ήταν νεκρό.

Η 10χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Σπάτων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

Η σορός της πρόκειται να μεταφερθεί στο Νεκροτομείο Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

* Στην Κρήτη ένα οκτάχρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του, ενώ βρισκόταν σε πισίνα ξενοδοχείου στην περιοχή του Φραγκοκάστελου Σφακίων.

Το περιστατικό συνέβη αργά το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς λουόμενοι ενώ το μικρό παιδί βρισκόταν στην πισίνα, αντελήφθησαν ότι δεν κινείται.

Κλήθηκε αμέσως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ όσοι βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σημείο προσπάθησαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Το κοριτσάκι διακομίστηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων όπου και συνεχίστηκαν οι προσπάθειες ανάνηψης χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής .

Για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του περιστατικού διενεργείται προανάκριση.



Πηγή : eleftheria.gr


Ερώτηση Χρυσόγονου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος




Ο ευρωβουλευτής κάνει λόγο για «νέα παραβίαση» των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από νέα παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους κατά τη εφαρμογή του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής αφού αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι τα νέα μέτρα λιτότητας ενδέχεται να προσκρούουν στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στα πλαίσια των προηγούμενων προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επικριθεί για τις επιπτώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσφατα, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα Juan Pablo Bohoslavsky απηύθυνε έκκληση στους θεσμούς που διαπραγματεύονται το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας να αλλάξουν την τακτική τους αναφέροντας πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να σταματούν στην πόρτα των διεθνών οργανισμών».

Στις 15.07.2015 έκανε νέα παρέμβαση ζητώντας από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση κατά το σχεδιασμό του νέου προγράμματος να δώσουν προτεραιότητα στη διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων, ενώ τόνισε πως τα νέα μέτρα λιτότητας ενδέχεται να προσκρούουν στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Στα πλαίσια της συμμετοχής της στους θεσμούς που διαπραγματεύονται το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα σκοπεύει να λάβει υπ’ όψη τις ως άνω συστάσεις του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών; Τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει προκειμένου να προστατέψει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από νέα παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους;


Πηγή : newsbeast.gr





ΕΣΕΕ: Με «λουκέτο» απειλείται το 30% των επιχειρήσεων Το 90% δηλώνει κάθετη πτώση πωλήσεων




Περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο» εξαιτίας των capital controls, προειδοποιεί με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, ο τζίρος από τις θερινές εκπτώσεις είναι μειωμένος κατά 70% εν συγκρίσει με το 2014, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι το 90% των επιχειρήσεων δηλώνει κάθετη πτώση πωλήσεων, η οποία μεσοσταθμικά υπερβαίνει το 50%.

Αναλυτικά, ένα στους 10 εμπόρους δηλώνει μείωση μέχρι 20%, δύο στους 10 μείωσε 20-50%, τέσσερις στους 10 μείωση 50-70% και τέλος, τρεις στους 10 μείωση άνω του 70%.

Συνολικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, οι απώλειες ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ εβδομαδιαίως, ενώ  το ελληνικό δημόσιο, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, έχασε έμμεσους φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ.

«Κρίνοντας από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά, από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι συνέπειες θα είναι πιο οδυνηρές από πλευράς λουκέτων και ανεργίας, μέχρι τέλος του έτους», αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

«Πάντως, στις νησιωτικές και τουριστικές αγορές της χώρας, η κίνηση είναι κάπως καλύτερη, κυρίως λόγω της "εισαγόμενης" κατανάλωσης, δεν είναι γνωστό, όμως, ακόμα το ποσοστό πτώσης του εσωτερικού τουρισμού», καταλήγει.


Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr


Το σχολείο δεν πρέπει να ξεκινά πριν τις 8.30 το πρωί




Οι έφηβοι δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς και μετά δεν αποδίδουν καλά στα μαθήματά τους, γι' αυτό τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν πρέπει να ξεκινούν πριν τουλάχιστον τις 8:30 το πρωί.

Σε αυτό το συμπέρασμα -που είναι και σύσταση στις αρμόδιες Αρχές- κατέληξε μια νέα μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών-CDC των ΗΠΑ (αντίστοιχου του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα).
Σε ανάλογο συμπέρασμα για την ώρα έναρξης των γυμνασίων και λυκείων είχε καταλήξει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Οι γιατροί θεωρούν αναγκαίο οι έφηβοι να κοιμούνται 8,5 έως 9,5 ώρες, πράγμα πολύ δύσκολο με δεδομένο ότι συνήθως πέφτουν στο κρεβάτι αργά, είτε επειδή διαβάζουν, είτε επειδή...χαζεύουν.

«Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία, την ασφάλεια και τη σχολική επίδοση των παιδιών. Η πρόωρη έναρξη του σχολείου εμποδίζει πολλά παιδιά να κοιμηθούν όσο πρέπει» δήλωσε η επιδημιολόγος Αν Γουίτον, υπεύθυνη της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Morbidity and Mortality Weekly Report" του CDC.

Στις ΗΠΑ τα σχολεία ξεκινούν διαφορετικές ώρες, ανάλογα με την πολιτεία. Η μέση ώρα έναρξης είναι στις 8:03 το πρωί, καθώς υπάρχουν σχολεία όπως στη Λουιζιάνα όπου το κουδούνι κατά μέσο όρο χτυπάει στις 07:40, ενώ στην Αλάσκα στις 08:33.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με διάφορα προβλήματα, όπως παχυσαρκία, κατάθλιψη, ελλιπή σωματική άσκηση, μέτριους βαθμούς στο σχολείο κ.α.

Οι ερευνητές του CDC ανέφεραν ότι, από άποψη δημόσιας υγείας, η αύξηση της ώρας ύπνου των εφήβων χάρη στην καθυστέρηση έναρξης του σχολείου θα έχει σημαντικά οφέλη. Οι ειδικοί συστήνουν επίσης να κοιμούνται οι έφηβοι πιο νωρίς και να μην υπάρχουν οι ποικίλοι ηλεκτρονικοί «πειρασμοί» στο δωμάτιό τους (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, βιντεοπαιγνίδια κ.α.).



Πηγή


Λαπαβίτσας: Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εντός της ζώνης του ευρώ



Εναλλακτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν διαγραφή του χρέους, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ενόσω η Ελλάδα παραμένει μέλος μιας νομισματικής Ένωσης, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», ο Κώστας Λαπαβίτσας, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα στη χώρα που θα δώσει ελπίδα στους Έλληνες.

Όπως είπε ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών και δημόσιες επενδύσεις, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί όσο η χώρα είναι μέλος μιας νομισματικής Ένωσης.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η «μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα προέρχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

«Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στις αρχές και το πρόγραμμά του» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι δεν «επιθυμούμε τη διάσπαση».


Πηγή : newsbomb.gr


Ο διάλογος Μπακογιάννη- Παυλόπουλου για το μεταναστευτικό



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη με θέμα το μεταναστευτικό πρόβλημα στα νησιά.

Η κυρία Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σκοπό της επίσκεψής της, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την «κατάσταση στα νησιά με τους μετανάστες που έχει φτάσει στο αμήν και δεν περιγράφεται καν», όπως είπε.

Η βουλευτής όπως τόνισε ανέλαβε πρωτοβουλίες για το ζήτημα και εξέφρασε την μεγάλη της ανησυχία για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές ασκώντας σκληρή κριτική στην έως τώρα κυβερνητική πολιτική.

«Η πολύ μεγάλη μου ανησυχία μετά και τη Σάμο με φέρνει εδώ. Φοβάμαι ότι χάνονται πόροι για το μεταναστευτικό. Έτσι αναλάβαμε πρωτοβουλία με την πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να μην χάθουν πόροι και υποδομές από χρηματοδότηση που μπορούμε να λάβουμε. Μπορεί να δοθεί και η κατάλληλη τεχνογνωσία στην κυβέρνηση για το ζήτημα. Επίσης πήραμε πρωτοβουλία με Ελληνοαμερικανούς να βοηθήσουν με δωρεές στο πρόβλημα» επεσήμανε η κυρία Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε στην τραγικότητα της κατάστασης σημειώνοντας ότι «Η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική και πρωτοφανής. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο παρά την σχετική εμπειρία μου στην κυβέρνηση Καραμανλή. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην ξεχνά τα σύμφωνο για τη μετανάστευση».


Πηγή : newpost.gr


ΟΗΕ: «Κάντε κάτι για το απόλυτο χάος που επικρατεί στα νησιά με τους μετανάστες»



Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να ελέγξει το "απόλυτο χάος" στα νησιά όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα, όπου 50.000 πρόσφυγες έφθασαν μόνο τον Ιούλιο, δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Αρμοστείας για την Ευρώπη, αφού επισκέφθηκε τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο.
"Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Έτσι στα νησιά επικρατεί απόλυτο χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα", πρόσθεσε.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει "να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση", δήλωσε ο Κοστέλ, ένας 30χρονος βετεράνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο οποίος δήλωσε πως "ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση".

"Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες", δήλωσε.

Ο Κοστέλ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο "εκμετάλλευσης" για πολιτικούς σκοπούς.

"Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν άλλα Καλαί αλλού στην Ευρώπη", πρόσθεσε. Πολλοί μετανάστες κατευθύνονται προς αυτό το γαλλικό λιμάνι και τουλάχιστον 10 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης.


Πηγή : imerisia.gr